Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Mora

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Efter två raka säsonger i SHL blev det våren 2019 respass för Mora mot ärkerivalen Leksand i direktkvalet till svensk hockeys finrum. Mora har gjort 28 säsonger i den högsta serien i Sverige men bara fem säsonger sedan Elitserien bildades 1975. Under 2000-talet har Mora oftast varit ett bättre lag i Hockeyallsvenskan. Flera profiler har spelat för Mora, framför allt på senare år. Mest namnkunniga är kanske Marian Hossa och brodern Marcel Hossa, men även nuvarande NHL-stjärnor som Anze Kopitar och Bobby Ryan. Bland spelartröjor som hänger i taket i Jalas Arena kan Mats Lönn, Hans Hansson och Mikael Simons nämnas.

Grundad: 1935
Hemmaarena: Jalas Arena
SM-guld: 0
Tränare: Jeff Jakobs

Spela på Mora på Oddset.

Tongivande spelare

Tomas Skogs 

Född: 1984-02-19 
Land: Sverige 
Position: Back 
Klubbfattning: Vänster 

Morasonen Tomas Skogs gör totalt sin åttonde säsong som senior i moderklubben. Försvarsgiganten har ett gediget CV med bland annat över 700 matcher i SHL, 140 matcher i Hockeyallsvenskan, åtta seniorlandskamper och 42 juniorlandskamper. Säsongen 2001/2002 debuterade Skogs i Hockeyallsvenskan för sitt Mora endast 17 år gammal. Under två år spelade Skogs för Skellefteå AIK och 2013 fick han vara med om karriärens höjdpunk när västerbottningarna vann SM-guld. Tomas Skogs är, trots sin betydande ålder, fortfarande en stabil ishockeyback som kommer bli nyttig för unga Mora.  

Adam Masuhr 

Född: 1983-05-21 
Land: Sverige 
Position: Back 
Klubbfattning: Vänster 

Adam Masuhr, eller Adam Andersson som han kanske är mer känd som, är en av Hockeyallsvenskans absolut bästa backar. 36-åringen var i fjol tillbaka i Mora IK för fjärde gången i sin karriär och gör nu sin sjunde säsong för klubben. Precis som under föregående säsong kommer Masuhr bära det åtråvärda C:et som kapten på sin tröja. Den poängstarke backen har inte gjort några seniorlandskamper för Tre kronor men spelade två JVM som junior. På klubblagsnivå har Masuhr ett SM-guld med Modo och två finska ligatitlar med Kärpät. Adam Masuhr har gjort över 300 matcher i SHL och bidrar med runt 20 poäng per säsong, framför allt i powerplay. 

Emil Bejmo 

Född: 1989-10-10 
Land: Sverige 
Position: Forward 
Klubbfattning: Vänster 

Emil Bejmo är en av de som varit i Mora IK längst. Han anslöt till Mora permanent sommaren 2014 och var som lagkapten med och spelade upp klubben i SHL. Bejmo är från Karlstad och har mest spelat för klubbar runt Färjestad. Skåre i division 1 och Bofors IK i Hockeyallsvenskan. Men forwarden har också hunnit med stopp i Borås HC, Asplöven HC, Södertälje SK och norska Stjernen Hockey. I fjol noterades Bejmo för endast åtta poäng på 34 matcher vilket är hans sämsta facit någonsin på seniornivå. I ishockeyns andraliga ska han dock anses ha goda möjligheter att göra 25-30 poäng. Noterbart är att Bejmo är den enda forwarden i Moras unga trupp som är född på åttiotalet (89). Rolig kuriosa är också att han är kusin med Jonas Höglund, som gjorde 545 matcher i NHL och vann SM-guld med Färjestad. 

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.
Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.