Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Eurovisionvinnarna 2022 är korade! Ukraina och Kalush Orchestra med låten Stefania fick överlägset flest poäng och stod som slutgiltiga segrare. Sveriges Cornelia Jakobs hamnade på en värdig fjärdeplats. Det har varit en festlig Eurovisionperiod med massor av spännande betting! Eurovision må va över men vi fortsätter givetvis erbjuda mer spel med aktuella odds på olika evenemang och sporter världen över.
Spela på Oddset

Läs mer och spela på Eurovision

Vilket land vann Eurovision 2022?

Vinnarna av Eurovision Song Contest 2022 i Italien, blev förhandsfavoriterna Ukrainas Kalush Orchestra med låten Stefania. Det blev en storseger för Ukraina som fick hela 631 poäng. Tvåa kom Storbritanniens Sam Ryder med låten Space man med 466 poäng. På tredjeplats hamnade Spanien och Sveriges Cornelia Jakobs knep fjärdeplatsen.

Resultat Eurovision 2022

 LandArtistLåt
1.UkrainaKalush OrchestraStefania
2.Storbritannien Sam Ryder Space Man
3.Spanien Chanel Slo mo
4.SverigeCornelia JakobsHold Me Closer
5.SerbienKonstraktaIn Corpore Sano
6.Italien Mahmood & Blanco Brividi
7.MoldavienZdob şi Zdub & Frații AdvahovTrenulețul
8.GreklandAmanda Georgiadi TenfjordDie Together
9.PortugalMAROSaudade, Saudade
10.NorgeSubwoolferGive That Wolf A Banana
11.NederländernaS10De diepte
12.PolenOchmanRiver
13.EstlandStefanHope
14.LitauenMonika LiuSentimentai
15.AustralienSheldon RileyNot The Same
16.AzerbajdzjanNadir RustamliFade To Black
17.Schweiz Marius BearBoys Do Cry
18.RumänienWRSLlámame
19.BelgienJérémie MakieseMiss You
20.ArmenienRosa LinnSnap
21.FinlandThe RasmusJezebel
22.TjeckienWe Are DomiLights Off
23.IslandSysturMeð Hækkandi Sól
24.Frankrike Alvan & AhezFulenn
25.Tyskland Malik HarrisRockstars

Spela på Oddset

Vilka artister är med i Eurovision 2022?

Det är de nationella tävlingarna som avgör vilka artister som ska tävla i Eurovision. I Sveriges fall handlar det om Melodifestivalen.  Mello vanns i år av Cornelia Jakobs med låten Hold me closer, och hon blev Sveriges representant i Turin. 

Vad är ESC?

Det ursprungliga namnet på Eurovision Song Contest (ESC) är på franska och lyder Le Concours Eurovision de la chanson. Denna årligen återkommande sångtävling är världens största direktsända underhållningsprogram med uppåt 200 miljoner tittare. Senaste tävlingen, 2019, hade 2,6 miljoner svenska tittare. 2015 skrevs Eurovision in i Guinness rekordbok för den längsta pågående musiktävlingen i världen. Tävlingen skapades med ett större syfte än ren underhållning, efter andra världskriget fanns en vilja att etablera en gemensam europeisk identitet.

Kan man se ESC utomlands?

Ja, det går att följa ESC även om du inte befinner dig i Sverige. ESC sänds direkt på SVT Play, och i stort sett alla europeiska länder.

När startade Eurovision Song Contest?

Eurovision Song Contest arrangerades för första gången den 24 maj 1956. Plats var Lugano i Schweiz och sju länder deltog. Därefter har ESC sänts varje år - med undantag för 2020 då den ställdes in på grund av pandemin. Årets tävling är nummer 65 i ordningen och inför 2021 har totalt 1564 bidrag framförts.

Hur många länder tävlar i Eurovision?

Antalet länder som deltar i ESC har växt kraftigt genom åren. I dag finns 51 medlemsländer och som mest har 43 länder deltagit samma år. Sedan 2008 arrangeras två semifinaler för att begränsa finaldeltagandet. Från semifinalerna kvalificerar sig 20 bidrag (10 + 10) till finalen, där även länderna i "The big 5" deltar.  Tyskland har flest antal deltaganden med 63 tävlingar på nacken.

Vilka är "The Big 5"?

Eurovision Song Contest är ett kostsamt arrangemang, och det krävs att alla deltagande länder betalar en avgift. För att säkra ESC:s existens, och för att arrangörslandet inte ska få alltför höga kostnader, betalar fem av de största länderna en större summa än övriga länder. Som belöning för detta är dessa länder, "The Big 5", direktkvalificerade till finalen. "The Big 5" består av Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien. 

Varför är Australien med i Eurovision?

Australien har länge haft ett stort intresse för Eurovision. Vid tävlingens 60-årsjubileum 2015 fick landet en specialinbjudan att vara med. Initialt var tanken att Australien endast skulle vara detta år - men så blev det inte. Australien har tävlat i ESC varje år sedan 2015, och med relativt stor framgång. Det har blivit fyra topp tio-placeringar av fem möjliga.

Vad kostar Eurovision Song Contest?

Arrangemanget av ESC är kostsamt. Exakt hur mycket pengar som arrangören spenderar varierar kraftigt. Portugal lade motsvarande 117 miljoner kronor på ESC 2018 medan Azerbajdzjan hade en kostnad på över motsvarande 500 miljoner kronor när tävlingen hölls i Baku 2012. Sverige, med SVT som huvudfinansiär, har lyckats hålla ner kostnaderna till mellan 125 och 150 miljoner kronor när evenemanget hållits i Malmö respektive Stockholm under 2000-talet. 

Regler – Eurovision

Eurovision är en samproduktion mellan länderna som är medlemmar i EBU, Europeiska radio- och TV-unionen. Unionen har sitt säte i Schweiz och innefattar 56 länder, samtliga är dock inte med i Eurovision som har ett tak på 43 deltagare per år. Varje land skickar ett bidrag med en tillhörande artist. Officiellt är det bidraget som tävlar men oftast benämns dessa som länder. Respektive lands TV-bolag väljer själv hur man vill sköta sin process med att plocka fram sina bidrag, via jury, folkomröstningar i kvaltävlingar eller på annat sätt. En viktig förhållningsregel är att de medverkande låtarna måste vara nyskrivna och ej tidigare publicerade. Det finns även instruktioner beträffande låtens längd (tre minuter) och antal personer (sex) på scenen vid framträdandet.

Fram till och med 2003 genomfördes Eurovision via en enda huvudtävling. För att kunna utöka antalet deltagande länder utökades tävlingen därefter. 2004-2007 avgjordes en kvaltävling innan den stora finalen. Från och med 2008 innefattar tävlingen två semifinaler och en final. Från vardera semifinal röstas tio bidrag vidare till finalen. Utöver dessa 20 är regerande mästaren tillika värdnationen direktkvalificerad till finalen. Detsamma gäller “De fem stora” som bidrar med störst resurser till tävlingen, dessa nationer är Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien samt Spanien. Totalt deltar 26 nationer i varje final.

En viktig förhållningsregel är att tävlingsbidragen inte får innehålla några religiösa, politiska eller kommersiella budskap. Låtarna får heller inte klanka ner på tävlingen.
Åldersgränsen för att delta i Eurovision är att man hunnit fylla 16 år på finaldagen. Denna regel instiftades 1990 efter att en 13-åring vunnit fyra år tidigare.

Fram till 1997 var det endast jurygrupper som röstade. Därefter fick den breda folkmassan förtroendet att fälla avgörandet men på grund av mönstret att rösta politiskt och i hög grad på sina grannländer så utformades ett mellanting. Från och med 2010 utgörs halva makten av folket och halva av jurygrupper.

Vilket bidrag vann Eurovision 2021?

Italienska Måneskin vann Eurovision Song Contest 2021 med låten Zitti e buoni. Det var Italiens tredje seger i ESC. Sveriges Tusse kom på plats 14 med låten Voices. Vi även listat alla föregående vinnare sedan starten 1956.

Spela på Oddset