AFC Bournemouth

Till Premier League startsida.
AFC Bournemouth grundades 1899 som Boscombe FC på Gladstone Road I stadsdelen Boscombe. 1970 ändrades namnet till AFC Bournemouth. Efter att ha huserat i de lägre divisionerna tog klubben det största klivit i sin historia genom att vinna The Championship och kliva upp i finrummet, Premier League, säsongen 2014/1015.

Smeknamn: The Cherries
Manager: Eddie Howe  
Hemmaarena: Vitality Stadium - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.
Spelschema: Bournemouths spelschema i Premier League

Spela på AFC Bournemouth hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i AFC Bournemouth

Adam Smith
27-årige högerbacken Adam Smith har gått igenom Tottenham Hotspurs ungdomsverksamhet, och representerat England i samtliga U-landslag. Smith fick bara göra ett 14 minuter långt inhopp med Tottenhamn i Premier League, och var istället på lån i klubbar som Leeds, Bournemouth, Millwall, Derby County och Wycombe i många år. Under silly season i januari 2014 blev han en permanent del av Bournemouth i The Championship. Bournemouth vann den engelska andraligan Smiths första hela säsong i klubben, och nu har engelsmannen också gjort tre hela säsonger i Premier League där han haft en given plats i startelvan. Gjorde förra säsongen hela 27 framträdanden i den rödsvarta tröjan och stod för ett mål.

Steve Cook
Steve Cook har tagit den långa vägen till Premier League. Mittbacken har förvisso spelat mot både Manchester City och Liverpool tidigare, men då i Ligacupen. Cook spelade för åtta år sedan i engelska 6:e divisionen, under tiden han tillhörde Brighton & Hove Albion. Han fick förvisso debutera som 17-åring i näst högsta serien, men tillbringade sedan tre säsonger på lån i olika klubbar. I januari 2012 blev han klar för Bournemouth, som då spelade i League One. Sedan dess har han varit en viktig del av The Cherries backlinje, som nu spelat Premier League tre raka säsonger. Cook är självskriven mittback i elvan och spelade 34 Premier League-matcher förra säsongen, samt noterades för två mål.

Joshua King
Norges stora stolthet när det kommer till aktiva fotbollsspelare. 27-årige Joshua King slog säsongen 2016/2017 igenom stort i Premier League då han noterades för hela 16 mål i ligan. Anfallaren startade sin karriär i lilla Romsås i Norge och tog sedan, via Tippeligalaget Vålerengen, steget till att bli proffs i Manchester United 2010. Där blev det dock inga A-lagsmatcher utan istället utlåningar till klubbar som Preston, Borussia Mönchengladbach och Hull. King gick sedan permanent till Blackburn i The Championship 2013, där det bara blev tre mål på 53 matcher. 2015 anslöt norrmannen till Bournemouth där han sin andra säsong i klubben fick sitt efterlängtade genombrott. I fjol blev det åtta mål i ligan för King trots en relativt skadebenägen säsong. Oddsen på att han gör fler denna säsong är inte speciellt höga.

Jermain Defoe
Jermain Defoe är den spelare som stått för flest mål av de nuvarande spelarna i Premier League. Totalt har det blivit 162 mål för 35-åringen. I fjol stod han för fyra mål i sin debutsäsong för Bournemouth. En svag notering med tanke på att det blev 15 mål för bottenlaget Sunderland säsongen dessförinnan. I landslaget gjorde engelsmannen med rötter från Dominica sin sista landskamp 2013. Totalt blev det 20 mål på 57 landskamper för The Three Lions. Målmässigt ligger Defoe på en sjundeplats i Premier League genom alla tider med sina 162 gjorda mål. Två mål ytterligare krävs för att passera Robbie Fowler på sjätteplatsen. Löser Defoe det i sin kanske sista Premier League-säsong?

Spela på AFC Bournemouth.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.