Brynäs IF

Läs mer om lagen i SHL.

Klassiska ishockeyföreningen Brynäs IF hade sin glansperiod på 1960- och 1970-talen när de näst mesta mästarna vann nio av sina tretton SM-guld. Bara Djurgårdens IF har vunnit fler. Mängder av profiler har gjort mål i Gavlerinken genom åren. Börje Salming, Tord Lundström, Krobbe Lundberg, Anders Huss, Nicklas Bäckström, Jan Larsson, Tom Bissett, Brian Rafalski, Pär Djoos, Ove Molin och Mats Näslund, för att nämna några. Även om Brynäs på senare år inte nått samma nivåer som under glansdagarna är klubben ett stabilt lag i SHL, vann SM-guld senast 2012, när Jacob Silfverberg avgjorde med ett kanonskott, och gick till final år 2017.

Grundad: 1912
Hemmaarena: Gavlerinken Arena
SM-guld: 13 st
Tränare: Magnus Sundquist

Spela på Brynäs IF.

Några framstående spelare

  David Rautio

Norrbottningen David Rautio gjorde förra säsongen sin sämsta säsong statistiskt på nästan tio år. 2,53 GAA och 90,7 i räddningsprocent imponerar inte i dagens hockey. Å andra sidan har Rautio hållit en extremt hög nivå i SHL de senaste åren, undantaget fjolåret. 33-åringen har spelat JVM för Sverige men bara fått göra en landskamp för Tre Kronor. Målvakten har spelat hela sin karriär i Sverige, förutom en säsong i Lillehammer i Norge. De åtta senaste säsongerna har Rautio varit ordinarie i SHL, före det blev det även en del spel i Hockeyallsvenskan och division 1.

Född: 1985-07-08
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

  Ryan Gunderson

Den korte, 177 centimeter, backen har fått kämpa sig till alla framgångar på isen. Men Ryan Gunderson har hanterat alla utmaningar och blivit bättre och bättre. Den amerikanska ishockeyspelaren startade karriären med spel på college, tog examen odraftad och började sedan sin proffskarriär längst ner i seriesystemet i USA, i ECHL. Spelade bra där och tog sig till AHL, men valde efter en sämre säsong att som 25-åring prova på spel i Europa och Hockeyallsvenskan. Den poängstarke backen gjorde en fin  säsong med Örebro och värvades av Brynäs år 2011 där han stannade i tre säsonger. Efter två säsonger i KHL är Gunderson sedan sommaren 2016 tillbaka i Gävle, och fortsätter vara en nyckelspelare för Brynäs, främst i power play. När NHL-spelarna saknades i OS i Pyeongchang, fick faktiskt Gunderson göra sina första riktiga landskamper för USA.

Född: 1985-08-16
Land: USA
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Simon Bertilsson

I en hockeyvärld där spelare byter klubbar oftare än andra byter kalsonger är Simon Bertilsson närmast unik. 27-åringen har varit sin klubb, Brynäs IF, trogen sedan han flyttade från BIK Karlskoga till Gävle som tonåring år 2007. Den som varit näst längst i Brynäs är Lukas Kihlström, som kom sommaren 2013. Den defensive backen Simon Bertilsson spelar efter sina resurser och har varit en stabil hockeyspelare hela sin karriär. Spelat JVM, draftats i NHL Entry Draft av Philadelphia Flyers, gjort över dussinet landskamper och fick spela OS för Tre Kronor 2018. Vann SM-guld med Brynäs 2012.

Född: 1991-04-19
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

  Jesper Boqvist

Den 20-årige talangen Jesper Boqvist är äldre bror till Adam Boqvist, som draftades redan som nummer åtta av Chicago Blackhawks i NHL Entry Kraft 2018. Jesper Boqvist valdes året före av New Jersey Devils i den andra rundan, och hockeyexperterna tror fortfarande på talangen. Centern har varit en poängmaskin som junior och spelat för alla Tre Kronors U-landslag. Boqvist har också gjort hela två tv-puckturneringar. Nu väntar alla med spänning på om den sena 90-talisten kan ta steget in i hockeyn på seniornivå. Det kan lätt vara värt ett bet på att han klarar det, och gör fler än de 13 poäng han gjorde förra säsongen i SHL.

Född: 1998-10-30
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

  Jacob Blomqvist

Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist är från Gävle, men har under sin karriär varit runt en del i Hockeysverige och spelat. När han kom tillbaka till Brynäs år 2013 tog han det förbjudna steget från rivalen Leksand. På senare år har kanske rivaliteten mellan klubbarna inte varit lika intensiv som på 1970-talet, men ändå. Blomqvist är en klassisk svensk tvåvägscenter som gör 15-20 poäng per säsong och bidrar med ett bra försvarsspel. Förra säsongen gjorde den naturlige ledaren sin näst bästa säsong i SHL, av de sex säsonger han spelat i högsta serien i hockey i Sverige. Har aldrig fått spela för Tre Kronor.

Född: 1986-11-08
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

  Jesper Jensen

31-årige Jesper Jensen är en av dansk hockeys mest rutinerade ishockeyspelare genom tiderna. Centern har gjort hela åtta VM-turneringar för Danmark. Även om Jensen har Nybro IF som moderklubb spelade han som ung i Danmark och flyttade inte utomlands förrän han var närmare 25 år gammal. Först till den tyska ligan DEL och sedan 2012 har Jensen spelat i Sverige. Hans första säsong i Brynäs, 2016/2017, var hans stora genombrott som senior när assistkungen gjorde 42 poäng på 50 matcher. Den siffran halverades nästan till säsongen efter men oddsen är goda för att Jensen åter kommer att göra minst 30 poäng för Brynäs.

Född: 1987-02-05
Land: Danmark
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.