Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ett lag från Jämtland i Hockeyallsvenskan? Absolut! Östersunds IK är en spännande nykomling, som kommer att slå ur underläge denna säsong. Klarar man nytt kontrakt?
Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Fakta om Östersunds IK

Grundad: 1965
Hemmaarena: Östersund Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Kjell-Åke Andersson

Östersunds IK ska spela Hockeyallsvenskan för första gången på 27 år. Jämtarna löste platsen till den svenska andradivisionen med minsta möjliga marginal i en sanslös sista omgång av Kvalserien. David Westerlund slängde in ett 3-2-mål i tom kasse borta mot Nybro 19:59 i den tredje perioden och därefter bröt ett vilt firande ut. Klubben från Jämtland slår givetvis ur gigantiskt underläge i år och spelbolagen har ÖIK som given jumbo i Hockeyallsvenskan. Kjell-Åke Andersson har ändå ett spännande material att jobba med och klubben har under sommaren värvat smart. Kända lirare som fostrats i ÖIK är bland annat Jacob Moverare, Alexander Edler, Ulf Dahlén och Calle Själin. Frågan är om de kan trotsa de dåliga oddsen denna säsong? 

Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Spelschema Hockeyallsvenskan 2022/2023

Tongivande spelare i Östersunds IK

Alexander Anderberg

Född: 1997-01-05
Land: Sverige
Position: Försvarare
Klubbfattning: Höger

Östersund blir Alexander Anderbergs fjärde hockeyallsvenska klubb sedan 2019. 25-åringen kommer närmast från Södertälje där varken säsongen som helhet för Kringlorna eller för Anderberg själv blev något att skryta om. Den store backen från Karlstad har dock flera fina säsonger bakom sig där bland annat tiden med Huddinge i HockeyEttan 2017/18 sticker ut lite extra i och med fantastiska +33 i plus/minus-statistiken. Under Kjell-Åke Anderssons styre kommer Anderberg få en stor roll och en nytändning som behövs. Kontraktet med Östersund är skrivet över säsongen 2022/23.

Sebastian Fakt

Född: 1995-07-25
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Sebastian Fakt har fått sin skolning i Leksand. Redan som elvaåring kom Fakt till den gigantiska dalaklubben med spel i klubbens samtliga juniorlag, gick hockeygymnasiet samt fick testa på spel i SHL med de blåvita vid sex tillfällen. 2015/16 gick Sebbes resa vidare till Danmark. En säsong med “Piraterna” från Aalborg blev det innan Östersund kastade upp ett avtal som Fakt inte kunde tacka nej till. Ytterligare några år senare är 27-åringen tillbaka i Jämtland efter att ha spelat över 170 matcher i Hockeyallsvenskan med Almtuna och BIK Karlskoga. Med massor av rutin från spel på den här nivån samt ett “A” på bröstet kommer Falu-sonen bli en av ÖIK:s viktigaste spelare i klubbens jakt på nytt kontrakt.

Oscar Pentler

Född: 1999-04-01
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Oscar Pentler har tillbringat mer eller mindre hela sin hockeykarriär hemma på mammas gata i Uppsala. Almtuna har varit 23-åringens klubb sedan barnsben även om moderklubben är Östervåla. 2016/17 fick Pentler som tonåring testa på spel i AIS hockeyallsvenska lag. Året därefter blev platsen i den röda seniordressen mer eller mindre permanent. Det var dock först i fjol som Oscar Pentlers fina offensiva uppsidor kom till sin rätt då Östersund blev ny klubbadress. 38 pinnar på 46 matcher noterades från hockeyspelarens sida och i Kvalserien var Pentler ÖIK:s fjärde bästa poängplockare. En ny chans i Hockeyallsvenskan att bevisa sig står för dörren. Frågan är om Oscar Pentler har vad som krävs för att även slå på denna nivå?

Spela på Hockeyallsvenskan