Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Klassiska Mora IK har länge tillhört elitskiktet i svensk ishockey. Inte illa för en liten ort i Dalarna! Klubben har några klart godkända säsonger bakom sig i Hockeyallsvenskan. Fågel eller fisk denna säsong?
Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Läs mer om och spela på Mora i Hockeyallsvenskan

Fakta om Mora IK

Grundad: 1935
Hemmaarena: Smidjegrav Arena
SM-guld: 0
Tränare: Johan Hedberg

Efter tre raka säsonger i SHL blev det år 2018 respass för Mora mot ärkerivalen Leksand i direktkvalet till svensk hockeys finrum. Mora har gjort 28 säsonger i den högsta serien i Sverige men bara sex säsonger under 2000-talet. Flera profiler har spelat för Mora, framförallt på senare år. Mest namnkunniga är kanske Marian Hossa och brodern Marcel Hossa, men även nuvarande NHL-stjärnor som Anze Kopitar och Bobby Ryan. Bland spelartröjor som hänger i taket i Smidjegrav Arena kan Mats Lönn, Hans Hansson och Mikael Simons nämnas. Från 2020 är ex-leksingen Johan Hedberg huvudtränare för Mora IK. 

Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Spelschema Hockeyallsvenskan 2022/2023

Tongivande spelare i  Mora IK

Andreas Ljunggren

Född: 1995-07-18
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

Andreas Ljunggren kliver in på sin andra säsong i den röda MIK-dressen. Efter en stabilt 2020/21-säsong med även ett gästspel i Malmö samt en räddningsprocent runt 91,5 i Tingsryd valde Mora att hämta in Kungsbacka-sonen. I klubben fanns då redan brorsan Daniel som varit en av masarnas bästa spelare sedan 2019. Andreas hade dock stora bekymmer att hitta ett vinnande spel under Johan Hedbergs vingar och fick gång på gång se Matteus Ward axla rollen som förstaslips. Med Ward numera i Luleå är det däremot läge för 27-åringen att stegra och med tanke på hur bra vi sett Andreas Ljunggren vara under rätt förutsättningar finns ingen anledning att tvivla. En målvakt som kommer bli otroligt viktig för Moras välstånd i den hårda hockeyallsvenska  konkurrensen.

Robin Johansson

Född: 1990-01-27
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster

Det blev föga förvånande ingen förlängning med SHL-klubben Linköping för Robin Johansson för tre år sedan, och Johanssons SHL-karriär stannade (?) vid blott en spelad säsong. Johansson är född i Mora men det var i rivalklubben Leksand han påbörjade karriären. Efter ett par fina år i stadens hockeygymnasium, som kryddades med ett J20-guld säsongen 2009/10, valde den hårt jobbande centern att testa vingarna i Gislaved där han omedelbart blev utsedd till lagkapten. Robin Johansson har sedan 2013 spelat för Mora IK med säsongen 2019/20 som enda undantag. 32-åringen har aldrig noterats för mer än 19 poäng under en och samma säsong i Hockeyallsvenskan. Det torde var höga odds på att ishockeyspelaren toppar den noteringen kommande år, även om han är nyttig för sitt lag.

Daniel Ljunggren

Född: 1994-02-06
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Moras kanske allra viktigaste spelare heter Daniel Ljunggren. 28-åringen är masarnas kapten sedan i fjol och Kungsbacka-sonen har sedan sin entré till klubben från Siljans norra strand bidragit med 154 poäng på totalt 164 matcher. Ett sensationellt bra utfall. Ljunggren är en gudabenådad passningsspelare som sätter upp sina kamrater i lägen vid mer eller mindre varje offensivt försök. Hallänningen har i sin ungdom också fått testa på spel i Tre Kronors U17- samt U19-lag men någon seniortröja i gulblå färg har han aldrig fått dra på sig. Förra året gjorde också Daniel Ljunggren en kontroversiell utflykt till södra sidan av den stora sjön. Leksand plockade in Mora-kaptenen för två matcher vilket knappast gladde fansen. Varken i Leksand eller Mora. En ny tripp till Tegera Arena i år lär det knappast bli men oddsen är inte direkt höga på att Daniel Ljunggren kommer lyftas upp till någon annan SHL-klubb inom en snar framtid. 
 

Spela på Hockeyallsvenskan