Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ishockeyn är starkt förankrad i Västerås, som hade sin storhetstid på 1990-talet. Numera är det Hockeyallsvenskan som gäller för VIK Hockey, som dock givetvis hoppas ta sig tillbaka till finrummet. Hur går det denna säsong?
Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Läs mer om och spela på Västerås i Hockeyallsvenskan

Fakta om VIK Hockey

Grundad: 1913
Hemmaarena: ABB Arena Nord
SM-guld: 0 st
Tränare: Thomas Paananen

Den överlägset störste spelaren som burit Västerås tröja är legendaren Nicklas Lidström, som gjorde tre säsonger i SHL innan han åkte över till NHL. Västerås IK bildades 1913, men ishockey kom till klubben 1939. Klubben har haft ekonomiska problem i omgångar, framförallt på senare år. Dagens version av VIK bildades år 2000 och 2016 var konkursen nära igen. Västerås har 16 säsonger i SHL men från millennieskiftet har klubben fått rikta in sig på spel i Hockeyallsvenskan i första hand. Förutom “Lidas”, eller Mr Perfect som han kallas i Detroit, kan spelare som Uno “Garvis” Öhlund, Pär Mårts, Tommy Salo, Patrik Berglund och Mikael Backlund nämnas som profiler som spelat i den gulsvarta dressen. 2018/19 var VIK tillbaka i Hockeyallsvenskan efter en säsong i Division 1.

Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Spelschema Hockeyallsvenskan 2022/2023

Tongivande spelare i Västerås IK

Johan Gustafsson

Född: 1992-02-28
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

Det är ingen hemlis att Västerås satsar mot SHL. I fjol plockade klubben in Johan Gustafsson, som är en etablerad målvakt på internationell- och SHL-nivå och så sent som för två år sedan vann SM-silver med Rögle. Att keepern inför säsongen 2021/22 valde att hoppa ner ett snäpp i seriespelet för att testa på lyckan med VIK i Hockeyallsvenskan var ändå en liten bomb. Johan växte upp i Köping och startade sin hockeykarriär i stadens ungdomslag. I VIK återförenades Gustafsson med barndomskompisen Daniel Gunnarsson som också valde att ansluta till klubben. “JG” är en rörlig och tämligen stor målvakt (188 centimeter) som med rutinen han byggt på sig också blivit allt mer lugn i sitt agerande och mindre “flaxig”. På meritlistan hittas bland annat dubbla guld med Frölunda, JVM-guld 2012 samt VM-guld 2013.

Daniel Gunnarsson

Född: 1992-04-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

Daniel Gunnarsson är, med sina 197 centimeter, en av hela Hockeyallsvenskans längsta spelare. Han är en komplett back som spelar i både powerplay och boxplay. Daniel gjorde comeback i  Leksand under den Hockeyallsvenska säsongen 2018/19 och blev snabbt en nygammal publikfavorit. Den 30-årige hockeyspelaren är både stabil i defensiven likväl som han utgör ett ständigt hot offensivt med sitt fina skott. Draftades av Minnesota Wild som 20-åring men har aldrig skrivit något kontrakt med NHL-klubben utan spelat hockey hela sitt liv i Sverige. Daniel Gunnarsson har gjort landskamper för Tre Kronor både som senior och junior men aldrig fått spela mästerskap som VM eller OS. Backen är tillbaka i Västmanland, där han är född och uppvuxen.

Mikael Frycklund

Född: 1993-05-04
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Efter två säsonger i Linköping bytte Mikael Frycklund Östergötland mot Västmanland inför säsongen 2021/22. Tiden i SHL blev ingen höjdare för 29-åringen som är “hemma” på mammas gata igen. Här fick Micke sin hockeyutbildning och det är också i Västerås som hans poängbästa säsong på seniornivå finns noterad. 2018/19 producerade centern inte mindre än 46 poäng på 55 matcher vilket gjorde att LHC roffade åt sig den hockeyallsvenska diamanten. I VIK-dressen har Frycklund en ledande roll. En centertank som kan spela 20 minuter per match, förutsatt att han får vara skadefri. Med fin splitvision och bra puckkontroll lär vi få se många poäng även denna säsong från Mickes sida.

Alexander Lindelöf

Född: 1996-06-25
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster

Alexander Lindelöf är kanske mer känd som lillebror till fotbollsspelaren Victor Nilsson Lindelöf, landslagsman för Sverige som spelar för Manchester United, och för att han spelar med Mario Lemieuxs nummer 66 på ryggen. Lindelöf debuterade i Hockeyallsvenskan med Västerås redan som tonåring men det var under säsongen 2017/18 i Division 1 som backen fick ett genombrott som senior, när han gjorde näst flest poäng av backarna i VIK Hockey. Han följde upp det med en fin säsong i Hockeyallsvenskan och säsongen 2019/20 blev det tredje året i rad som han avancerade en liga i seriepyramiden. Lindelöf har inte gjort några landskamper med Tre Kronor, men har vissa ledaregenskaper illustrerat av att hockeyspelaren var kapten för J20-laget i Västerås IK.

Spela på Hockeyallsvenskan