Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

3000 meter hinder - OS

Herrarnas 3000 meter hinder har varit en OS-gren sedan 1920 och dominerades tidigt av en rad finska medeldistanslöpare. Mellan 1924-1936 kom samtliga guldmedaljörer från vårt grannland i öst. Volmari Iso-Hollo är faktiskt den enda löpare som bärgat två OS-guld i följd på distansen (1932 i Los Angeles och 1936 i Berlin). Under London-OS 1948 bröts den finska dominansen av tre svenskar vid namn Tore Sjöstrand, Erik Elmsäter och Göte Hagström som knep samtliga tre medaljer. Under de 13 senaste olympiaderna har elva av guldmedaljörerna representerat Kenya. Ett av undantagen var i Montreal-OS 1976 då Anders Gärderud sprang hem guldet före Bronislaw Malinowski. Fyra år senare var det istället polacken som stod överst på pallen i Moskva. Kenyanen Ezekiel Kemboi har dominerat grenen under 2000-talet med sina två OS-guld och fyra raka VM-guld. Damernas inträde på OS-programmet skedde inte förrän 2008 och de tre guldmedaljörerna har representerat Ryssland, Tunisien och Bahrain.

Världsrekord (herrar): 7:53,63 - Saif Saaeed Shaheen (2004)

Världsrekord (damer): 8:44,32 - Beatrice Chepkoech (2018)

Olympiskt rekord (herrar): 8:03,28 - Conseslus Kipruto (2016)

Olympiskt rekord (damer): 8:58,81 - Gulnara Galkina (2008)

Premiär på programmet (herrar): 1920

Premiär på programmet (damer): 2008

Stjärnor

Conseslus Kipruto

Ålder: 25 

Land: Kenya 

Personbästa: 8:00,12

Meriter: 1 OS-guld, 2 VM-guld, 2 VM-silver, 1 ACA-guld

Han har under en längre tid rankats som en av världens bästa 3000 meter hinder-löpare. Redan som junior var det avlösande framgångar som gällde för Conseslus Kipruto. Kenyanen vann JVM-guld på distansen 2012 och därefter har det mesta rullat på. Som 19-åring blev det silver i Moskva-VM och när det började nalkas mot OS-start i Brasilien så formtoppade Kipruto perfekt och slog till med ett dunderlopp i finalen. Med tiden 8:03,28 blev det inte bara guld utan också ett nytt olympiskt rekord på distansen. Samma år slog Conseslus till med sitt livs bästa lopp på en gala i London. Lägg därtill ett purfärskt VM-guld från tävlingarna i Qatar så är det inget snack om vem som är den stora favoriten på distansen under kommande olympiad. 

Lemecha Girma

Ålder: 19 

Land: Etiopien

Personbästa: 8:01,36

Meriter: VM-silver

Lemecha Girma stod för en magisk VM-debut då den då 18-årige etiopien slog till med ett fullkomligt lysande lopp i finalen i Doha. Personbästatiden 8:01,36 räckte hela vägen till ett VM-silver efter att ha fått se sig besegrad av kenyanen Kipruto i en rafflande upplopps-duell. Girma hade efter sista hindret ganska bra avstånd bak till den vindsnabbe Conseslus Kipruto som dock såg sin chans och la i ytterligare en växel. Slutligen fick Lemecha se sig besegrad efter målfoto. Trots silvret var ynglingen såklart nöjd med sin mästerskapsstart. Inför OS finns alla möjligheter i världen att fortsätta utmana världseliten och Lemecha Girma har en fantastisk framtid för sig.   

Beatrice Chepkoech

Ålder: 29 

Land: Kenya

Personbästa: 8:44,32

Meriter: 1 VM-guld, 1 ACA-guld, Världsrekordhållare

Världens bästa 3000 meter hinders-löpare på damsidan heter Beatrice Chepkoech. Kenyanskan har varit ohotad världsetta på distansen i över ett år och slog under 2018 till med nytt världsrekord på distansen på en Diamond League-gala i Monaco. Vilket lopp dessutom! Chepkoech putsade inte bara det tidigare rekordet som Ruth Jebet hade. Med tiden 8:44,32 förbättrades rekordet med drygt åtta (!) sekunder. Beatrice levde också upp till förväntningarna under tävlingarna i fjol då hon bärgade VM-guldet efter ett fint avvägt finallopp. Fokus på OS-tävlingarna ligger nu framför kenyanskan som satsar på både guld och nya magiska rekord. Återstår att se om detta är möjligt redan i Tokyo.     

Hyvin Kiyeng Jepkemoi

Ålder: 28 

Land: Kenya

Personbästa: 9:00,01

Meriter: 1 OS-silver, 1 VM-guld, 1 VM-brons, 1 ACA-brons 

Hyvin Kiyeng hade från början av sin karriär 5000 meter som sin primära distans. Under tid växte dock intresset och framgångarna fram kring 3000 meter hinder, och i de afrikanska mästerskapen 2012 slog hon till med en bronspeng. I Rio-OS fyra år senare stod Kiyeng för ett av sina livs lopp. Trots att Ruth Jebet (nu dopningsavstängd) defilerade i mål hade Hyvin en egen uppgörelse med amerikanskan Emma Coburn om silvret, en match som kenyanskan vann. Inför mästerskapen i Japan är nu nämnda Jebet avstängd och får inte tävla de kommande fyra åren. Därmed perfekt slagläge för Hyvin Kiyeng Jepkemoi att förbättra sig från Rio de Janeiro och nypa ett olympiskt guld.  

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS