Almtuna IS

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Almtuna IS har under 2000-talet varit ett av de stabilaste lagen i Sveriges näst högsta serie i hockey. Men Uppsala-klubben har bara en säsong i den högsta serien, från 1962/1963. År 2003 avancerade Almtuna upp till Hockeyallsvenskan och har där blivit kvar sedan dess. Oftast som ett mittenlag, men 2010 tog sig AIS till kvalserien. Det kanske största namnet som burit Almtunas tröja är lagets tränare, Marcus Ragnarsson, som under sin karriär gjorde över 630 matcher i NHL, vann två SM-guld och tog två VM-silver. Almtuna är stabila men ospektakulära, och oddsen är låga på att klubben fortsätter på det inslagna spåret.

Grundad: 1932
Hemmaarena: Gränby Ishall
SM-guld: 0 st
Tränare: Marcus Ragnarsson

Spela på Almtuna på Oddset.

Tongivande spelare

Tony Mårtensson

Född: 1980-06-23
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Redan innan Tony Mårtensson tagit ett enda skär för Almtuna är han sannolikt den mest meriterade spelaren som någonsin representerat klubben, undantaget antalet NHL-matcher. 38-åringen har vunnit VM-guld, två VM-brons, två Gagarin Cup (KHL-mästare), två SM-silver och fått Guldhjälmen. Centern har varit en stor poängplockare hela karriären, men förra säsongen i Linköping var en rejäl missräkning. Nu har Mårtensson valt spel i Almtuna, klubben närmast där han bor, och han kan bli fågel eller fisk. Det är nästan 20 år sedan Tony Mårtensson senast spelade i Hockeyallsvenskan.

Victor Rollin-Carlsson

Född: 1989-08-14
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Den lille, 177 centimeter, centern har hunnit bli 29 år gammal och är en av ledarna i Almtuna. Efter ett par säsonger med skador och försämrad poängproduktion vann Victor Rollin Carlsson säsongen 2017/2018 återigen poängligan i AIS. Rollin-Carlsson har gjort några säsonger utanför Uppsala, i Tingsryd och ett lån på fem matcher till Brynäs i SHL för några år sedan, men har totalt sett varit Almtuna trogen. Har varit en stabil och poänggörande spelare i Hockeyallsvenskan, och har provat på tre matcher med Tre Kronors U19-lag. Det är centerns största meriter, men värdet för Almtuna är betydligt högre än så.

Viktor Hertzberg

Född: 1991-04-23
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Värmlänningen Viktor Hertzberg var en talang som ung, och togs ut till tv-pucken såväl som till U16-landslaget. Han valde sedan att testa spel i den kanadensiska juniorligan QMJHL. Men högerforwarden draftades aldrig utan vände tillbaka till Sverige och division 1. 27-åringen har pendlat mellan division 1 och Hockeyallsvenskan de senaste åren, och fann sig direkt till rätta i Almtuna, dit han kom sommaren 2017. Han slutade direkt tvåa i lagets poängliga och fick därmed sitt genombrott som senior. Ett intressant bet är att han upprepar sin fina säsong och drar SHL-klubbarnas intresse till sig.

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.

Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.