Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Leksand 2023/2024

Dalalaget är utan tvekan Sveriges mest populära hockeylag. Leksands IF berör, helt enkelt. Åtta i SHL:s grundserie förra säsongen, och respass direkt i slutspelet – ännu bättre nu?
Spela på SHL på Oddset

Fakta om Leksand

Grundad: 1919
Hemmaarena: Tegera Arena
SM-guld: 4 st
Tränare: Björn Hellkvist

Klassiska Leksands fans slits var och varannan säsong mellan hopp och förtvivlan. Från den episka matchserien mot MoDo till två raka nederlag mot rivalen Mora IK i kvalserien. Men våren 2019 tog Leksand en gruvlig revansch i “slaget om Siljan” när de vann med 4-1 i matcher i det avgörande direktkvalet till SHL. Leksand har gjort femte flest säsonger i högsta serien men är bara tia i maratontabellen i ishockey. Leksand har också förlorat fem av de nio SM-finaler laget spelat. Dessutom har det inte blivit något SM-guld sedan 1975. Oavsett det fortsätter Leksand att vara ett av svensk hockeys mest populära lag och är en av få ishockeyklubbar i Sverige som har fans över hela landet. Mängder av bra spelare har burit den vitblå tröjan, som Oliver Ekman-Larsson, Ed Belfour, Magnus “Sigge” Svensson, Anders “Masken” Carlsson, bröderna Abrahamsson, Tomas Jonsson, Jonas Bergqvist och Johan Hedberg. Efter coronavirusets framfart och det avbrott som satte stopp för säsongen 2019/20 har Leksand vuxit som lag och organisation. 

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i Leksand

Mantas Armalis

Född: 1992-09-06
Land: Litauen
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: Odraftad

Mantas Armalis har hunnit fylla 30 år gammal och har spelat hockey i Sverige sedan han var 16 år. Litauern har av idag typiska målvaktsmått, 192 centimeter/90 kg. Armalis har varit förstemålvakt i Litauens landslag sedan han var tonåring. I Sverige har Mantas spelat mest för Mora IK som ung och gjorde en säsong i Hockeyallsvenskan, innan han anslöt till Djurgårdens IF. Efter två hyfsade säsonger med Järnkaminerna skrev den odraftade målvakten på ett kontrakt med San Jose Sharks i NHL, men fick bara spela med farmarlaget Barracuda i AHL. Efter en säsong i KHL med Dinamo Riga är Mantas Armalis tillbaka i SHL sedan sommaren 2018 och kliver på sitt tredje år med Leksand där han är given förstakeeper.

Matt Caito

Född: 1993-08-13
Land: USA
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Matt Caito kom till Leksand inför säsongen 2020/21 och sågs som en offensiv back med enorm poängpotential. Ett rykte Matthew förtjänat efter sina år i Graz och KooKoo. Trots att Caito fick sparsamt med speltid i powerplay under debutsäsongen i Leksand levererade ishockeyspelaren ändå 31 poäng. En finfin siffra vilket bara sex backar i ligan kunde trumfa. Caito har fått betydligt större förtroende i special teams de senaste två säsongerna men ändå inte lyckats trumfa den tidigare poängnoteringen utan landade in på 24 pinnar i grundserien både 2021/22 och 2022/23. Att lägga ett bet på att Matt Caito slår ett personligt poängrekord i SHL lockar till ett trevligt odds.

Patrik Zackrisson

Född: 1987-03-27
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #165 av San Jose Sharks i NHL Entry Draft 2007

Patrik Zackrisson var en av Leksands stora profilvärvningar inför comebacken i SHL säsongen 2019/20. 35-åringen var närmast att likna vid en supertalang som ung. Han gjorde flest poäng i TV-pucken, vann flera SM-medaljer som junior och gjorde över 60 ungdomslandskamper för Tre Kronor. Han debuterade i SHL som 18-åring i november 2005. Som senior har Zackrisson varit precis under världseliten. Han har gjort över 70 landskamper men bara ett mästerskap med Tre Kronor, OS i PyeongChang 2018. Som bäst, under en säsong, gjorde Zacke 48 poäng på 52 matcher för Skellefteå AIK 2015-16. Zackrisson har också spelat tre SM-finaler under sin karriär och är numera inte bara en duktig ishockeyspelare utan också en given kapten hos masarna. Gifte sig i somras med Caroline Mårtensson som är syster till Patriks tidigare lagkamrat i Linköping, Tony Mårtensson.

Marek Hrivík

Född: 1991-08-28
Land: Slovakien
Position: Forward/Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Marek Hrivík var ett nytt namn för den svenska hockeypubliken säsongen 2019/20 då slovaken klev in i SHL:s rampljus. 31-åringen har försökt att gå vägen via de nordamerikanska ligorna för att nå NHL. Han åkte över till den kanadensiska juniorligan QMJHL och Moncton Wildcats, som levererat spelare som Brad Marchand, Corey Crawford och Keith Yandle till världens bästa hockeyliga. Hrivík blev aldrig draftad men hängde sig kvar i AHL och fick ett entry level contract med New York Rangers. Slovaken tillhörde organisationen i fem säsonger innan han skrev på för Calgary Flames. Totalt blev det 24 matcher i NHL och 350 i AHL för hockeyspelaren som säsongen 2018/19 lirade i KHL. Förväntningarna på Hrivík var kanske inte skyhöga från Leksandsfansen sida då han presenterades men Marek blev snabbt en publikfavorit som dessutom sprutade in poäng under 2020/21 och utsågs till SHL:s MVP. Efter en säsong fylld med skador i fjol lär vi få se en laddad Hrivík beträda isen i Tegera Arena i höst. Har även ett olympiskt brons med Slovakien på meritlistan.

Peter Cehlárik

Född: 1995-08-02
Land: Slovakien
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #90 av Boston Bruins i NHL Entry Draft 2013

Efter en del spekulationer och en swish-kampanj från Leksandsfansen kunde sportchef Thomas Johansson landa prestigevärvningen Peter Cehárik inför säsongen 2020/21. Slovaken, som tidigare gjort avtryck i Luleå, har förutom spel med nationens landslag i alla dess former varit baserad i Bostons NHL-organisation med spel i Bruins och farmarlaget, Providence. I Cehlárik har masarna en hårt jobbande forward med fin storlek som också är ruggigt stark med pucken. Efter två sämre år i KHL (Avangard Omsk) och National League (Zug) vände Cehlárik tillbaka till Dalarna i fjol. Där uteblev emellertid succén men med bästa polaren, Marek Hrivík, vid sin sida är det låga odds på att ishockeyforwarden studsar tillbaka och står för en hel del mål och assist.

Max Véronneau

Född: 1995-12-12
Land: Kanada
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Till Leksands stora glädje har Max Véronneau bestämt sig för att återvända till klubben som har sitt säte vid Siljans södra strand. Den vindsnabbe kanadensaren gjorde enorm succé i den vitblå dressen under säsongen 2021/22 då han piskade dit 34 baljor, svarade för 26 assist och prisades som SHL:s mest värdefulle spelare. Den högerfattade snipern valde inte helt oväntat att på nytt testa vattnet i Nordamerika, men där blev det endast spel med San Jose:s farmarlag Barracuda. Nio poäng och bara ett mål på 31 matcher var inget annat än ett stort fiasko. Véronneaus spelstil passar bättre på den stora internationella rinken i Sverige och det är nog inte dumt att lägga ett bet på att Max vinner SHL:s skytteliga även denna säsong.

Spela på SHL på Oddset