VIK Västerås

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Den överlägset störste spelaren som burit Västerås tröja är legendaren Nicklas Lidström, som gjorde tre säsonger i SHL innan han åkte över till NHL. Västerås IK bildades 1913, men ishockey kom till klubben 1939. Klubben har haft ekonomiska problem i omgångar, framför allt på senare år. Dagens version av VIK bildades år 2000 och 2016 var konkursen nära igen. Västerås har 16 säsonger i SHL men från millennieskiftet har klubben fått rikta in sig på spel i Hockeyallsvenskan i första hand. Förutom “Lidas”, eller Mr Perfect som han kallas i Detroit, kan spelare som Uno “Garvis” Öhlund, Pär Mårts, Tommy Salo, Patrik Berglund och Mikael Backlund nämnas som profiler som spelat i den gulsvarta dressen. 2018/2019 är VIK tillbaka i Hockeyallsvenskan efter en säsong i division 1.

Grundad: 1913
Hemmaarena: ABB Arena Nord
SM-guld: 0 st
Tränare: Thomas Paananen

Spela på VIK på Oddset.

Tongivande spelare

Fredrik Johansson

Född: 1984-02-27
Land: Sverige
Position: Anfallare
Moderklubb: Munkedal
Klubbfattning: Vänster

Göteborgaren Fredrik Johansson är VIK Västerås själ och hjärta, med 13 säsonger i klubben, varav de fyra senaste som lagkapten. 34-åringen var framgångsrik som junior, med både SM-guld i J18 och J20 med Frölunda Indians och draftades sent av Edmonton Oilers år 2002. Johansson provade på spel i Nordamerika under en säsong, men det blev aldrig något spel i NHL, utan bara i AHL och ECHL. Centern har gjort två säsonger i SHL med Frölunda men den klart största delen av karriären har tillbringats i Hockeyallsvenskan med Västerås. Fredrik Johansson är en poängstark spelare och viktig för VIK Västerås offensiv.

Mattias Beck

Född: 1983-01-21
Land: Sverige
Position: Anfallare
Moderklubb: Viggbyholms IK
Klubbfattning: Vänster

AIK-aren Mattias Beck återvänder till svensk ishockey efter tre säsonger i den tyska andraligan DEL2. Men det blir till en annan svart-gul klubb, nämligen Västerås. 35-åringen har för all del spelat för flera klubbar i både SHL och Hockeyallsvenskan under sin karriär som IK Oskarshamn, HV71, Mora IK och Södertälje SK. Beck är inte så stor med hockeymått mätt, 178 centimeter och 81 kg, och det har bara blivit 21 SHL-matcher under karriären. Men i Hockeyallsvenskan bidrar Mattias Beck med runt 30-35 poäng per säsong, vilket lär vara välkommet för VIK när man gör comeback i serien efter en säsong i division 1.

Alexander Lindelöf

Född: 1996-06-25
Land: Sverige
Position: Back
Moderklubb: VIK Västerås
Klubbfattning: Vänster

22-årige Alexander Lindelöf är i sin ännu unga karriär kanske mer känd som lillebror till fotbollsspelaren Victor Nilsson-Lindelöf, landslagsman för Sverige som spelar för Manchester United, och för att han spelar med Mario Lemieux nummer 66 på ryggen. Lindelöf debuterade i Hockeyallsvenskan med VIK Västerås redan som tonåring men det var under fjolåret i division 1 som backen fick ett genombrott som senior, när han gjorde näst flest poäng av backarna i VIK. Det blir intressant att se hur Lindelöf nu klarar sig i Hockeyallsvenskan. Man skulle kunna betta på att han klarar omställningen bra, och blir en nyckelspelare för Västerås. Lindelöf har inte gjort några landskamper med Tre Kronor, men har vissa ledaregenskaper, illustrerat av att hockeyspelaren var kapten för J20-laget i Västerås.

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.

Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.