Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Eurovision 2024 – resultat

Det blev en spännande ESC-final i Malmö Arena. Till slut vann Schweiz med förhandsfavoriten Kroatien på andra plats och Ukraina trea. Sverige med Marcus & Martinus slutade nia. 
Vi har även listat alla föregående vinnare sedan starten 1956.

Finalresultat, ESC 2024

 LandArtistLåt
1.SchweizNemoThe Code
2.KroatienBaby LasagnaRim Tim Tagi Dim
3.UkrainaAlyona Alyona & Jerry HeilTeresa & Maria
4.FrankrikeSlimaneMon amour
5.IsraelEden GolanHurricane
6.IrlandBambie ThugDoomsday blue
7.ItalienAngelina MangoLa Noia
8.ArmenienLadanivaJako
9.SverigeMarcus & MartinusUnforgettable
10.PortugaliolandaGrito
11.GreklandMarina SattiZARI
12.TysklandISAAKAlways on the run
13.LuxemburgTALIFighter
14.LitauenSilvester BeltLuktelk
15.CypernSilia KapsisLiar
16.LettlandDonsHollow
17.SerbienTeya DoraRamonda
18.StorbritannienOlly AlexanderDizzy
19.FinlandWindows95manNo rules!
20.Estland5MIINUST x Puuluup(Nendest)
21.GeorgienNutsa BuzaladzeFirefighter
22.SpanienNebulossaZORRA
23.SlovenienRaivenVeronika
24ÖsterrikeKaleenWe will rave
25.NorgeGåteUlveham

Eurovision – Odds

Det är mycket populärt med Eurovision-betting. Hela Europa samlas kring evenemanget, och en hel del bettar på sin favoritlåt. Svenska Spel Sport & Casino erbjuder Eurovision-odds på vinnare och massor av specialspel när evenemanget närmar sig.

Spela på Oddset

Vanliga frågor om Eurovision Song Contest

Vad är ESC?

Det ursprungliga namnet på Eurovision Song Contest är på franska och lyder Le Concours Eurovision de la chanson. Denna årligen återkommande sångtävling är världens största direktsända underhållningsprogram med uppåt 200 miljoner tittare. 2021 slogs rekord med 2,9 miljoner svenska tittare och totalt 183 miljoner tittare. 2015 skrevs Eurovision in i Guinness rekordbok för den längsta pågående musiktävlingen i världen.

Den första upplagan av Eurovision sändes 1956, årets tävling är nummer 68 i ordningen. Tävlingen skapades med ett större syfte än ren underhållning, efter andra världskriget fanns en vilja att etablera en gemensam europeisk identitet.
I år kommer Sverige att agera värdland då Loreen tog sin andra historiska vinst förra året i Storbritannien. Det blir tredje gången Malmö arrangerar Eurovision och sjunde gången som Sverige och SVT får sköta produktionen. 

Från början hade Eurovision sju deltagande länder, sedan dess har tävlingen vuxit rejält och uppgår nu till 51 stycken. Somliga kommer och går från år till år, max 43 får delta åt gången. Tyskland har flest antal deltagande med 66 tävlingar på nacken.

Irland och Sverige är de mest framgångsrika nationerna med sju segrar var. Sverige är dock mest lyckade i modern tid med tre segrar sedan 2012. Våra grannländer toppar den mindre smickrande topplistan över flest sistaplatser, Norge har slutat som jumbo vid elva tillfällen och Finland nio gånger. Vad gäller antal finalpoäng totalt genom tiderna är Sverige förkrossande överlägsna med 6471 pinnar, en rejäl marginal ner till tvåan Italien på 4859 poäng.  

Kan man se ESC utomlands?

Ja, det går att följa ESC även om du inte befinner dig i Sverige. Festivalen sänds direkt på SVT Play, och i stort sett alla europeiska länder.

Hur många länder tävlar i Eurovision?

Antalet länder som deltar i ESC har växt kraftigt genom åren. I dag finns 51 medlemsländer och som mest har 43 länder deltagit samma år. Sedan 2008 arrangeras två semifinaler för att begränsa finaldeltagandet. Från semifinalerna kvalificerar sig 20 bidrag (10 + 10) till finalen, där även länderna i "The big 5" deltar.  Tyskland har flest antal deltaganden med 63 tävlingar på nacken.

Vilka är "The Big 5"?

Eurovision Song Contest är ett kostsamt arrangemang, och det krävs att alla deltagande länder betalar en avgift. För att säkra ESC:s existens, och för att arrangörslandet inte ska få alltför höga kostnader, betalar fem av de största länderna en större summa än övriga länder. Som belöning för detta är dessa länder, "The Big 5", direktkvalificerade till finalen. "The Big 5" består av Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien. 

Varför är Australien med i Eurovision?

Australien har länge haft ett stort intresse för Eurovision Song Contest. Vid tävlingens 60-årsjubileum 2015 fick landet en specialinbjudan att vara med. Initialt var tanken att Australien endast skulle vara detta år - men så blev det inte. Australien har tävlat i ESC varje år sedan 2015, och med relativt stor framgång. Det har blivit fyra topp tio-placeringar av fem möjliga.

Vad kostar Eurovision Song Contest?

Arrangemanget är kostsamt. Exakt hur mycket pengar som arrangören spenderar varierar kraftigt. Portugal lade motsvarande 117 miljoner kronor år 2018 medan Azerbajdzjan hade en kostnad på över motsvarande 500 miljoner kronor när tävlingen hölls i Baku 2012. Sverige, med SVT som huvudfinansiär, har lyckats hålla ner kostnaderna till mellan 125 och 150 miljoner kronor när evenemanget hållits i Malmö respektive Stockholm under 2000-talet. 

Spela på Oddset

Regler – Eurovision

Eurovision är en samproduktion mellan länderna som är medlemmar i EBU, Europeiska radio- och TV-unionen. Unionen har sitt säte i Schweiz och innefattar 56 länder, samtliga är dock inte med i Eurovision som har ett tak på 43 deltagare per år.
Varje land skickar ett bidrag med en tillhörande artist. Officiellt är det bidraget som tävlar men oftast benämns dessa som länder.

Respektive lands TV-bolag väljer själv hur man vill sköta sin process med att plocka fram sina bidrag, via jury, folkomröstningar i kvaltävlingar eller på annat sätt. En viktig förhållningsregel är att de medverkande låtarna måste vara nyskrivna och ej tidigare publicerade. Det finns även instruktioner beträffande låtens längd (tre minuter) och antal personer (sex) på scenen vid framträdandet.

Fram till och med 2003 genomfördes Eurovision via en enda huvudtävling. För att kunna utöka antalet deltagande länder utökades tävlingen därefter. 2004-2007 avgjordes en kvaltävling innan den stora finalen. Från och med 2008 innefattar tävlingen två semifinaler och en final. Från vardera semifinal röstas tio bidrag vidare till finalen. Utöver dessa 20 är regerande mästaren tillika värdnationen direktkvalificerad till finalen. Detsamma gäller “De fem stora” som bidrar med störst resurser till tävlingen, dessa nationer är Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien samt Spanien. Totalt deltar 26 nationer i varje final.

En viktig förhållningsregel är att tävlingsbidragen inte får innehålla några religiösa, politiska eller kommersiella budskap. Låtarna får heller inte klanka ner på tävlingen.
Åldersgränsen för att delta i Eurovision är att man hunnit fylla 16 år på finaldagen. Denna regel instiftades 1990 efter att en 13-åring vunnit fyra år tidigare.

Fram till 1997 var det endast jurygrupper som röstade. Därefter fick den breda folkmassan förtroendet att fälla avgörandet men på grund av mönstret att rösta politiskt och i hög grad på sina grannländer så utformades ett mellanting. Från och med 2010 utgörs halva makten av folket och halva av jurygrupper.
En nyhet från 2023 är att semifinalerna endast avgörs utifrån folkets röster och att jurygrupperna inte får halva makten förrän i finalen. En annan nyhet är att tittare från länder som ej deltar kommer att kunna rösta via webben.

Spela på Oddset