Leksands IF

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Klassiska Leksands fans slits varje säsong mellan hopp och förtvivlan. Från den episka matchserien mot MODO till den mindre roliga serien mot rivalen Mora IK härom året. Leksand har gjort femte flest säsonger i högsta serien men är bara nia i maratontabellen i ishockey. Leksand har också förlorat fem av de nio SM-finaler man spelat. Dessutom har det inte blivit något SM-guld sedan 1975. Oavsett det fortsätter Leksand att vara ett av svensk hockeys mest populära lag år efter år och är ett av få lag i Sverige som har fans över hela landet. Mängder av bra spelare har burit den vit-blå tröjan, som Oliver Ekman-Larsson, Ed Belfour, Anders “Masken” Carlsson, bröderna Abrahamsson, Tomas Jonsson, Jonas Bergqvist och Johan Hedberg.

Grundad: 1919
Hemmaarena: Tegera Arena
SM-guld: 4 st
Tränare: Roger Melin

Spela på Leksand på Oddset.

Tongivande spelare

Tor Immo

Född: 1994-11-09
Land: Sverige
Position: Anfallare
Klubbfattning: Vänster

23-årige Tor Immo fick ett osannolikt genombrott i Hockeyallsvenskan förra säsongen, där han vann skytteligan i serien, trots att han spelade i jumbon Troja/Ljungby. Han vann målligan före hypade talangen Jonathan Dahlén. Västmanlänningen hade fram till fjolåret spelat i division 1 och division 2, och förvisso gjort många poäng, men det är ändå sensationellt att Immo lyckades ta med sig poängproduktionen till Hockeyallsvenskan. Nu är han tillbaka i Leksand som han tillhörde under två säsonger som junior. Om Tor Immo var en stor positiv sensation i fjol finns nu risken att det blir en reaktion för ytterforwarden och att poängproduktionen dippar. Det skulle vara värt ett bet på att han inte lyckas följa upp succén.

Mattias Ritola

Född: 1987-03-14
Land: Sverige
Position: Anfallare
Klubbfattning: Vänster

Den 31-årige dalmasen Mattias Ritola har upplevt mycket i sin karriär. Han spelade tv-pucken, draftades av Detroit Red Wings i samma draft som Sidney Crosby och spelade året därpå JVM, tillsammans med bland andra Nicklas Bäckström. Men ytterforwarden har aldrig lyckats leva upp till förväntningarna. Ritola har förvisso gjort drygt 40 matcher i NHL och över 250 i SHL, men aldrig gjort riktigt många poäng på den högsta nivån. Ritola gör sin tredje sejour i Leksand och slutade i fjol tvåa både i poäng- och skytteligan hos Leksand. En viktig spelare i en klubb som alltid är favoriter i Hockeyallsvenskan.

Thomas Valkvae-Olsen

Född: 1993-05-18
Land: Norge
Position: Anfallare
Klubbfattning: Höger

Leksand värvade sommaren 2018 både ettan och tvåan i mål-ligan från föregående säsong i Hockeyallsvenskan. Thomas Valkvae-Olsen har spelat tre VM för Norge och kommer till Leksand med stora förväntningar. 25-åringen kom till Sverige och Hockeyallsvenskan år 2016 och har gjort sammanlagt 40 mål på två säsonger i serien. Före det snittade ytterforwarden en poäng per match med Frisk Asker hemma i Norge. Leksand satsar alltid på att nå SHL och Thomas Valkvae-Olsens målskytte är en nyckel för att det ska blir verklighet.

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.

Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.