Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

MODO Hockey

Läs mer om och spela på Modo i Hockeyallsvenskan

Grundad: 1921
Hemmaarena: Hägglunds Arena
SM-guld: 2 st
Tränare: Mattias Karlin

MODO hade länge ett rykte som en av världens största talangfabriker inom hockeyn, och spelare som Peter Forsberg, Markus Näslund, Niklas Sundström och bröderna Sedin kommer för alltid att vara synonyma med Öviksklubben. Av nuvarande NHL-spelare är Victor Hedman den mest kände MODO-produkten. Föreningen är också förknippad med träindustrin i Norrland och Örnsköldsvik, men precis som industrin har det gått sämre för klubben på senare år vilket kulminerade med degraderingen från SHL i den episka matchserien mot Leksand 2016. Två SM-guld har MODO vunnit, med 28 års mellanrum, 1979 och (aningen oväntat) 2007. Varken Foppa eller Daniel och Henrik Sedin vann SM-guld med klubben, trots att man tog laget till final. MODO är femma i maratontabellen och har gjort 55 säsonger i högsta serien i Sverige.

Stjärnor i MODO

Pontus Näsén

Född: 1996-08-16

Land: Sverige

Position: Back

Klubbfattning: Höger

Så sent som säsongen 2020/21 fick den dåvarande IK Oskarshamns-backen Pontus Näsén,testa på spel i Tre Kronor. Efter en riktigt svag vårsäsong med IKO fick inte masen nytt kontrakt med smålänningarna utan fick söka sig vidare och hamnade så småningom i Hockeyallsvenskan med MODO. 25-åringen har haft en intressant karriär där han efter spel i Hockeytvåan och Hockeyettan klev rakt upp i SHL i samband med Oskarshamns avancemang till finrummet. Ett steg som visade sig bli väl stor för Näsén, som dock ska ses med goda utsikter att ösa in poäng i Hockeyallsvenskan. Sådana spetsegenskaper har den spelskickliga backen. 

Filip Sveningsson

Född: 1999-07-03

Land: Sverige

Position: Ytterforward

Klubbfattning: Vänster

Filip Svenningsson är tredje yngst bland samtliga forwards i MODO kommande säsong. 22-åringen spelade i Gislaveds J20-lag redan sista året av grundskolan och bytte sedan till HV71:s organisation. Där debuterade han i SHL strax före jul 2016 och har totalt gjort 42 matcher i SHL med HV71 och Oskarshamn. Hela 27 svenskar draftades 2017 och Filip Svenningsson plockades näst sist av dem, i mitten av sjunde rundan. Klubben som valde anfallaren var Calgary Flames, som Svenningsson redan tidigare hade en koppling till. Han fyller år samma dag som Håkan Loob, den ende svensk som gjort 50 mål i NHL och han gjorde det för just Calgary Flames, som han också vann Stanley Cup med 1989. Filip Svenningsson har gjort mängder av ungdomslandskamper för Tre Kronor och även spelat JVM.

Sebastian Ohlsson

Född: 1997-03-04

Land: Sverige

Position: Forward

Klubbfattning: Vänster

Den korte forwarden Sebastian Ohlsson är lite lik Tre Kronor-spelaren Magnus Pääjärvi. Bra fart på rören och spelar med mycket energi, men har inte lyckats göra så många poäng under karriären. Den 24-årige hockeyspelaren har inte lyckats dra NHL-scouternas ögon åt sig utan är odraftad trots att han spelat JVM med juniorkronorna. Ohlsson har gjort tre säsonger i svensk hockeys finrum, en med Timrå och två med Skellefteå. Åsele-sonen hade ett lysande andra år under Fredrik Anderssons vingar i TIK med 38 poäng på 50 grundseriematcher. En notering som blir svår att nå i ett på pappret svagare MODO.

Här kan du spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan
Läs mer om lagen i HA
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis