Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Anrika Brynäs IF är en viktig del av svensk ishockeyhistoria. Gävleklubbens största framgångar ligger en bit tillbaka i tiden – kan Brynäs hitta tillbaka till den nivån?
Spela på SHL 2022/2023

Läs mer om och spela på Brynäs

Fakta om Brynäs

Grundad: 1912
Hemmaarena: Monitor ERP Arena
SM-guld: 13 st
Tränare: Mikko Manner

Klassiska ishockeyföreningen Brynäs IF hade sin glansperiod på 1960- och 1970-talen när de näst mesta mästarna vann nio av sina tretton SM-guld. Bara Djurgårdens IF har vunnit fler. Mängder av profiler har gjort mål i Gavlerinken genom åren. Börje Salming, Tord Lundström, Krobbe Lundberg, Anders Huss, Nicklas Bäckström, Jan Larsson, Tom Bissett, Brian Rafalski, Pär Djoos, Ove Molin och Mats Näslund, för att nämna några. De vann SM-guld senast 2012, när Jacob Silfverberg avgjorde med ett kanonskott, och gick till final år 2017. På senare år har BIF haft en rejäl svacka och under säsongen 2020/21 tvingades gästrikarna kvala sig kvar i svensk hockeyns finrum. Klubben har gjort en ny satsning inför kommande säsong och ska kunna vara med och utmana om en slutspelsplats om alla bitar faller på plats.

Spela på SHL

Spelschema SHL

Tongivande spelare i Brynäs IF

Veini Vehviläinen 

Född: 1997-02-13

Land: Finland

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Draftad: #173 av Columbus Blue Jackets i NHL Entry Draft 2018

Född: 1991-04-19

Trots sin relativt korta längd (1,83), åtminstone för att vara en elitmålvakt i Ishockey, har Veini Vehviläinen redan som 25-åring en lång och ståtlig meritlista. Finländaren, som motade sina allra första puckar i klubben Palokan Kiekko, har bland annat vunnit Liiga-guld, JVM-guld och VM-guld med de finska seniorlejonen. Den reaktionssnabba målvakten hade ett par tunga år i Columbus organisation där det inte alls fungerade, och det blev endast en NHL-fight med Blue Jackets för Vehviläinen. Finländaren fick ett lyft i Gävle och hjälpte BIF till en slutspelsplats föregående säsong. Får tuff konkurrens i år då NHL-meriterade Anders Lindbäck vänt hem till Sverige efter många år utomlands. Det lär vara låga odds på att Vehviläinen startar fler matcher än hemmasonen i SHL:s grundserie.  

Simon Bertilsson 

Född: 1991-04-19

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster 

Draftad: #87 av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft 2009

Brynäs fans är kända för att vara de mest hängivna och det var också “Tigrarnas” supporters som gjorde det möjligt för Simon Bertilsson att återvända “hem” till Gävle genom att starta en insamling. Bertilsson är född och uppvuxen i värmländska Karlskoga där han spelade för Bofors IK upp till U16 innan flyttlasset gick till halmbockens stad i Gästrikland. Här har den hårdhudade backen spenderat samtliga år sedan 2007/08 med sejouren i KHL (19/20) som undantag. Säsongen i HK Sochi blev emellertid ett misslyckande för Bertilsson som endast noterades för tolv poäng och -10 i plus/minus-statistiken på 52 matcher. I Gävleklubben har dock 31-åringen oftast levererat även om poängproduktionen dalat på senare år.  

Johan Larsson

Född: 1992-07-25

Land: Sverige

Position: Center

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #56 av MInnesota Wild i NHL Entry Draft 2010

En av årets kanske tyngsta värvningar i SHL stod BIF för då Johan Larsson kom “hem” till Gästrikland efter dryga tio år på vift. Trots ett helt okej år nyligen med spel i Arizona och Washington borta i NHL blev det Gävle för familjen Larsson denna säsong. Senaste gången Larsson drog på sig den svarta tröjan var det med ett färskt SM-guld bärgat och därtill prisades också gotlänningen som årets rookie och årets junior i SHL. 488 NHL-matcher senare kommer pressen givetvis vara enorm på den duktige centern som skrivit ett kontrakt med Tigrarna som sträcker sig fram till och med våren 2025. Förväntas vara en av seriens bästa ishockeyspelare denna säsong. 

Oula Palve 

Född: 1992-02-19

Land: Finland

Position: Center

Klubbfattning: Vänster

Draftad: Odraftad

För Oula Palve tog det några år längre att blomma ut än vad de flesta trodde när Palve var en ung lovande center i JYP:s juniororganisation. Faktum är att finländaren mestadels harvade runt i Mestis, den finska andraligan, fram till säsongen 2016/17 då han bytte klubbadress till HPK där det blev två framgångsrika säsonger, åtminstone poängmässigt. I storklubben TPS Åbo tog karriären fart för 30-åringen som under säsongen 2018/19 bland annat fick dra på sig den finska landslagströjan och göra fyra matcher. Efter en misslyckad sejour i Nordamerika och även i Östergötland med LHC var det faktiskt Palve som sköt Gävles stolthet kvar i SHL säsongen 2020/21. Har vuxit ytterligare under Mikko Manner och ishockeyspelaren är en av lagets absoluta nyckelpjäser.

Anton Rödin 

Född: 1990-11-21

Land: Sverige

Position: Högerforward/vänsterforward

Klubbfattning: Vänster

Draftad: #53 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2009

Det blev bara tre matcher i NHL för Anton Rödin som kom tillbaka till svensk hockey och Brynäs sommaren 2019 efter ett par år utomlands. Rödin åkte över till Nordamerika redan 2011, efter en säsong på lån till Brynäs, men fick bara spela med klassiska Chicago Wolves i AHL. Efter tre säsonger tillbaka i det som nästan är hans moderklubb, Brynäs, provade Rödin 2016 NHL ytterligare en gång. Men det blev bara tre matcher och en poäng med Canucks. Istället har han spelat i AHL och i NLA i Schweiz. Under åren utanför Sverige har hockeyspelaren inte gjort så många poäng men i SHL har Rödin alltid levererat. Säsongen 2019/20 gjorde forwarden 46 poäng på 46 matcher. Ett poängsnitt han inte riktigt kommit upp till de senaste två säsongerna, mycket på grund av skador samt lagets kräftgång. Ett vågat bet är att 31-åringen snittar omkring en poäng per match, ett mer realistiskt är att han gör minst 40 poäng om han får vara skadefri. Rödin har en gång fått Guldhjälmen och dessutom gjort 30 landskamper för Tre Kronor.

Spela på SHL