Vi hjälper dig att ha spelkoll
Här hittar du verktyg för att ha koll på ditt spelande och hjälp om spelandet har blivit ett problem.10 tips för bra spelkoll
Läs mer längre ner
Håll dig till dina gränser
Det är lätt att ryckas med och spela mer än man tänkt sig. Just därför behöver du bestämma hur mycket tid och pengar du vill lägga på spel innan du börjar spela. Dina gränser hjälper dig att hålla koll på ditt spelande.
Spela för att det är roligt och spännande
Spela aldrig för att lösa en ekonomisk situation eller för att slippa jobbiga tankar och känslor. Det riskerar att leda till en ond cirkel. Och kom ihåg att bara spela för pengar du har råd att förlora.
Håll koll på din spelhistorik
Hur mycket tid och pengar tror du att du lagt på spel den sista månaden, kvartalet eller året? Har du testat att jämföra vad du tror med din spelhistorik? Om det visar sig att du spelat för mer än du tänkt dig kan det vara en bra idé att sänka dina gränser.
Undvik att försöka vinna tillbaka pengar
Att jaga förluster är ett beteende som är starkt förknippat med problemspelande så kom ihåg att ta en paus i ditt spelande efter att du har förlorat pengar.
Spela aldrig för mer än du kan stå för
Om du inte är bekväm med att berätta för din omgivning hur mycket du spelar är det ett tydligt tecken på att du spelar för mycket. Att dölja eller ljuga om sitt spelande, för andra eller för sig själv, är en varningssignal att ta på allvar.
Lär dig mer om hur spelen fungerar
Det är inte ovanligt att personer som spelar har en övertro på sin egen kunskap och förmåga. Visst finns det spel där kunskap spelar roll men många gånger är det slumpen som styr. Genom att lära dig mer om hur spelen fungerar får du en mer realistisk syn på spel överlag.
Var medveten om hur olika sammanhang påverkar ditt spelande
Var medveten om hur olika sammanhang påverkar ditt spelande Spelar du mer än du tänkt när du är med vänner eller kollegor? Eller kanske när du är ensam? Genom att vara medveten om hur du påverkas av olika sammanhang får du bättre koll på ditt spelande.
Öka inte insatsen för att höja spänningen
Om du spelat mycket och länge kan du uppleva att det inte är lika spännande längre. Att då höja insatserna för att få tillbaka spänningen kan leda till att du spelar mer än du tänkt dig. Varför inte ta en paus istället? Då kan spänningen komma tillbaka utan att du behöver höja dina insatser.
Tänk på att snabba spel innebär en högre risk
Om du vänjer dig vid snabbare och snabbare spel kan långsamma spel plötsligt kännas tråkiga. Snabba spel innebär också mer risk så kom ihåg att ha koll på hur du påverkas och mår av de spel du väljer att spela.
Ta varningssignaler på allvar
Upplever du att du mår dåligt av ditt spelande eller att ditt spelande skapar problem? Ta hjälp av vår stödsida. Och kom ihåg att du alltid kan justera dina gränser eller ta en spelpaus.