Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Eurovision Song Contest 2024

Den 68:e upplagan av ESC kommer att hållas i Sverige under ledning av SVT. Detta sedan Loreens seger med "Tattoo" senast. Som vanligt kommer tävlingen att ha två semifinaler och en final. Sveriges bidrag till ESC blir i vanlig ordning vinnaren i Melodifestivalen, som i år blev Marcus & Martinus med låten Unforgettable..

Deltagare. Eurovision 2024

Eurovision – Odds

Det är mycket populärt med Eurovision-betting. Hela Europa samlas kring evenemanget, och en hel del bettar på sin favoritlåt. Svenska Spel Sport & Casino erbjuder Eurovision-odds på vinnare och massor av specialspel.

Spela på Oddset

Vanliga frågor om Eurovision Song Contest

Vad är ESC?

Det ursprungliga namnet på Eurovision Song Contest (ESC) är på franska och lyder Le Concours Eurovision de la chanson. Denna årligen återkommande sångtävling är världens största direktsända underhållningsprogram med uppåt 200 miljoner tittare. Senaste tävlingen, 2019, hade 2,6 miljoner svenska tittare. 2015 skrevs evenemanget in i Guinness rekordbok för den längsta pågående musiktävlingen i världen. Tävlingen skapades med ett större syfte än ren underhållning, efter andra världskriget fanns en vilja att etablera en gemensam europeisk identitet.

När startade Eurovision Song Contest?

Eurovision Song Contest arrangerades för första gången den 24 maj 1956. Plats var Lugano i Schweiz och sju länder deltog. Därefter har ESC sänts varje år - med undantag för 2020 då den ställdes in på grund av pandemin. Årets tävling är nummer 65 i ordningen och inför 2021 har totalt 1564 bidrag framförts.

Kan man se ESC utomlands?

Ja, det går att följa ESC även om du inte befinner dig i Sverige. Festivalen sänds direkt på SVT Play, och i stort sett alla europeiska länder.

Hur många länder tävlar i Eurovision?

Antalet länder som deltar i ESC har växt kraftigt genom åren. I dag finns 51 medlemsländer och som mest har 43 länder deltagit samma år. Sedan 2008 arrangeras två semifinaler för att begränsa finaldeltagandet. Från semifinalerna kvalificerar sig 20 bidrag (10 + 10) till finalen, där även länderna i "The big 5" deltar.  Tyskland har flest antal deltaganden med 63 tävlingar på nacken.

Vilka är "The Big 5"?

Eurovision Song Contest är ett kostsamt arrangemang, och det krävs att alla deltagande länder betalar en avgift. För att säkra ESC:s existens, och för att arrangörslandet inte ska få alltför höga kostnader, betalar fem av de största länderna en större summa än övriga länder. Som belöning för detta är dessa länder, "The Big 5", direktkvalificerade till finalen. "The Big 5" består av Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien. 

Varför är Australien med i Eurovision?

Australien har länge haft ett stort intresse för Eurovision Song Contest. Vid tävlingens 60-årsjubileum 2015 fick landet en specialinbjudan att vara med. Initialt var tanken att Australien endast skulle vara detta år - men så blev det inte. Australien har tävlat i ESC varje år sedan 2015, och med relativt stor framgång. Det har blivit fyra topp tio-placeringar av fem möjliga.

Vad kostar Eurovision Song Contest?

Arrangemanget är kostsamt. Exakt hur mycket pengar som arrangören spenderar varierar kraftigt. Portugal lade motsvarande 117 miljoner kronor år 2018 medan Azerbajdzjan hade en kostnad på över motsvarande 500 miljoner kronor när tävlingen hölls i Baku 2012. Sverige, med SVT som huvudfinansiär, har lyckats hålla ner kostnaderna till mellan 125 och 150 miljoner kronor när evenemanget hållits i Malmö respektive Stockholm under 2000-talet. 

Resultat Eurovision 2023

Vinnare av Eurovision Song Contest 2023 blev Loreen. Det var svenskans andra ESC-seger sedan hon även vunnit tävlingen 2012 med låten Euphoria. Sverige och Finland stod i särklass i tävlingen, där Sverige slutade på 583 poäng och Finland på 526. Trean Israel fick 362 poäng.
Vi har även listat alla föregående vinnare sedan starten 1956.

 LandArtistLåt
1.SverigeLoreenTattoo
2.FinlandKäärijäCha Cha Cha
3.IsraelNoa KirelUnicorn
4.ItalienMarco MengoniDue Vite
5.NorgeAlessandraQueen of Kings
6.UkrainaTVORCHIHeart of Steel
7.BelgienGustaphBecause of you
8.EstlandAlikaBridges
9.AustralienVoyagerPromise
10.TjeckienVesnaMy sister's crown
11.LitauenMonika LinkytéStay
12.CypernAndrew LambrouBreak a broken heart
13.KroatienLet 3Mama SC
14.ArmenienBrunetteFuture Lover
15.ÖsterrikeTeya & Salena Who the hell is Edgar?
16.FrankrikeLa ZarraEvidemment
17.SpanienBlanca PalomaEeaa
18.MoldavienPasha ParfeniSoarele si Luna
19.PolenBlankaSolo
20.SchweizRemo ForrerWatergun
21.SlovenienJoker OutCarpe Diem
22.AlbanienAlbina & FamiljaDuje
23.PortugalMimicatAl Coracao
24SerbienLuke BlackSamo Mi Se Spava
25.StorbritannienMae MullerI wrote a song
26.Tyskland Lord of the LostBlood & Glitter
Spela på Oddset

Regler – Eurovision

Eurovision är en samproduktion mellan länderna som är medlemmar i EBU, Europeiska radio- och TV-unionen. Unionen har sitt säte i Schweiz och innefattar 56 länder, samtliga är dock inte med i ESC som har ett tak på 43 deltagare per år. Varje land skickar ett bidrag med en tillhörande artist. Officiellt är det bidraget som tävlar men oftast benämns dessa som länder. Respektive lands TV-bolag väljer själv hur man vill sköta sin process med att plocka fram sina bidrag, via jury, folkomröstningar i kvaltävlingar eller på annat sätt. En viktig förhållningsregel är att de medverkande låtarna måste vara nyskrivna och ej tidigare publicerade. Det finns även instruktioner beträffande låtens längd (tre minuter) och antal personer (sex) på scenen vid framträdandet.

Fram till och med 2003 genomfördes musikfestivalen via en enda huvudtävling. För att kunna utöka antalet deltagande länder utökades tävlingen därefter. 2004-2007 avgjordes en kvaltävling innan den stora finalen. Från och med 2008 innefattar tävlingen två semifinaler och en final. Från vardera semifinal röstas tio bidrag vidare till finalen. Utöver dessa 20 är regerande mästaren tillika värdnationen direktkvalificerad till finalen. Detsamma gäller “De fem stora” som bidrar med störst resurser till tävlingen, dessa nationer är Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien samt Spanien. Totalt deltar 26 nationer i varje final.

En viktig förhållningsregel är att tävlingsbidragen inte får innehålla några religiösa, politiska eller kommersiella budskap. Låtarna får heller inte klanka ner på tävlingen.
Åldersgränsen för att delta är att man hunnit fylla 16 år på finaldagen. Denna regel instiftades 1990 efter att en 13-åring vunnit fyra år tidigare.

Fram till 1997 var det endast jurygrupper som röstade. Därefter fick den breda folkmassan förtroendet att fälla avgörandet men på grund av mönstret att rösta politiskt och i hög grad på sina grannländer så utformades ett mellanting. Från och med 2010 utgörs halva makten av folket och halva av jurygrupper.

Spela på Oddset