Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vill ni se mål, kolla in Sveriges gruppspelsmatcher i VM. Det hälsar en av de stora guldhjältarna från 1999, Ljubomir Vranjes.
"Sverige har sin stora styrka i kontringsspelet och kommer ösa in mål i de tre första matcherna" säger "Ljubo".
Spela på Handbolls-VM 2023 på Oddset

Ljubomir Vranjes, den legendariske handbollsspelaren som var med när Sverige tog VM-guld 1999


Vi minns honom som den lilla spelmotorn med det stora hjärtat. Ljubomir Vranjes var en del av den gyllene, blågula handbollsgeneration som håvade in mästerskapsmedaljer på 1990-talet och början av 2000-talet. Störst av allt: VM-guldet 1999. Då besegrades först dåvarande FR Jugoslavien med 23-22 i semifinal och Ryssland med 25-24 i finalen!

"Vi var nästan mer illa ute mot Jugoslavien än mot Ryssland. Men när vi spelade kände vi alltid att vi skulle vinna till slut, oavsett läge. Vi hade många vinnarskallar, många ledartyper i laget, och det är nog ingen slump att så många av oss har fortsatt inom handbollen och själva blivit tränare" säger "Ljubo", som började sin handbollskarriär i Kortedala IF i norra delarna av Göteborg.

I dag är den forna mittnian huvudtränare för franska USAM Nîmes, och har bland annat varit förbundskapten för såväl Slovenien som Ungern och Serbien efter sin aktiva karriär.

När Handbolls-VM 2023 avgörs kommer Ljubomir Vranjes vara på plats, åtminstone till semifinalerna och finalen i Stockholm. Och han hoppas förstås att dagens svenska landslag ska kunna få uppleva samma känslor som han själv fick göra 1999.

"Det är enormt stort att känna att man står på toppen. För vägen dit är så oerhört lång och kräver väldigt mycket slit. Bara att ta sig till ett A-landslag är en resa i sig. Och sedan, att ta VM-guld ... det är få som får uppleva." 

Läs Magnus Wislanders VM-tips

Så frågan är, kan Sverige göra det igen 2023?

"Absolut! Svensk handboll, ute i klubbarna, har gjort ett bra jobb under en längre tid, och nu ser vi frukten av detta. Laget känns komplett med en del äldre spelare, en del yngre, grovjobbare och finlirare. Den kanske största styrkan finns nog på målvaktssidan och i kontringsspelet. Så jag ser definitivt Sverige som en av guldfavoriterna.

Vilka övriga lag utmanar om VM-guldet?
"Danmark, såklart. Om det är något landslag som har ännu bättre målvaktsspel än Sverige så är det danskarna. Sedan kan de säkert ha en hel del fans på matcherna dessutom. Men jag tycker det finns fler utmanare. Spanien, Frankrike, Tyskland, Ungern, Portugal, Norge, Serbien kanske. Och om Egypten får till det kan de säkert konkurrera om medalj också."

Brasilien, Kap Verde och Uruguay i gruppspelet. Svensk drömlottning?
"Ja, självklart är Sverige storfavorit att vinna gruppen. Jag tror att Sverige kommer ösa in mål i dessa matcher. Det svenska kontringsspelet är som sagt en stor styrka, och dessa lag lär inte hänga med där."

Vem blir Sveriges målkung i VM?
"Hampus Wanne eller Niclas Ekberg. Båda dessa herrar skjuter straffar och är väldigt vassa i kontringsspelet."