Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Västerviks IK 2023/2024

Den lilla sommarstaden har sedan 2016 ett lag i Hockeyallsvenskan. Starkt jobbat av VIK, som dock tippas få det tufft även denna säsong. Klarar smålänningarna kontraktet?
Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset

Läs mer om och spela på Västervik i Hockeyallsvenskan

Fakta om Västerviks IK

Grundad: 1971
Hemmaarena: Plivit Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Nichlas Falk

Västerviks IK är en del av det småländska ishockeyarvet. HV71, Växjö Lakers och IK Oskarshamn finns i SHL och Västervik återfinns tillsammans med Nybro, Kalmar och Tingsryd i Hockeyallsvenskan. Västervik gör sin åttonde säsong i Hockeyallsvenskan efter att före det tillbringat 2000-talet i Division 1 och Division 2. 2021 kvalade man mot SHL men lyckades inte nå dit då Timrå blev för svåra i semifinalen. Emil Georgsson var Västerviks stora spelare under 2000-talet och jobbade sedan som sportchef för klubben. Georgsson och tränare Mattias Karlin gjorde ett strålande jobb i VIK under flera säsonger, men jobbar numera för Södertälje respektive MoDo. Västervik skulle i år ha spelat i Hockeyettan, men fick en friplats i och med Vita Hästens konkurs.

Spelschema Hockeyallsvenskan 2023/2024

Tongivande spelare i Västerviks IK

Edvin Olofsson

Född: 1998-06-17
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

Västerviks förstaspade Edvin Olofsson har haft en annorlunda karriär, som framförallt tagit fart under de senaste två säsongerna. Lidköpingssonen studerade på Moras hockeygymnasium, men fick det aldrig att flyga i Dalarna och har sedan 2017 testat lyckan i Norge med både Vålerengen och Grüner. Han gjorde en kanonsäsong med Väsby i Hockeyettan under 2019/20 och belönades med ett allsvenskt kontrakt i AIK. Med Gnaget uteblev dock succén och västgöten spelade 13 matcher med Wings Arlanda i Hockeyettan så sent som 2021. Sedan flytten till Västervik har Olofsson fått ordning på spelet och efter Emil Kruses flytt till Oskarshamn kommer 25-åringen att få chansen att spela många fighter denna säsong. Bli inte förvånad om Edvin Olofsson lyfter ytterligare och är en av HA:s bästa keeprar i år.

Alex Ciernik

Född: 2004-10-08
Land: Slovakien
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Alex Ciernik är en av flera slovakiska talanger födda 2004-2005 som gjort avtryck på den internationella scenen. Liksom många andra tjecker och slovaker valde Ciernik att flytta till Sverige som ung. Han spelade med Flemingsberg mellan 2018-20 innan Södertälje lockade till sig den tekniska forwarden. 18-åringen sprutade in poäng i SSK:s juniorlag, men färgade inte riktigt när väl chanserna dök upp i A-laget. Det råder ingen tvekan om att det finns mycket offensiv spets hos Flyers-tingade Ciernik, men han har mycket kvar att slipa på defensivt och känslan är att bytet till Västervik är positvit för hans utveckling. Han kommer att ta en tröja i Slovakiens JVM-trupp och blir intressant att följa när pucken släpps i Göteborg.  

Anton Svensson

Född: 1993-03-23
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Anton Svensson är barnbarn till den före detta stormålvakten Kjell Svensson som spelade för Södertälje, AIK och Tre Kronor på 50- och 60-talet. Anton har inte nått samma kultstatus, men Södertälje-sonen har gjort en häftig resa de senaste säsongerna. 30-åringen huserade i Hockeyettan med Köping så sent som 2019, men har sedan dess varit en produktiv spelare i Hockeyallsvenskan med Tingsryd och Västerås. Under säsongen 2020/21 svarade Svensson för otroliga 56 pinnar i ett blekt TAIF och slutade på en delad tredjeplats i poängligan, bakom Timrå-duon Jonathan Dalén och Jens Lööke. Tolv baljor med Västerås i fjol räckte till en fjärdeplats i den interna skytteligan och i Västervik kommer Svensson med all säkerhet få en ledande roll, i såväl 5-5 som i powerplay. Oddsen talar således för ännu en poängrik säsong. 

Spela på Hockeyallsvenskan på Oddset