Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Almtuna IS, som är en renodlad ishockeyklubb, tycks ha cementerat sig i Hockeyallsvenskan. Kan Uppsalalaget få till något extra denna säsong?
Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Läs mer om AImtuna och spela på Hockeyallsvenskan

Fakta om Almtuna

Grundad: 1932
Hemmaarena: Upplands Bilforum Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Robert Kimby

Almtuna IS har under 2000-talet varit ett av de stabilaste lagen i Sveriges näst högsta serie i hockey. Men Uppsala-klubben har bara en säsong i den högsta serien, från 1962/63. År 2003 avancerade Almtuna upp till Hockeyallsvenskan och har där blivit kvar sedan dess. Oftast som ett mittenlag, men 2010 tog sig AIS till kvalserien. Det kanske största namnet som burit Almtunas tröja är lagets före detta tränare, Marcus Ragnarsson, som under sin karriär gjorde över 630 matcher i NHL, vann två SM-guld och tog två VM-silver. Almtuna placerade sig på en tredjeplats i kvalserien till Hockeyallsvenskan 2019 och skulle därmed ha degraderats till Hockeyettan, men eftersom Pantern senare gick i konkurs tilldelades Uppsala-klubben en gratisplats i Hockeyallsvenskan. Tränas denna säsong av Robert Kimby som är tillbaka i klubben efter en paus från hockeyn på drygt ett år. 

Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Spelschema Hockeyallsvenskan 2022/2023

Tongivande spelare i Almtuna 

Viktor Andrén

Född: 1994-02-17
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

Mariestads BoIS har varit med och fostrat Viktor Andrén till att bli en toppmålvakt i Sverige. 28-åringen har över 100 spelade matcher i SHL och kan redan nu blicka tillbaka på en fin karriär där toppen kunde skönjas 2017/2018 i Växjö-dressen. En säsong då Andrén tillsammans med kollegan Viktor Fasth var fullkomligt lysande vilket rann ut i ett SM-guld för den småländska klubben efter att Andrén bland annat höll nollan i tre av fyra finalmatcher mot Skellefteå. De senaste åren har Viktor haft svårt att finna sin plats. Tiden i Brynäs har i mångt och mycket varit ett misslyckande och det är först i Almtuna Hockey, dit målvakten varit utlånad under delar av nyss spelade säsonger, som Andrén funnit glädjen igen och även börjat hitta sitt spel. I år har “schlätta-grabben” fått inleda i Uppsala och kunnat fokusera fullt ut på en säsong i Hockeyallsvenskan. En lösning som mycket väl kan komma innebära Andrén som bergvägg. En topp  6-keeper sett till räddningsprocent när grundserien summeras ger knappast några höga odds.

Viktor Hertzberg

Född: 1991-04-23
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Värmlänningen Viktor Hertzberg var en talang som ung, och togs ut till TV-pucken såväl som till U16-landslaget. Han valde sedan att testa spel i den kanadensiska juniorligan QMJHL. Men högerforwarden draftades aldrig utan vände tillbaka till Sverige och Division 1. 31-åringen har pendlat mellan Division 1 och Hockeyallsvenskan de senaste åren, och fann sig direkt till rätta i Almtuna, dit han kom sommaren 2017. Han slutade omgående tvåa i lagets poängliga och fick därmed sitt genombrott som senior. Säsongen 2018/19 blev också den poängmässigt lyckad och trots att några SHL-klubbar högg i värmlänningen landade Hertzberg i Västerås 2019 där han slutade fyra i den interna poängligan. Forwarden hade enorma skadebekymmer året därpå och tvingades avsluta säsongen 2020/21 redan i januari. Åter tillbaka i Uppsala hittades Sunne-produkten som tvåa i den interna poängligan i fjol bakom Hampus Harlestam och att vi åter ser Viktor högt upp i årets interna poängproduktion är värt att betta på.

Jesper Norbäck

Född: 1998-04-23
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster

Jesper Norbäck är fostrad i Färjestads akademi och spelade 2013 TV-pucken med Värmland där han noterades för ett mål och en assist på sju matcher. Något riktigt lyft blev det dock inte för Norbäck under åren i FBK:s juniororganisation – hans bästa säsong var som sistaårsjunior i klubbens J20-lag då den nu 24 år unge ishockeyspelaren noterades för 27 poäng på 44 grundseriematcher. Året därpå kom så äntligen fullträffen. Med Grums i Hockeyettan svarade den spelskickliga forwarden för 38 pinnar, och följde upp det med 42 poäng säsongen 2019/20. Nästa klubbadress blev Almtuna Hockey och där vann Jesper den interna poängligan redan under sitt rookie-år i Hockeyallsvenskan. Även fjolåret var poängmässigt bra för AIS-spelaren som numera är ett namn en del klubbar i SHL håller ett extra öga på.

Spela på Hockeyallsvenskan