Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Almtuna 2023/2024

Almtuna IS, som är en renodlad ishockeyklubb, tycks ha cementerat sig i Hockeyallsvenskan. Kan Uppsalalaget få till något extra denna säsong?
Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset

Läs mer om AImtuna och spela på Hockeyallsvenskan

Fakta om Almtuna

Grundad: 1932
Hemmaarena: Upplands Bilforum Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Robert Kimby

Almtuna IS har under 2000-talet varit ett av de stabilaste lagen i Sveriges näst högsta serie i hockey. Men Uppsala-klubben har bara en säsong i den högsta serien, från 1962/63. År 2003 avancerade Almtuna upp till Hockeyallsvenskan och har där blivit kvar sedan dess. Oftast som ett mittenlag, men 2010 tog sig AIS till kvalserien. Det kanske största namnet som burit Almtunas tröja är lagets före detta tränare, Marcus Ragnarsson, som under sin karriär gjorde över 630 matcher i NHL, vann två SM-guld och tog två VM-silver. Almtuna placerade sig på en tredjeplats i kvalserien till Hockeyallsvenskan 2019 och skulle därmed ha degraderats till Hockeyettan, men eftersom Pantern senare gick i konkurs tilldelades Uppsala-klubben en gratisplats i Hockeyallsvenskan. Leds av den hyllade tränaren Robert Kimby som i fjol återvände till klubben efter en paus från hockeyn.

Spelschema Hockeyallsvenskan 2023/2024

Tongivande spelare i Almtuna

Jakob Ragnarsson  

Född: 1999-09-23
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Jakob Ragnarsson är son till den tidigare NHL.-stjärnan Marcus som bland annat gjorde tio säsonger på andra sidan Atlanten med San Jose och Philadelphia. Jakob är faktiskt född i Kalifornien och spenderade sina sex första levnadsår i USA. Almtuna-backen har inte fått samma utväxling som sin far, men är trots allt draftad av New York Rangers. Känslan är dock att Jakob inte har tillräckligt med kvaliteter för att spela i NHL utan på sin höjd kan bli en habil SHL-back. I ett på pappret ganska tunt Almtuna är Ragnarsson dock en viktig kugge och det är knappast höga odds på att han får mest istid bland backarna i Uppsalaklubben.

Elliot Ekmark

Född: 2002-01-29
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Bortsett från några utlåningar till ett par allsvenska klubbar har Elliot Ekmark varit Linköping trogen under hela sin karriär. Nu börjar emellertid den forna juniorstjärnan ett nytt kapitel med Almtuna, och att ta steget ned till HA är ett naturligt kliv för centern som fick sparsamt med istid i SHL med sin moderklubb. Ekmark var bofast i samtliga svenska juniorlandslag, men ett par tunga skador grusade hans chanser att få dra på sig Tre Kronor-tröjan i JVM under sitt sista år som juniorspelare. Östgöten har tyvärr inte lyckats utveckla farten på skridskorna som krävs för att spela i SHL, men på denna nivå torde den kloka centern kunna bli en spelare att bygga en toppkedja runt på sikt.  

Valdemar Johansson

Född: 2003-08-05
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster

Valdemar Johansson är en mycket spännande forward i årets upplaga av Almtuna. AIS-produkten flyttade till Linköping för att studera på stadens hockeygymnasium och öste in poäng under sin första säsong i Östergötland. År två blev dock inte som han hade hoppats på och Valdemar valde inför säsongen 2021/22 att testa vingarna i huvudstaden med AIK. 03:an snittade omkring en pinne per match i J20 Nationell och fick dessutom känna på spel i Hockeyallsvenskan där han sköt fem baljor på 18 fighter. Tillbaka i Uppsala har Johanssons karriär tagit fart på allvar. Som sistaårsjunior producerade forwarden finfina 20 pinnar, varav 14 mål, på 42 matcher i grundserien. Ett kul bet inför seriestarten är att spela på Valdemar Johansson som Almtuna bästa poängplockare. 

Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset