Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Det här är Oskarshamn!

Road to SHL är på plats i Småland hos IK Oskarshamn som lyckats etablera sig i högsta serien. Här möter Fredrik Warg upp med Martin Filander, Patrik Karlkvist, Benny Boqvist, Jonas Engström och Arne Nilsson. Det här är IKO!
Till Oddset

Det var en stor sensation när IK Oskarshamn blev klart för SHL våren 2019. Smålänningarna är fortfarande kvar i finrummet - och frågan är om man kan etablera sig i SHL långsiktigt?

Läs mer om och spela på IK Oskarshamn i SHL

Grundad: 1970
Hemmaarena: Be-Ge Hockey Center
SM-guld: 0 st
Tränare: Martin Filander

IK Oskarshamn är en institution inom svensk hockey och tog sig sensationellt upp i SHL våren 2019, efter över 20 år i den näst högsta serien. Under 2000-talet har flera kända namn som Niklas Hjalmarsson, Mattias Tedenby, Nicklas Jadeland och Rickard Gynge dragit på sig den vita tröjan. Oskarshamn har oftare nosat på kval uppåt SHL än tvärtom, men klarade sig kvar i Hockeyallsvenskan via en negativ kvalserie år 2010. I Oskarshamn finns ett hockeygymnasium som bidrar till att hålla ett visst antal talanger i föreningen varje år. Mångårige tränaren Per Bäckman, som vunnit SM-guld som tränare med Färjestad och även spelat två SM-finaler, har både spelat och tränat IK Oskarshamn.

Här kan du spela på SHL

Stjärnor - IK Oskarshamn

Joe Cannata 

Född: 1990-01-02
Land: USA
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: #173 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2009

Joe Cannata studerade på Merrimack College i Massachusetts där han under fyra år vaktade målet för skollaget i ligan NCAA. Cannata spelade ruskigt bra under de två sista säsongerna i Merrimack vilket medförde till att Vancouver tingade amerikanen i draften 2009 som nummer 173 totalt. Under nio år som proffs har 31-åringen representerat hela 13 olika klubbar. 2015 fick Cannata följa med på Vancouvers resa till Sverige där kanadensarna spelade två matcher mot Ottawa. Närmare spel i NHL än så har aldrig jenkaren från Wakefield kommit. För två säsonger sedan spelade Joe Cannata Hockeyallsvenskan med Björklöven och var då i särklass ligans bästa målvakt. Fjolårets säsong i Oskarshamn blev även det lyckosamt och Cannata är utan tvekan IKO:s viktigaste spelare.

Oliver Larsen 

Född: 1998-12-25
Land: Danmark
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Oliver Larsen gjorde en stabil säsong med Björklöven 2019/20 där han noterades för 14 poäng och hela +17 i plus/minus-statistiken. Larsen, född 1998, stod i Pantern 2018/19 för 17 poäng på 51 matcher vilket är hockeyspelarens bästa notering i seniorsammanhang. Den store backen fick debutera i det danska landslaget i ishockey 2017. Sedan tidigare har han representerat de rödvita i två JVM. Larsen är en fysisk back som drar på sig relativt många utvisningsminuter och gör få poäng. Dansken har inte blivit draftad av något lag i NHL, men gör ofta ett bra jobb i det tysta.

Patrik Karlkvist 

Född: 1992-05-01
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Förutom åtta matcher med det finska laget Sport under säsongen 2020/21 har Patrik Karlkvist spenderat hela sin karriär i Sverige, och framförallt i Hockeyallsvenskan med Mora och MODO. “Karla” kommer från den lilla orten Trosa i Södermanland och spelade för Södertälje upp till J18 då han faktiskt inte fick en plats på hockeygymnasiet. Istället blev det Nyköpings HK för Karlkvist och spel i de lägre juniorligorna. SSK plockade sedan tillbaka den utpräglade målskytten där han omgående öste in poäng i klubbens J20-lag i Superelit. Som senior har forwardstanken (1,86 centimeter och 98 kilo) alltid varit en pålitlig poängmakare och det ska bli oerhört intressant att se hur han klarar sig i SHL med Oskarshamn kommande säsong.

Fredrik Olofsson 

Född: 1996-05-27
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #98 av Chicago Blackhawks Entry Draft 2014

Fredrik Olofsson är fortfarande relativt anonym för den breda svenska hockeypubliken. Anledningen till det är att den Skåne-bördige forwardens pappa fick ett jobb i USA och hela familjen flyttade innan Fredrik började gymnasiet. På andra sidan Atlanten spelade Olofsson bland annat för Green Bay Gamblers i USHL innan han började studera och lira hockey för University of Nebraska-Omaha. 2014 draftades Olofsson av Chicago Blackhawks och 2019 gjorde ishockeyspelaren två matcher med AHL-laget Rockford Icehogs innan han vände hem till Sverige och Ångermanland där karriären verkligen tog fart i MODO. Efter ett lysande år i “Foppa Town” gick Fredrik Olofsson till Oskarshamn i SHL där han i fjol var lagets bästa spelare och även fick testa på spel med Tre Kronor. Fortsätter 25-åringen i samma takt är det bara en tidsfråga innan Blackhawks erbjuder honom ett nytt kontrakt. 

Lukas Pilö 

Född: 1999-09-07
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Talangen Lukas Pilö fick säsongen 2017/18 debutera i SHL med Örebro HK. Den spelskickliga backen gjorde inga poäng, men har gjort en del poäng i J20 Super Elit och J18. Pilö fick även debutera i Juniorkronorna 2018/19. 22-åringen är inte draftad av något lag i NHL, men har haft en fin utvecklingskurva sista två åren och kan eventuellt vara en back för NHL i framtiden. Lukas Pilö kom till lägret inför TV-pucken som anfallare men lämnade som back, vilket han varit sedan dess. Säsongen 2019/20 lirade den högerfattade hockeyspelaren främst med Örebro i SHL men var även utlånad till Karlskoga i Hockeyallsvenskan en kort period. Delar födelsedag med Jacques Lemaire som vunnit nio Stanley Cup som spelare och coach. 

Daniel Muzito Bagenda 

Född: 1996-06-16
Land: Sverige
Position: Center/Vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Bålsta-produkten Daniel Muzito Bagenda ansågs vara en supertalang som ungdom- och juniorspelare och spelade bland annat TV-pucken två gånger med Uppland och noterades för 18 poäng på 16 matcher. Som junior lirade Bagenda i MODO och var gjuten i samtliga landslag upp till U18. Forwarden hade sedan några magra år i Örnsköldsvik varpå han aldrig fick chansen att representera Sverige i JVM. Han testade sedan lyckan i USA med AHL-laget Rochester Americans utan att karriären riktigt tog fart. Efter ett bra år med AIK i Hockeyallsvenskan blev Daniel Muzito Bagenda erbjuden ett kontrakt med Örebro och efter två år i närkingarnas tredje- och fjärdekedja spås 25-åringen få en stor roll i Oskarshamn under ledning av Martin Filander. 

Spela på Oskarshamn