Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Tresteg - OS

Tresteg fanns med redan vid OS i Aten 1896. Amerikanen James Connolly bärgade guldet i den grekiska huvudstaden. När de olympiska spelen anordnades av Sverige i Stockholm stod tre ståtliga blågula herrar på pallen. Guldet vanns av Gustaf Lindblom, silvret av Georg Åberg medan Erik Almlöf knep en bronspeng. Sverige har haft fler framgångar i grenen, 1948 bärgade Arne Åhman guld vid London-OS, 2004 var det ingen mindre än Christian Olsson som stod överst på tronen. Under Atlanta-OS introducerades damernas tresteg till den olympiska scenen och det var ukrainskan Inessa Kravets som vann det historiska guldet. Kravets hade året innan slagit nytt världsrekord under VM i Göteborg. Under samma mästerskap hoppade Jonathan Edwards sanslösa 18,29. Båda rekorden står sig än idag.    

Världsrekord (herrar): 18,29 m - Jonathan Edwards (1995)

Världsrekord (damer): 15,50 m - Inessa Kravets (1995)

Olympiskt rekord (herrar): 18,09 m - Kenny Harrison (1996)

Olympiskt rekord (damer): 15,39 m - Francoise Mbango (2008)

Premiär på programmet (herrar): 1896

Premiär på programmet (damer): 1996

Stjärnor

Christian Taylor

Ålder: 30

Land: USA

Personbästa: 18,21 m

Meriter: 2 OS-guld, 4 VM-guld, 1 VM-silver inomhus

Världens bäste trestegshoppare heter Christian Taylor och kommer från USA. I dryga nio års tid har amerikanen dominerat sporten. Precis som för de allra flesta var ungdomsåren till för att prova olika sporter och friidrottsgrenar. Taylor har därför inte bara varit en superstar inom tresteg. 8,19 m i längdhopp och 45,07 på 400 meter är även fantastiska resultat. När det nu blir dags för spelen i Tokyo är det en chans för Christian att vinna sitt tredje OS-guld i rad. En streak den spänstige atleten redan har i VM-sammanhang efter att ha vunnit tävlingen i Qatar med ett riktigt fint hopp på 17,92 m. Noterbart är också att Taylor noterats för det näst längsta hoppet någonsin (18,21 m, VM i Peking). Stjärnan är storfavorit att vinna i sommar. Frågan är vem som ska kunna stoppa honom!   

Will Claye

Ålder: 29

Land: USA

Personbästa: 18,14 m 

Meriter: 2 OS-silver, 1 OS-brons, 2 VM-silver, 2 VM-brons, 2 VM-guld inomhus

Möjligen är det just “den evige tvåan” Will Claye som ska kunna ge sin landsman Christian Taylor en match om guldet. Claye har fått finna sig i att stå en aning i bakgrunden och i de tre senaste stora utomhusmästerskapen (två VM och ett OS) har han slutat just tvåa bakom Taylor. Den Tucson-födde atleten har dock inte bara vunnit OS-medaljer i tresteg. 2012 i London slog han också till med ett längdhopp som mätte 8,12 m. En prestation som innebar en bronspeng. I en tävling i Kalifornien förra sommaren slog Will till med sitt livs hopp i sin primära gren tresteg. 18,14 m är tredje längst genom alla tider och dessutom var 29-åringen över 18 meter i en Diamond League-gala i Paris i fjol. Med en kanonträff i Tokyo kanske det nu är dags för ett tronskifte och därmed en extremt efterlängtad guldmedalj.    

Hugues Fabrice Zango

Ålder: 27

Land: Burkina Faso

Personbästa: 17,66 m

Meriter: 1 VM-brons, 1 ACA-guld, 1 ACA-silver

Burkina Faso tog hem en medalj under VM i Qatar 2019 då Hugues Fabrice Zango hoppade hem bronspengen till sitt land. 17,66 m i det sjätte och sista hoppet var inte bara en personlig fullträff utan också nytt afrikanskt rekord. Förutsättningarna för afrikanen inför sommarens OS är bra. Hugues tränas av den före detta världsrekordinnehavaren inomhus, Teddy Tamgho. Den franske tränaren har uttryckt att det finns stora möjligheter för Fabrice Zango att förbättra sina resultat avsevärt redan under detta år. I februari slog dessutom 27-åringen till med nytt personbästa inomhus (17,77 m) och inför olympiaden i sommar ska den burkinska trestegshopparen absolut anses som en joker i medaljracet.      

Yulimar Rojas

Ålder: 24

Land: Venezuela

Personbästa: 15,41 m

Meriter: 1 OS-silver, 2 VM-guld, världsrekordinnehavare inomhus (15,43 m)

På damsidan vad gäller tresteg heter den dominante Yulimar Rojas. Två raka VM-guld utomhus finns noterat på hennes konto och dessutom konserverade sydamerikanskan formen under vintern väl. I en inomhusgala tidigare i februari slog Rojas till ordentligt. Med ett hopp på 15,43 m noterades 24-åringen för nytt världsrekord inomhus och befäste därmed sin plats som den givna guldfavoriten till OS. I Rio-olympiaden fick venezuelanskan se sig besegrad av Caterine Ibarguen i en rafflande strid. I det fjärde försöket slog bägge damerna till med sina medaljhopp där colombianskan inte gick att rubba. Dags för ombytta roller nu möjligen då respektive formkurva pekar aningen åt olika håll.       

Caterine Ibarguen

Ålder: 36

Land: Colombia

Personbästa: 15,31 m

Meriter: 1 OS-guld, 1 OS-silver, 2 VM-guld, 1 VM-silver, 2 VM-brons 

Här snackar vi rutin så det räcker och blir över. Caterine Ibarguen har tillhört världseliten i tresteg under lång tid. I drygt 18 år har veteranen varit ett stående inslag i medaljstrider i grenen runt om i världen. Inför sommarens OS-äventyr finns dessutom ett guld att försvara. Fina 15,17 meter räckte för att få den ädlaste av medaljer i Rio de Janeiro. Efter ett något sämre 2019 med “bara” en bronspeng i VM valde Ibarguen att lämna sin kubanske tränare Ubaldo Duany. En flytt till Brasilien har nu skett där troligen ett sista krafttag mot OS ska tas. Nelio Alfano Moura är coachen som ska förbereda den nu 36 år gamla atleten på det som komma skall. Det skulle knappast förvåna om colombianskan står där i sommar med ytterligare en medalj runt sin hals.  

Shanieka Ricketts

Ålder: 28

Land: Jamaica

Personbästa: 14,93 m

Meriter: 1 VM-silver

När det som mest behövdes så slog Shanieka Ricketts till med sitt livs hopp. 14,93 m var inte bara personbästa utan också ett hopp som tog Ricketts näst högst upp på pallen i fjolårets världsmästerskap. 28-åringens utvecklingskurva har varit stadigt pekandes uppåt. Med sin make och tillika tränares hjälp, Kelly-Lee, har längderna explosionsartat ökat. Runt åren 2016-2017 noterades längder omkring 14 meter. I dag är Ricketts stabil på nära 15 meter och målsättningen är att kliva över den magiska gränsen redan i år. Tillsammans med landsmaninnan Kimberly Williams ser Jamaicas trestegsmöjligheter till sommarens mästerskap kanonbra ut. Det är ingen högoddsare direkt att det åtminstone kommer finnas en jamaicanska på prispallen i Tokyo.

Här kan du spela på friidrott

Mer om friidrott i sommar-OS