Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Mora IK 2023/2024

Klassiska Mora IK har länge tillhört elitskiktet i svensk ishockey. Inte illa för en liten ort i Dalarna! Laget gick till semifinal i Hockeyallsvenskan senast. Fågel eller fisk denna säsong?
Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset

Läs mer om och spela på Mora i Hockeyallsvenskan

Fakta om Mora IK

Grundad: 1935
Hemmaarena: Smidjegrav Arena
SM-guld: 0
Tränare: Daniel Hermansson

Efter tre raka säsonger i SHL blev det respass för Mora 2018 mot ärkerivalen Leksand i direktkvalet till svensk hockeys finrum. Mora har gjort 28 säsonger i den högsta serien i Sverige men bara sex säsonger under 2000-talet. Flera profiler har spelat för Mora, framförallt på senare år. De mest namnkunniga är Marian Hossa och brodern Marcel Hossa, men även nuvarande NHL-stjärnor som Anze Kopitar och Bobby Ryan. Bland spelartröjor som hänger i taket i Smidjegrav Arena kan Mats Lönn, Hans Hansson och Mikael Simons nämnas. Ex-leksingen Johan Hedberg har lämnat uppdraget som huvudtränare för Mora IK. Istället bossar numera Daniel Hermansson över Dalalaget.

Spelschema Hockeyallsvenskan 2023/2024

Tongivande spelare i Mora IK

Andreas Ljunggren

Född: 1995-07-18
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

Andreas Ljunggren kliver in på sin tredje säsong i den röda MIK-dressen. Efter en stabil säsong 2020/21, med ett gästspel i Malmö samt en räddningsprocent runt 91,5 i Tingsryd, valde Mora att hämta in Kungsbacka-sonen. I klubben fanns då redan brorsan Daniel som varit en av masarnas bästa spelare sedan 2019. Andreas hade stora bekymmer att hitta ett vinnande spel under Johan Hedberg och fick gång på gång se Matteus Ward axla rollen som förstaslips. 28-åringen studsade tillbaka i fjol, även om han ofta delade målvaktssysslan med Kari Piiroinen, och med unge Waltteri Ignatjew som ny kollega väntas Ljunggren axla en större roll i år.

Daniel Ljunggren

Född: 1994-02-06
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Moras allra viktigaste spelare heter Daniel Ljunggren. 29-åringen är masarnas kapten sedan 2021 och Kungsbacka-sonen har sedan sin entré till klubben bidragit med 206 poäng på totalt 218 matcher. Ljunggren är en gudabenådad passningsspelare som sätter upp sina kamrater i lägen vid mer eller mindre varje offensivt försök. Hallänningen har i sin ungdom också fått testa på spel i Sveriges U17- samt U19-lag men någon seniortröja i gulblå färg har han aldrig fått dra på sig. För två år sedan gjorde Daniel Ljunggren en kontroversiell utflykt till södra sidan av Siljan. Leksand plockade in Mora-kaptenen för två matcher vilket knappast gladde fansen. Varken i Leksand eller Mora. En ny tripp till Tegera Arena i år lär det knappast bli men oddsen är inte direkt höga på att Daniel Ljunggren gör flest poäng i MIK-dressen.

Johan Persson

Född: 1990-02-26
Land: Sverige 
Position: Forward
Klubbfattning: Höger

Johan Persson har varit Mora trogen sedan 2019 och kliver nu in på sin femte raka år i dalaklubben. Under de fyra tidigare säsongerna har han faktiskt aldrig noterat under 40 poäng och i fjol slog Persson till med personbästa 53 pinnar varav 30 baljor, det räckte för att vinna skytteligan i grundserien. Jämten har faktiskt gjort sammanlagt nio år vid Siljans norra strand då han anslöt till klubben som junior och öste in poäng i såväl J18 som J20. Persson besitter ett av Sveriges absolut bästa handledsskott, men är lite kantig på skridskorna. Han har därför aldrig riktigt lyckats slå sig in i den blågula högstaligan. 

Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset