Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Leksands IF

Dalalaget är utan tvekan Sveriges mest populära hockeylag. Leksands IF berör, helt enkelt. 

Läs mer om och spela på Leksands IF

Grundad: 1919
Hemmaarena: Tegera Arena
SM-guld: 4 st
Tränare: Björn Hellkvist

Klassiska Leksands fans slits var och varannan säsong mellan hopp och förtvivlan. Från den episka matchserien mot MODO till två raka nederlag mot rivalen Mora IK i kvalserien. Men våren 2019 tog Leksand en gruvlig revansch i “slaget om Siljan” när de vann med 4-1 i matcher i det avgörande direktkvalet till SHL. Leksand har gjort femte flest säsonger i högsta serien men är bara nia i maratontabellen i ishockey. Leksand har också förlorat fem av de nio SM-finaler laget spelat. Dessutom har det inte blivit något SM-guld sedan 1975. Oavsett det fortsätter Leksand att vara ett av svensk hockeys mest populära lag och är en av få ishockeyklubbar i Sverige som har fans över hela landet. Mängder av bra spelare har burit den vit-blå tröjan, som Oliver Ekman-Larsson, Ed Belfour, Magnus “Sigge” Svensson, Anders “Masken” Carlsson, bröderna Abrahamsson, Tomas Jonsson, Jonas Bergqvist och Johan Hedberg. Efter coronavirusets framfart och det avbrott som satte stopp för säsongen 2019/20 har Leksand vuxit som lag och organisation. 

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan

Stjärnor - Leksand

Kasimir Kaskisuo 

Född: 1993-10-03
Land: Finland
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

Mannen med det, för TV-kommentatorerna, omöjliga namnet har tagit över förstaspaden i Leksand sedan Janne Juvonen tagit steget från SHL till spel i KHL med Jokerit. Kasimir Kaskisuo kommer närmast från Nashvilles organisation och är enligt rykten både välscoutad och en “bättre målvakt än Janne” citerat coach Hellkvist. Om Kasimir kan leva upp till dessa förväntningar återstår att se men sett till hans lir i AHL de senaste åren så ligger siffrorna ungefär där vi kan förvänta oss (omkring 90 procent). Jokerit-produkten har fin storlek men är samtidigt otroligt rörlig. Förutsättningarna för 27-åringen att fortsätta utvecklas och uppnå sin stora dröm, att bli förstakeeper i NHL, finns och Leksand tillsammans med suveräna målvaktscoachen Alexander Millner har stora möjligheter att förädla denna finska diamant. Förutom sitt hockeyspelande har också Kasimir en populär vlogg med över 33 000 prenumeranter samt en egen merch-butik för den som är sugen att springa runt med bokstäverna KK på tröjan.      

Jonas Ahnelöv 

Född: 1987-12-11
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #88 av Phoenix Coyotes i NHL Entry Draft 2006

i bräschen för Leksands defensiv går för tredje säsongen i rad bjässen Jonas Ahnelöv. En fältherre och gigant som visserligen börjar bli en aning till åren men samtidigt otroligt pålitlig från sin backplats. På 77 grundseriematcher med LIF har hittills Jonas grejat 31 poäng och dessutom rullat in på +7 över dessa båda säsonger. Back in the days så skrev Ahnelöv ett entry level contract med Coyotes 2008 men det blev inga matcher i NHL för Huddinge-sonen som fick spela i AHL under tre säsonger, den sista några matcher med en ung Oliver Ekman-Larsson (också tidigare Leksand). Ahnelöv har spelat två VM-turneringar för Tre Kronor och OS 2018. Jonas har också spelat SHL-hockey för Frölunda och Modo, och även varit tre säsonger i KHL.  

Patrik Zackrisson 

Född: 1987-03-27
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger
Draftad: #165 av San Jose Sharks i NHL Entry Draft 2007

Patrik Zackrisson var en av Leksands stora profilvärvningar inför comebacken i SHL säsongen 2019/20. 34-åringen var närmast att likna vid en supertalang som ung. Han gjorde flest poäng i TV-pucken, vann flera SM-medaljer som junior och gjorde över 60 ungdomslandskamper för Tre Kronor. Han debuterade i SHL som 18-åring i november 2005. Som senior har Zackrisson varit precis under världseliten. Han har gjort över 70 landskamper men bara ett mästerskap med Tre kronor, OS i PyeongChang 2018. Patrik Zackrisson är en offensiv kraft som hittills levererat 52 pinnar på 99 SHL-fajter med Leksand. Som bäst, under en säsong, gjorde han 48 poäng på 52 matcher för Skellefteå AIK 2015-16. Zackrisson har också spelat tre SM-finaler under sin karriär och är numera inte bara en duktig hockeyspelare utan också en tämligen given kapten hos masarna.

Mattias Ritola

Född: 1987-03-14
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #103 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2005

34-årige Mattias Ritola har upplevt mycket i sin karriär. Masen spelade TV-pucken, draftades av Detroit Red Wings i samma draft som Sidney Crosby och spelade året därpå JVM, tillsammans med bland andra Nicklas Bäckström. Ritola har gjort drygt 40 matcher i NHL och över 300 i SHL. Toppen av Borlänge-sonens karriär får ändå anses vara hans korta, men framgångsrika, karriär i Skellefteå då “Ritto” stod för hela 45 poäng på 49 matcher när norrlänningarna gick hela vägen till SM-final. Säsongen kröntes också med spel i VM. I Leksand har masen slagit sig ner och hittat sin plats. Det är knappast någon högoddsare att det är här som Mattias kommer avsluta sin professionella hockeykarriär.

Mikael Ruohomaa 

Född: 1988-11-17
Land: Finland
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Sportchef Thomas “Tjomme” Johansson hade nog en del huvudbry då skridskorna efter giganterna Hrivík och Cehlárik skulle fyllas till den här säsongen. En stabil förstacenter som löser 20 minuter per match stod på inköpslistan och i Mikael Ruohomaa verkar Leksand fått en ruggig fullträff. Den finländske landslagsspelaren har acklimatiserat sig mycket väl i Dalarna och varit en starkt bidragande kraft under lagets fina försäsong. Ruohomaa har aldrig fått chansen på andra sidan pölen och är en riktig late bloomer då Mikael så sent som säsongen 2014/15 på allvar klev upp i Liiga med KalPa. Med stark poängproduktion och ruggig stabilitet över egentligen hela banan har 32-åringen varit mer eller mindre bofast i landslaget sedan 2017/18 och över tre säsonger har han dessutom löst över 100 poäng i KHL.   

Matt Caito  

Född: 1993-08-13
Land: USA
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Matt Caito kom till Leksand inför säsongen 2020/21 och sågs som en offensiv back med enorm poängpotential. Ett rykte Matthew förtjänat efter sina år i Graz99ers och KooKoo dessförinnan. Trots att Caito fick sparsamt med speltid i powerplay under fjolåret levererades inte mindre än 31 poäng under backens första år i SHL. En finfin siffra vilket bara sex backar i ligan kunde trumfa. Med de slovakiska stjärnorna från i fjol borta tyder det mesta på att Caito kommer få betydligt mer förtroende i special teams och därmed chans att nypa ännu fler pinnar. Att lägga ett bet på Matt Caito som poängvinnare till riktigt högt odds lockar. Kontraktet med Leksand gäller över säsongen 2021/22.  

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan