Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Almtuna IS

Almtuna IS, som är en renodlad ishockeyklubb, tycks ha cementerat sig i Hockeyallsvenskan. Kan Uppsalalaget få till något extra denna säsong?

Läs mer om AImtuna och spela på Hockeyallsvenskan

Grundad: 1932
Hemmaarena: Upplands Bilforum Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Mattias Zackrisson

Almtuna IS har under 2000-talet varit ett av de stabilaste lagen i Sveriges näst högsta serie i hockey. Men Uppsala-klubben har bara en säsong i den högsta serien, från 1962/63. År 2003 avancerade Almtuna upp till Hockeyallsvenskan och har där blivit kvar sedan dess. Oftast som ett mittenlag, men 2010 tog sig AIS till kvalserien. Det kanske största namnet som burit Almtunas tröja är lagets före detta tränare, Marcus Ragnarsson, som under sin karriär gjorde över 630 matcher i NHL, vann två SM-guld och tog två VM-silver. Almtuna placerade sig på en tredjeplats i kvalserien till Hockeyallsvenskan 2019 och skulle därmed ha degraderats till Hockeyettan, men eftersom Pantern senare gick i konkurs tilldelades Uppsala-klubben en gratisplats i Hockeyallsvenskan. Tränas denna säsong av Mattias Zackrisson, bror till Patrik Zackrisson som spelar i Leksands IF.

Stjärnor i Almtuna

Tobias Liljendahl

Född: 1995-01-10
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Höger

Som ung ansågs Tobias Liljendahl var en supertalang. Väsby-produkten blev uttagen i Stockholms TV-puckslag både 2009 och 2010 och fick vara med och vinna dubbla guld. Liljendahl har representerat samtliga juniorlandslag och var dessutom lagkapten för U17-landslaget efter sitt första år i Djurgårdens juniororganisation. Som senior tog det tid för 26-åringen att blomma ut till en gedigen spelare i Hockeyallsvenskan, men efter två grymma år i Almtuna ansågs Liljendahl mogen för SHL. Han blev dock kvar i Uppsala, vilket visade sig vara rätt då Liljendahl hade en medioker säsong i fjol och bara mäktade med 18 poäng på 50 grundseriematcher. Kan han växla upp 2021/22?

Viktor Hertzberg

Född: 1991-04-23
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Värmlänningen Viktor Hertzberg var en talang som ung, och togs ut till TV-pucken såväl som till U16-landslaget. Han valde sedan att testa spel i den kanadensiska juniorligan QMJHL. Men högerforwarden draftades aldrig utan vände tillbaka till Sverige och Division 1. 30-åringen har pendlat mellan Division 1 och Hockeyallsvenskan de senaste åren, och fann sig direkt till rätta i Almtuna, dit han kom sommaren 2017. Han slutade omgående tvåa i lagets poängliga och fick därmed sitt genombrott som senior. Säsongen 2018/19 blev också den poängmässigt lyckad och trots att några SHL-klubbar högg i värmlänningen landade Hertzberg i Västerås 2019 där han slutade fyra i den interna poängligan. Forwarden hade enorma skadebekymmer i fjol och tvingades avsluta säsongen redan i januari. Är nu tillbaka i AIS där han beräknas få en stor offensiv roll. 

Jesper Norbäck

Född: 1998-04-23
Land: Sverige
Position Center/Forward
Klubbfattning: Vänster

Jesper Norbäck är fostrad i Färjestads akademi och spelade 2013 TV-pucken med Värmland där han noterades för ett mål och en assist på sju matcher. Något riktigt lyft blev det dock inte för Norbäck under åren i FBK:s juniororganisation – hans bästa säsong var som sistaårsjunior i klubbens J20-lag då den nu 23 år unge ishockeyspelaren noterades för 27 poäng på 44 grundseriematcher. Året därpå kom så äntligen fullträffen. Med Grums i Hockeyettan svarade den spelskickliga forwarden för 38 pinnar, och följde upp det med 42 poäng säsongen 2019/20. Nästa klubbadress blev Almtuna och där vann Jesper den interna poängligan redan under sitt rookieår Hockeyallsvenskan. Spelar Jesper Norbäck sina kort rätt är det inte omöjligt att vi får se det blonda hårsvallet i SHL inom 2-3 säsonger.