Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Han ledde Sverige till VM-guld – två gånger. Och legendaren Magnus Wislander tror att Sverige kan göra det igen på hemmaplan. Men guldfavorit, det är Danmark, säger "Slangen".
Spela på Handbolls-VM 2023 på Oddset

Den svenska legendariska handbollsspelaren Magnus Wislander

 

Handbollslandslagets storhetstid under 1990-talet är ett kärt svenskt idrottsminne. Under förbundskaptenen Bengt Johansson tog Sverige två VM-guld, fyra EM-guld och tre OS-silver. Fantastiska resultat med Magnus Wislander som den naturliga ledaren på planen hos "Bengan Boys".

I VM-finalen 1990 vann Sverige över Sovjetunionen med 27-23, och göteborgaren med Tuve IF som moderklubb och "Slangen" som smeknamn, gjorde sex mål. 

"Fram tills dess hade vi varit chanslösa mot dem varje gång. Det var ungefär som i hockeyn, Sovjet var oslagbara. Men vi trodde på oss själva och hade en väldigt stark generation." säger Wislander, som av internationella handbollsförbundet utsetts till 1900-talets bästa handbollsspelare på herrsidan.

Läs Ljubomir Vranjes VM-tips

Utöver VM-gulden 1990 och 1999 var Wislander även med om att ta brons 1993 och 1995 samt silver 1997 och 2001. Efter denna närmast osannolikt framgångsrika period svalnade Sverige litegrann. OS-silvret 2012 var lika oväntat som efterlängtat. Och nu, de senaste åren, tycks landslaget ha hittat en ny topp med VM-silver 2021 och EM-guld 2022.

"Det är väldigt roligt att Sverige är så här bra igen. Och jag tycker det ser lovande ut inför VM. Väldigt många av spelarna spelar på högsta nivå internationellt och får mycket speltid i sina klubblag." säger Wislander.

Hur långt tror du Sverige går i VM?
"Först och främst ska det bli tre raka segrar i gruppspelet. Det är öppningsmatchen mot Brasilien som skulle kunna bli lite tuff, men Uruguay och Kap Verde ska förstås inte vara några problem. Jag tycker en semifinalplats är fullt rimligt att hoppas på, åtminstone.

Vilka länder har kapacitet att ta guld?
"Det är de vanliga landslagen numera egentligen. Förutom Sverige handlar det om Frankrike och Spanien, men favorit till guldet är Danmark. De har storstjärnor i målvakten Niklas Landin Jacobsen och Mikkel Hansen. Sedan har de optimerat ett 7-6-spel, som blivit vanligt inom handbollen de senaste åren när lag i anfall tar ut målvakten. Där är danskarna riktigt starka."

Inget utom-europeiskt lag som kan skrälla?
"Nej, det tror jag faktiskt inte."

Om du skulle tippa Sveriges främsta målgörare under mästerskapet, vem skulle du välja?
"Hampus Wanne. Men bankräntan är nog förmånligare än oddset på honom, haha!"

Spela på Handbolls-VM 2023 på Oddset