Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IK Oskarshamn

Läs mer om lagen i SHL.

Om IKO

IK Oskarshamn är en institution inom svensk hockey och tog sig sensationellt upp i SHL våren 2019, efter över 20 år i den näst högsta serien. Under 2000-talet har flera kända namn som Niklas Hjalmarsson, Mattias Tedenby, Nicklas Jadeland och Rickard Gynge dragit på sig den vita tröjan. IKO har oftare nosat på kval uppåt SHL än tvärtom, men klarade sig kvar i Hockeyallsvenskan via en negativ kvalserie år 2010. I Oskarshamn finns ett hockeygymnasium som bidrar till att hålla ett visst antal talanger i föreningen varje år. Mångårige tränaren Per Bäckman, som vunnit SM-guld som tränare med Färjestad och även spelat två SM-finaler, har både spelat och tränat IK Oskarshamn.

Grundad: 1970
Hemmaarena: Be-Ge Hockey Center
SM-guld: 0 st
Tränare: Håkan Åhlund

Spela på Oskarshamn

Några framstående spelare

Tobias Lindberg

Född: 1995-07-22
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #102 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft 2013

IK Oskarshamn har naturligtvis varit tvungna att värva en del inför premiären i SHL och kan ha gjort sig ett fint nyförvärv i Tobias Lindberg. Tobias Lindberg är ny för den stora svenska hockeypubliken och är första hand en tvåvägsspelare, men i Oskarshamn lär han få alla chanser att leverera poäng. Gjorde sex matcher i NHL men blev framför allt trejdad fem gånger under sina fyra säsonger i Nordamerika. Under åren i Nordamerika gjorde Lindberg också en säsong i klassiska Oshawa Generals, som fostrat spelare som Bobby Orr, Eric Lindros och John Tavares. Under året i Oshawa spelade Lindberg med Jeremy Brodeur, son till legendaren Martin Brodeur. Har vunnit TV-pucken och det kanadensiska juniormästerskapet, Memorial Cup. För Oskarshamns del behöver hockeyspelaren Lindberg ha en toppsäsong för att undvika kvalserien. 

Fredrik Pettersson Wentzel

Född: 1991-07-23
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: #128 av Atlanta Thrashers i NHL Entry Draft 2010

Fredrik Pettersson Wentzel väntas ta förstaspaden i IK Oskarshamn och dela ansvaret tillsammans med Tex Williamsson i kassen. Pettersson Wentzel har fina meriter för att vara en spelare som bara gjort ett mästerskap för Tre Kronor, ett JVM 2011. Där delade han för övrigt på målvaktsposten med Vezina Trophy-nominerade Robin Lehner. Pettersson Wentzel har spelat SM-final med Färjestad och vunnit SM-guld med HV71. Han har också gjort SHL-matcher för Timrå, och en säsong i den tyska ligan, DEL. Han fick guldgallret som årets junior i Hockeyallsvenskan 2010 och gjort några riktigt fina säsonger med GAA på neråt två mål per match. Pettersson Wentzel står ensam för en fjärdedel av Oskarshamns samlade SHL-erfarenhet inför säsongen 2019/20.

Filip Sveningsson

Född: 1999-07-03
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #202 av Calgary Flames i NHL Entry Draft 2017

Filip Sveningsson är näst yngst i IK Oskarshamn men en av bara tio spelare med erfarenhet från SHL. 20-åringen spelade i Gislaveds J20-lag redan sista året av grundskolan och bytte sedan till HV71:s organisation. Där debuterade han i SHL strax före jul 2016 och har totalt gjort 13 matcher i SHL inför säsongen 2019/20. Han väntar på sin första poäng. Hela 27 svenskar draftades 2017 och Filip Sveningsson plockades näst sist av dem, i mitten av sjunde rundan. Klubben som valde anfallaren var Calgary Flames, som Sveningsson redan tidigare hade en koppling till. Han fyller år samma dag som Håkan Loob, den ende svensk som gjort 50 mål i NHL och han gjorde det för just Calgary Flames, som han också vann Stanley Cup med 1989. Filip Sveningsson har gjort mängder av ungdomslandskamper för Tre Kronor och även spelat JVM.

Simon Despres

Född: 1991-07-27
Land: Kanada
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #30 av Pittsburgh Penguins i NHL Entry Draft 2009

Den kanske mest meriterade spelare av alla i IK Oskarshamn 2019/20 är kanadensaren Simon Despres, som är den 21:e kanadensaren att spela i Oskarshamns vita tröja genom åren. Han står för 193 av truppens 199 matchers erfarenhet från NHL. Huvuddelen av matcherna har Despres gjort tillsammans med Sidney Crosby och hans lagkamrater i Pittsburgh Penguins, som var regerande mästare i Stanley Cup när Despres draftades. Som junior var Despres medlem av ett starkt JVM-lag som tog silver 2011, med spelare som Brayden Schenn, Ryan Ellis, Jaden Schwartz och Sean Couturier. Han vann också det kanadensiska juniormästerskapet Memorial Cup, med lagkamrater som Jonathan Huberdeau och Tomas Jurco. De senaste åren har 28-åringen spelat ishockey i KHL, DEL och AHL.

Jake Newton

Född: 1988-09-22
Land: USA
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Jake Newton är, tillsammans med backkollegan Simon Despres, fysiskt störst i IK Oskarshamn säsongen 2019/20. Newton, född 1988, är en så kallad journeyman som åkt land och rike runt för att spela ishockey. Han har spelat i den högsta amerikanska juniorligan USHL, i collegeligan NCAA, farmarligan AHL, farmarligans farmarliga ECHL och den än mindre ligan Central Hockey League. Han har spelat i den italienska första- och andraligan, finska ligan, tjeckiska ligan och den tyska andraligan. Är en hyggligt offensiv back som skulle kunna göra 10-20 poäng för IK Oskarshamn. Är född samma dag som landsmannen och målvaktslegendaren Mike Richter, som vann Stanley Cup med New York Rangers 1994.

Pontus Netterberg

Född: 1992-02-09
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Bara Fredrik Pettersson Wentzel har mer erfarenhet av SHL än Pontus Netterberg. 27-åringen har sex säsonger bakom i SHL och har spelat runt tio minuter per match. I IK Oskarshamn har Netterberg alla möjligheter att väsentligt öka den speltiden. Netterberg har varit en stor poängspelare på lägre nivå i svensk hockey. I division 1 snittade han en poäng per match och i Hockeyallsvenskan runt en halv poäng per match. IK Oskarshamns förhoppning är att ytterforwarden ska kunna nå de nivåerna i SHL med ökad speltid. Han har gjort några landskamper för Tre Kronors ungdomslag och vann SM-guld med Växjö Lakers 2018. 

Arsi Piispanen

Född: 1985-07-23
Land: Finland
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #138 av Columbus Blue Jackets i NHL Entry Draft 2003

Den reslige finländaren Arsi Piispanen valde att lämna hemlandet för spel utomlands först som 28-åring och har sedan han landade på den svenska östkusten varit en av IK Oskarshamns offensiva nyckelspelare. Han är närmast en inventarie i Oskarshamn och kom till den svenska östkusten 2013. Bara ytterligare tre spelare har varit i klubben längre än sedan 2018. Piispanen är väl att jämföra med Joe Thornton, en stor center med extremt mjuka händer som leder till många passningspoäng. 34-åringen var en stor talang som ung, han gjorde bland annat två JVM för de finska lejonen, varav ett som kapten. Med i det laget var bland andra NHL-målvakten Tuukka Rask. Piispanen har dock inte gjort några landskamper för det finska landslaget som senior.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.