Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Grand Slam-turneringarna

Det är något alldeles extra med tennisens Grand Slam-turneringar. De är fyra till antalet och har var och en sin egen charm. Läs mer om tennisens finaste turneringar här på Svenska Spel Sport & Casino!

Här kan du spela på tennis på Oddset

Australian Open

Melbourne Park
Melbourne, Australien
18 - 31 januari, 2021

Grundad: 1905
Underlag: Hardcourt (Plexicushion)
Grand Slam: Ja
Prispengar: $62 500 000 (AUD)
Regerande mästare: Novak Djokovic, Serbien och Sofia Kenin, USA.

Australian Open, som avgörs i Melbourne, är den första Grand Slam-turneringen för året då den spelas redan i slutet av januari, mitt i den australiensiska sommaren. Turneringen har flera gånger bytt underlag. Fram till 1987 spelade man på gräs men sedan byttes det till hardcourt. Mellan 1988 och 2007 var underlaget grön Rebound Ace men numer spelas turneringen på blå Plexicushion vars snabbhet klassas som medium av ITF. På senare år har turneringen dominerats av Novak Djokovic och Roger Federer. Sedan 2004 har det bara hänt tre gånger att någon annan spelare än dessa två har vunnit titeln. Med sex titlar var är Federer och Djokovic också de som vunnit turneringen flest gånger i modern tid. Här har vi även haft en hel del svenskframgångar. Mellan 1983 och 1988 var det en svensk som fick klättra högst upp på pallen alla fem gånger (ingen turnering hölls 1986). Wilander vann vid tre tillfällen medan Edberg vann två. 1985 möttes de faktiskt i finalen med Edberg som segrare. Mats Wilander tog sina segrar 1983, 1984 och 1988 och är därmed den enda spelaren i historien som vunnit Australian Open både på gräs och på hardcourt. 2002 fick vi svenskar återigen anledning att jubla då Tomas Johansson gick hela vägen efter att ha besegrat Marat Safin i finalen. Sedan dess har de svenska framgångarna lyst med sin frånvaro. Australian Open är en stekhet turnering. För het ibland vilket har gjort att de som enda turnering har en regel för hur man ska hantera extrem hetta. Detta för att inte riskera spelarnas hälsa. 2009 gick historiens varmaste turnering av stapeln. Då spelades matcherna i en genomsnittlig hetta på 34,7 grader. Trots det är detta ett favoritresemål för flera spelare och även för oss fans.

Franska Öppna

Roland-Garros
Paris, Frankrike
23 maj - 6 juni, 2021
Regerande mästare: Rafael Nadal, Spanien och Iga Swiatek, Polen.

Grundad: 1891
Underlag: Grus
Grand Slam: Ja
Prispengar: €40 000 000

Franska Öppna är den enda Grand Slam-turneringen som avgörs på grus och kallas därför ibland för världsmästerskapet i grustennis. Turneringen börjar i slutet av maj och är då kulmen av vårens grusturneringar. Då spelet blir långsammare på grus än på andra underlag anses denna turnering allmänt vara den allra mest fysiskt krävande. Detta gör också att det inte är lika enkelt för servekanoner att avancera i turneringen. Tävlingen avgörs på Roland-Garros som är döpt efter en fransk stridspilot från första världskriget som brukade spela tennis här. Den mest framgångsrika spelaren genom tiderna i Franska Öppna är den spanska grusspecialisten Rafael Nadal som vunnit tio stycken titlar här. Svenska Björn Borg är trea genom tiderna med sina sex turneringssegrar. Däremellan finner vi franska Max Decugis som var aktiv för över 100 år sen. Även Mats Wilander har haft stor framgång här med tre stycken titlar. Det är en skönhetsupplevelse att följa spelet på det röda gruset med spelare som glider och bollar som lämnar märken efter sig. Är ni i Paris i början av juni är det väl värt ett besök till Roland-Garros.

Wimbledon

All England Lawn Tennis & Croquet Club
Wimbledon, London, Storbritannien
28 juni - 11 juli, 2021
Regerande mästare: Turneringen inställd 2020.

Grundad: 1877
Underlag: Gräs
Grand Slam: Ja
Prispengar: £34 000 000

Wimbledon är världens äldsta tennisturnering och anses allmänt vara den mest prestigefulla. Den går av stapeln i början av juli på gräsunderlag i Londons utkanter. Wimbledon har flera väldigt strikta, traditionsbundna regler som skiljer sig från andra turneringar. Bland annat måste alla deltagare bära vita kläder och publiken äter vanligtvis jordgubbar och grädde. 2017 åt publiken 34 000 kilo jordgubbar och 10 000 liter grädde. Dessutom måste spelarna buga eller niga mot den kungliga boxen om Prins Charles eller drottning Elizabeth II är på plats. Wimbledon är också känt för att inte ha reklam runt planen. Genom åren har turneringen drabbats av långa regnavbrott då den brittiska sommaren inte är helt olik den svenska. 2009 byggdes därför ett flyttbart tak över centercourten. Den schweiziska mästaren Roger Federer har vunnit turneringen flest gånger med sina åtta titlar, tätt följd av amerikanen Pete Sampras som vann sju Wimbledon. Björn Borg har vunnit tredje flest titlar här i modern tid då han vann fem år i rad mellan 1976 och 1980. Brittiska spelare har däremot haft väldigt svårt att vinna den mytomspunna turneringen. Det tog nästan 80 år från att Fred Perry vann 1936 till att nästa britt äntligen tog en Wimbledon-titel. Det var Andy Murray som 2013 bröt förbannelsen. Sedan dess har skotten vunnit ytterligare en gång. Kungligheter, jordgubbar och vitklädda spelare. Wimbledon fullständigt osar stil och tradition.

US Open

Flushing Meadows
Queens, New York, USA
30 augusti - 12 september, 2021
Regerande mästare: Dominic Thiem, Österrike och Naomi Osaka, Japan.

Grundad: 1881
Underlag: Hardcourt (DecoTurf)
Grand Slam: Ja
Prispengar: $53 400 000

US Open, eller The United States Open Tennis Championships som det egentligen heter, är en modern version av The U.S National Championship som är en av världens äldsta tennisturneringar. Det är den fjärde och sista Grand Slam-turneringen på året och den enda som tillämpar tiebreak i samtliga set av en match. Tävlingen spelas i Flushing Meadows som ligger i stadsdelen Queens. Den fick status som en major 1924. Sedan 1978 spelas turneringen på en slags hardcourt som kallas Pro DecoTurf. Den klassas som medium till mediumsnabb av ITF och ger mindre friktion och därmed lägre studsar jämfört med andra hardcourt-banor. Under modern tid har Jimmy Connors, Pete Sampras och Roger Federer vunnit turneringen flest gånger med sina fem titlar var. Framför allt bör Federers fantastiska prestation att vinna fem år i rad mellan 2004 och 2008 nämnas extra. Det har varit tunnsått med svenska framgångar i denna Grand Slam. Björn Borg tog sig till fyra finaler men lyckades aldrig vinna turneringen. De enda svenska titlarna har istället tagits av Mats Wilander, som vann 1988, och Stefan Edberg som vann två gånger, 1991 och 1992. Över 25 år senare är det väldigt lite som tyder på att vi ska få se en ny svensk framgång inom en snar framtid.

Här kan du spela på tennis på Oddset

Till startsidan för tennis.