Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Slägga - OS

Slägga, eller släggkastning, har funnits med på OS-programmet sedan 1908. För kvinnorna skulle det dock dröja till 1999 innan de fick delta i ett världsmästerskap och ytterligare ett år innan det var dags för grenen att göra OS-debut. Damernas slägga väger 4 kilo medan herrarnas väger 7,26 kilo, exakt samma vikter som i kulstötning. Precis som i övriga kastgrenar går det i slägga ut på att kasta så långt som möjligt. Kastet är ett resultat av farten släggan får när utövaren roterar runt sin egen axel i hög hastighet. Desto snabbare rotation - desto längre flyger släggan innan den landar. Sovjetunionen och på senare år Polen har varit världsledande inom släggkastning.  Polacken Pawel Fajdek stoltserar med fyra VM-guld i följ mellan 2013-2019 och är även storfavorit i Tokyo.

Världsrekord (herrar): 86,74 m - Yuriy Sedykh (1986)

Världsrekord (damer): 82,98 m - Anita Wlodarczyk (2016)

Olympiskt rekord (herrar): 84,80 m - Sergey Litvinov (1988)

Olympiskt rekord (damer): 82,98 m - Anita Wlodarczyk (2016)

Premiär på programmet (herrar): 1900

Premiär på programmet (damer): 2000

Stjärnor

Wojciech Nowicki

Ålder: 31

Land: Polen

Personbästa: 80,47 m

Meriter: 1 OS-brons, 3 VM-brons

Polen är en stornation inom herrarnas slägga. Pawel Fajdek vann VM i Doha och Wojciech Nowicki var även han med i toppen av tävlingen. Rent resultatmässigt slutade Nowicki fyra på 77,69, en knapp halvmeter från ungraren Bence Halász på bronsplatsen. Polen lämnade dock in en protest efter tävlingen då de tyckte att Halász i sitt första kast, som var hans bästa, klev utanför kastringen. IAAF gav Polen rätt i sin protest men noterade också att avsaknaden av ett korrekt domslut påverkade ungrarens tävling. Därför blev beslutet att både Halász och Nowicki skulle få varsin bronsmedalj. Det var faktiskt tredje gången i karriären som Nowicki tog brons i VM och dessutom slutade han trea även i OS i Rio. Hur kommer det nu gå i Tokyo för den polska släggkastaren? Tja, det är i alla fall låga odds på ett brons.

Pawel Fajdek

Ålder: 31

Land: Polen

Personbästa: 83,93 m

Meriter: 4 VM-guld

Nowicki i all ära, det är inte honom som det polska folket tror mest på när det kommer till släggkastning. Tiotalets superstjärna inom grenen, Pawel Fajdek, kommer nämligen från samma nation. Polen har en lång och stolt släggtradition där namn som Szymon Ziolkowski och Wojciech Kondratowicz fortfarande nämns med respekt inom kastvärlden. Nu har dock Pawel Fajdek, som faktiskt i Czeslaw Cybulski har samma coach som Ziolkowski hade, passerat dem båda. 2011 var det upplagt för att polacken skulle slå igenom på den stora scenen men i VM blev det bara en elfteplats. Det var dock det senaste världsmästerskapet där inte Fajdek fått klättra högst upp på pallen. Det blev guld 2013, 2015, 2017 och 2019. Det enda som återstår nu för att bli odödlig i hemlandet är att vinna OS, något Pawel misslyckades kapitalt med i Rio då han faktiskt blev utslagen i kvalet. Räkna med en revanschsugen Pawel Fajdek som nu gör allt i sin makt för att ta hem det där OS-guldet. Räkna med att oddssättarna kommer sätta ut världsettan som stor favorit.

Anita Wlodarczyk

Ålder: 34

Land: Polen

Personbästa: 82,98 m

Meriter: 2 OS-guld, 4 VM-guld, Världsrekordhållare

Den fantastiska idrottskvinnan Anita Wlodarczyk hinner fylla 35 innan OS i Tokyo går av stapeln. Därmed lär det väl vara den polska superstjärnans sista olympiska spel. Räkna med att hon kommer vara svårslagen. Polskan gjorde sitt första OS redan 2008 och slutade då sexa i finalen. Det var bara en försmak av vad som skulle komma. I VM 2009 satte hon nytt världsrekord med ett kast som mätte 77,96 meter. Givetvis räckte det till guld. Det gjorde den polska legendaren så glad att hon skadade sig under firandet och inte kunde tävla mer den säsongen. Hon kom dock tillbaka och sedan dess har det blivit ytterligare tre VM-guld samt guld i sin två senaste OS-framträdanden. Som inte det vore nog har Anita Wlodarczyk slagit världsrekord flera gånger om under det senaste decenniet. Prestationer som lett till att Track and Field News har utnämnt henne till årets atlet både 2014 och 2016. VM i Doha missades på grund av en knäskada som krävde operation och det är väl egentligen lite osäkert vart 34-åringen står efter det ingreppet. Är hon fullt återställd ska det dock extremt mycket till om någon ska kunna hota i Tokyo. Ett bet på Anita Wlodarczyk som guldmedaljör är helt klart värt pengarna!

DeAnna Price

Ålder: 27

Land: USA

Personbästa: 78,24 m

Meriter: 1 VM-guld

Damernas släggfinal i Doha var en öppnare tillställning än på många år, detta då den överlägsna Wlodarczyk missade mästerskapet på grund av en knäoperation. I vakuumet som uppstod gled DeAnna Price från USA upp och vräkte iväg släggan 77 och en halv meter vilket räckte till en klar guldmedalj. Price var favorit inför tävlingen efter att bara några månader innan VM ha slagit sitt personbästa med ett kast på 78,24 meter vilket räcker för att vara den fjärde bästa kvinnan inom sporten genom tiderna. Det är också ett amerikanskt rekord. Nu krävs det att DeAnna, som faktiskt blev erbjuden ett softball-stipendium till college, minst kommer upp i de längderna om hon ska kunna hota den fantastiska Wlodarczyk. Vilken fantastisk duell det är som väntar i Tokyo!

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS