SHL 24/25, resultat och tabell

Grattis till Brynäs som vann SHL:s grundserie 24/25! Mycket starkt av gästrikarna som får leva med att vara guldfavorit inför SM-slutspelet. Det blev en rafflande slutomgång där Leksand till slut tappade sin slutspelsplats till förmån för Malmö. I botten hamnade Modo och HV71 som kommer att göra upp i ett ödesmättat kval om vilket lag som får behålla SHL-kontraktet nästa säsong. Kolla in spelschemat i SHL-slutspelet

TABELL, SHL:s GRUNDSERIE 24/25

  MatcherMålPoäng
1.Brynäs52+4597
2.Luleå52+2892
3.Frölunda52+2391
4. Färjestad52+2788
5.Skellefteå52+484
6.Timrå52+1681
7.Rögle52-381
8.Växjö52-576
9.Örebro52-571
10.Malmö52-2471
11.Leksand52-2871
12.Linköping52-669
13.Modo52-3563
14.HV7152-3757

Fakta om SHL 24/25

Vinnare grundserien: Brynäs IF (97 poäng)

Vinnare hemmatabell: Frölunda HC

Vinnare bortatabell: Brynäs IF

Bäst powerplay: Frölunda HC (28,9%)

Bäst boxplay: Skellefteå AIK (82,4%)

Sammanfattning, SHL 24/25

52 omgångar har spelats och vi har fått se en helt underbar SHL-säsong som varit rafflande från start till mål. Att Brynäs gick ifrån och till slut vann grundserien tämligen bekvämt var en galen skräll men Gävle-laget förlorade fyra raka fajter på slutet och kliver in i slutspelet med en vikande form. Timrå norpade en direktplats till kvartsfinalspel i den sista omgången samtidigt som Leksand inte tog en enda poäng över de fem avslutande omgångarna och föll bort från slutspelet. I botten fick MoDo och HV71 slita under hela säsongen. Inget av lagen lyckades pallra sig upp ovanför det där nesliga sista strecket och nu väntar ett ovisst kval. Noterbart i övrigt är givetvis det enorma intresset kring den svenska hockeyn. Sedan pandemin så har SHL-publiken bara ökat och ökat. När vi summerar grundserie-lunken för den här gången så kan vi se att 2.417.984 åskådare bänkat sig runt om i Svenska Hockeyligans arenor. Den högsta siffran någonsin!   

Brynäs historiska comeback-säsong

Det fanns en viss tro på att Brynäs skulle kunna utmana om en slutspelsbiljett inför säsongen. Gävle-klubben gjorde en väldigt fin hockeyallsvensk säsong och sportchef Alcén valde att ge en stor del av truppen som hjälpte laget upp till SHL en ny chans. Med en krydda av klass i form av Erik Källgren, Jakob Silfverberg, Oskar Lindblom och Christian Djoos blev BIF-pusslet än mer komplett. Hemvändarna har levererat över förväntan, dessutom fick brynäsarna extrem träff på gubbar som D'Astous, Trivigno och Schroeder som alla visade upp en otrolig klass. Brynäs blev efter 52 spelade omgångar seriesegrare och den bästa nykomlingen någonsin i SHL. Det här är laget att slå i årets slutspel. Frågan är om någon annan klubb har kvalitén att rubba Tigrarna från Gävle över sju heta slutspelsmatcher. 

HV71:s dunderfiasko

Det finns något ruttet i vattnet runt HV71:s omklädningsrum. Den forna storklubben fortsätter att underprestera gränslöst och återigen ska den småländska klubben få försöka kvala sig kvar i SHL. Anton Blomqvist må vara ett framtidsnamn på tränarbänken men någon vidare framgång med sitt nya lag har den forne AIK:aren inte haft. Gubbar som Tedenby och Petersson gör ingen speciellt glad runt Vätterns södra strand och importgubbar som Tikka och Day är på tok för överbetalda sett till priset per poäng. I fjol räddades HV av en stabil målvakt i kvalet mot Oskarshamn. Med tre ganska vilsna keeprar in till årets kvalspel är frågan var laget ska finna räddningen nu. Mycket talar för att HV71 rasar ur SHL 2024/25 och får ta nya tag i Hockeyallsvenskan till kommande säsong. 

Ungdomen knackar på dörren

När Armalis och Hellsten inte riktigt kunnat komma upp i nivå mellan Leksands stolpar fick Marcus Gidlöf kliva in och bära masarna till höga höjder under vintern. I Skellefteå fortsätter Sandin Pellikka att glänsa och gubbar som Fisker Mölgaard, Isac Hedqvist, Otto Stenberg och David Edstrom är andra lirare som fått fina roller i sina respektive lag och som kommer bli ännu bättre framöver. Det är mixen av ungt och gammalt som gör SHL till den häftiga hockeyliga som den är och framtiden är givetvis ljus, även om nyss nämnda ungdomar skulle lämna för spel i Nordamerika. Ungdomsverksamheten i vårt avlånga land är bra och räkna med att nya stjärnskott tittar upp redan nästa år.   

Topp-3 poängligan SHL

1. David Tomásek, Färjestad BK (24+33 = 57 poäng)

Efter en tredjeplats i poängligan i fjol har David Tomásek fått äntra tronen som poängbäst i SHL i år. En mäktig bedrift av tjecken som var utanför laget en period under vintern med anledning av en skadekänning. Mitell har precis som väntat matchat sin guldklimp tämligen hårt i de offensiva spelformerna. Tomásek har fått mer speltid 2024/25 jämfört med tidigare och har dessutom en ännu mer framtung omgivning. 29-åringen avslutade seriespelet på allra bästa sätt. I den sista omgången, borta mot Brynäs, noterades han för fyra poäng (2+2) i 4-1-segern i Gävle. Snacka om att stå redo inför slutspelet. 

2. Filip Hållander, Timrå IK (26+27 = 53 poäng)

Efter ett par år i Nordamerika och utan större lycka inom Pittsburghs organisation så valde Filip Hållander att flytta hem till Sverige igen. Något som 00:an knappast har ångrat. I Medelpad har Filip funnit spelglädjen och anfallsspelarens offensiva skills går inte att ifrågasätta. 53 poäng blev det på 51 matcher och avtrycket som TIK-liraren satt har varit enormt. Hållander är snabb på rören, har en underbar speluppfattning och dessutom ett distinkt och hårt skott som överraskar. Med Dahlén och Kapanen som radarpartners finns draghjälp av världsklass och trion utgör absolut en av ligans tre bästa offensiva formationer. 

3. Patrik Karlkvist, Örebro HK (19+30 = 49 poäng)

Efter ett blekt fjolår i Oskarshamn och med den småländska klubbens degradering så blev det Örebro för Patrik Karlkvist till säsongen 2024/25. En flytt som den ruskigt skicklige frontmannen inte har ångrat. I Medelpad har 32-åringen fått leda förstakedjan och känslan är att Niklas Eriksson låtit “Karla” lira så mycket som han själv vill. 49 poäng blev det till slut och här hittar vi en gubbe som både kan agera speldosa i PP, men som också har skottet för att avgöra matcher i fem mot fem. En riktigt joker i leken för Örebro nu då de rödklädda ska få spela slutspel. 

Årets tränare

Niklas Gällstedt (Brynäs IF)

Utan konkurrens så vinner Niklas Gällstedt titeln som årets tränare i SHL. Den forne spelaren tog sig an ett svårt uppdrag där målet i fjol var att ta den klassiska klubben tillbaka till SHL. Det gick som en dans på rosor. Därefter har Gällstedt med tydlighet, struktur och ett vinnande offensivt spel fått samtliga spelare att chippa in i sina roller och ta sig an match efter match på bästa tänkbara sätt. Gällstedt ska vara en lugn och sansad tränare som på ett pedagogiskt sätt ger sina spelare bästa tänkbara utbildning. En stark ledare men också något av en fadersfigur som samtliga ö i truppen ser upp till. Det är bara att lyfta på den imaginära hatten för vad BIF-coachen uträttat.  

Årets målvakt

Tim Juel (Timrå IK)

Många lag sitter med en solid målvaktsduo att kliva in till årets slutspel med. Men frågan är om Timrå sitter bäst förspänt. Jacob Johansson har varit på en hög nivå i flera år men till denna säsong har 31-åringen blivit trumfad av sin kollega. Tim Juel har nämligen steppat upp och varit smått utomjordisk. Ett par stabila säsonger i Oskarshamn öppnade upp 30-åringens SHL-karriär men det är faktiskt inte först denna säsong som den skicklige burväktaren växt ut till den rese som han nu är. Svenstavik-sonen spelar med ett lugn mellan stolparna, släpper väldigt få returer och har i år en räddningsprocent som visar precis söder om 93. En klubb som Färjestad hade suktat efter en slips som Juel!   

Årets back

Charles-Édouard D'Astous (Brynäs IF)

Det fanns flera bud om denna åtråvärda utmärkelse men i slutändan, i hård konkurrens med i första hand Lassi Thomson och lagkompisen Victor Söderström, så föll till slut valet på Brynäs succéförvärv D’Astous! Det som framförallt sticker ut med den nordamerikanska brynäsaren är att D’Astous knappt hade några förväntningar alls på sig överhuvudtaget. 26-åringen har visat sig vara spelbar i alla dess former och har som en offensiv kraft varit lysande. Att pressa in över 40 poäng i KooKoo är en sak. Att göra ungefär detsamma i en SHL-nykomling är en helt annan. Lägg också märke till kanadensarens otroliga plus/minus-statistik som till slut stannade på +26! Näst bäst av alla spelare i ligan.  

Årets forward

Filip Hållander (Timrå IK)

Timrås offensiv är på pappret otrolig. Det är få klubbar som kan slå TIK på fingrarna när det kommer till anfallsmässig klass och längst fram i ledet går inte längre Jonathan Dahlén, istället är det Filip Hållander som fått de allra största rubrikerna säsongen 2024/25. När Filip skickade in 2-1-målet mot MoDo i början på mars passerade den skickliga hockeyspelaren ikonen Henrik Zetterberg som bäste poänggörare i Timrå under en grundseriesäsong i SHL. Att Medelpad-klubben får behålla sin guldklimp till hösten känns långsökt – ett NHL-kontrakt hägrar för stjärnan. Med rätta. Årets forward är Filip Hållander! 

Årets genombrott

Marcus Gidlöf (Leksands IF)

Visst finns det en hel del härliga juniorer och övriga gubbar som kunnat norpa titeln årets genombrott men sett till den totala betydelsen av Marcus Gidlöfs prestationer i Leksandsburen så går det knappt med ord att beskriva hur viktig den unge burväktaren varit för masarna. Dalaklubben var i ett mindre fritt fall innan den gigantiska slipsen tog till orda mellan stolparna och fullkomligt briljerade. Mackan vann matcher på löpande band åt masarna under vintern och det går bara att spekulera i vad som hade kunnat ske om firma Hellsten-Armalis fått hållas. Spontant var känslan att Gidlöf räddade LIF från en botten 2-katastrof. Så viktig var han.     

Årets överraskning

Brynäs IF

Någon längre utläggning är egentligen överflödig. Prestationen och tabellplaceringen talar sitt tydliga språk. Johan Alcén har byggt ett lag med stabila hemvändare, osäkra nordamerikanska kort som blommat samt en grupp som tog upp laget från Hockeyallsvenskan och som fick fortsatt förtroende i comeback-säsongen av SHL. En mix och en långsiktig lösning som fallit väl ut. Nu är det dock Brynäs som är laget att försöka slå i ett kommande slutspel och vi ska också ha med oss att Gävle-klubben inte riktigt sett lika heta ut under mars. Men att Tigrarna från Gästrikland är årets stora överraskning är såklart givet.  

Säsongens flopp

Linköpings HC

Det hade varit enkelt att skriva HV71 här men då Blommans gäng redan fått sin släng av sleven så kan vi lika väl kasta en del ris över E4-konkurrenterna från Linköping. LHC gjorde en väldigt robust säsong i fjol och tanken var att ytterligare kliv i år skulle tas. Heljanko skulle ersätta Högberg. Rissanen och Shore var ytterligare spets som adderades till lagbygget. Så blev det inte riktigt. Cluben fick aldrig till den defensiva tryggheten då den finländska keepern inte höll måttet och spetsspelarna var inte tillräckligt krispiga. Lejonen agerade under säsongen med att sparka Claes Östman men Ante Karlssons intåg gjorde nog faktiskt varken från eller till. Det blir ett långt sommarlov nu för att slicka såren och bygga om runt truppen igen.  

Säsongens galnaste match

Malmö IF - HV71 5-4 (4/1 - 2025)

Att plocka ut “galna” körsbär ur SHL-kakan är sällan enkelt. Det finns ändå en del matcher som hockeyälskarna kommer ihåg och har svårt att släppa. I början av januari letade sig en sådan dust in. Malmö och HV71 fajtades om poäng i Skåne och innan duellen var slut hade publiken fått se nio mål och en nära på osannolik vändning genomfördes. Efter en “helt vanlig” första period och likaläge så klev HV71 fram och ökade tempot i andra akten. Tjurarna från Jönköping skickade in tre obesvarade baljor och hade 4-1 och en trygg trea i sin famn. Alnefelt agerade storstilat mellan stolparna och var tryggheten själv. Men något hände i pausen. Burväktaren fick kliva av och istället kom unge Olof Glifford in. Något hände också i Malmös omklädningsrum för när de sista 20 minuterna skulle dra igång så forcerade Kollars mannar fram i NHL-tempo och öste på mot gästernas kasse. Glifford stod för ett par tunga räddningar innan första reduceringen ramlade in. 2-4 på tavlan blev 3-4, 4-4 och 5-4 inom loppet av fem minuter. Ett resultat som stod sig in i mål och publiken gungade och skrek av glädje. Noterbart var också att denna duell var den första mellan Malmö och HV71 efter den infekterade flytten av Björn Liljander (från MIF till HV) vilket också gjorde tillställningen än mer upphaussad. 

Säsongens sömnpiller

Frölunda HC - Rögle BK 1-0 (23/11 - 2024)

Det kan ibland uppstå någon form av trött känsla i hela kroppen när man bänkar sig för en SHL-match och allt från uppvärmning till uppladdning på läkarna bara är seg. I slutet av november var det en nutida rivalmatch som gick av stapeln i Scandinavium. Matcher mellan Frölunda och Rögle brukar präglas av tuffa tag och en hel del het stämning men det här blev något annat. Rögles unge talang Gregor Biber hamnade direkt fel i matchen och tog två snabba utvisningar. På den andra skickade Linus Weissbach in 1-0. Ett resultat som stod sig hela vägen in i mål. Resten av mötet i Göteborg präglades av en hel del fulspel och ett gäng utvisningar men RBK hade på den här tiden inte lärt sig att spela PP och var totalt uddlösa i spelformen. Från hemmalagets sida var det mest ett passningsspel som gick runt utan att testa Bandyklubbens målvakt i någon större mån. Frölundas publik var säkert nöjd och glad i och med segern. Den neutrale personen på läktaren upplevde dock ångest efter detta sömnpiller. Så grattis Rögle, för att andra året i rad vara en del av säsongens sömnpiller!  

Årets mål

Jack Kopacka (Brynäs IF) – (16:33, HV71 - Brynäs IF 1-6)    

Det är ju en enorm pool av härliga mål att ösa ur och att välja en balja bland alla häftiga strutar är sällan enkelt. Men det finns något vackert i ett klassiskt coast-to-coast-mål och framförallt när det skickas in av en brynäsare som så sent som i fjol lirade med Gävle-klubben i Hockeyallsvenskan och var ifrågasatt inför det nya och tuffare äventyret i SHL. Kopacka skulle dock säsongen igenom visa sig ytterst pålitlig i den Svenska Hockeyligan och 27-åringens balja borta mot HV71 var så vacker att till och med den enögda HV-publiken kunde bidra med en golfapplåd bakom den framförsittande stolsryggen. Vid ställningen 2-0 till Brynäs och med drygt fyra minuter kvar att spela av den första perioden snappade nordamerikanen upp pucken nere vid eget mål. Med fart under rören och en rörelse in mot mitten av banan hamnar först tre offensiva HV-gubbar på efterkälken. Med dubbla defensiva blågula gubbar inkommande så kör Jack en "lilla gubben-fint" på stackars LaLeggia som köper korv bakom bortastå. Det som därefter behöver göras är att snäppa upp trissan i nät och med ett distinkt och stenhårt handledsskott överlistas Alnefelt i buren. En klassaktion från början till slutet. Årets SHL-mål signeras av Jack Kopacka!  

Fakta SHL – Svenska Hockeyligan

Grundad: 1975 (då som Elitserien)

Lag 2024/2025: Brynäs IF, Frölunda HC, Färjestad BK, HV71, Leksands IF, Linköpings HC, Luleå HF, Malmö Redhawks, Modo Hockey, Rögle BK, Skellefteå AIK, Timrå IK, Växjö Lakers, Örebro HK.

Den första svenska ishockeyserien började redan 1922, men det var först 1975 som Elitserien etablerades. Före det bytte man system för den högsta svenska hockeyserien i ungefärliga tioårscykler. Sedan 2014 heter serien Svenska Hockeyligan, SHL, vilket är mer gångbart internationellt än Elitserien. Djurgårdens IF har vunnit flest SM-guld, 16 stycken, men flest SM-tecken sedan Elitserien bildades har Färjestad, som vunnit alla sina tio SM-guld sedan 1975. Lasse Björn (Djurgården) och Tord Lundström (Brynäs), har vunnit nio SM-guld var, flest av alla ishockeyspelare. Vinnarna får lyfta Le Mat-pokalen, namngiven efter den amerikanske filmmakaren Raoul Le Mat som introducerade ishockeyn i Sverige. Aktuella odds på SHL finns på Oddset.

SM-guld i ishockey för herrar  

Åtta olika klubbar har blivit svenska mästare i ishockey för herrar under 2000-talet. Skellefteå AIK är regerande mästare.

2024: Skellefteå
2023: Växjö
2022: Färjestad
2021: Växjö
2020: Ingen mästare korades
2019: Frölunda
2018: Växjö
2017: HV71
2016: Frölunda
2015: Växjö
2014: Skellefteå
2013: Skellefteå
2012: Brynäs
2011: Färjestad
2010: HV71
2009: Färjestad
2008: HV71
2007: Modo
2006: Färjestad
2005: Frölunda 
2004: HV 71
2003: Frölunda 
2002: Färjestad
2001: Djurgården
2000: Djurgården

SHL-odds

Powerplay

Flera gånger i veckan, under säsong, har du möjlighet att tippa SHL på Powerplay. För att vinna ska du lyckas pricka in 1, X eller 2 i alla åtta matcherna. Vinsten är beroende av din insats, hur många som lyckats få alla rätt och hur många som spelat.

Spela Powerplay med SHL

Svenska Spel – huvudsponsor SHL

Svenska Spel är stolt huvudsponsor av Svenska Hockeyligan, SHL. Avtalet gäller även SDHL och Hockeyallsvenskan. Sedan 1994 är Svenska Spel även huvudsponsor för Svenska ishockeyförbundet, inklusive våra folkkära landslag.

Spela på SHL på Oddset

Vanliga frågor om SHL