Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Mora

Läs mer om och spela på Mora i Hockeyallsvenskan

Grundad: 1935
Hemmaarena: Smidjegrav Arena
SM-guld: 0
Tränare: Johan Hedberg

Efter tre raka säsonger i SHL blev det år 2018 respass för Mora mot ärkerivalen Leksand i direktkvalet till svensk hockeys finrum. Mora har gjort 28 säsonger i den högsta serien i Sverige men bara fem säsonger sedan Elitserien bildades 1975. Under 2000-talet har Mora oftast varit ett bättre lag i Hockeyallsvenskan. Flera profiler har spelat för Mora, framför allt på senare år. Mest namnkunniga är kanske Marian Hossa och brodern Marcel Hossa, men även nuvarande NHL-stjärnor som Anze Kopitar och Bobby Ryan. Bland spelartröjor som hänger i taket i Smidjegrav Arena kan Mats Lönn, Hans Hansson och Mikael Simons nämnas. Från 2020 är ex-leksingen Johan Hedberg huvudtränare för Mora IK. 

Stjärnor i Mora

Andreas Ljunggren

Född: 1995-07-18

Land: Sverige

Position: Målvakt

Plockar: Vänster

Andreas Ljunggren kliver in på sin första säsong i den röda MIK-dressen. Ishockeymålvakten från Kungsbacka har under tre av de fyra senaste åren i TIngsryd fått lira andrafiol bakom Niklas Rubin, Tex Williamsson och Arvid Söderblom och delade i fjol på förstaspaden tillsammans med Adam Åhman. Medan Åhman gick vidare till SHL och Växjö Lakers är planen att Ljunggren ska ta nästa kliv i karriären i Dalarna och möjligen axla rollen som förstemålvakt, även om han lär utmanas av den unge målvaktstalangen från Nyköping, Matteus Ward. 

Robin Johansson

Född: 1990-01-27

Land: Sverige

Position: Center/Forward

Klubbfattning: Vänster

Det blev föga förvånande ingen förlängning med SHL-klubben Linköping för Robin Johansson för två år sedan, och Johanssons SHL-karriär stannade (?) vid blott en spelad säsong. Johansson är född i Mora men det var i rivalklubben Leksand han påbörjade karriären. Efter ett par fina år i stadens hockeygymnasium, som kryddades med ett J20-guld säsongen 2009/10, valde den hårt jobbande centern att testa vingarna i Gislaved där han omedelbart blev utsedd till lagkapten. Robin Johansson har sedan 2013 spelat för Mora IK med säsongen 2019/20 som enda undantag. 31-åringen har aldrig noterats för mer än 17 poäng under en och samma säsong. Det torde var höga odds på att  ishockeyspelaren toppar den noteringen kommande år, även om han är nyttig för sitt lag.

Lukas Wernblom

Född: 2000-07-22

Land: Sverige 

Position: Center/Forward 

Klubbfattning: Vänster

Som son till MODO-legendaren Magnus Wernblom har Lukas en hel del att leva upp till. Det ska dock sägas att till skillnad mot sin far så besitter Lukas fler skills, även om bägaren ibland kan rinna över även för Wernblom junior. Ansågs vara en stor talang som ungdomsspelare och vann TV-pucken med Ångermanland 2015 där han utsågs till turneringens bästa forward (Sven Tumbas stipendium). Wernblom fick i fjol testa på spel i SHL med HV71, men för att kunna ta nästa steg och på allvar ta en tröja högre upp i seriesystemet behöver 21-åringen utveckla skridskoåkningen.

Här kan du spela på matcher i Hockeyallsvenskan
Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.