Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

VM-serien i speedway

Speedwayens GP-säsong har startat! Vem blir världsmästare i speedway 2024?
Spela på motorsport på Oddset

Bild på GP-speedway

Speedway GP 2024

Namn: FIM Speedway Grand Prix
Grundad: 1995
Flest VM-titlar: Tony Rickardsson (Sverige), Ivan Mauger (Australien), 6 st
Svenska världsmästare: Tony Rickardsson, Ove Fundin, Björn Knutsson, Anders Michanek, Per Jonsson
Flest VM-medaljer: Hans Nielsen (Danmark), 12 st (4 guld, 6 silver, 2 brons)

VM-serien i speedway har avgjorts i sin nuvarande form sedan 2007 och körts i deltävlingsform sedan 1995. Före det, sedan 1936, kördes en ren VM-final. Svenske Tony Rickardsson vann faktiskt den sista VM-titeln med det gamla formatet. Rickardsson och Ove Fundin är utan konkurrens svensk speedways stora förare internationellt sett. Sverige har vunnit flest VM-medaljer som land (37 st) och Fundin/Rickardsson har tagit 22 av dem. Blågul representant denna säsong är veteranen Fredrik Lindgren, som håller mycket hög klass och tog silver i fjol. Sedan Rickardsson slutade 2006 har danske Nicki Pedersen, britten Tai Woffinden, amerikanen Greg Hancock och polacken Bartosz Zmarzlik dominerat SGP. Regerande världsmästare är Zmarzlik, som solklart får bära favorithjälmen efter att ha vunnit GP-serien 2019, 2020, 2022 och 2023.

Till GP-förarna 2024

Till GP-tävlingarna 2024

Till BAUHAUS-ligan

Spela på motorsport på Oddset

VM-serien i speedway 2024

Bartosz Zmarzlik är mannen att jaga i VM 2024, därom råder ingen som helst tvekan. Den makalösa polacken har vunnit fyra av de senaste fem åren och kliver in i den nya säsongen med ett massivt favoritskap på sina monstruösa axlar. Zmarzlik var dock inte lika dominant under 2023 som innan dess, det skiljde till slut bara åtta poäng till andraplacerade Fredrik Lindgren, trots att mästaren vann fem av de tio deltävlingarna.

I övrigt är också mycket som vanligt i världstoppen, i ärlighetens namn har det varit lite klent med nytt blod i VM-cirkusen på senare tid. Hela sju av årets åkare har passerat 30-strecket, äldst av alla är Fredrik Lindgren som fyller 39 år under säsongens gång. Elitstyrkans ungtupp är Jan Kvech, 22-åringen från Strakonice var andrareserv under fjolåret och är nu den första ordinarie åkaren i VM på 16 år. Några större förväntningar ska man inte ha på Kvech, tjecken kom på femte plats i VM-kvalet som normalt bara har tre plåtar till förfogande(konkurrenterna Vaculik/Lambert kvalificerade sig genom ordinarie VM-serien).

Förutom Jan Kvech är årets nykomlingar Szymon Wozniak, Dominik Kubera, Kai Huckenbeck samt Andzejs Lebedevs. Herren ur den färska kvintetten som har godast möjligheter att hävda sig i toppen är tveklöst Kubera som fått ett wild card efter att ha medverkat i det VM-lag som vann FIM Speedway of Nations förra året. 
Bland dem som fallit ifrån i jämförelse med fjolåret lyser Maciej “Magic” Janowski med sin frånvaro efter den bittra sortin under förra säsongen.

För svensk del är det endast Lindgren som finns att heja fram, i år finns varken någon legendarisk Antonio Lindbäck eller någon uppstickande Kim Nilsson bland giganterna.

Tävlingskalendern är utökad från de senaste åren, det blir elva deltävlingar som löper från kroatiska Donji Kraljevec i april till polska Torun i september. Mitt i kalaset, 15:e juni, stannar eliten till i småländska Målilla där man alltid kan räkna med bra tryck från publiken.

Chansen, eller risken om man så vill, är överhängande att fyrfaldiga världsmästaren Bartosz Zmarzlik fortsätter att dominera och håvar hem ännu en guldpeng. Oddset på den väldigt polacken som VM-guldmakare är föga lockande. Största hotet mot Bartosz är enligt oddssättarna den brittiska föraren Dan Bewley som visade höga höjder och djupa dalar under fjolåret. Frågan är om Bewley verkligen har vad som krävs för att ta klivet från sin sjundeplats från 2023 till att hålla den jämna, höga nivå som krävs för att norpa åt sig titeln 2024. Svenska Spel lockar med det blågula rikets egen gunstling Fredrik Lindgren som må vara till åren men som är etablerad i den absoluta toppen. “Fast Freddie" var läskigt nära att stjäla förstaplatsen från Zmarzlik förra säsongen och med lite medstuds har Sverige åter en världsmästare i år. Kring 10 gånger fläsket på närkingen som guldmedaljör är lockande. Framför allt ska Fredrik Lindgren ses som väldigt trolig inom topptrion, oddset på detta är spelvärt kring 2,50. Är man sugen på att lira en högoddsare tornar Tai Woffinden upp som ett starkt alternativ. Den tatuerade engelsmannen har ett par klenare säsonger i ryggen men den forne världsmästaren ser ut att glömmas bort på tok för mycket i snacket om en topp 3-placering. Får Woffinden hålla sig skadefri i år och lyckas inleda mästerskapet bra är det få förutom Bartosz Zmarzlik som ska hållas högre än 33-taggaren. Oddset är högt hos Svenska Spel på en pallplacering för “Woffie” som har tre VM-guld på den digra meritlistan.