Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Stavhopp - OS

När det moderna stavhoppet uppstod i Tyskland runt 1850 användes hoppet främst som en gymnastisk övning. Stavhoppet har funnits med i de olympiska spelen sedan Aten-OS 1896, men inte förrän i Sydney 2000 välkomnades damerna att deltaga. På herrsidan anses ukrainaren Sergej Bubka som tidernas största och det är lätt att förstå varför. På hans meritlista syns bland annat sex raka VM-guld mellan 1983-1997, ett OS-guld samt hela 35 världsrekord. På damsidan är Yelena Isinbayeva utan tvekan bäst genom alla tider. Ryskan har ett imponerande CV som innehåller två OS-guld, tre VM-titlar utomhus och innehar även det nuvarande världsrekordet (5,06) som hon satte i Zürich 2009. Under 2000-talet har Sverige tagit två stora mästerskapsmedaljer utomhus. I Saint-Denis slutade Patrik Kristiansson på en tredjeplats och 2019 knep Armand Duplantis en silverpeng vid VM i Doha. Duplantis, som har en amerikansk pappa, innehar det nuvarande världsrekordet som lyder 6,18. Han är även vårt största blågula hopp under Tokyo-OS.   

Världsrekord (herrar): 6,18 m - Armand Duplantis (2020)

Världsrekord (damer): 5,06 m - Yelena Isinbayeva (2009)

Olympiskt rekord (herrar): 6,03 m - Thiago Braz da Silva (2016)

Olympiskt rekord (damer): 5,05 m - Yelena Isinbayeva (2008)

Premiär på programmet (herrar): 1896

Premiär på programmet (damer): 2000

Stjärnor

Sam Kendricks

Ålder: 27

Land: USA

Personbästa: 6,06 m

Meriter: 1 OS-brons, 2 VM-guld, 2 VM-silver inomhus

Armand Duplantis kanske största utmanare om guldet i OS heter Sam Kendricks. Amerikanen är världstvåa och har under lång tid klarat höjder i trakterna runt sex meter. Under februari slog bland annat 27-åringen till med ett hopp på 6,01 m i franska Rouen. Höjden var nytt amerikanskt inomhusrekord och Sam blev där och då den tolfte genom tiderna att passera drömgränsen sex meter inomhus. Kendricks kan också blicka tillbaka på ett riktigt bra 2019 där VM-guldet i Qatar blev kryddan på moset. I en duell med just Duplantis stod sig 5,97 m i finalen och därmed försvarades guldet från London-VM två år tidigare. I Brasilien för fyra år sedan blev det brons under OS-tävlingarna och nu är målet en ännu mer ädel medalj. 

Thiago Braz da Silva

Ålder: 26

Land: Brasilien

Personbästa: 6,03 m

Meriter: 1 OS-guld

Thiago Braz da Silva stod för en makalös prestation då han slog till med sitt livs stavhopp i hemma-OS. Med en exalterad publik i ryggen klarade Thiago den magiska höjden 6,03 i andra försöket i en duell mot fransmannen Lavillenie. Hoppet innebar inte enbart personbästa för 26-åringen med galna tio centimeter utan också ett fint olympiskt rekord. Insatserna efter olympiaden har dock varit av blandad art. I Sydamerikanska mästerskapen 2019 blev det en silverpeng i belöning efter att ha hoppat 5,41 m och i Qatar-VM missade Braz pallen efter att “bara” löst höjden 5,70 m. Det återstår att se om brassen åter kan stjäla all uppmärksamhet i Tokyo och utmana de mer givna favoriterna. Att det finns höga höjder inom Thiago Braz da Silva råder det dock ingen som helst tvekan om.  

Renaud Lavillenie

Ålder: 33

Land: Frankrike

Personbästa: 6,05 m

Meriter: 1 OS-guld, 1 OS-silver, 1 VM-silver, 4 VM-brons, 3 VM-guld inomhus, 3 EM-guld, 1 EM-brons 

Renaud Lavillenie hade inför VM i Doha tagit medalj i fem raka världsmästerskap men missade nu finalen.  Veteranen stannade på blygsamma 5,60 m men gav snabbt beskedet att satsningen mot OS i Tokyo nu kunde börja på allvar. I olympiska sammanhang har det blivit både silver och guld för den franske legendaren som också haft världsrekordet inomhus på 6,16 m innan Armand Duplantis tog över tronen i februari. Sommarens mästerskap kommer av allt att döma bli Renaud Lavillenies sista olympiad. En tävling där 33-åringen får slå ur klart underläge. Möjligen kan detta passa fransmannen perfekt och att slänga in ett litet bet på en topp tre-plats är nog faktiskt ingen dum idé.       

Anzhelika Sidorova

Ålder: 29

Land: Ryssland (ANA)

Personbästa: 4,95 m

Meriter: 1 VM-guld, 1 EM-guld, 2 VM-silver inomhus, 2 EM-guld inomhus, 1 EM-brons inomhus

Anzhelika Sidorova är världsetta i stavhopp på damsidan. Inför OS kommer ryskan dock inte få tävla under sitt lands flagga utan som neutral atlet. Sidorova har en kanonsäsong att blicka tillbaka på. Först vann hon inomhus-EM i Glasgow i en duell med i första hand hemmahoppet Holly Bradshaw, därefter blev det VM-guld i Qatar med nya personbästahöjden 4,95 m. Vintersäsongen har fortsatt i fin takt. I Moskva på en gala slog Sidorova till med 4,95 m även inomhus och fortsätter därmed sätta press på sina konkurrenter. Får ryskan hålla sig skadefri och träna på bra är det knappast någon högoddsare att en första olympisk medalj kommer bärgas i Tokyo.

Katerina Stefanidi

Ålder: 30 

Land: Grekland

Personbästa: 4,91 m

Meriter: 1 OS-guld, 1 VM-guld, 1 VM-brons, 2 EM-guld, 1 EM-silver

Den regerande olympiska mästaren kommer från Grekland och heter Katerina Stefanidi. I omkring fem år har grekiskan tillhört den absoluta världseliten. Så sent som i höstas blev det brons i VM och dessförinnan hade Stefani vunnit 2019-års Diamond League-final. Till vardags bor 30-åringen i USA där hon tillsammans med sin make och coach, Mitchell Krier, tränar för att försöka försvara sitt guld från Rio. Under mars månad var stavhopperskan hemma i Grekland för att delta i en OS-ceremoni och bära den olympiska elden i Aten och även träna på europeisk mark. Katerina Stefanidi är en av de stora guldfavoriterna i olympiaden i sommar.      

Sandi Morris

Ålder: 28

Land: USA

Personbästa: 5,00 m

Meriter: 1 OS-silver, 2 VM-silver, 1 VM-guld inomhus, 1 VM-silver inomhus

Sandi Morris tog för andra världsmästerskapet i rad silver i stavhopp. Efter att ha varit felfri hela vägen upp till 4,90 m tog det stopp på 4,95. En höjd som sedermera ryskan Sidorova klarade och andraplatsen var ett faktum för amerikanskan. I Rio-OS blev det också en andraplats men inför sommaren är det nu guld i sikte för Morris. I en tävling tidigare i februari gjorde 28-åringen ett par ruskigt fina försök på höjden 5,03 m inomhus. En nivå som bara två kvinnor tidigare klarat. Morris har strålande förutsättningar för att lösa en framskjuten placering i Tokyo. Demontränaren Bryan Compton kommer hjälpa amerikanskan till nya höjder och hemmavid finns maken och tillika längdhopparen, Tyron Smith, som ytterligare ett stöd i jakten på framgång.     

Svenskhopp

Armand Duplantis

Ålder: 20

Land: Sverige

Personbästa: 6,18 m

Meriter: 1 VM-silver, 1 EM-guld, Världsrekordinnehavare (6,18 m) 

Den stora favoriten vad gäller männens stavhopp heter Armand Duplantis och kommer från Sverige. Ynglingen har slagit världen med häpnad efter sina magiska världsrekordhopp under februari. I en jämn duell med Sam Kendricks i höstens VM fick dock svensken se sig besegrad efter att “bara” klarat höjden 5,97 m. En silvermedalj är dock troligen bara början på Duplantis nu långa guldkantade karriär. Armand är uppvuxen i Lafayette, Louisiana. Tillsammans med en amerikansk pappa (som också var stavhoppare) och en svensk mamma började han med stavhopp tidigt. Ungdomsrekord och guld i tidiga åldrar avlöste varandra och redan 2017 blev det VM-debut i London för “Mondo” med en niondeplats som resultat. 2018 var året då Armand Duplantis skrev in sig själv på riktigt i historieböckerna för första gången. På EM-tävlingarna i Tyskland klev han över magiska 6,05 m vilket var nytt juniorvärldsrekord och självklart blev det också en guldmedalj som belöning. Med tanke på hans 6,18 m i Glasgow tidigare i år inomhus är det knappast någon högoddsare att den flygande svensken ska kunna slå det i sommar.        

Angelica Bengtsson

Ålder: 27

Land: Sverige

Personbästa: 4,80 m

Meriter: 1 EM-brons, 2 EM-brons inomhus

I skuggan av Armand Duplantis så har vi också ett svenskhopp på damsidan. Angelica Bengtsson må ha haft ett par ganska svaga år under 2017 och 2018. Men sjätteplatsen på VM 2019 blev, trots en sjätteplats, en finfin tävling för Bengtsson. Nytt personbästa med höjden 4,80 m var kanonbra såklart som dessförinnan kantades av den brutna staven som fick folk att hålla andan lite extra. Att därefter kliva in och med ny stav och lösa en PB-höjd är såklart världsklass rakt igenom. Under vintern har det fortsatt gå bra för svenskan. Bland annat hoppade Angelica 4,74 m på en tävling i Växjö där hon även gjorde försök på 4,82 m, en höjd som dock blev alltför svår. Med rätt träning under våren och en fullträff i Japan kan det absolut bära långt för Angelica Bengtsson. Vill det sig riktigt väl kan vi alltså få skåda medaljer både på herr- och damsidan!

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS