Västerviks IK

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Västerviks IK är en del av det småländska ishockeyarvet. HV71 och Växjö Lakers finns i SHL och IK Oskarshamn återfinns tillsammans med Västervik i Hockeyallsvenskan. Västervik gör sin tredje säsong i Hockeyallsvenskan efter att före det tillbringat 2000-talet i division 1 och division 2. 1997 kvalade man mot Elitserien men lyckades inte nå dit. Emil Georgsson är Västerviks store spelare under 2000-talet och är nu sportchef i klubben.

Grundad: 1971
Hemmaarena: Plivit Trade Hallen
SM-guld: 0 st
Tränare: Mattias Karlin

Spela på Västervik på Oddset.

Tongivande spelare

Andreas Frisk

Född: 1984-01-05
Land: Sverige
Position: Back
Moderklubb: AIK
Klubbfattning: Vänster

Andreas Frisk är 34 år gammal och står för en dryg tredjedel av Västervik-spelarnas samlade erfarenhet från spel i Hockeyallsvenskan, men har utöver det rutin från en säsong i SHL med AIK. Den offensive backen är en stabil poängplockare som bidrar med runt 20 poäng per säsong. Han har även provat på spel utomlands i Norge och Frankrike och blev norsk mästare under sin tid i Vålerenga. Frisk gör sin tredje säsong på den småländska östkusten med Västervik.

Kellen Jones

Född: 1990-08-16
Land: Kanada
Position: Anfallare
Moderklubb: Beaver Valley NiteHawks
Klubbfattning: Vänster

28-årige Kellen Jones ska hösten 2018 för första gången prova på spel utanför Nordamerika och gör det med Västervik i Hockeyallsvenskan. Kellen Jones draftades i den sista rundan av NHL Entry Draft 2010 av Edmonton Oilers, som valde Taylor Hall med förstavalet i samma draft. Forwarden valde collegevägen och efter avslutad utbildning har Jones spelat i Oilers farmarlag i AHL och även i ECHL. Kanadensaren förväntas bidra offensivt i Västervik och har gjort en del poäng i ECHL. Återstår att se om det är tillräckligt hög nivå för att kunna leverera även i Sveriges näst högsta serie i ishockey. Förväntningarna är alltid stora på transatlanter som kommer till Sverige och den som vill satsa högt kan betta på att Jones misslyckas i Västervik.

Trevor Mingoia

Född: 1992-01-18
Land: USA
Position: Anfallare
Moderklubb: Rochester
Klubbfattning: Höger

Amerikanen Trevor Mingoia är odraftad och har gått den typiska vägen för amerikanska hockeyspelare som inte varit nära NHL som unga. 26-åringen spelade i lägre ligor som ung men hamnade på college i Providence nära Boston, och vann faktiskt hela NCAA Mingoias andra år i laget. Efter avslutad collegeutbildning har högerforwarden spelat i AHL och ECHL och gör 2018 sin första säsong i Europa. Mingoia och nya kanadensaren Kellen Jones kan vara fågel eller fisk, eftersom de presterat hyfsat i ECHL men inte gjort poäng i AHL. Förväntningarna är dock stora på Mingoia, som trots allt blivit collegemästare i USA, med bland andra nuvarande NHL-spelaren Brandon Tanev.

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.

Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.