Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Östersunds IK 2023/2024

Ett lag från Jämtland i Hockeyallsvenskan? Absolut! Östersunds IK klarade debutsäsongen med bravur. Hur går det nu för jämtarna?
Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset

Fakta om Östersunds IK

Grundad: 1965
Hemmaarena: Östersund Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Roger Forsberg

Östersunds IK spelade i fjol Hockeyallsvenskan för första gången på 27 år. Jämtarna löste platsen till den svenska andradivisionen med minsta möjliga marginal i en sanslös sista omgång av Kvalserien. David Westerlund slängde in ett 3-2-mål i tom kasse borta mot Nybro 19:59 i den tredje perioden och därefter bröt ett vilt firande ut. Under ledning av ikonen Kjell-Åke Andersson, som numer figurerar som president för ÖIK, gjorde jämtarna det riktigt bra som nykomlingar och lyckades mot alla odds undvika negativt kvalspel. Kända lirare som fostrats i ÖIK är bland annat Jacob Moverare, Alexander Edler, Ulf Dahlén och Calle Själin. 

Spelschema Hockeyallsvenskan 2023/2024

Tongivande spelare i Östersunds IK

Sebastian Fakt

Född: 1995-07-25
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Sebastian Fakt har fått sin skolning i Leksand. Redan som elvaåring kom Fakt till dalalaget och spelade i klubbens samtliga juniorlag, gick hockeygymnasiet samt fick testa på SHL med de blåvita vid sex tillfällen. 2015/16 gick Sebbes resa vidare till Danmark. En säsong med “Piraterna” från Aalborg blev det innan Östersund kastade upp ett avtal som Fakt inte kunde tacka nej till. Några år senare är 28-åringen tillbaka i Jämtland efter att ha spelat över 170 matcher i Hockeyallsvenskan med Almtuna och BIK Karlskoga. Med massor av rutin från spel på den här nivån samt ett “A” på bröstet är Falu-sonen en av ÖIK:s viktigaste ishockeyspelare i klubbens försök att trumfa fjolårets tolfteplats.

Josef Ingman

Född: 1995-03-08
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

Josef Ingman är född och uppväxt i Örnsköldsvik och var med i laget som spelade upp MoDo till SHL 2023. Den försvarsinriktade backen stod för respektabla 24 poäng på 41 grundseriematcher och ytterligare fyra pinnar i slutspelet, men fick ändå följa med moderklubben upp i det svenska finrummet. I SHL har Ingman aldrig riktigt fått fotfäste trots ihärdiga försök i såväl Brynäs som Djurgården. Som många andra tongivande allsvenska backar är Ingman lite för långsam på skridskorna för att ta nästa steg. Hos Östersund kommer ångermanlänningen däremot vara en försvarsgeneral och förmodligen lagets absolut viktigaste spelare.

Georgs Golovkovs

Född: 1995-07-12
Land: Lettland
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Som ung hockeyspelare i Lettland ansågs Georgs Golovkovs vara mycket lovande. Han var bofast i samtliga juniorlandslag och fick äran att ha C:et på  den vinröda tröjan i U18-VM. Efter att ha spenderat två år i den kanadensiska juniorligan QMJHL med Drummondville Voltigeurs flyttade han hem till Riga för att försöka slå sig in i KHL-laget Dinamo Riga. På den nivån hade Golovkovs svårt att ta en ordinarie tröja och lettländaren har sedan 2018 testat lyckan i sex olika klubbar i England, Danmark och Sverige. I Hockeyallsvenskan har den finurlige forwarden varit en pålitlig poängmakare och många trodde att han skulle få en plats i Södertälje efter att ha producerat nio pinnar på 15 fighter i fjol. Så blev inte fallet och nu väntar ett nytt äventyr i Jämtland med Östersund. Men tanke på historiken är det låga odds på att flyttfågeln gör en säsong i det svenska skidmeckat.  

Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset