Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Den lilla sommarstaden har sedan 2016 ett lag i Hockeyallsvenskan. Starkt jobbat av VIK, som har flera starka säsonger i rad bakom sig. Hur går det i vinter för smålänningarna?
Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Läs mer om och spela på Västervik i Hockeyallsvenskan

Fakta om Västerviks IK

Grundad: 1971
Hemmaarena: Plivit Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Martin Gudmundsson

Västerviks IK är en del av det småländska ishockeyarvet. HV71, Växjö Lakers och IK Oskarshamn finns i SHL och Tingsryd AIF återfinns tillsammans med Västervik i Hockeyallsvenskan. Västervik gör sin sjunde säsong i Hockeyallsvenskan efter att före det tillbringat 2000-talet i Division 1 och Division 2. 1997 kvalade man mot Elitserien men lyckades inte nå dit. Martin Gudmundsson gör sin andra säsong som huvudtränare för ishockeyklubben.

Spela på Hockeyallsvenskan 2022/2023

Spelschema Hockeyallsvenskan 2022/2023

Tongivande spelare i Västerviks IK

Victor Öhman

Född: 1992-04-07
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Victor Öhman, son till dubbla SM-guldmedaljören Roger Öhman, ansågs vara en supertalang som ung och sprutade in poäng i Malmös juniorlag såväl som i ungdomslandslagen. Karriären fortsatte sedan i Linköping där han på 48 matcher noterades för 52 poäng i klubbens J20-lag som dessutom bärgade ett SM-guld samma år. När sedan Öhman uppnådde seniorålder kom aldrig genombrottet många väntade på. Efter ett par år i Danmark och Hockeyettan kom så lyftet i Västervik år 2015 där han var med och spelade upp hockeyklubben i Allsvenskan. De fyra fem säsongerna i Hockeyallsvenskan har skåningen mäktat med ett snitt på strax under en poäng per match. Tekniken och spelsinnet finns för spel på högre nivå. Det är farten på skridskorna som inte riktigt räcker.

Joakim Hagelin

Född: 1989-04-30
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Joakim Hagelin hade ett tungt sista år i MODO som kantades av en ihållande ljumskskada. Efter en operation blev 33-åringen helt återställd och var Västerviks sista pusselbit i lagbygget inför säsongen 2020/21. Hagelin är född och uppvuxen i Linköping och var även en lovande talang i fotboll som ung. Powerforwarden valde dock att satsa på ishockeyn och hade ett par framgångsrika år som junior i LHC. Hagelin fick bland annat testa på spel med U18-landslaget 2007 där han noterades för ett mål på två landskamper. Östgöten har bara 19 SHL-matcher på sitt CV, men har varit väldigt framgångsrik i Hockeyallsvenskan i framförallt IK Oskarshamn. Övriga HA-klubbar som Hagelin representerat är Djurgården, AIK och MODO.

Marcus Vela

Född: 1997-03-03
Land: Kanada
Position: Center
Klubbfattning: Höger

Västervik har haft stor succé när det kommer till nordamerikanska importer genom åren. God scouting från sportchef Martin Gudmundsson och tidigare Emil Georgsson med flera runt laget ligger givetvis till grund för detta. Marcus Vela är näste man att komma till den småländska östkusten och spel med Västervik. 25-åringen är draftad av San José men har aldrig fått chansen i NHL. Istället har kanadensaren mestadels lirat hockey ECHL samt AHL där totalt 43 matcher i Hershey Bears finns från i fjol att notera. Om det blir en raketkarriär likt Myles Powell eller Michael Kapla återstår att se men förutsättningarna är givetvis goda att Västerviks sportsliga styre åter vaskat guld på andra sidan Atlanten.

Spela på Hockeyallsvenskan