Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

400 meter häck - OS

USA har varit världsledande på herrsidan när det handlar om 400 meter häck ända sedan Walter Tewksbury bärgade det första olympiska guldet år 1900 i Paris. Av de totalt 26 olympiaderna har en amerikan stått överst på pallen i grenen inte mindre än 19 gånger. Trion Glenn Davis, Edwin Moses och Angelo Taylor har samtliga vunnit dubbla OS-guld på distansen. Samma bedrift har även Félix Sánchez från Dominikanska Republiken lyckats med. Sánchez, som dominerande grenen under ett drygt decennium, har även vunnit VM-guld samt ett VM-silver. På damsidan är det bara världsrekordinnehavaren Dalilah Muhammad som bärgat ett OS-guld för USA. Det ska dock nämnas att grenen endast funnits på programmet för kvinnor under nio OS. Det historiska guldet vann hon 2016 i Rio och följde upp det med ett VM-guld i Doha året därpå.

Världsrekord (herrar): 46,70 - Karsten Warholm (2021)

Världsrekord (damer): 52,16 - Dalilah Muhammad (2019)

Olympiskt rekord (herrar): 46,78 - Kevin Young (1992)

Olympiskt rekord (damer): 52,64 - Melaine Walker (2008)

Premiär på programmet (herrar): 1900

Premiär på programmet (damer): 1984

Stjärnor

Karsten Warholm

Ålder: 25

Land: Norge

Personbästa: 46,70

Meriter: 2 VM-guld och världsrekordhållare

Norge har fått ett rejält uppsving i friidrott och har nu flera grymma utövare, framförallt i löpgrenarna. En av de allra klarast lysande stjärnorna är Karsten Warholm. Från början var det inte klart vilken gren Warholm skulle satsa på, 2013 vann han nämligen åtta guld i de norska juniormästerskapen inomhus. Bland annat tävlade Karsten i tiokamp där kastgrenarna var hans svaga kort. Med tiden började han specialisera sig mer och mer på 400 meter och 400 meter häck. Sin första framgång fick norrmannen under OS 2016 då han gick till semifinal i 400 meter häck. Efter det gick utvecklingen spikrakt uppåt och Warholm tog hem VM-guldet på distansen året efter. 2019 försvarade han sitt VM-guld i Qatar. Och i juli 2021 slog han idrottsvärlden med häpnad när han sprang in på 46,70 och slog Kevin Youngs mer än 40 år gamla världsrekord. Vilken gutt!

Rai Benjamin

Ålder: 22

Land: USA

Personbästa: 46,98

Meriter: 1 VM-guld, 1 VM-silver

Karsten Warholm utmanas främst av den unga amerikanen Rai Benjamin. Benjamin är född i New York men tävlade från början för Antigua, då hans far var en professionell cricket-spelare från landet, innan han bytte land till USA. 22-åringen är oerhört skicklig i flera löpgrenar och har sprungit 200 meter under 20 sekunder och dessutom gjort 400 meter på snabba 44,31. I VM i Doha tog amerikanen också guld på den långa stafetten (4x400 meter) och silver på 400 meter häck. Rai Benjamin skulle kunna utmana i fler grenar så frågan är hur han lägger upp OS i Tokyo. Blir det fullt fokus på att slå Warholm eller sprider 22-åringen ut sina guldchanser? I vilket fall som helst är Rai Benjamin ett namn att hålla koll på!

Abderrahman Samba

Ålder: 24

Land: Qatar

Personbästa: 46,98

Meriter: 1 VM-brons

400 meter häck är en distans som fått ett stort uppsving på senare år. Tre av fyra som löpt under 47 sekunder har gjort det under de två senaste åren. Förutom Warholm och Benjamin är det Abderrahman Samba som lyckats med konststycket då han sprang in på 46,98 i Paris 2018. Samba föddes och växte upp i Saudiarabien men valde att tävla för Mauretanien som hans pappa kom ifrån. 2015 valde han dock, i likhet med många andra idrottare, att flytta till Qatar och börja tävla för den nationen istället. Det har hittills gett ett VM-brons i hemma-VM 2019. Nu ska han försöka förbättra den placeringen i Tokyo till sommaren men det blir ingen enkel uppgift att tampas med Benjamin och Warholm. Blir det brons igen för Samba? Oddsen pekar på det.

Dalilah Muhammad

Ålder: 30

Land: USA

Personbästa: 52,16

Meriter: 1 OS-guld, 2 VM-guld, 2 VM-silver

I damernas 400 meter häck handlar det mesta om en kvinna, den fantastiska Dalilah Muhammad. Amerikanskan har hunnit bli 30 år, men ser bara bättre och bättre ut. 2013 gjorde hon sitt första VM och slutade då tvåa på 400 meter häck, en placering hon upprepade i VM 2017. Däremellan vann dock Muhammad guld i Rio-OS. Hennes bästa år i karriären, hittills kanske är bäst att tillägga, var 2019. Då vann amerikanskan två VM-guld (ett i den långa stafetten också) och slog faktiskt världsrekordet på 400 meter häck. 52,16 är den nya rekordtiden och det gör att Dalilah Muhammad är den andra kvinnan, efter Sally Gunnell, att ha vunnit VM, OS och slagit ett världsrekord på 400 meter häck. Den prestationen gjorde att hon röstades fram till årets idrottskvinna av publikationen Track and Field News. Går det att toppa 2019? Ett OS-guld och ett nytt världsrekord hade i alla fall räckt långt. Lita på att det är målet för världens bästa friidrottskvinna.

Sydney McLauglin

Ålder: 20

Land: USA

Personbästa: 52,23

Meriter: 1 VM-guld, 1 VM-silver

Dalilah Muhammad har en värdig arvtagare, tio år yngre Sydney McLaughlin är redo att ta över världen. Redan i OS i Rio, strax efter hennes 17-årsdag, var McLaughlin redo att mäta sig med världseliten. Det blev uttåg i semifinalen men redan då syntes det vilken otrolig talang denna 175 centimeter långa kvinna var. Sedan dess har hon fortsatt att utvecklas och i VM i Doha var hon redo att på allvar utmana världseliten. Det blev en stenhård kamp mellan henne och Muhammad hela vägen in där gammal visade sig vara äldst. Sydneys tid 52,23 var dock den tredje bästa genom alla tider. Ynglingen fick också åka hem från Qatar med en guldmedalj då hon, tillsammans med bland annat Muhammad, var del i det amerikanska lag som vann den långa stafetten. Duellen mellan McLaughlin och Muhammad kommer vara en av de allra häftigaste i de olympiska spelen och det är ett event som man absolut inte får missa!

Ashley Spencer

Ålder: 27

Land: USA

Personbästa: 53,11

Meriter: 1 VM-guld, 1 OS-brons

Det lär bli en helt igenom amerikansk uppgörelse när det är dags för 400 meter häck för damer. Ashley Spencer har kanske inte riktigt samma kapacitet som Muhammad och McLaughlin, men hon kommer definitivt vara med och tampas om en bronsmedalj. Redan som 20-åring gjorde hon sitt första VM i Moskva. Där tävlade hon i 400 meter (utan häck) och vann VM-guld i stafetten men blev utslagen i semifinalen i det individuella loppet. Därefter började hon istället satsa på 400 meter häck och där stod Spencer för sin hittills största bedrift i de förra olympiska spelen i Rio där det blev en bronsmedalj. Sedan dess har det inte blivit några fler medaljer och i VM i Qatar slutade hon sexa, långt bakom sina landsmaninnor. Har Spencer en extra växel att lägga in? Det behövs om hon ska få kliva upp på pallen i Tokyo!

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS