Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

100 meter häck - OS

100 meter häck springs huvudsakligen av kvinnor och har funnits på det olympiska schemat sedan 1972. Mellan 1932 och 1968 tävlade damerna i 80 meter häck. USA har dominerat grenen genom åren med löperskor som Gail Devers, Michelle Perry, Dawn Harper och den nuvarande världsrekordhållaren Kendra Harrison. Sverige har också varit framgångsrika inom grenen. Ludmila Engquist vann OS-guld i Atlanta 1996, VM-guld i Aten 1997 och VM-brons i Sevilla 1999. Efter friidrottskarriären påbörjade Rysslands-födde Engquist en satsning inom Bob-sporten men fastnade år 2001 i ett dopningstest och stängdes av från all träning och tävling under två års tid. Hon återupptog aldrig karriären efter det. Systrarna Kallur har även de tillhört toppen inom häcklöpningen, främst Susanna Kallur som noterades för ett JVM-guld år 2000 och ett EM-guld 2006 i Göteborg.

Världsrekord: 12,20 - Kendra Harrison (2016)

Olympiskt rekord: 12,35 - Sally Pearson (2012)

Premiär på programmet: 1972

Stjärnor

Danielle Williams

Ålder: 27 

Land: Jamaica

Personbästa: 12,32

Meriter: 1 VM-guld, 1 VM-brons 

På kortdistans är det knappast ovanligt att se jamaicaner som främsta nationalitet. På 100 meter häck är det inga undantag och trots “bara” ett VM-brons i Doha så är Danielle Williams rankad som nummer ett i världen på distansen. Uppladdningen inför Qatar-mästerskapet var dock riktigt bra. På Olympiastadion i London under en Diamond League-gala slog Williams till med ett fantastiskt lopp. Jamaicanskan passerade mållinjen på nya person- och nationsbästa 12,32. En tid som är världens åttonde snabbaste någonsin. Till OS i Tokyo kommer Williams resa som en av de stora favoriterna och att det åter kommer bli en hundradelskamp med Nia Ali samt Kendra Harrison är knappast en högoddsare.   

Nia Ali

Ålder: 31 

Land: USA

Personbästa: 12,34

Meriter: 1 OS-silver, 1 VM-guld, 2 VM-guld inomhus

Skam den som ger sig! Nia Ali gjorde sitt livs lopp vid 30-års ålder och med tiden 12,34 sprang den rutinerade amerikanskan hem guldet under världsmästerskapen 2019. Ali som nu hunnit bli 31 år och fått sitt andra barn, Yuri, tog därmed sin första VM-medalj på distansen och får nu en sista chans att skörda ytterligare medalj på ett OS. När Nia Ali sprang hem silvret i Rio de Janeiro 2016 blev det amerikansk storslam. Brianna Rollins och Kristi Castlin tog guldet samt bronset och USA-dominansen var ett faktum. Nia kommer vara en potentiell guldkandidat på distansen och visst finns chansen att veteranen åter får springa hyllningsvarv med sina barn vid sin sida. 

Janeek Brown

Ålder: 22

Land: Jamaica

Personbästa: 12,40

Meriter: -

Janeek Brown gjorde sitt första världsmästerskap 2019. Ett mästerskap som, trots en sjundeplats i finalen, får anses som ett klart godkänt test inför det som nu komma skall. Brown, som fått sin utbildning och träning i USA, slog till med sitt personbästa under tävlingar i Austin, Texas, i fjol. Janeek sprang in 12,40 vilket är världens genom tidernas 17:e bästa tid. Jamaicanskan är också en duktig 200 meterslöpare vilket inte minst en 35:e plats på världsrankingen kan bekräfta. Under föregående år tecknades ett avtal med ett känt sko- och klädmärke som ska hjälpa till att ta Janeek Brown till nya höjder. Jamaicas OS-lag på 100 meter häck ser onekligen ruskigt spännande ut.

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS