Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Karlskoga 2023/2024

Det är alltid tufft att komma till Nobelhallen och möta Bofors, eller BIK Karlskoga som klubben numera heter. Värmlänningarna är ofta med i toppskiktet i Hockeyallsvenskan. Så även denna säsong?
Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset

Läs mer om BIK Karlskoga i Hockeyallsvenskan

Fakta om BIK Karlskoga

Grundad: 1978
Hemmaarena: Nobelhallen
SM-guld: 0 st
Tränare: Dennis Hall

BIK Karlskoga, eller tidigare Bofors, KB63 och Karlskoga IF, är det mest stabila laget i Hockeyallsvenskan och har tillhört serien i närmare 25 år. BIK spelar i klassiska Nobelhallen och har de senaste 5-6 säsongerna tillhört de bättre lagen i Hockeyallsvenskan men inte lyckats ta steget upp till SHL. Klassiska spelare som Bengt-Åke Gustafsson, Emil Kåberg, Henrik Björklund och Kristofer Näslund har burit den blå tröjan. BIK Karlskoga har totalt sett gjort 17 säsonger i den högsta serien i ishockey i Sverige och det är höga odds på att den 18:e ligger nära i tiden.

Spelschema Hockeyallsvenskan 2023/2024

Tongivande spelare i BIK Karlskoga

Wilhelm Westlund

Född: 1995-03-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Wilhelm Westlund ansågs vara en stor talang som ung och fick även möjligheten att representera ungdom- och juniorlandslagen från U16 till U18. Stockholmskisen vann Lill-Strimmas stipendium som TV-puckens bäste back innan han bytte SDE mot Färjestad som 15-åring. Efter tre säsonger i FBK:s organisation draftades den begåvade tvåvägsbacken av Colorado Avalanche 2013. “Vesslan” testade på SHL med både FBK och Djurgården utan att riktigt få det att flyga. Efter två skapliga säsonger med Vita Hästen mellan 2017 och 2019 kom så genombrottet på seniornivå i Karlskoga 2019/20 där 28-åringen noterades för hela 39 poäng på 53 matcher. Är en pålitlig back i alla spelformer, men tyvärr har skador hindrat Westlund från att ta ytterligare kliv närmare SHL.

Gustaf Franzén

Född: 1996-09-22
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger

Gustaf Franzén tog sina första skridskoskär på uterinken i den lilla staden Valdemarsvik på Östergötlands kust. Det stod ganska snabbt klart att “Gurra” var en exceptionell talang. Han spelade bland annat TV-pucken två gånger för Östergötland och var bofast i de svenska U-landslagen, från U16 upp till U20, men fick aldrig dra på sig den blågula tröjan i ett JVM. Östgöten SHL-debuterade med HV71 under säsongen 2013/14 och var därefter över till Kanada där han hade två lyckosamma år med Kitchener Rangers. Gustaf Franzén har aldrig lyckats ta en ordinarie tröja i SHL, men har ständigt varit en producerande spelare i Hockeyallsvenskan. Gör sin andra säsong som lagkapten i Karlskoga.

Henrik Larsson

Född: 1994-11-18
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Henrik Larsson är Karlskoga-sonen som gått hela vägen från spel med Bofors juniorer upp till att ösa in poäng för BIK Karlskogas hockeyallsvenska lag. “Kingen” har också fått testa på lir i SHL med Brynäs, därtill syns dubbla säsonger i Finland med TPS på hans CV. I Liiga 2019/20 var den nu 28-årige hockeyspelaren tvåa i den finländska toppflightens poängliga för backar. Bara Matt Caito, nu i Leksand, gjorde fler poäng från sin backposition. Henrik Larsson har med sitt stora hjärta för klubben och hårda slit varje dag på jobbet fått äran att bära en tröja med ett “A” på bröstet. I framtiden är hockeybacken från Värmland givetvis ett hett kaptensämne. Oddsen talar för att Larsson blir en poängrik back även denna säsong.

Filip Sveningsson

Född: 1999-07-03
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Filip Sveningsson spelade i Gislaveds J20-lag redan sista året av grundskolan och bytte sedan till HV71:s organisation. Där debuterade han i SHL strax före jul 2016 och har totalt gjort 42 matcher i SHL med HV71 och Oskarshamn. Hela 27 svenskar draftades 2017 och Filip Svenningsson plockades näst sist av dem, i mitten av sjunde rundan. Klubben som valde anfallaren var Calgary Flames, som Svenningsson redan tidigare hade en koppling till. Han fyller år samma dag som Håkan Loob, den ende svensk som gjort 50 mål i NHL under en och samma säsong, och han gjorde det för just Calgary Flames. Som han sedermera vann Stanley Cup med 1989. Filip Svenningsson har gjort mängder av ungdomslandskamper för Tre Kronor och även spelat JVM.

Jesper Norbäck

Född: 1998-04-23
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster

Jesper Norbäck är fostrad i Färjestads akademi och spelade TV-pucken med Värmland 2013 där han noterades för ett mål och en assist på sju matcher. Något riktigt lyft blev det dock inte för Norbäck under åren i FBK:s juniororganisation – hans bästa säsong var som sistaårsjunior i klubbens J20-lag då den nu 25 åriga ishockeyspelaren noterades för 27 poäng på 44 grundseriematcher. Året därpå kom äntligen fullträffen. Med Grums i Hockeyettan svarade den spelskickliga forwarden för 38 pinnar, och följde upp det med 42 poäng säsongen 2019/20. Nästa klubbadress blev Almtuna och där vann Jesper den interna poängligan redan under sitt rookie-år i Hockeyallsvenskan. Även de två senaste åren var poängmässigt bra för Norbäck som numera tillhör BIK Karlskoga.

Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset