Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Sjukamp - OS

Sjukamp är precis som det låter ett event där deltagarna tävlar i sju olika grenar. Utomhus är det endast kvinnor som deltar, men inomhus tävlar även männen i sjukamp, dock inte med samma upplägg och grenar. I damernas sjukamp kamperar deltagarna i 100 meter häck, höjdhopp, kula, 200 meter, längdhopp, spjut och 800 meter. Det gäller att plocka så många poäng som möjligt i varje gren där den som samlat på sig flest antal poäng efter sista grenen (800 meter) vinner. Sjukampen har funnits sedan tidigt 1980-tal och dök upp på OS-programmet första gången 1984. Under 80 och- 90-talet dominerade Jackie Joyner-Kersee grenen och innehar alltjämt världsrekordet (7291 poäng). Sverige firade stora triumfer i sjukamp genom Carolina Klüft som vann tre raka VM-guld och ett OS-guld under tidigt 2000-tal innan hon enbart valde att satsa på favoritgrenen, längdhopp.

Världsrekord: 7291 poäng - Jackie Joyner-Kersee (1988)

Olympiskt rekord: 7291 poäng - Jackie Joyner-Kersee (1988)

Premiär på programmet: 1984

Stjärnor

Nafissatou Thiam

Ålder: 25

Land: Belgien

Personbästa: 7013 poäng

Meriter: 1 OS-guld, 1 VM-guld, 1 EM-guld, 1 EM-guld inomhus, 1 VM-silver, 1 EM-silver utomhus

En 22 år ung Nafissatou Thiam slog igenom med dunder och brak när hon vann olympisk guld i Rio 2016. Hon besegrade ett kraftfullt startfält med deltagare som Jessica Ennis-Hill, Brianne Theisen Eaton och Katarina Johnson-Thompson och blev den yngsta olympiska mästarinnan i sjukamp någonsin. Ett år senare klev “Nafi”, som hon kallas för, in som gigantisk favorit vid VM i London. Väl där motsvarade hon de högt ställda förläningarna och knep Belgiens första VM-guld i friidrott någonsin. Belgiskan, vars favoritgren är höjdhopp, är återigen stor guldfavorit vid OS i Tokyo och det ska krävas något extraordinärt för att någon ska kunna hindra henne från att försvara sitt guld. Vid sidan av friidrotten studerar Thiam geografi på universitetet i Liège.

Katarina Johnson-Thompson

Ålder: 25

Land: Storbritannien

Personbästa: 6981 poäng

Meriter: 1 VM-guld, 1 VM-guld inomhus, 2 EM-guld inomhus, 1 VM-silver inomhus 1 EM-silver  

Katarina Johnson-Thompson rankas som nummer ett i världen i sjukamp efter att hon plockade hem VM-guldet i Doha i fjol. Johnson-Thompson är en i raden av de talangfulla brittiskor som gjort avtryck i sjukamp under de senaste 25 åren där Jessica Ennis alltjämt är störst av samtliga. “KJT”, som hon kallas för, är född och uppväxt i Liverpool och är ett stort fan av Premier League-klubben Liverpool FC. Brittiskan är inte bara en duktig mångkampare utan har även tagit ett VM-silver i längdhopp samt hoppat så högt som 1,98 i höjdhopp. Av allt att döma ser Kristina Johnson-Thompson ut att mer eller mindre vara det stora hotet mot belgiskan Nasi Thiam. Att någon annan tjej ska leta sig in bland de två främsta är en riktig högoddsare.

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS