Elit Vetlanda

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1946
Stad: Vetlanda
Hemmaarena: Vetlanda Motorstadion
SM-guld: 9 st
Kända förare: Conny Ivarsson, Conny Samuelsson, Claes Ivarsson, Rune Holta, Lee Richardson, Jaroslaw Hampel, Bo Wirebrand, Jason Crump, Han Nielsen, Peter Karlsson.

Vetlanda har varit 2000-talets stora dominant i svensk speedway. Sedan klubben gick upp i Elitserien 2002, efter tre år i Allsvenskan, har smålandsklubben gått till final tio gånger och vunnit SM-guld sex gånger. Det har körts 57 säsonger av teamspeedway i Sverige. Vetlanda har deltagit i 47 av de säsongerna och tagit medalj vid hela 29 tillfällen. Idag heter laget Elit Vetlanda, men klubben har även vunnit SM-guld under namnen VMS Elit och Njudungarna. Det råder inga höga odds på att det inom snar framtid kommer landa fler SM-guld i Åsa-Nisse-land.

Några tongivande förare

Bartosz Zmarzlik

Född: 1995-04-12
Land: Polen
Klubb: Elit Vetlanda
Meriter: 2 SM-guld, Polsk mästare 2 gånger, JVM-guld, juniorvärldsmästare i lag 3 gånger.

Polacken Bartosz Zmarzlik var 2017 års bäste förare i Elitserien i speedway. Han var den ende som plockade över 200 poäng och bara sju förare snittade över två poäng per heat, varav Zmarzlik hade det högsta snittet. 22-åringen har kört för Elit Vetlanda sedan 2013 och har således två SM-guld med smålänningarna. I Polens Grand Prix 2012 blev han den yngste föraren någonsin att stå på pallen i SGP. Han slutade trea i finalen, före legendaren och landsmannen Tomasz Gollob. Zmarzlik är en av de ordinarie förarna i VM-serien 2018 och blev juniorvärldsmästare 2015. Vi vågar nästan betta på att den stora talangen kommer vara en av speedwayens stora i många år framöver.

Artem Laguta

Född: 1990-11-13
Land: Ryssland
Klubb: Elit Vetlanda
Meriter: Rysk mästare 5 gånger, Dansk mästare, Rysk mästare individuellt 2 gånger.

Ryske Artem Laguta är efter ett par år utomlands  tillbaka i Elitserien i speedway. I Vetlanda ersätter han trotjänaren och legendaren Jaroslaw Hampel. 27-åringen har gjort flera år i Sverige tidigare och kört för hela fem klubbar (Västervik, Valsarna, Hammarby, Vargarna och Indianerna). 2011 blev Laguta den yngste någonsin att kvala sig till en permanent plats i GP-serien och kör 2018 för andra gången i SGP.

Thomas H Jonasson

Född: 1988-11-27
Land: Sverige
Klubb: Elit Vetlanda
Meriter: 5 SM-guld, 1 SM-guld individuellt.

29-åringen Thomas H Jonasson, eller THJ, har vunnit inte mindre än 15 medaljer under sin karriär. Toppnoteringen hittills får sägas vara säsongen 2014 när han vann SM-guld både individuellt och i lag med moderklubben Elit Vetlanda. Året därpå fick han köra hela Speedway GP och slutade som näst bäste svensk på 13:e plats (Andreas Jonsson slutade 10:a). Jonasson har kört med andra klubbar i Allsvenskan men i Sverige aldrig satt sig bakom speedwayhojen för något annat lag än Vetlanda i Elitserien.

Filip Hjelmland

Född: 1998-09-10
Land: Sverige
Klubb: Elit Vetlanda
Meriter: USM-guld

Den svenske supertalangen Filip Hjelmland gör sin fjärde säsong i Elit Vetlanda trots att han bara är 19 år. Än så länge har han dock fått köra sparsamt i Elitserien. Det har blivit desto fler heat i b-laget, Allsvenskan och division 1 för smålänningen. 2015 råkade Hjelmland ut för en dramatisk speedway-olycka då han kraschade på Motala Arena i ett heat med b-laget. Hjelmland åkte med hög fart in i luftstaketet och flög sedan en bra bit upp i luften för att sedan landa på ett läktarstaket. Troligtvis berodde olyckan på gashäng. Som genom ett mirakel klarade sig dock talangen utan allvarliga skador. 2014 vann Hjelmland ungdoms-SM i speedway.

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.
Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.