Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Masarna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1937
Stad: Avesta
Hemmaarena: Avesta Motorstadion
SM-guld: 2 st
Kända förare: Tony Rickardsson, Mattias Karlsson, Gary Havelock, Leigh Adams, Brian Andersen, Miroslaw Kowalik, ”Lillis” Holmkvist.

Motorsporttraditionen är stor i Dalarna och Avesta, och klubbens första magiska säsong var år 2000. Året innan hade Masarna gjort sin första säsong i Elitserien sedan 1958 och till säsongen därpå kunde Masarna mönstra ett lag som inkluderade hemmasonen Tony Rickardsson, Leigh Adams, Gary Havelock och Miroslaw Kowalik. I finalen mot Rospiggarna på Orionparken vann Tony Rickardsson första heatet och Masarna krossade hemmastarka Rospiggarna. I returen dagen efter kunde Masarna sedan defilera när man vann sitt första SM-guld. Efter att ha tillbringat några år av 2000-talet i lägre serier är Masarna sedan 2016 åter ett lag i Elitserien. Både 2018 och 2019 slutade Masarna sist i Elitserien men 2020 blev det SM-guld - klubbens andra!

Några tongivande förare

Antonio Lindbäck

Född: 1985-05-05
Land: Sverige
Klubb: Masarna
Meriter: 2 lag-VM-guld, 2 individuella SM-guld, U19-EM-guld.

”Rio Rocket” Antonio Lindbäck är faktiskt född i Brasilien men pratar dalmål som om han aldrig gjort något annat. Jämförelserna med Tony Rickardsson var tidigt i hans karriär naturliga då han vann U19-EM i speedway 2004. 34-åringen är en stor profil i speedwayvärlden och har vunnit två VM-guld i lag. Något SM-guld i lag har det dock inte blivit ännu för masen. Antonio Lindbäck är i princip lika känd för sina bravader utanför motorbanorna, masen har flera gånger hamnat i klammeri med rättvisan och valde tillfälligt, år 2007, faktiskt att avsluta sin karriär. Men han tycktes ha svårt att skiljas från sin fyrtakts encylindriga motor och återvände till speedwayhojen. 2019 deltog Rio Rocket endast i tolv Elitseriematcher men åkte in ett stabilt snitt på 1,677. Siffran tolv utgjorde även säsongens slutplacering i VM-cirkusen där dalkarlen var näst bäste svensk. 2020 är Lindbäck fortsatt en del av det svenska seniorlandslaget och en given fanbärare i Avesta.

Martin Smolinski

Född: 1984-12-06
Land: Tyskland
Klubb: Masarna
Meriter: Tysk mästare fem gånger, 1 GP-seger

Veteranen Martin Smolinski är sedan ett år tillbaka åter i svensk speedway efter över tio års frånvaro, den här gången i Masarna. 2007 och 2008 körde tysken för Hammarby. 35-åringen gjorde en deltävling i Grand Prix-serien 2018 men gjorde inget större avtryck när han väl fick chansen bakom startgrinden. 2012 tog han revansch och lyckades faktiskt vinna en VM-deltävling. Martin Smolinski har ett VM-guld i longtrack på meritlistan från 2018 och för närvarande agerar tysken vice världsmästare efter maskamraten Dimitri Bergés guldpeng.

Kim Nilsson

Född: 1990-02-04
Land: Sverige
Klubb: Masarna
Meriter: Lag-JVM-brons, SM-silver

Stockholmaren Kim Nilsson var en av nyckelförarna för Norrköpingsklubben Vargarna när de tog sig till SM-final 2009. Han har även gjort flera säsonger med Rospiggarna i Elitserien i speedway. Han gör 2020 sin femte säsong med Masarna och vann SM-silver individuellt 2016. Kim fick ett wild card till GP-tävlingen på Friends Arena 2014 och lyckades faktiskt ta tre poäng på nationalarenan. 2020 är Herr Nilsson åter landslagsman tillsammans med lagkamraterna Philip Hellström Bängs och Antonio Lindbäck.

Rohan Tungate

Född: 1990-01-27
Land: Australien
Klubb: Masarna
Meriter: Australisk mästare, Slovakisk mästare, Brittisk mästare

Rohan Tungate kommer från Kurri Kurri i Australien och gjorde sin debut på europeisk mark 2012 med Ipswich Witches i brittiska Premier League. På svensk mark körde det ihop sig en smula för Rohan som sommaren 2019 fick sparken från Lejonen efter ett och ett halvt år i Gislaved. Masarna såg genast sin chans och norpade åt sig australiensaren som körde in 50 poäng på tio starter under första året i Avesta, därefter kom parterna överens om en förlängning av kontraktet. I inledningen av 2020 körde Rohan till sig en bronspeng i Australiska Mästerskapen, som han vann 2018, vilket innebär att kängurumasen är kvalificerad för SGP-kvalet 2021. Tungate har haft en fin utvecklingskurva och oddsen är goda för ytterligare klättring framöver. 

Spela på Elitserien på Oddset

Till startsidan för speedway