Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

800 meter - OS

800 meter har funnits med på OS-programmet sedan den första olympiaden i Aten 1896. Grenen klassas som en medeldistans och är den kortaste inom den kategorin. Genom åren har tre herrlöpare noterats för dubbla OS-guld, Mal Whitfield (1948, 1952), Peter Snell (1960, 1964) och David Rudisha (2012, 2016). Rudisha innehar också det nuvarande världsrekordet på 1:40,91 som han sprang in på under London-OS 2012. Damerna fick springa denna distans för första gången vid OS i Amsterdam 1928 och svenska Inga Gentzel vann då ett brons. Grenen uteslöts sedan under en period, men var åter var tillbaka på OS-programmet 1960. Det största kvinnliga namnet sett till det senaste decenniet är utan tvekan Caster Semenya. Sydafrikanskan har bland annat dubbla OS-guld från London och Rio samt tre VM-titlar på sitt CV. På grund av IAAF:s regel som begränsar testosteronnivåerna hos kvinnliga friidrottare får inte Semenya springa 800 meter under OS i Tokyo.

Världsrekord (herrar): 1:40,91 - David Rudisha (2012)

Världsrekord (damer): 1:53,28 -  Jarmila Kratochvílová (1983)

Olympiskt rekord (herrar): 1:40,91 - David Rudisha (2012)

Olympiskt rekord (damer): 1:53,43 - Nadiya Olizarenko (1980)

Premiär på programmet (herrar): 1896

 Premiär på programmet (damer): 1928

Stjärnor

Nijel Amos

Ålder: 26

Land: Botswana

Personbästa: 1:41,73

Meriter: 1 OS-silver, 4 ACA-guld

Nijel Amos slog till med sitt personbästa när det som mest behövdes. Tiden 1:41,73 har stått sig för löparen från Botswana sedan 2012 då en silvermedalj bärgades i de olympiska sommarspelen i London. En medalj som hittills är landets enda i OS-sammanhang dessutom. I Afrika har dock framgångarna avlöst varandra för denne, vanligtvis så starka, medeldistanslöpare. Under de afrikanska mästerskapen (CAA) 2014 slog Nijel till med både en individuell guldmedalj likväl som en lagtriumf med guld på 4x400 meter. I tävlingarna 2016 samt 2018 i Durban, Sydafrika respektive Asaba, Nigeria blev det åter guldglans över 800 metersloppen. Håller sig Nijel Amos frisk och skadefri är det knappast någon högoddsare att han åter ska kunna utmana om en ny olympisk medalj.       

Donavan Brazier

Ålder: 23

Land: USA

Personbästa: 1:42,34

Meriter: 1 VM-guld

Det blev amerikansk högst upp på pallen när finalen i VM 2019 skulle avgöras. Donovan Brazier slog till med ett  kanonlopp där tiden 1:42,34 är den snabbaste av en amerikan på distansen någonsin och dessutom världens nionde bästa tid. Fjolårets framgångar har därför skjutit upp den nu 23-årige Michigan-sonen till världsetta på distansen. De fina prestationerna och resultaten har dock fått sig en ordentlig törn. Under en tid fram till VM-guldet har Brazier coachats av den nu dopningsavstängda tränaren Alberto Salazar. Elaka röster säger att amerikanen är en produkt av just otillåtna medel. Något som dock inte kunnat påvisas. Till spelen i Tokyo kan nu Brazier motbevisa tvivlarna och att han är en av de stora guldfavoriterna i dagsläget råder det inga som helst tvivel om. 

Ferguson Cheruiyot Rotich

Ålder: 30 

Land: Kenya

Personbästa: 1:42,54

Meriter: 1 VM-brons

Att Kenya brukar kunna ta fram duktiga löpare är knappast någon direkt nyhet. Ferguson Cheruiyot Rotich har varit lite av den där eviga fyran. Men så äntligen under Doha-mästerskapen 2019 blev det dags att kliva upp på medaljpodiet. En bronspeng bärgades efter ett kanonfint lopp rakt igenom från Rotich sida. Efter den väldigt efterlängtade medaljen på 800 meter har nu 30-åringen flaggat för att även distansen 1500 meter kommer prioriteras under OS. Spännande fakta kring löparen är förnamnet Ferguson. Då Cheruiyot Rotich är ett stort fan av Manchester United valde han för ett antal år sedan att hylla Sir Alex och la därför till just Ferguson som sitt tilltalsnamn.     

Caster Semenya 

Ålder: 29

Land: Sydafrika

Personbästa: 1:54,25

Meriter: 2 OS-guld, 3 VM-guld, 1 VM-brons, 5 ACA-guld

En av vår tids mest kontroversiella idrottsutövare är Caster Semenya. Sydafrikanskan har varit ett stående inslag i debatten kring IAAF:s regler kring hyperandrogenism och Semenya har dessutom blivit ombedd att göra könstester huruvida hon är en kvinna eller inte. Sett till prestationer på löparbanorna runt om i världen har framgångarna, åtminstone tidigare, avlöst varandra. På 800 meter verkar det dock vara slut på möjligheterna kring att försvara sitt guld från Rio de Janeiro samt London. Caster vägrar medicinera sig mot sina höga testosteronvärden och får därför inte tävla på distanser från 400 till 1500 meter. Målet är ändå att ge sig själv en chans att ta sig till sommarens OS. Sydafrikanskan har själv sagt att 200 meter är distansen som gäller. Återstår att se om Semenya lyckas med konststycket att nu skola om sig till kortdistanslöpare.    

Halimah Nakaayi

Ålder: 25

Land: Uganda

Personbästa: 1:58,04 

Meriter: 1 VM-guld  

I en rafflande strid om guldet vann Halimah Nakaayi den ädlaste av medaljer på 800 meter i Qatar förra året. Ajee Wilson fick se sig besegrad av ugandiskan på upploppet. Vägen till guldet var dock inte helt odramatisk. I ett trångt semifinallopp var det “vassa” armbågar för att ta sig fram. Något som sedermera inte resulterade i någon avstängning eller ens en varning. Nakaayi fick något oväntat se sig besegrad i ett 800 meterslopp inomhus i Frankrike nu i vinter. Stjärnskottet från Storbritannien, Jemma Rekkie, har klivit upp och sensationellt utmanat guldmedaljören från VM. En spännande duell är därmed troligen att vänta på utomhusbanorna i Tokyo i sommar.   

Jemma Reekie

Ålder: 22

Land: Storbritannien

Personbästa: 2:01,45 

Meriter: -

Jemma Reekie har varit ett av vinterns stora utropstecken på 800 metersscenen. 22-åringen har överraskat enorm inomhus och slagit till med ett par fantastiska lopp. Brittiskan stod bland annat för en megaskalp då hon sprang in på fenomenala 1:57,91 på en tävling i Glasgow. En tid som är nytt brittiskt inomhusrekord.  2019 var dessförinnan ett bra år med dubbla guld på junior-EM i Gävle. Här tävlade Reekie i bägge sina paradgrenar (800 m samt 1500 m) och löste de ädlaste av medaljer. Under VM i Qatar blev det att satsa på den längre av distanserna utan något framstående resultat. Väljer stjärnskottet att satsa på 800-distansen till sommaren finns solklara möjligheter att åter överraska och kanske till och med ge sig in i medaljdiskussionerna i Tokyo.   

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS