Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

VIK Västerås

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Den överlägset störste spelaren som burit Västerås tröja är legendaren Nicklas Lidström, som gjorde tre säsonger i SHL innan han åkte över till NHL. Västerås IK bildades 1913, men ishockey kom till klubben 1939. Klubben har haft ekonomiska problem i omgångar, framför allt på senare år. Dagens version av VIK bildades år 2000 och 2016 var konkursen nära igen. Västerås har 16 säsonger i SHL men från millennieskiftet har klubben fått rikta in sig på spel i Hockeyallsvenskan i första hand. Förutom “Lidas”, eller Mr Perfect som han kallas i Detroit, kan spelare som Uno “Garvis” Öhlund, Pär Mårts, Tommy Salo, Patrik Berglund och Mikael Backlund nämnas som profiler som spelat i den gulsvarta dressen. 2018/2019 var VIK tillbaka i Hockeyallsvenskan efter en säsong i division 1.

Grundad: 1913
Hemmaarena: ABB Arena Nord
SM-guld: 0 st
Tränare: Thomas Paananen

Spela på VIK på Oddset.

Tongivande spelare

Fredrik Johansson 

Född: 1984-02-27 
Land: Sverige 
Position: Forward 
Klubbfattning: Vänster 

Göteborgaren Fredrik Johansson är VIK Västerås själ och hjärta, med 13 säsonger i klubben, varav de fyra senaste som lagkapten. 35-åringen var framgångsrik som junior, med både SM-guld i J18 och J20 med Frölunda Indians och draftades sent av Edmonton Oilers år 2002. Johansson provade på spel i Nordamerika under en säsong, men det blev aldrig något spel i NHL, utan bara i AHL och ECHL. Centern har gjort två säsonger i SHL med Frölunda men den klart största delen av karriären har tillbringats i Hockeyallsvenskan med Västerås. Fredrik Johansson är en poängstark hoockeyspelare och viktig för VIK Västerås offensiv.  

Viktor Hertzberg 

Född: 1991-04-23 
Land: Sverige 
Position: Forward 
Klubbfattning: Vänster 

Värmlänningen Viktor Hertzberg var en talang som ung, och togs ut till TV-pucken såväl som till U16-landslaget. Han valde sedan att testa spel i den kanadensiska juniorligan QMJHL. Men högerforwarden draftades aldrig utan vände tillbaka till Sverige och division 1. 28-åringen har pendlat mellan division 1 och Hockeyallsvenskan de senaste åren, och fann sig direkt till rätta i Almtuna, dit han kom sommaren 2017. Han slutade omgående tvåa i lagets poängliga och fick därmed sitt genombrott som senior. Nästkommande säsong blev också den poängmässigt lyckad och trots att några SHL-klubbar högg i värmlänningen landade alltså Hertzberg i Västerås.  Ett intressant bet är att han fortsätter producera och om två säsonger definitivt spelar ishockey i SHL. 

Kelsey Tessier 

Född: 1990-01-16 
Land: Kanada 
Position: Forward 
Klubbfattning: Höger 

Den lilla speedkulan Kelsey Tessier är, efter tre år i Österrike och Vienna Capitals, tillbaka på svensk mark. Kanadensaren är draftad av NHL-laget Colorado Avalanche, men har aldrig representerat klubbens organisation. Istället blev det tre säsonger med NY Rangers forna farmarlag Connecticut Whale. 2013 flyttade Tessier till Ängelholm för spel med Rögle i Allsvenskan och väl där spottade han i 42 pinnar på 52 matcher. Säsongen efter tillbringades i Blekinge och hårdsatsande Karlskrona som samma år tog klivet upp i SHL för första gången i klubbens historia. Kanske får Tessier vara med på en liknande resa i år.  

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.
Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.