Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Brynäs 2023/2024

Ladda om! Det är vad som gäller för klassiska Brynäs IF som denna säsong spelar i Hockeyallsvenskan. Det är relativt låga odds på att Gävlelagets sejour i andraligan endast blir ettårig.
Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset

Läs mer om Brynäs i Hockeyallsvenskan

Fakta om Brynäs IF

Grundad: 1912
Hemmaarena: Monitor ERP Arena
SM-guld: 13 st
Tränare: Niklas Gällstedt

Klassiska ishockeyföreningen Brynäs IF hade sin glansperiod på 1960- och 1970-talen när de näst mesta mästarna vann nio av sina tretton SM-guld. Bara Djurgårdens IF har vunnit fler. Mängder av profiler har gjort mål i Gavlerinken genom åren. Börje Salming, Tord Lundström, Krobbe Lundberg, Anders Huss, Nicklas Bäckström, Jan Larsson, Tom Bissett, Brian Rafalski, Pär Djoos, Ove Molin och Mats Näslund, för att nämna några. De vann SM-guld senast 2012, när Jacob Silfverberg avgjorde med ett kanonskott, och gick till final år 2017. På senare år har Brynäs haft en svacka och under säsongen 2022/23 mynnade det ut i en degradering till Hockeyallsvenskan. Klubben har ändå lyckats behålla stommen och är favorit till att snabbt ta sig tillbaka till SHL.
 

Tongivande spelare i Brynäs

Anders Lindbäck  

Född: 1998-05-03
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

Anders Lindbäck är en av Hockeyallsvenskans mest meriterade och definitivt den målvakt i ligan som är mest erfaren. Gävlesonen har exempelvis sex NHL-säsonger i ryggen med Nashville, Tampa Bay, Dallas och Buffalo. Den 199 centimeter långa keepern har dessutom huserat i KHL och National League samt vunnit ett VM-brons med Tre Kronor. Lindbäck vände hem till Sverige och Gävle inför säsongen 2022/23 och hade precis som hela laget en tuff säsong. Att han ändå valde att följa med laget ned i Hockeyallsvenskan vittnar om att hjärtat klappar oerhört mycket för Brynäs, klubben han anslöt till 2003 från moderklubben IK Sätra. Når Lindbäck upp till sin högsta nivå, och får vara skadefri, är det inte otänkbart att gästrikarnas sejour i HA bara varar i ett år.

Simon Bertilsson

Född: 1991-04-19
Land: Sverige 
Position: Back
Klubbfattning: Vänster 
Draftad: #87 av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft 2009

Brynäs fans är kända för att vara de mest hängivna och det var också “Tigrarnas” supporters som gjorde det möjligt för Simon Bertilsson att återvända “hem” till Gävle genom att starta en insamling. Bertilsson är född och uppvuxen i värmländska Karlskoga där han spelade för Bofors IK upp till U16 innan flyttlasset gick till halmbockens stad i Gästrikland. Här har den hårdhudade backen spenderat samtliga år sedan 2007/08 med sejouren i KHL (2019/20) som undantag. Säsongen i HK Sochi blev emellertid ett misslyckande för Bertilsson som endast noterades för tolv poäng och -10 i plus/minus-statistiken på 52 matcher. I Brynäs har dock 32-åringen oftast levererat även om poängproduktionen dalat på senare år.  

Johan Larsson

Född: 1992-07-25
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #56 av MInnesota Wild i NHL Entry Draft 2010

En av fjolårets kanske tyngsta värvningar i SHL stod Brynäs för då Johan Larsson kom “hem” till Gästrikland efter dryga tio år på vift. Trots en helt okej säsong med spel i Arizona och Washington borta i NHL blev det Gävle för familjen Larsson inför förra säsongen. Senaste gången Larsson drog på sig den svarta tröjan var det med ett färskt SM-guld bärgat och därtill prisades också gotlänningen som årets rookie och årets junior i SHL. 488 NHL-matcher senare var pressen givetvis enorm på centern som dock inte alls levde upp till förväntningarna. Han valde ändå att följa med klubben ned i Hockeyallsvenskan vilket visar vilket hjärta han har för klubben.

Jacob Blomqvist

Född: 1986-11-08
Land: Sverige
Position: Center/forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Efter sex raka säsonger i Brynäs fick Jacob Blomqvist, inför säsongen 2020/21, inte förnyat kontrakt med Gävleklubben. Blomqvist debuterade i SHL redan som 18-åring hösten 2005, men fick sedan ta den långa vägen tillbaka till den högsta hockeyligan i Sverige. Det blev åtta matcher i SHL den säsongen, men betydligt fler i J20 SuperElit. Efter det fick den ganska stabila poängplockaren ta vägen via division 1 och Hockeyallsvenskan innan han kom till MoDo 2010. Men det blev bara fem poäng på 49 matcher i SHL den säsongen och anfallaren vände tillbaka till hockeyallsvenskan och två säsonger med klassiska Leksand. Sedan 2014 har han spelat för Brynäs och haft en ledarbokstav på bröstet alla säsonger utom en. Den 36-årige ishockeyspelaren gjorde knappt tre säsonger i Timrå innan han vände tillbaka hem till Gävle.

Anton Rödin

Född: 1990-11-21
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #53 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2009

Det blev bara tre matcher i NHL för Anton Rödin som kom tillbaka till svensk hockey och Brynäs sommaren 2019 efter ett par år utomlands. Rödin åkte över till Nordamerika redan 2011, efter en säsong på lån till Brynäs, men fick bara spela med klassiska Chicago Wolves i AHL. Efter tre säsonger tillbaka i det som nästan är hans moderklubb, Brynäs, provade Rödin 2016 NHL ytterligare en gång. Men det blev bara tre matcher och en poäng med Canucks. Istället har han spelat i AHL och i NLA i Schweiz. Under åren utanför Sverige har hockeyspelaren inte gjort så många poäng men i SHL har Rödin nästan alltid levererat. Säsongen 2019/20 gjorde forwarden 46 poäng på 46 matcher. Ett poängsnitt han inte riktigt kommit upp till de senaste tre säsongerna, mycket på grund av skador samt lagets kräftgång. Ett inte alltför vågat bet är att 32-åringen snittar omkring en poäng per match i den svenska andraligan. Rödin har en gång fått Guldhjälmen och dessutom gjort 30 landskamper för Tre Kronor.