Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Almtuna IS

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Almtuna IS har under 2000-talet varit ett av de stabilaste lagen i Sveriges näst högsta serie i hockey. Men Uppsala-klubben har bara en säsong i den högsta serien, från 1962/1963. År 2003 avancerade Almtuna upp till Hockeyallsvenskan och har där blivit kvar sedan dess. Oftast som ett mittenlag, men 2010 tog sig AIS till kvalserien. Det kanske största namnet som burit Almtunas tröja är lagets tränare, Marcus Ragnarsson, som under sin karriär gjorde över 630 matcher i NHL, vann två SM-guld och tog två VM-silver. Almtuna placerade sig på en tredje plats i fjolårets kvalserie till Hockeyallsvenskan och skulle därmed ha degraderats till Hockeyettan, men eftersom Pantern senare gick i konkurs tilldelades Uppsalaklubben en gratisplats.

Grundad: 1932
Hemmaarena: Gränby Ishall
SM-guld: 0 st
Tränare: Martin Gudmundsson

Spela på Almtuna på Oddset.

Tongivande spelare

Tony Mårtensson 

Född: 1980-06-23 
Land: Sverige 
Position: Forward 
Klubbfattning: Vänster 

Tony Mårtensson är den mest meriterade spelaren som någonsin representerat klubben, undantaget antalet NHL-matcher. 39-åringen har vunnit VM-guld, två VM-brons, två Gagarin Cup (KHL-mästare), två SM-silver och fått Guldhjälmen. Centern har varit en stor poängplockare hela karriären, med undantag säsongen 17/18 i Linköping. Mårtenssons första år för Uppsala-klubben blev för hans del en succé. Trots att Almtuna var ett bottenlag under hela säsongen stod den spelskickliga centern för 52 poäng på lika många matcher. Spelet i försvarszon var dock emellanåt undermåligt.   

Jesper Eliasson 

Född: 2000-03-21 
Land: Sverige 
Position: Målvakt 
Plockar: Vänster 

En annan målvakt som haft en intressant inledning på sin karriär är Almtunas Jesper Eliasson. Den 191 centimeter långa och 95 kilo tunge keepern spelade i Boro/Vetlanda när han som 16-åring hämtades in av småländska Troja-Ljungby. Eliasson fick där tämligen omgående spela matcher med både J18 och J20. Han hade bäst statistik i J18 Södra under säsongerna 16/17 och 17/18 vilket uppmärksammades av U18:s förbundskapten som tog ut Eliasson till U18-VM. Efter två år i Ljungby blev Växjö nästa anhalt som nu alltså har lånat ut Eliasson till Almtuna. En bra höst i Uppsala och oddsen på att Eliasson spelar JVM vid jul lär sjunka avsevärt.  

Villiam Haag 

Född: 1993-11-25 
Land: Sverige 
Position: Forward 
Klubbfattning: Höger 

Partille-produkten Villiam Haag drog som 19-åring över till Nordamerika och pluggade på Michigan State University. Med en utbildning och fyra bra hockeyår i ryggen vände han sedan hem till Sverige och Vita Hästen där det blev 15 pinnar på 38 matcher. Förra året spelade den högerfattade snipern i Pantern där det blev finfina 26 poäng på 48 fighter. När skåningarna gick i konkurs fortsatte resan alltså vidare till Almtuna där Haag haft en minst sagt imponerande försäsong tillsammans med kedjekamraterna Mårtensson och Liljendahl. Haags skridskoåkning kan upplevas som ganska kantig. Styrkan sitter i skottet och hans fina händer. Med Mårtensson i samma lina torde det vara ett fint bet på att göteborgaren överträffar sina 15 baljor från förra året.     

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.
Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.