Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

AIK Hockey 2023/2024

Historiskt sett är AIK en väldigt framgångsrik hockeyklubb i Sverige. Under 2000-talet har "Gnaget" dock främst hållit till i näst högsta serien. Hur stor är lagets kapacitet i Hockeyallsvenskan denna säsong?
Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset

Läs mer om AIK Hockey och spela på Hockeyallsvenskan

Fakta om AIK Hockey

Grundad: 1921
Hemmaarena: Hovet/Johanneshov
SM-guld: 7 st
Tränare: Anton Blomqvist

Gnaget från Solna spelar faktiskt inte sina matcher i Solna utan i centrala Stockholm och Johanneshovs Isstadion. AIK har hela sju SM-guld, men det senaste kom 1984 och under 2000-talet har AIK åkt hiss mellan Hockeyallsvenskan och SHL. Många namnkunniga ishockeyspelare har burit den svarta AIK-tröjan genom åren. Börje Salming, Bo Berglund, Pelle Lindbergh, Anders Gozzi, Rikard Franzén, Mattias Norström, Tim Thomas och tjeckerna Pavel Patera och Martin Prochazka för att nämna några. Nuvarande sejour i Hockeyallsvenskan är än så länge tio säsonger lång för AIK.

Spelschema Hockeyallsvenskan 2023/2024

Tongivande spelare i AIK Hockey

Richard Gynge

Född: 1987-02-01
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

AIK gjorde en klassvärvning inför säsongen 2022/23 då man plockade hem Richard Gynge. 35-åringen pressade in 55 poäng för Växjö Lakers för två år sedan och blev med dessa siffror bäst av alla i det småländska laget. 14 av Gynges totalt 28 baljor kom dessutom i powerplay, en spelform där han levererade för AIK i fjol. Gynge är född i Tyresö och via Hanviken och Hammarby tog Gynge steget vidare till Brynäs 2006. I Gävle blev däremot speltiden begränsad och istället skickades han ner i Hockeyallsvenskan för att mata på med 39 poäng på 37 matcher och bli Nybro Vikings bästa poängspelare. Förutom spel i nyss nämnda klubbar finns också en hel hög med matcher i bland annat Oskarshamn, Dynamo Moskva, Admiral Vladivostok, men också i AIK under succéåren 2010-2012. Visst har Gynge blivit något till åren men att han vinner Gnagets interna poängliga är ett givet bet även om oddsen är låga.

Daniel Muzito Bagenda

Född: 1996-06-16
Land: Sverige
Position: Center/Vänsterforward
Klubbfattning: Vänster

Bålsta-produkten Daniel Muzito Bagenda ansågs vara en supertalang som ungdom- och juniorspelare och spelade bland annat TV-pucken två gånger med Uppland och noterades för 18 poäng på 16 matcher. Som junior lirade Bagenda i MODO och var gjuten i samtliga landslag upp till U18. Forwarden hade sedan några magra år i Örnsköldsvik varpå han aldrig fick chansen att representera Sverige i JVM. Han testade sedan lyckan i USA med AHL-laget Rochester Americans utan att karriären riktigt tog fart. Efter ett bra år med AIK i Hockeyallsvenskan blev Daniel Muzito Bagenda erbjuden ett kontrakt med Örebro där han tillbringade två år i närkingarnas tredje- och fjärdekedja. I Oskarshamn under ledning av Martin Filander fick Umeåsonen chansen utan att ta den och i fjol vände “DMB” åter tillbaka till Hockeyallsvenskan och spelade med AIK. I rätt omgivning är 27-åringen tveklöst god för 40+ poäng.

Gerry Fitzgerald

Född: 1993-08-26
Land: Kanada
Position: Center
Klubbfattning: Höger

Gerry Fitzgerald hade haft några tunga år i AHL när Västerviks dåvarande sportchef, Emil Georgsson, hörde av sig och frågade om Gerry ville testa lyckan i den svenska andraligan. Georgsson hade uppenbarligen sett något speciellt hos kanadensaren och på de större internationella rinkarna fick den korta (1,75 cm) centern utrymme att nyttja sina lena händer och snabba skridskoåkning. Tiden i Småland blev kortvarig för Fitzgerald som inför säsongen 2021/22  snappades upp av storsatsande Björklöven. I Umeå svarade right-skytten för 92 pinnar på två säsonger, men tvingades ändå lämna klubben inför denna säsong. AIK var inte sena med att erbjuda ett tvåårskontrakt och 30-åringen väntas få en stor roll hos stockholmarna. Gerry är trilling och var skådespelare som barn. Tillsammans med hans bröder, Leo och Myles, medverkade han i Baby Geniuses (1999) och uppföljaren Superbabies (2004). 

Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset