Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

VIK Hockey 2023/2024

Ishockeyn är starkt förankrad i Västerås, som hade sin storhetstid på 1990-talet. Numera är det Hockeyallsvenskan som gäller för VIK Hockey, som dock givetvis hoppas ta sig tillbaka till finrummet. Hur går det denna säsong?
Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset

Läs mer om VIK Hockey

Fakta om VIK Hockey

Grundad: 1913
Hemmaarena: ABB Arena Nord
SM-guld: 0 st
Tränare: Karl Helmersson

Den största ishockeyspelaren som burit Västerås tröja är legendaren Nicklas Lidström, som gjorde tre säsonger i SHL innan han lämnade för spel i NHL. Västerås IK bildades 1913, men ishockey kom till klubben 1939. Klubben har haft ekonomiska problem i omgångar, framförallt på senare år. Dagens version av VIK bildades år 2000 och 2016 var konkursen nära igen. Västerås har 16 säsonger i SHL men från millennieskiftet har klubben fått rikta in sig på spel i Hockeyallsvenskan i första hand. Förutom “Lidas”, eller The perfect human som han kallas i Detroit, kan spelare som Uno “Garvis” Öhlund, Pär Mårts, Tommy Salo, Patrik Berglund och Mikael Backlund nämnas som profiler som spelat i den gulsvarta dressen. 2018/19 var VIK tillbaka i Hockeyallsvenskan efter en säsong i Division 1.

Spelschema Hockeyallsvenskan 2023/2024

Tongivande spelare i Västerås IK

Alexander Lindelöf

Född: 1996-06-25
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Alexander Lindelöf är kanske mer känd som lillebror till fotbollsspelaren Victor Nilsson Lindelöf, landslagsman för Sverige som spelar för Manchester United, och för att han spelar med Mario Lemieuxs nummer 66 på ryggen. Lindelöf debuterade i Hockeyallsvenskan med Västerås redan som tonåring men det var under säsongen 2017/18 i Division 1 som backen fick ett genombrott som senior, när han gjorde näst flest poäng av backarna i VIK. Han följde upp det med en fin säsong i Hockeyallsvenskan och säsongen 2019/20 blev det tredje året i rad som han avancerade en liga i seriepyramiden. Lindelöf har inte gjort några landskamper med Tre Kronor, men har vissa ledaregenskaper illustrerat av att hockeyspelaren var kapten för J20-laget i Västerås.

Amil Krupic

Född: 1995-08-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Amil Krupic är en stor och stark back som dessutom utvecklat sitt offensiva spel på senare dagar. Krupic föddes i fotbollsstaden Halmstad där han spelade för Hammers tills han var 15 år gammal. Då blev det istället Rögle BK för Krupic som efter framgångsrika säsonger i klubbens U16, J18 och J20 valde att lämna för värsta rivalen Malmö Redhawks. Ett väldigt kaxigt byte att göra som 18-åring. Krupic hann även med att representera Pantern, Saskatoon Blades i kanadensiska WHL, Kallinge/Ronneby och Vita Hästen innan han under säsongen 2019/20 verkligen slog igenom på seniornivå. 28-åringen noterades för hela 36 poäng hos Hockeyallsvenskans nykomlingar Kristianstad som back 2019/20. De personliga framgångarna och utvecklingen hos hallänningen bidrog till att Amil inför säsongen 2022/23 fick kontrakt med Växjö. Hos Lakers tuffa konkurrens på backsidan fick Krupic svårt att plats och nu väntar istället ett nytt äventyr i Hockeyallsvenskan, denna gång med Västerås IK. Där talar oddsen för att han återigen får en fin säsong poängmässigt.

Konstantin Komarek

Född: 1992-11-08
Land: Österrike
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Som en lovande österrikisk hockeyspelare valde  Konstantin Komarek att lämna hemlandet redan som junior och satsa fullt ut på sin ishockey. Flyttlasset gick till norra Sverige och Luleå HF där Komarek gjorde avtryck i klubbens J18-lag genom att svara för 18 pinnar i grundserien och ytterligare åtta i J18 Allsvenskan. Han tillbringade fyra år med Luleå innan han åkte hem och vann två titlar med Salzburg under sina fyra säsonger med klubben. Sedan 2016 har 30-åringen huserat i SHL, med undantag från ett år, där han representerat Malmö, Karlskrona och framförallt Luleå. Trots att Komarek snittade en halv pinne per match i fjol fick han inte förnyat kontrakt med LHF. Tvåvägscentern har istället signat med Västerås i Hockeyallsvenskan där han av försäsongen att döma blir en enormt viktig kugge. Ett bet på Komarek som VIK:s poängkung är intresseant.

Kyle Topping

Född: 1999-11-18
Land: Kanada
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Kyle Topping har ett ganska begränsat CV, med 19 pinnar på 25 matcher i den schweiziska andraligan som främsta merit. Västerås nya kanadensare har emellertid sett fin under försäsongen och kanske att västmanlänningarna har gjort ett fynd under silly season. Som junior var Topping en dominant center i WHL med Kelowna Rocket och han fick chansen i AHL med San Jose Barracuda. Det blev dock endast 50-talet matcher med Sharks farmarlag under två säsonger och han fick mestadels husera i ECHL med Allen Americans och Orlando Solar Bears. Precis som Komarek är Topping en stabil tvåvägscenter som alltid ger allt i varje situation. Det finns även en offensiv uppsida hos 23-åringen. Det återstår att se om han lyckas få fram den under Karl Helmersson.

Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset