Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

BIK Karlskoga

Grundad: 1978
Hemmaarena: Nobelhallen
SM-guld: 0 st
Tränare: Karl Helmersson

BIK Karlskoga, eller tidigare Bofors, KB63 och Karlskoga IF, är det mest stabila laget i Hockeyallsvenskan och har tillhört serien i över 20 år. BIK spelar i klassiska Nobelhallen och har de senaste åren tillhört de bättre lagen i Hockeyallsvenskan men inte lyckats ta steget upp i SHL. Klassiska spelare som Bengt-Åke Gustafsson, Emil Kåberg och Kristofer Näslund har burit den blå tröjan. BIK Karlskoga har totalt sett gjort 16 säsonger i den högsta serien i ishockey i Sverige.

Här kan du spela på Hockeyallsvenskan

Stjärnor i BIK Karlskoga

Wilhelm Westlund

Född: 1995-03-15

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Vänster

Wilhelm Westlund ansågs vara en stor talang som ung och fick även möjligheten att representera ungdom- och juniorlandslagen från U16 till U18. Stockholmskisen vann Lill-Strimmas stipendium som TV-puckens bäste back innan han bytte SDE mot Färjestad som 15-åring. Efter tre säsonger i FBK:s organisation draftades den begåvade tvåvägsbacken av Colorado Avalanche 2013. “Vesslan” testade på SHL med både FBK och Djurgården utan att riktigt få det att flyga. Efter två skapliga säsonger med Vita Hästen mellan 2017 och 2019 kom så genombrottet på seniornivå i Karlskoga 2019/20 där 26-åringen noterades för hela 39 poäng på 53 matcher. Är en pålitlig back i alla spelformer och lär få gott om speltid i powerplay av tränare Helmersson. 

Gustaf Franzén

Född: 1996-09-22

Land: Sverige

Position: Center

Klubbfattning: Höger

Gustaf Franzén tog sina första skridskoskär på uterinken i den lilla staden Valdemarsvik på Östergötlands kust. Det stod ganska snabbt klart att “Gurra” var en exceptionell talang. Han spelade bland annat TV-pucken två gånger för Östergötland och var bofast i de svenska U-landslagen, från U16 upp till U20, men fick aldrig dra sig den blågula tröjan i ett JVM. Östgöten SHL-debuterade med HV71 under säsongen 2013/14 och var därefter över till Kanada där han hade två lyckosamma år med Kitchener Rangers. Gustaf Franzén har aldrig lyckats ta en ordinarie tröja i SHL, men ständigt varit en producerande spelare i Hockeyallsvenskan. Är ny assisterande kapten i BIK Karlskoga från och med säsongen 2021/22. 

Henrik Björklund

Född: 1990-09-22

Land: Sverige

Position: Forward 

Klubbfattning: Höger

Henrik Björklund är Hockeyallsvenskans främsta målskytt genom tiderna. Den evigt unge Björklund gjorde karriärens bästa säsong i fjol då han som 30-åring bombade in 34 mål på 63 matcher (inklusive slutspel) i sitt kära BIK Karlskoga. Trots stora framgångar i den svenska andraligan med klubbar som MODO, Örebro, Rögle och Karlskoga har han aldrig lyckats slå sin i SHL, lite märkligt tycker många. Någon vidare fart på skridskorna har Björklund aldrig haft, men å andra sidan besitter han ett av svensk hockey snabbaste och hårdaste skott. Möjligen att “Björka“ är nöjd med tillvaron i Nobelhallen och inte vill flytta på familjen i slutet av karriären. Hursomhaver är det knappast höga odds på att den högerfattade FBK-snipern huserar i toppen av skytteligan denna säsong.  

Mer om Hockeyallsvenskan
Mer om SHL
Här kan du spela på Hockeyallsvenskan