Masarna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1937
Stad: Avesta
Hemmaarena: Avesta Motorstadion
SM-guld: 1 st
Kända förare: Tony Rickardsson, Mattias Karlsson, Gary Havelock, Leigh Adams, Brian Andersen, Miroslaw Kowalik, ”Lillis” Holmkvist.

Motorsporttraditionen är stor i Dalarna och Avesta, och det mesta i klubbens historia kretsar kring den magiska säsongen år 2000. Året innan hade Masarna gjort sin första säsong i Elitserien sedan 1958 och till säsongen därpå kunde Masarna mönstra ett lag som inkluderade hemmasonen Tony Rickardsson, Leigh Adams, Gary Havelock och Miroslaw Kowalik. I finalen mot Rospiggarna på Orionparken vann Tony Rickardsson första heatet och Masarna krossade hemmastarka Rospiggarna. I returen dagen efter kunde Masarna sedan defilera när man vann sitt hittills enda SM-guld. Efter att ha tillbringat några år av 2000-talet i lägre serier är Masarna sedan 2016 åter ett lag i Elitserien.

Några tongivande förare

Tai Woffinden

Född: 1990-08-10
Land: England
Klubb: Masarna
Meriter: 2 VM-guld, 1 VM-silver, 2 SM-guld, Premier League-mästare, 2 gånger Elite League Champion, Brittisk mästare 3 gånger, 23 pallplatser i Speedway GP.

Den rikligt tatuerade engelsmannen Tai Woffinden är en av speedwaysportens stora fixstjärnor. 27-åringen är en av bara två engelsmän som vunnit VM mer än en gång. Han gjorde sin första säsong i Elitserien i speedway redan 2009 (körde även i Allsvenskan med Vargarna året innan) och vann SM-guld med Elit Vetlanda 2014 och 2015. Inför säsongen 2017 ställde Woffinden sig på Masarnas startgrid, en klubb som velat värva honom i nästan tio års tid. Britten, som är uppväxt i Australien, levererade för Masarna direkt och hade faktiskt näst bäst poängsnitt av alla förare i Elitserien under 2017. Oddsen för att Woffinden blir en av säsongens bästa förare i serien är även i år låga.

Antonio Lindbäck

Född: 1985-05-05
Land: Sverige
Klubb: Masarna
Meriter: 2 lag-VM-guld, 2 individuella SM-guld, U19-EM-guld.

”Rio Rocket” Antonio Lindbäck är faktiskt född i Brasilien men pratar dalmål som om han aldrig skulle gjort något annat. Jämförelserna med Tony Rickardsson var tidigt i hans karriär naturliga då han vann U19-EM i speedway 2004. 32-åringen är en stor profil i speedwayvärlden och har vunnit två VM-guld i lag. Något SM-guld i lag har det dock inte blivit ännu för masen. 2018 blir han klubbkamrat med Przemyslaw Pawlicki, både i Masarna och GKM Grudziądz. Antonio Lindbäck har flera gånger hamnat i klammer med rättvisan utanför speedwaybanan och valde tillfälligt, år 2007, faktiskt att avsluta sin karriär. Men han tycktes ha svårt att skiljas från sin fyrtakts encylindriga motor och återvände till speedwayhojen.

Przemyslaw Pawlicki

Född: 1991-09-05
Land: Polen
Klubb: Masarna
Meriter: U19-EM-guld, Polsk mästare.

Przemyslaw Pawlicki är en av hela fyra polska förare i VM-serien 2018. Pawlicki var också en av Elitseriens bästa förare 2017. Den startsnabba 26-åringen tillhör, på pappret, ett kanonlag som Masarna mönstrar 2018 och har blivit en publikfavorit i Avesta. Tai Woffinden, Antonio Lindbäck och Linus Sundström är andra förare som kör på ovalen i Avesta. 26-åringen Pawlicki vann flera polska u-mästerskap som junior, och även U19-EM både individuellt och i lag. Som senior har han hittills vunnit det polska mästerskapet. Pappa Piotr Pawlicki Sr är gammal speedwayförare och även lillebror Piotr Pawlicki Jr är en framgångsrik polsk speedwayåkare.

Kim Nilsson

Född: 1990-02-04
Land: Sverige
Klubb: Masarna
Meriter: Lag-JVM-brons, SM-silver

Stockholmaren Kim Nilsson var en av nyckelförarna för Norrköpingsklubben Vargarna när de tog sig till SM-final 2009. Han har även gjort flera säsonger med Rospiggarna i Elitserien i speedway. Han gör 2018 sin tredje säsong med Masarna och vann 2016 SM-silver individuellt. Fick ett wild card till GP-tävlingen på Friends Arena 2014 och lyckades faktiskt ta tre poäng på nationalarenan.

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.
Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.