Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Masarna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1937
Stad: Avesta
Hemmaarena: Avesta Motorstadion
SM-guld: 1 st
Kända förare: Tony Rickardsson, Mattias Karlsson, Gary Havelock, Leigh Adams, Brian Andersen, Miroslaw Kowalik, ”Lillis” Holmkvist.

Motorsporttraditionen är stor i Dalarna och Avesta, och det mesta i klubbens historia kretsar kring den magiska säsongen år 2000. Året innan hade Masarna gjort sin första säsong i Elitserien sedan 1958 och till säsongen därpå kunde Masarna mönstra ett lag som inkluderade hemmasonen Tony Rickardsson, Leigh Adams, Gary Havelock och Miroslaw Kowalik. I finalen mot Rospiggarna på Orionparken vann Tony Rickardsson första heatet och Masarna krossade hemmastarka Rospiggarna. I returen dagen efter kunde Masarna sedan defilera när man vann sitt hittills enda SM-guld. Efter att ha tillbringat några år av 2000-talet i lägre serier är Masarna sedan 2016 åter ett lag i Elitserien. 2018 slutade laget överlägset sist i Elitserien men åkte trots det inte ur, på grund av att man stängt ligan.

Några tongivande förare

Antonio Lindbäck

Född: 1985-05-05
Land: Sverige
Klubb: Masarna
Meriter: 2 lag-VM-guld, 2 individuella SM-guld, U19-EM-guld.

”Rio Rocket” Antonio Lindbäck är faktiskt född i Brasilien men pratar dalmål som om han aldrig skulle gjort något annat. Jämförelserna med Tony Rickardsson var tidigt i hans karriär naturliga då han vann U19-EM i speedway 2004. 32-åringen är en stor profil i speedwayvärlden och har vunnit två VM-guld i lag. Något SM-guld i lag har det dock inte blivit ännu för masen. 2018 blir han klubbkamrat med Przemyslaw Pawlicki, både i Masarna och GKM Grudziądz. Antonio Lindbäck har flera gånger hamnat i klammer med rättvisan utanför speedwaybanan och valde tillfälligt, år 2007, faktiskt att avsluta sin karriär. Men han tycktes ha svårt att skiljas från sin fyrtakts encylindriga motor och återvände till speedwayhojen.

Martin Smolinski

Född: 1984-12-06
Land: Tyskland
Klubb: Masarna
Meriter: Tysk mästare fem gånger, 1 seger i speedway-GP

Veteranen Martin Smolinski är tillbaka i svensk speedway för första gången på över tio år, den här gången i Masarna. 2007 och 2008 körde tysken för Hammarby. 34-åringen gjorde en deltävling i Grand Prix-serien 2018 men gjorde inget större avtryck när han väl fick chansen bakom startgrinden. 2012 tog han revansch och lyckades faktiskt vinna en VM-deltävling. Martin Smolinski är dock regerande världsmästare i longtrack.

Kim Nilsson

Född: 1990-02-04
Land: Sverige
Klubb: Masarna
Meriter: Lag-JVM-brons, SM-silver

Stockholmaren Kim Nilsson var en av nyckelförarna för Norrköpingsklubben Vargarna när de tog sig till SM-final 2009. Han har även gjort flera säsonger med Rospiggarna i Elitserien i speedway. Han gör 2019 sin fjärde säsong med Masarna och vann 2016 SM-silver individuellt. Fick ett wild card till GP-tävlingen på Friends Arena 2014 och lyckades faktiskt ta tre poäng på nationalarenan. Det vore dock en högoddsare om han fick fler chanser på den stora scenen.  

Vadim Tarasenko

Född: 1994-05-12
Land: Ryssland
Klubb: Masarna
Meriter: -
Vadim Tarasenko är en ny bekantskap för den svenska speedwaypubliken. Han är kanske mest känd för sin släktkoppling till bröderna Laguta. Annars har ryssen mest kört speedway i hemlandet och Polen. Internationellt tog han sig till semifinal i U21-VM 2010. Nu ska det bli intressanta att se om han kan vara överraskningen som kan hjälpa till att få Masarna på rätt köl igen efter klubbens usla fjolårssäsong.

 

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.

Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.