Anders Byström
Det svenska landslaget i längdskidor är ett av landets mest populära – och mest framgångsrika.
Bakom succén i skidspåren finns förstås åkarnas individuella egenskaper som teknik, träningsflit och mental styrka. Men mycket jobb görs också runtomkring för att skapa de allra bästa förutsättningarna och för att bilda ett tajt och harmoniskt lag.
Sverige har en lång och stark tradition inom längdskidor, och även om konkurrensen i världen idag är hårdare än någonsin fortsätter vårt blågula landslag att skörda stora framgångar, inte minst på damsidan de senaste åren. Under de långa nordiska vintrarna lär vi känna våra skidstjärnor, oftast via teven. Just nu är det Ebba Andersson, William Poromaa, Frida Karlsson, Jonna Sundling med många flera som förgyller tillvaron med sina prestationer i skidspåren.
– Vi känner förstås att det finns ett stort intresse och det är jätteroligt. Det är miljontals svenskar som följer tävlingarna på teve, och det är många som har åsikter. Det är klart att vi alltid vill nå framgång, att allt jobb åkarna och teamet i stort lagt ner ska ge resultat. Men vår idrott är så pass komplex att det ibland inte går som man trott och hoppats. Då är det jobbigt förstås, men solen går upp dagen efter ändå” säger Anders Byström.
46-årige Byström, bördig från Örnsköldsvik, är sedan 2020 landslagschef för längdskidor på Svenska skidförbundet. Han har det yttersta ansvaret för att helheten i landslagsarbetet fungerar, att det finns stabila grunder och hållbara strukturer. Och det finns mycket som ska täckas in – allt från träningsplanering till sammanhållning i gruppen. För även om längdskidor först och främst är en individuell idrott är resultaten även beroende av att laget i stort fungerar.
– För oss handlar mycket om att skapa trygghet för åkare och ledare. Med detta menar jag att man alltid ska känna att man kan vara sig själv, att man trivs och känner att detta är en miljö där man kan prestera. För det handlar ju i slutändan om det för oss, att våra åkare ska kunna prestera som bäst när det väl gäller.”
Anders Byström, som har en bred idrottsbakgrund men med längdskidor som främsta expertis och passion, är inte en chef som pekar med hela handen. Han betonar betydelsen av att skapa en miljö och ett landslag tillsammans med såväl åkare som övriga ledare.
– Vi har tagit fram ledord som vi kommit överens om att jobba efter, och ja, åkarna själva har varit med om att sätta dessa ledord. Jag tror det är jätteviktigt att alla inblandande känner ett ägarskap och inte bara får en värdegrund med fina ord pådyvlad sig. Åkarna gillar också att det finns spelregler, att det finns en tydlighet hur vi förväntas vara mot varandra.”
Så vilka är då ledorden i det svenska skidlandslaget? De går att komma ihåg med hjälp av en cool förkortning: R-Å-A-S-T:
”Respekt” - att man alltid ska visa detta till övriga i teamet.
”Återkoppling” - något man förväntas ge till en lagmedlem när man anser att det är relevant.
”Ansvar” - som i detta fall innebär att alla ska ta ansvar för sin egen prestation men även för lagets.
”Stöttning” – att man förväntas stötta sina teammedlemmar, och inte minst när det går tyngre.
”Trygghet” - att alla i teamet hjälps åt att skapa en trygg miljö där alla individer känner att de är fria att vara sig själva och kan prata fritt från hjärtat.
Om laget, från åkare till vallare, sjukgymnaster och tränare, håller sig till ledorden är mycket vunnet när det gäller lagandan. Och med den kan i ryggen kan individualisterna, som många skidåkare trots allt är, känna en extra push när den sista jobbiga mördarbacken väntar och chansen på ädla medaljer finns.
– När det väl kommer till kritan är man väl sig själv närmast, men nånstans tror jag också att man som svensk har med sig att laganda har betydelse och är viktigt. Det finns en stor stolthet i att tävla för Sverige och vi gör det tillsammans, säger Anders Byström och fortsätter:
– Häromveckan fick jag återkoppling från en person som kom fram till mig på stan och sa att ”Det roligaste med ditt lag är när tjejerna står och väntar i målområdet för att krama om varann. De ser så glada ut för varandras framgångar”. ”Det gjorde mig glad” konstaterar Byström som även betonar att det givetvis alltid finns en intern konkurrens parallellt.
– De är bittra konkurrenter när de står på startlinjen i individuella lopp. Det är inga konstigheter, och det är bra så länge det hålls på rätt nivå. Om de förstår att de alla kan lära av varandra och på så sätt bli bättre själva och även som lag så är mycket vunnet. Detta är inte alltid en lätt uppgift, det ska jag inte sitta här och säga. Vi måste hela tiden jobba med den här biten, och åkarna också.”
I fjol gjorde Sverige ett mycket starkt VM i slovenska Planica där det blev rekordmånga tolv medaljer, varav fyra guld. Nästa stora mästerskap är VM i Trondheim i februari/mars 2025. Räkna med att det svenska skidlandslaget tänker ta med sig ”R-Å-A-S-T” och lagandan även dit i jakten på nytt medaljregn.
Peter Gerhardsson
Resultaten talar sitt tydliga språk. Sveriges damlandslag i fotboll mår väldigt bra under Peter Gerhardssons ledning. Och det är ett ledarskap som präglas av öppenhet och tillit.
– Det viktigaste för mig är att lita på människor, säger förbundskaptenen.
Spelarkarriären var framgångsrik. Peter Gerhardsson gjorde bland annat tio säsonger i Hammarby med ett SM-silver 1982 (finalförlust mot IFK Göteborg) som höjdpunkt. Och ledarkarriären har blivit minst lika lyckosam. Sedan 2017 leder Gerhardsson det svenska fotbollslandslaget för damer, som under denna tid bland annat tagit OS-silver, två VM-brons och nått förstaplatsen på FIFA:s världsranking.
Men 64-åringen pratar inte så mycket om resultat, karriär och medaljer. Självklart bryr han sig om framgång, men han brinner ännu mer för hur vägen dit ska utformas.
– Alla i vår ledarstab har expertis inom sina respektive områden. Det är viktigt såklart, men ännu mer betydelsefullt för oss är att skapa starka relationer med spelarna. Att se till att de mår bra som individer och tillåts vara sig själva, för alla är olika och har olika behov. Det viktigaste för mig är att lita på människor.
Jaget för lagets skull, alltså. På ett pragmatiskt och inkluderande sätt som givit en sammanhållning och atmosfär där spelarna känner trygghet och förtroende, och därmed kan prestera på högsta nivå.
Hur ser Peter Gerhardsson på ordet ”laganda”?
– Det hörs egentligen på ordet. Laget skapar andan. Vi ledare kan sätta ramarna, men det är viktigt att dessa inte är för snäva. Miljön ska vara öppen och tillåtande, då tror jag gruppen mår som bäst.
Målsättning då?
– Jag brukar säga att jag jobbar helt utan målsättning. Det är liksom så självklart att vi vill vinna varenda match och mästerskap vi ställer upp i. Men jag är mer intresserad av att prata om motivation, utveckling, drivkraft och passion. Jag tror vi kan prestera som allra bäst om vi fokuserar på detta framför resultat och mål.
Innan Gerhardsson, som är utbildad polis, tog över damlandslaget hade han haft ett antal andra tränaruppdrag. Längst tid var han i BK Häcken, där han tränade det allsvenska herrlaget i åtta säsonger, 2009-2016. Och det finns naturligtvis många skillnader mellan att träna ett klubblag och ett landslag.
– I ett klubblag har man hur mycket tid som helst med spelarna. I ett landslag har man väldigt lite tid, vilket innebär att jag som ledare måste lita ännu mer på individuella kunskaper i gruppen. Och jag behöver förenkla och prioritera.
Hur kan man se detta på planen när damlandslaget spelar?
– Vi har helt enkelt valt vilka moment vi vill lägga mest fokus på. Det handlar bland annat om att vi vill vara ett lag som försvarar högt upp där alla spelare har en ”vinna boll-attityd”. Offensivt har vi pratat mycket om att spela bollen framåt i allra möjligaste mån.
Under våren och sommaren fortsätter EM-kvalet för Gerhardsson och hans landslag. Om allt går som det brukar kvalificerar sig Sverige för ytterligare ett mästerskap, EM 2025 i Schweiz.
Men innan dess hoppas han få uppleva något som är lite mer sällsynt:
– Det vore väldigt roligt om Arsenal vann Premier League. Jag är supporter sen barnsben och följer alla matcher.