Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Tiokamp - OS

Friidrottens mångkamp har en stolt historia, även om det mesta handlar om män. Till skillnad från damernas sjukamp tävlar herrarna alltså i tio olika grenar. Eventet, som endast körs utomhus, är uppdelat i två tävlingsdagar. Under den första dagen kamperar deltagarna i 100 meter, längdhopp, kula, höjdhopp och 400 meter. Dagen därpå är det 110 meter häck, diskus, stavhopp, spjut och 1500 meter som gäller innan vinnaren (den som samlat på sig flest poäng) koras. Tidigt på 1900-talet firade Finland stora triumfer i grenen, framförallt då genom Akilles Järvinen och Paavo Yrjölä. Under 50-talet och sedan millennieskiftet är det dock USA som varit överlägsna gällande den totala medaljskörden. Den numer pensionerade mångkamparen Ashton Eaton tog bland annat två VM och- OS-guld.

Världsrekord: 9126 poäng - Kevin Mayer (2018)

Olympiskt rekord: 8893 poäng - Roman Sebrle (2004)

Premiär på programmet: 1912

Stjärnor

Damian Warner

Ålder: 30

Land: Kanada

Personbästa: 8795 poäng

Meriter: 1 OS-brons1 VM-silver, 2 VM-brons

Damian Warner har samlat på sig fyra stora mästerskapsmedaljer, men saknar fortfarande den där riktigt stora titeln. Närmast var han vid VM i Beijing 2015 med ett silver då amerikanen Ashton Eaton drog det längsta strået och fick kliva upp överst på podiet. Även fast Warner hade ett ganska så trögt 2019 är kanadensaren faktiskt rankad som nummer ett i världen tätt före den regerande världsmästaren Niklas Kaul och silvermedaljören Maicel Uibo. Warners är både en stark löpare samt en duktig hoppare. På 110 meter häck var han i mars 2020 rankad som nummer 61 i världen. Kan 30-åringen pricka formen i kastgrenarna blir han ett allvarligt guldhot i Tokyo, var så säkra!

Niklas Kaul

Ålder: 22

Land: Tyskland

Personbästa: 8691 poäng

Meriter: 1 VM-guld

Den unge tysken Niklas Kaul har gjort en magisk resa som mångkampare. Den tidigare talangfulle handbollsspelaren blommade ut inom friidrotten när han 2015 tog ett silver i spjut samt ett guld i tiokamp under världsmästerskapen för ungdomar i Cali, Colombia. 20 år gammal fick han chansen att representera sitt land under hemma-EM i Berlin där han till slut landade på 8220 poäng och blev fyra. Året därpå bärgade supertalangen ett historiskt guld vid VM i Doha. Kaul blev därmed den yngste tiokamparen någonsin att stå överst på pallen i ett världsmästerskap, en makalös prestation! Niklas Kaul har alla möjligheter att bli ihågkommen som en av tidernas bästa mångkampare så länge han får vara skadefri.

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS