Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Bournemouth 2023/2024

Bournemouth var länge mest känt som en turiststad på den engelska sydkusten. Numera snackas det även en hel del fotboll i staden. "The Cherries" kämpar med att etablera sig i Premier League, och gör det bra efter förutsättningarna. Målsättning denna säsong blir, som vanligt, att klara kontraktet.
Spela på Premier League 2023/2024

Fakta om AFC Bournemouth

AFC Bournemouth grundades 1899 som Boscombe FC på Gladstone Road I stadsdelen Boscombe. 1970 ändrades namnet till AFC Bournemouth och efter en historia av spel i lägre divisioner vann de rödsvarta The Third Division säsongen 86/87. Redan då brottades den engelska fotbollsklubben med ekonomiska bekymmer och drygt tio år senare, 1997, tvingades de ner i fjärdedivisionen på grund av detta. 2008 var det dags för samma visa, men frågan är om inte det var en mörk start på en ljus framtid? Samma år anställdes en viss Eddie Howe som tränare och resten är historia. På sex år tog Howe med sig Bournemouth på en resa som innebar tre uppflyttningar där allting kulminerade säsongen 2014/15. Då vann grabbarna från Dorset The Championship och i Premier League stannade de fem säsonger innan det blev respass ner till andraligan igen. I fjol var Bournemouth tillbaka med Scott Parker som bas, men efter bara ett fåtal omgångar fick engelsmannen sparken. Gary O’Neil tog över och med de amerikanska ägarnas sunda backning i ryggen ledde O’Neil ett tidigare domedagsstämplat lag till nytt kontrakt. En alldeles enastående bedrift. Nu är det upp till unge spanjoren Andoni Iraola att förvalta arvet, Athletic Bilbaos legendar som med små medel gjort starka resultat med Mirandés samt Rayo Vallecano. 


Grundad: 1899
Manager: Andoni Iraola
Hemmaarena: Vitality Stadium
Smeknamn: The Cherries
Spelschema: Bournemouth spelschema i Premier League

Spela på Bournemouth hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Tongivande spelare i Bournemouth

När Bournemouth inför förra säsongen tog sig upp i Premier League hade de den tveklöst svagaste truppen. Smarta förstärkningar – Ouattara, Neto, Senesi och Zabarnyi – samt en klockren tränare i form av O’Neil (utbytt nu) såg dock till att lösa ett sensationellt kontrakt. Träffar The Cherries rätt även denna sommar?

Philip Billing

Född: 1996-06-11
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Den 27-årige dansken Philip Billing, som har nigerianskt påbrå, har fått sin fotbollfostran på de brittiska öarna. Redan 2013 kritade mittfältaren på ett ungdomskontrakt för Huddersfield. 2016/17 var Billing med och spelade upp Hudds i Premier League men 2019 trillade The “Terriers” ur finrummet, vilket ledde till en flytt till Bournemouth. På sydkusten har Philip växt fram till en nyckelspelare och dansken var en stor anledning till Bournemouths avancemang upp till Englands högsta division. Framgången fortsatte för både Körsbären och Billing i Premier League, förra säsongen noterades han för sju pytsar och obevekligt förtroende. I oktober 2020 gjorde mittfältaren debut för det danska landslaget. Kontraktet sträcker sig till sommaren 2024.

Marcus Tavernier

Född: 1999-03-22
Land: England
Position: Mittfältare

Vid en ålder av 23 bast tog Marcus Tavernier det kritiska steget från lägre divisioner till högsta möjliga nivå. Liraren från Leeds är fostrad i Newcastle under barndomen och därefter i Middlesbroughs akademi där han tog sina första stapplande steg i The Championship. Den hårt arbetande ytterspringaren fick fin utväxling hos Bournemouth och höjde sitt poängsnitt från andradivisionen. Tavernier kan användas på mittfältets samtliga positioner men gör sig allra bäst ute till vänster. På 24-åringens samvete finns ett 20-tal framträdanden för de engelska ungdomslandslagen. Marcus storebror är också en framgångsrik fotbollsspelare, högerbacken James huserar i Glasgow där han bär kaptensbindeln i Rangers.

Dominic Solanke

Född: 1997-09-14
Land: England
Position: Anfallare

I skuggan av utomjordiska Aleksandar Mitrovics galna målrekord i The Championship, säsongen 2021/22, så pressade Dominic Solanke in magnifika 29 pytsar på 46 matcher. En siffra som hade låtit engelsmannen vinna skytteligan sju av de åtta föregående åren i den engelska andraligan. Det är också först de senaste åren som den nu 25-årige strikern verkligen exploderat. Sin ungdomstid spenderade Reading-sonen under större delen i Chelsea. Härifrån tog tog den 186 centimeter långe forwarden steget ut i Europa då Vitesse ville testa hans vingar på holländsk mark. En helt okej tid i Nederländerna mynnade ut i sju mål och en tredje plats i den interna skytteligan. Ett år i Eredivise fick räcka. Därefter kallades fotbollsspelaren tillbaka till London och Chelsea men utan att få chansen i The Blues representationslag. Under 2017 så fick Solanke chansen att spela fotboll under Jürgen Klopps styre i Liverpool och gjorde det bitvis bra. Det är dock i Bournemouth tröja som Solanke fått full utväxling för sin fina anfallsfotboll. När “Körsbären” åter var tillbaka i det engelska finrummet så fanns Dominic Solanke med för sin fjärde hela säsong i den rödsvarta dräkten. Nästa steg i karriären togs av både klubben och den flyfotade forwarden, med sina 13 poäng var Solanke starkt bidragande till att The Cherries hängde kvar.