Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Leksands IF

Läs mer om lagen i SHL.

Om Leksand

Klassiska Leksands fans slits varje säsong mellan hopp och förtvivlan. Från den episka matchserien mot MODO till två raka nederlag mot rivalen Mora IK i kvalserien. Men våren 2019 tog Leksand en gruvlig revansch i “slaget om Siljan” när de vann med 4-1 i matcher mot Mora i det avgörande direktkvalet till SHL. Leksand har gjort femte flest säsonger i högsta serien men är bara nia i maratontabellen i ishockey. Leksand har också förlorat fem av de nio SM-finaler man spelat. Dessutom har det inte blivit något SM-guld sedan 1975. Oavsett det fortsätter Leksand att vara ett av svensk hockeys mest populära lag år efter år och är ett av få lag i Sverige som har fans över hela landet. Mängder av bra spelare har burit den vit-blå tröjan, som Oliver Ekman-Larsson, Ed Belfour, Anders “Masken” Carlsson, bröderna Abrahamsson, Tomas Jonsson, Jonas Bergqvist och Johan Hedberg. Åkt jojo mellan SHL och Allsvenskan de senaste åren, med tre säsonger i varje. Har 2019/20 SHL:s högsta snittålder.

Grundad: 1919
Hemmaarena: Tegera Arena
SM-guld: 4 st
Tränare: Roger Melin

Spela på Leksand.

Några framstående spelare

Patrik Zackrisson

Född: 1987-03-27
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger
Draftad: #165 av San Jose Sharks i NHL Entry Draft 2007

Patrik Zackrisson är en av Leksands stora profilvärvningar inför comebacken i SHL säsongen 2019/20. 32-åringen var närmast att likna vid en supertalang som ung. Han gjorde flest poäng i TV-pucken och vann flera SM-medaljer som junior och gjorde över 60 ungdomslandskamper för Tre Kronor. Han debuterade i SHL som 18-åring i november 2005. Som senior har Zackrisson varit precis under världseliten. Han har gjort över 70 landskamper men bara gjort ett mästerskap med Tre kronor, OS i PyeongChang 2018. Patrik Zackrisson är en offensiv kraft som gör runt drygt en halv poäng per match. Som bäst gjorde han 48 poäng på 52 matcher för Skellefteå AIK 2015-16. Zackrisson har också spelat tre SM-finaler under sin karriär.

Johan Fransson

Född: 1985-02-18
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #34 av Dallas Stars i NHL Entry Draft 2004

Johan Fransson är äldst i Leksand tillsammans med backkollegan Mattias Karlsson. 34-åringen har bland annat vunnit VM-guld och VM-brons med Tre Kronor och har också tre SM-finaler på meritlistan. Fransson gick som andra svensk i en svag draft 2004 och varken han eller Johannes Salomonsson, som gick tre val före, spelade någonsin i NHL. Toppen på draften var dock stark, med Alex Ovechkin och Evgeni Malkin som etta och tvåa. Johan Fransson är en komplett back, som gör 15-20 poäng per säsong, oavsett vilken liga han spelar i. Har spelat i SHL för Luleå HF, Linköping HC och Frölunda. Han har också varit i KHL, SM-Liiga och NLA.

Sebastian Wännström

Född: 1991-03-03
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #44 av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2010

Sebastian Wännström är bara 28 år men har redan i någon mening gjort en hel karriär. Han gjorde 57 poäng på 35 matcher i Brynäs J20 säsongen 2010/11 och fick debutera i SHL. Han blev ordinarie i Brynäs säsongen efter och spelade JVM. Signades av St. Louis Blues i NHL, lånades ut till Brynäs och blev svensk mästare i ishockey. Åkte över till Nordamerika men fick aldrig spela något i NHL, utan förpassades till AHL och ECHL under tre säsonger i de nordamerikanska hockeyligorna. Tillbaka i Sverige har Sebastian Wännström spelat SHL-hockey för Rögle och HV71. Har inte varit lika framgångsrik som senior som junior, men gör 15-20 poäng per säsong.

Spencer Abbott

Född: 1988-04-30
Land: Kanada
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Spencer Abbott tog sommaren 2019 båten(?) över Siljan och anslöt till Leksand som precis skjutit ner hans Mora IK i Hockeyallsvenskan. 31-åringen har mest hållit till i Nordamerika under karriären men spelat i SHL för både Mora och Frölunda. Abbott valde vägen via college i USA och spelade på University of Maine med bland andra svenske NHL-spelaren Gustav Nyquist. Två matcher i NHL blev det för anfallaren, en för Toronto Maple Leafs och en för Chicago Blackhawks. Huvuddelen av sin karriär har Spencer Abbott tillbringat i AHL. Vann CHL-titeln och SM-guld med Frölunda 2016. Delar födelsedag med den forne NHL-backen Steve Smith, som gjorde ett spektakulärt självmål för Edmonton Oilers mot Calgary Flames i Stanley Cup-slutspelet 1986. 

Jonas Ahnelöv

Född: 1987-12-11
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #88 av Phoenix Coyotes i NHL Entry Draft 2006

Leksands IF har en tung backbesättning säsongen 2019/20. Fem spelare väger över 90 kilo och Jonas Ahnelöv är en av två över 100 pannor. Ahnelöv är också en av nio spelare över 30 år i Leksand 2019/20. Backen gör inte många poäng utan håller rent framför eget mål och spelat seniorhockey ordinarie sedan han var tonåring. Ahnelöv skrev ett entry level contract med Coyotes 2008 men det blev inga matcher i NHL för Huddingebacken som fick spela i AHL under tre säsonger, den sista några matcher med en ung Oliver Ekman-Larsson. Ahnelöv har spelat två VM-turneringar för Tre Kronor och spelade OS 2018. Som ung spelade han JVM. Har spelat SHL-hockey för Frölunda och Modo, och även varit tre säsonger i KHL. 

Mattias Karlsson

Född: 1985-04-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #135 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2003

Av alla rutinerade spelare i Leksands IF 2019/20 är det bara Johan Fransson som har flest SHL-matcher under hockeytröjan än Mattias Karlsson. Den 34-årige backen har haft en karriär strax under världseliten. Han har fått göra landskamper för Tre Kronor men aldrig spelat något VM eller OS. Han draftades av Ottawa Senators och provade lyckan i den kanadensiska huvudstaden, men det blev inga matcher i NHL för Karlsson. Utöver säsongen i AHL, och en i KHL, har Mattias Karlsson varit svensk hockey trogen. I SHL och Hockeyallsvenskan har Karlsson spelat för Brynäs, Almtuna, Bofors, Timrå, HV71, Karlskrona och Leksand. 

Daniel Gunnarsson

Född: 1992-04-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #128 av Minnesota Wild i NHL Entry Draft 2012

Daniel Gunnarsson är en av hela SHL:s längsta spelare, med sina 197 centimeter. Han är komplett back som spelar i både powerplay och boxplay. Gör inte så många mål, men gör runt 15 poäng per säsong. Draftades av Minnesota Wild som 20-åring men har aldrig skrivit något kontrakt med NHL-klubben utan spelat hockey hela sitt liv i Sverige. Daniel Gunnarsson har gjort landskamper för Tre Kronor både som senior och junior men aldrig fått spela mästerskap som VM eller OS. Har spelat med Mattias Karlsson tidigare, i Karlskrona, och backarna fyller dessutom år samma dag. 

Marek Hrivik

Född: 1991-08-28
Land: Slovakien
Position: Vänsterforward/Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Marek Hrivik är ett nytt namn för den svenska hockeypubliken säsongen 2019/20. 27-åringen har försökt att gå vägen via de nordamerikanska ligorna för att nå NHL. Han åkte över till den kanadensiska juniorligan QMJHL och Moncton Wildcats, som levererat spelare som Brad Marchand, Corey Crawford och Keith Yandle till världens bästa hockeyliga. Hrivik blev aldrig draftad men hängde sig kvar i AHL och fick ett entry level contract med New York Rangers. Slovaken tillhörde Henrik Lundqvists organisation i fem säsonger innan han skrev på för Calgary Flames. Totalt blev det 24 matcher i NHL och 350 i AHL för hockeyspelaren som säsongen 2018/19 spelade i KHL. Hrivik har gjort ett VM och ett JVM för Slovakien, men inte spelat i landslaget sedan 2014.

Mattias Ritola

Född: 1987-03-14
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #103 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2005

32-årige Mattias Ritola har upplevt mycket i sin karriär. Masen spelade TV-pucken, draftades av Detroit Red Wings i samma draft som Sidney Crosby och spelade året därpå JVM, tillsammans med bland andra Nicklas Bäckström. Men ytterforwarden har aldrig lyckats leva upp till förväntningarna. Ritola har förvisso gjort drygt 40 matcher i NHL och över 250 i SHL, men aldrig gjort riktigt många poäng på den högsta nivån. Han spelade SM-final med Skellefteå AIK 2016 och har spelat i SHL även med Modo och Leksand. Under karriären har Ritola också spelat en säsong i den schweiziska ligan. Med Tre Kronor spelade Mattias Ritola VM 2016. 

Thomas Valkvae-Olsen

Född: 1993-05-18
Land: Norge
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Norske landslagsmannen gjorde sin bästa säsong i karriären när han var med och spelade upp Leksand till SHL våren 2019, och sedan gjorde personbästa fem poäng på sex matcher i VM för Norge. 26-åringen kom till Sverige och Hockeyallsvenskan år 2016 och har gjort sammanlagt 58 mål på tre säsonger i serien. Före det snittade ytterforwarden en poäng per match med Frisk Asker hemma i Norge. Valkvae-Olsen har gjort fyra VM-turneringar och spelat JVM för Norge. Fyller år samma dag som den finske hockeylegendaren Jari Kurri.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.