Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

100 meter - OS

Den kortaste löpdistansen vid utomhustävlingar är 100 meter (inomhus 60 meter). Den prestigefyllda friidrottsgrenen har varit en olympisk gren sedan OS i Aten 1896. Fram till 1928 fick endast män deltaga, men när Amsterdam höll i de nionde moderna OS-spelen blev 16-årige Betty Robinson historisk som första kvinna att vinna ett olympiskt guld på 100 meter. Dopinganklagade och tillika avlidna Florence Griffith Joyners världsrekord (10,49) från 1988 står sig alltjämt än idag, med god marginal dessutom. På herrsidan har jamaicanen Usain Bolt varit helt överlägsen sedan han vann guld vid OS i Beijing 2008. Världsrekordinnehavaren ståtar med tre guld i både OS och VM bara på 100 meter. Sedan Bolt avslutade sin karriär 2017 är det framförallt amerikanerna Justin Gatlin och Christian Coleman som dominerat på herrsidan. Coleman bärgade guldet vid VM i Doha 2019 medan Shelly-Ann Fraser-Pryce segrade på damsidan.

Världsrekord (herrar): 9,58 - Usain Bolt (2009)

Världsrekord (damer): 10,49 - Florence Griffith Joyner (1988)

Olympiskt rekord (herrar): 9,63 - Usain Bolt (2012)

Olympiskt rekord (damer): 10,62 - Florence Griffith Joyner (1988)

Premiär på programmet (herrar): 1896

Premiär på programmet (damer): 1928

Stjärnor - 100 meter

Christian Coleman

Ålder: 24

Land: USA

Personbästa: 9,76

Meriter: 1 VM-guld, 2 VM-silver, 1 VM-guld inomhus

Christian Coleman är den senaste världsmästaren att koras i klassen. Amerikanen slog nämligen till med världsårs- samt personbästa då guldet bärgades under världsmästerskapen i Doha, Qatar, 2019. Tiden 9,76 är världens sjätte snabbaste tid. I olympiska spel har Christian deltagit en gång tidigare då han representerade USA i mästerskapet som hölls i Brasilien. Den vindsnabbe sprinten har dock inte bara haft medgång i sin karriär. Under sommaren i fjol “missade” den då 23-årige amerikanen tre stycken vistelserapporteringar och vissa kritiker hävdar att någon form av dopning låg bakom. Coleman är åter en av de stora favoriterna att plocka hem en guldmedalj i Tokyo och utan skador och med god form i bagaget ska mycket till för att kunna fälla amerikanen.            

Justin Gatlin

Ålder: 38

 Land: USA

Personbästa: 9,74

Meriter: 1 OS-guld, 2 OS-silver, 2 OS-brons, 4 VM-guld, 6 VM-silver

Justin Gatlin gör i sommar sitt sjätte OS. En veteran som det lyst framgång om under väldigt lång tid. 38-åringen tog så sent som förra året silver på distansen under världsmästerskapen i Doha. Gatlin stack tidigt ut under sin friidrottskarriär som en bra häcklöpare. 2004 vann den då 22-årige amerikanen sitt första OS-guld på distansen 100 meter. Följande år fortsatte framgångarna med VM-medaljer och nya fantastiska tider. 2006 var det slut på det roliga. Efter ett positivt dopningsprov blev det en åtta år lång avstängning från all friidrott. Straffet kortades ner från livstid till tidsbestämt då Justin under denna tid varit tillmötesgående och transparent. Det finns fortsatt många som inte tycker veteranen har något alls att göra på en löparbana. Justin Gatlin fortsätter dock springa och gör det med bravur.

Yohan Blake

Ålder: 30 

Land: Jamaica

Personbästa: 9,69

Meriter: 2 OS-guld, 2 OS-silver, 2 VM-guld

Jamaica har under lång tid varit ett land som producerat högkvalitativa kortdistanslöpare. Yohan Blake kliver nu in i ett nytt mästerskap utan större press. VM i Qatar 2019 blev en sisådär tävling där hans finaltid (9,97) räckte till en femteplats. Blickar vi tillbaka över Blakes karriär finns ett par år som däremot står ut lite extra. 2011 bärgades ett VM-guld, dessutom som den yngste någonsin (21 år och 245 dagar) på distansen. Året därpå blev det OS för första gången. Tillsammans med landsmannen Usain Bolt firades stora triumfer då duon kom etta (Bolt), tvåa (Blake) i finalen. Tyvärr har en skada förstört stora delar av karriären men en fjärdeplats i de olympiska spelen 2016, samt samma placering i VM 2017 finns på meritlistan. Blir det återigen en medalj för Blake i Tokyo?

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Ålder: 33 

Land: Jamaica

Personbästa: 10,70 

Meriter: 2 OS-guld, 3 OS-silver, 1 OS-brons, 9 VM-guld, 2 VM-silver

Shelly-Ann Fraser-Pryce anses av många som den bästa sprintern på damsidan genom alla tider. Jamaicanskan har radat upp klassprestationer genom åren där OS-gulden i London samt Peking sticker ut lite extra. Fraser-Pryce har en explosivitet ur startblocken som få eller ens någon kunnat mäta sig med under senare år. När den 152 centimeter långa och 52 kilo lätta löperskan skördade bronsmedaljen under sommar-OS i Rio de Janeiro 2016 var Shelly-Ann första kvinna att vinna en medalj på distansen i tre raka olympiska spel. Efter att ha fått sitt första barn, Zyon, 2017 var 33-åringen åter på banan under 2019 och skördade dubbla guld (100 meter samt 4x100 meter) i VM. Att Shelly-Ann Fraser-Pryce åter ska stå med mycket god chans att fira nya framgångar i Tokyo känns tämligen självklart. 

Elaine Thompson

Ålder: 28 

Land: Jamaica

Personbästa: 10,70

Meriter: 2 OS-guld, 1 OS-silver, 1 VM-guld, 1 VM-silver

Under världsmästerskapen 2015 i Peking slog Elaine Thompson till med sina första stora internationella medaljer. Guld bärgades på 4x100 meter och dessutom mäktade den då 23-årige jamaicanskan med att vinna ett individuellt guld på 200 meter. Bägge dessa distanser har Thompson visat att hon bemästrar fullt ut. När det blev dags för OS i Brasilien var det en formtoppad Elaine som kunde springa hem guldet på bägge dessa distanser. En prestation som legendariska Florence Griffith Joyner 1988 senast mäktade med. Under fjolårshösten slutade Elaine på en fjärdeplats i VM men kunde ändå glädja sig åt en klart godkänt tid i finalen på 10,93. Återstår att se om 28-åringen nu kan åter utmana om OS-medaljer. 

Sha’Carri Richardson

Ålder: 20

Land: USA

Personbästa: 10,75

Meriter:  -

En av de mest intressanta “up coming”-damerna på löparscenen är Sha’Carri Richardson. Amerikanskan överraskade stort då hon så sent som i fjol satte nytt personbästa med 10,75 på 100 meter. En tid som förutom en kross av det gamla U20-rekordet (10,88) nu också placerar in ynglingen på en niondeplats genom alla tider. Efter att ha briljerat på ungdomsmästerskap runt om i världen blir nu OS i Tokyo Dallas-födde Richardsons första stora seniormästerkap. Lite spännande kuriosa är att Richardson tävlat för samma universitet (Louisiana State University) som vår svenske stjärna, Armand Duplantis. 

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS