Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Elit Vetlanda

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1946
Stad: Vetlanda
Hemmaarena: Vetlanda Motorstadion
SM-guld: 9 st
Kända förare: Conny Ivarsson, Conny Samuelsson, Claes Ivarsson, Rune Holta, Lee Richardson, Jaroslaw Hampel, Bo Wirebrand, Jason Crump, Han Nielsen, Peter Karlsson.

Vetlanda har varit 2000-talets stora dominant i svensk speedway. Sedan klubben gick upp i Elitserien 2002, efter tre år i Allsvenskan, har smålandsklubben gått till final tio gånger och vunnit SM-guld sex gånger. Det har körts 57 säsonger av teamspeedway i Sverige. Vetlanda har deltagit i 47 av de säsongerna och tagit medalj vid hela 29 tillfällen. Idag heter laget Elit Vetlanda, men klubben har även vunnit SM-guld under namnen VMS Elit och Njudungarna. Det råder inga höga odds på att det inom snar framtid kommer landa fler SM-guld i Åsa-Nisse-land.

Några tongivande förare

Bartosz Zmarzlik

Född: 1995-04-12
Land: Polen
Klubb: Elit Vetlanda
Meriter: 2 SM-guld, Polsk mästare 2 gånger, JVM-guld, juniorvärldsmästare i lag 3 gånger.

Polacken Bartosz Zmarzlik var 2017 års bäste förare i Elitserien i speedway. Han var den ende som plockade över 200 poäng och bara sju förare snittade över två poäng per heat, varav Zmarzlik hade det högsta snittet. Han följde upp den fina säsongen även i fjol där han bara toppades av av världsmästaren Tai Woffinden och Artem Laguta. 22-åringen har kört för Elit Vetlanda sedan 2013 och har således två SM-guld med smålänningarna. I Polens Grand Prix 2012 blev han den yngste föraren någonsin att stå på pallen i SGP. Han slutade trea i finalen, före legendaren och landsmannen Tomasz Gollob. Zmarzlik är en av de ordinarie förarna i VM-serien 2019 och blev juniorvärldsmästare 2015. Vi vågar nästan betta på att den stora talangen kommer vara en av speedwayens stora i många år framöver.

Troy Batchelor

Ålder: 87-08-29
Land: 
Australien Klubb: Vetlanda Meriter: 2 pallplatser i SGP, australiensisk mästare Australiensaren Troy Batchelor är tillbaka bakom tejpen i svensk speedway och kommer 2019 att representera sin femte svenska klubb, efter att tidigare kört för Dackarna, Smederna, Västervik och Hammarby. Batchelor gör sin första säsong med Vetlanda. 31-åringen har också några säsonger bakom sig i Speedway GP med en niondeplats sammanlagt 2014 som bästa placering. Efter att Vetlanda fått skära ner i lönebudgeten inför säsong 2019 ligger nu ett tungt ansvar på australiensaren att prestera i ett lag som tappat en hel del rutin. 

Filip Hjelmland

Född: 1998-09-10
Land: Sverige
Klubb: Elit Vetlanda
Meriter: USM-guld

Den svenske supertalangen Filip Hjelmland gör sin femte säsong i Elit Vetlanda trots att han bara är 20 år. 2015 råkade Hjelmland ut för en dramatisk speedway-olycka då han kraschade på Motala Arena i ett heat med b-laget. Hjelmland åkte med hög fart in i luftstaketet och flög sedan en bra bit upp i luften för att sedan landa på ett läktarstaket. Troligtvis berodde olyckan på gashäng. Som genom ett mirakel klarade sig dock talangen utan allvarliga skador. 2014 vann Hjelmland ungdoms-SM i speedway. I fjol fick han på allvar börja köra i Elitserien, efter ett antal säsonger med sparsamt heatdeltagande. I augusti kraschade Hjelmland återigen illa och 2019 blir ett år där talangen mest är glad över att vara tillbaka på hojen.

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.
Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.