Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Historiskt sett är AIK en väldigt framgångsrik hockeyklubb i Sverige. Under 2000-talet har "Gnaget" dock främst hållit till i näst högsta serien. Hur stor är lagets kapacitet i Hockeyallsvenskan denna säsong?
Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Läs mer om AIK Hockey och spela på Hockeyallsvenskan

Fakta om AIK Hockey

Grundad: 1921
Hemmaarena: Hovet/Johanneshov
SM-guld: 7 st
Tränare: Anton Blomqvist

Gnaget från Solna spelar faktiskt inte sina matcher i Solna utan i centrala Stockholm och Johanneshovs Isstadion. AIK har hela sju SM-guld, men det senaste kom 1984 och under 2000-talet har AIK åkt hiss mellan Hockeyallsvenskan och SHL. Många namnkunniga ishockeyspelare har burit den svarta AIK-tröjan genom åren. Börje Salming, Bo Berglund, Pelle Lindbergh, Anders Gozzi, Rikard Franzén, Mattias Norström, Tim Thomas och tjeckerna Pavel Patera och Martin Prochazka för att nämna några. Nuvarande sejour i Hockeyallsvenskan är än så länge nio säsonger lång för AIK.

Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Spelschema Hockeyallsvenskan 2022/2023

Tongivande spelare i AIK

Christian Sandberg

Född: 1987-10-23
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

Christian Sandberg var länge AIK:s själ och hjärta. Han debuterade faktiskt för AIK när ishockeyklubben spelade i Division 1 under lockoutssäsongen i NHL år 2005. Sedan dess har Sandberg haft många roller i sin moderklubb. Offensiv stjärna eller defensiv grovjobbare, centern har gjort allt. Innan flytten till HV71 var Sandberg kapten för Gnaget under fyra säsonger, och när han nu åter kunnat iklä sig de svartgula färgerna får han självklart bära C:et på bröstet. Sandberg är AIK:s näst meste hockeyspelare genom tiderna, efter legendaren David Engblom. Christian Sandberg har spelat TV-pucken men aldrig fått dra på sig Tre Kronors tröja.

Richard Gynge

Född: 1987-02-01
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

Ska vi snacka klassvärvningar så ska vi snacka Richard Gynge! 35-åringen pressade in 55 poäng för Växjö Lakers i fjol och blev med dessa siffror bäst av alla i det småländska laget. 14 av Gynges totalt 28 baljor kom dessutom i powerplay så här har Gnaget en superstjärna att luta sig tillbaka på. Född i Tyresö, utbildad inom Hanviken och Hammarbys respektive hockeyorganisation tog Gynge steget vidare till Brynäs 2006. I Gävle blev däremot speltiden begränsad och istället skickades Richard ner i Hockeyallsvenskan för att mata på med 39 poäng på 37 matcher och bli Nybro Vikings bästa poängspelare. Förutom spel i nyss nämnda klubbar finns också en hel hög med matcher i bland annat Oskarshamn, Dynamo Moskva, Admiral Vladivostok men också i AIK under succéåren 2010-2012. Visst har Gynge blivit något till åren men med tanke på hans poängskörd i fjol finns här absolut en poängligavinnare att beta på till vettigt odds.  

Daniel Muzito Bagenda

Född: 1996-06-16
Land: Sverige
Position: Center/Vänsterforward
Klubbfattning: Vänster

Bålsta-produkten Daniel Muzito Bagenda ansågs vara en supertalang som ungdom- och juniorspelare och spelade bland annat TV-pucken två gånger med Uppland och noterades för 18 poäng på 16 matcher. Som junior lirade Bagenda i MODO och var gjuten i samtliga landslag upp till U18. Forwarden hade sedan några magra år i Örnsköldsvik varpå han aldrig fick chansen att representera Sverige i JVM. Han testade sedan lyckan i USA med AHL-laget Rochester Americans utan att karriären riktigt tog fart. Efter ett bra år med AIK i Hockeyallsvenskan blev Daniel Muzito Bagenda erbjuden ett kontrakt med Örebro där han tillbringade två år i närkingarnas tredje- och fjärdekedja. I Oskarshamn under ledning av Martin Filander fick Umeåsonen chansen i fjol utan att ta den och nu vänder “DMB” åter tillbaka till Hockeyallsvenskan och spel med AIK. I rätt omgivning är 26-åringen tveklöst god för 30+ poäng och är därmed en joker i Gnagets jakt på en topplacering.

Spela på Hockeyallsvenskan