Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vetlanda

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1946
Stad: Vetlanda
Hemmaarena: Vetlanda Motorstadion
SM-guld: 9 st
Kända förare: Conny Ivarsson, Conny Samuelsson, Claes Ivarsson, Rune Holta, Lee Richardson, Jaroslaw Hampel, Bo Wirebrand, Jason Crump, Han Nielsen, Peter Karlsson.

Vetlanda har varit 2000-talets stora dominant i svensk speedway. Sedan klubben gick upp i Elitserien 2002, efter tre år i Allsvenskan, har Smålandsklubben gått till final tio gånger och vunnit SM-guld sex gånger. Det har körts 57 säsonger av teamspeedway i Sverige. Vetlanda har deltagit i 47 av de säsongerna och tagit medalj vid hela 29 tillfällen. Idag heter laget Vetlanda Speedway, men klubben har även vunnit SM-guld under namnen VMS Elit och Njudungarna. Det råder inga höga odds på att det inom snar framtid kommer landa fler SM-guld i Åsa-Nisse-land.

Några tongivande förare

Bartosz Zmarzlik

Född: 1995-04-12
Land: Polen
Klubb: Vetlanda
Meriter: 2 SM-guld, Polsk mästare 2 gånger, JVM-guld, juniorvärldsmästare i lag 3 gånger, VM-guld

Polacken Bartosz Zmarzlik var 2017 års bäste förare i Elitserien i speedway. Han var den ende som plockade över 200 poäng och bara sju förare snittade över två poäng per heat, varav Zmarzlik hade det högsta snittet. Han följde upp den fina säsongen även 2018 där han bara toppades av världsmästaren Tai Woffinden och Artem Laguta. Under 2019 plockade polacken fram kronjuvelen ur leran och dominerade fullständigt på alla plan. Bartosz var den överlägset bästa föraren i Elitserien med 254 inkörda pinnar och det sanslösa snittet på 2,791. Föga förvånande blev Zmarzlik även världsmästare för första gången, som tredje polack i historien efter Jerzy Szczakiel och Tomasz Gollob. 25-åringen har kört för Elit Vetlanda sedan 2013 och har således två SM-guld med smålänningarna. Det råder ingen tvekan om att Bartosz Zmarzlik kommer tillhöra världstoppen under många år framöver. Att betta på en ny VM-seger för regerande mästaren är inget större risktagande.

Dominik Kubera

Född: 1999-04-15
Land: Polen
Klubb: Vetlanda
Meriter: Guld i Junior-EM, Polsk mästare

En av sportens stora påläggskalvar värvades in till småländska höglandet inför säsongen 2019. Den då tonårige polacken Dominik Kubera gjorde ingen besviken i Vetlanda. Han var nybakad Europamästare för juniorer och kom till Småland med en bagagelucka som även innehöll ett färskt ligaguld med moderklubben Leszno. Den stora förebilden är Leigh Adams och signumet är startsnabbheten. Dominik Kubera var Vetlandas tredje bästa förare under debutsäsongen, bakom Zmarzlik/Laguta, och samtidigt elfte bäst i hela serien. Kubera slutade trea i U21-VM 2019 och inför säsongen 2020 kritade den polske supertalangen på ett nytt tvåårskontrakt med den anrika föreningen i mellersta Småland.

Peter Ljung

Född: 1982-10-30
Land: Sverige
Klubb: Vetlanda
Meriter: SM-guld, Två guld i Lag-VM

“Kung” är ett smeknamn som inte går av för hackor. Peter “Kung” Ljung var favorit till att vinna SM-guld i de individuella tävlingarna 2019 men en omkullkörning grusade drömmarna för smålänningen. Åsedasonen har funnits med i speedwaycirkusen hur länge som helst där han tidigare var en medelmåtta men har utvecklats till en äkta toppförare när 40-strecket närmat sig. Från Peters härkomst i Åseda är det lika långt till Dackarna i Målilla som till Vetlanda, och han har tidigare i karriären representerat båda dessa föreningar. Desto längre är det till nästa småländska klubb men det är där, i Västervik, större delen av kungens karriär spenderats. Efter elva säsonger i Västervik vänder Peter Ljung “hem” till Vetlanda inför säsongen 2020. Kungen återvänder i toppslag med ett färskt snitt på 1,769.

Filip Hjelmland

Född: 1998-09-10
Land: Sverige
Klubb: Vetlanda
Meriter: USM-guld i både lag och individuellt, EM-brons

Den svenske supertalangen Filip Hjelmland gör sin sjunde säsong i Vetlanda trots att han bara är 21 år. 2015 råkade Hjelmland ut för en dramatisk speedway-olycka då han kraschade på Motala Arena i ett heat med B-laget. Hjelmland åkte med hög fart in i luftstaketet och flög sedan en bra bit upp i luften för att därefter landa på ett läktarstaket. Troligtvis berodde olyckan på gashäng. Som genom ett mirakel klarade sig dock talangen utan allvarliga skador. 2014 vann Hjelmland ungdoms-SM i speedway. I augusti 2018 kraschade dessvärre Hjelmland återigen illa och 2019 blev därmed inte riktigt vad talangen hoppats på. 59 blygsamma pinnar blev det på Elitseriekontot. Påläggskalven från höglandet är alltjämt en ung man med framtiden för sig, i rollen som en av Sveriges största framtidsnamn belönades Filip med en plats på landslagslägret i Polen våren 2020. Det enorma drivet visar sig även utanför ovalen där mannen från Mariannelund är egen företagare, pluggar till personlig tränare samt arrangerar speedwayläger för ungdomar.

Spela på Elitserien på Oddset

Till startsidan för speedway