Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IK Oskarshamn 2023/2024

Det var en stor sensation när IK Oskarshamn blev klart för SHL våren 2019. Smålänningarna är fortfarande kvar i finrummet, och har gjort det väldigt bra hittills. Nytt kliv uppåt denna säsong?
Spela på SHL på Oddset

Läs mer om och spela på IK Oskarshamn i SHL

Fakta om IK Oskarshamn

Grundad: 1970
Hemmaarena: Be-Ge Hockey Center
SM-guld: 0 st
Tränare: Martin Filander

IK Oskarshamn är en institution inom svensk hockey och tog sig sensationellt upp i SHL våren 2019, efter över 20 år i den nästa högsta serien. Under 2000-talet har flera kända namn som Niklas Hjalmarsson, Mattias Tedenby, Nicklas Jadeland och Rickard Gynge dragit på sig den vita tröjan. Oskarshamn har oftare nosat på kval uppåt SHL än tvärtom, men klarade sig kvar i Hockeyallsvenskan via en negativ kvalserie år 2010. I Oskarshamn finns ett hockeygymnasium som bidrar till att hålla ett visst antal talanger i föreningen varje år. Mångårige tränaren Per Bäckman, som vunnit SM-guld som tränare med Färjestad och även spelat två SM-finaler, har både spelat och tränat IK Oskarshamn. Har medverkat i två raka SM-slutspel och pressade bland annat Rögle till sju matcher i kvartsfinalen 2022/2023.

Spelschema SHL

Spela på SHL på Oddset

Tongivande spelare i IK Oskarshamn

Marek Langhamer

Född: 1994-07-22
Land: Tjeckien
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: #184 av Phoenix Coyotes 2012

Oskarshamn har hittat Tim Juels ersättare i den meriterade tjecken Marek Langhamer som närmast kommer från två säsonger med Ilves. I den finska ligan gjorde Langhamer stor succé och noterades bland annat ett snitt på under 2,0 insläppta mål per match under fjolårets grundserie. 28-åringen har vaktat kassen i två NHL matcher för Coyotes och fanns dessutom med i den tjeckiska VM-truppen under mästerskapet i Riga/Tammerfors 2023. Langhamer är en trygg och välskolad målvakt och spelade hela 40 grundseriematcher för sitt Ilves den gångna säsongen. Förväntas axla rollen som given etta i IKO och oddset lär inte vara högt på att Langhamer åtminstone står noterad för 35-40 starter när grundserien ska summeras.

Alexander Anderberg     

Född: 1997-01-05
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Alexander Anderberg kommer närmast från Östersund där den hårdskjutande ishockeybacken gjorde stor succé och hade stor del i jämtarnas framgångsrika första år i Hockeyallsvenskan. Anderberg naglade dit 19 kassar i grundserien och slutade delad etta i backarnas skytteliga, trots att han huserade i ett lag som tillhörde tabellens nedre skikt. Ett minst sagt viktigt år för värmlänning vars karriär var lite på dekis efter en tung säsong med Södertälje. Den store backen från Karlstad har dock flera fina säsonger bakom sig där bland annat tiden med Huddinge i HockeyEttan 2017/18 sticker ut lite extra i och med +33 i plus/minus-statistiken. Under Kjell-Åke Anderssons styre fick Anderberg en stor roll och den nytändning som behövdes. Belönades med ett SHL-kontrakt i Oskarshamn som är skrivet över två säsonger.

Lukas Pilö

Född: 1999-09-07
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Lukas Pilö fick säsongen 2017/18 debutera i SHL med Örebro HK. Den spelskickliga backen gjorde inga poäng, men har gjort en del pinnar i J20 Super Elit och J18. Pilö fick även debutera i Juniorkronorna 2018/19. 24-åringen är inte draftad av något lag i NHL, men har haft en fin utvecklingskurva sista åren och kan eventuellt vara en back för NHL i framtiden. Lukas Pilö kom till lägret inför TV-pucken som anfallare men lämnade som back, vilket han varit sedan dess. Säsongen 2021/22 fick den högerfattade hockeyspelaren ett stort förtroende i Oskarshamn och gjorde bland annat slutspelets snyggaste mål i en bortamatch mot Rögle BK. Delar födelsedag med Jacques Lemaire som vunnit nio Stanley Cup som spelare och coach.

Rasmus Bengtsson

Född: 1993-05-14
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster 
Draftad: #59 av Florida Panthers i NHL Entry Draft 2011

Rasmus Bengtsson inledde sin hockeykarriär i Landskronaklubben, IF Lejonet. Som 15-åring flyttade den då unge backtalangen till Ängelholm där det blev tre säsonger för Rögles juniorer och en säsong i A-laget, som då spelade i Allsvenskan. 2011 draftades han av Florida Panthers som nummer 59 totalt. Bengtsson är en offensivt skicklig back som dessutom har bra storlek, något som NHL-klubbar värderar högt. Pågen fick dock vänta länge på sitt genombrott som senior. Efter hockeyallsvenskt spel i nästan ett decennium fick den 30-årige ishockeyspelaren chansen i SHL med Djurgården där han svarade för en klart godkänd säsong trots lagets kräftgång. Lyckades inte leva upp till förväntningarna i HV71, men var en pålitlig tvåvägsback i Oskarshamn och belönades med ett nytt kontrakt. Bengtsson har  gjort 51 juniorlandskamper för Sverige.

Oscar Engsund

Född: 1993-08-03
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Efternamnet Engsund är starkt förknippat med ishockeyklubben IK Oskarshamn. Oscar och brodern Filiph har tagit sig hela vägen upp till SHL medan kusinerna Ludvig och Hugo (båda är målvakter) har ett antal hockeyallsvenska matcher på respektive CV. Oscar Engsund är den mest framgångsrika i kvartetten med drygt 400 SHL-matcher samt 13 landskamper med Tre Kronor på meritlistan. Den hårdhudade backen huserade i Luleå under sju säsonger där han med sina bryska tacklingar och tuffa tag i sarghörnen var en favorit bland fansen. Har på senare år även utvecklat sitt offensiva spel och stod bland annat för nio fullträffar i grundserien 
säsongen 2021/22, fler än vad 30-åringen mäktat med på de fyra åren innan dess. De är garanterat höga odds på att ishockeyspelaren tar sig över den siffran denna säsong när han återigen drar på sig den blårödvita IKO-dressen.

Patrik Karlkvist

Född: 1992-05-01
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Förutom åtta matcher med det finska laget Sport under säsongen 2020/21 har Patrik Karlkvist spenderat hela sin karriär i Sverige, och framförallt i Hockeyallsvenskan med Mora och MoDo. “Karla” kommer från den lilla orten Trosa i Södermanland och spelade för Södertälje upp till J18 då han faktiskt inte fick en plats på hockeygymnasiet. Istället blev det Nyköpings HK för Karlkvist och spel i de lägre juniorligorna. SSK plockade sedan tillbaka den utpräglade målskytten där han omgående öste in poäng i klubbens J20-lag i Superelit. Som senior har forwardstanken (1,86 centimeter och 98 kilo) alltid varit en pålitlig poängmakare och redan under sitt första år i SHL noterades han för inte mindre än 52 poäng (26+26). Lyckades toppa den noteringen (61) under fjolårets grundserie där Karlkvist återigen ingick i SHL:s bästa kedja ihop med Oksanen och Suomela. Oddsen talar för att han slåss i SHL:s poängtopp även denna säsong. Frågan är om det är värt ett bet.

Logan Hutsko

Född: 1999-02-11
Land: USA 
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #28 av Florida Panthers i NHL Entry Draft 2018

Oskarshamn är SHL-klubben som har jobbat med minst medel sedan man tog klivet upp i den svenska högstaligan. Smålänningarna har likväl gjort det riktigt bra och inte sällan är det klubbens rekryteringar som har levererat. Det är bara att lyfta på hatten för firma Fröberg/Filander som tycks lägga ned ett hästjobb med scoutingen. Ett av Okets senaste tillskott är talangen Logan Hutsko som år 2018 valdes av Florida Panthers i den tredje draftrundan. Amerikanen är liten till växten och har kanske därför ännu inte fått chansen i NHL, men gjort det bra i farmarlaget Charlotte Checkers och på den stora internationella rinken torde han få mer utrymme till att nyttja sin bländande teknik och rappa skridskoåkning. I IKO-debuten stod Hutsko för 2+2 när LHC slogs tillbaka med 6-3 och han såg ut att trivas tillsammans med Hynek Zohorna och Viktor Lodin.

Spela på SHL på Oddset