Indianerna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1936
Stad: Kumla
Hemmaarena: Glottra Skog Arena
SM-guld: 2 st
Kända förare: Rune Holta, Matej Ferjan, Henrik Gustafsson, Ryan Sullivan, Antonio Lindbäck, Niels-Kristian Iversen, Evert Fransson, Rune Larsson

Indianerna från Kumla är en av de mest anrika speedwayklubbarna i Sverige. Kumla MSK var en av de sju stall som körde den allra första speedwayserien i Sverige 1948. Namnet Indianerna kom till först på 1950-talet. Trots att Kumla var pionjärer inom speedway dröjde det ända fram till 1990 (och 1991) innan klubben för första gången vann SM-guld. Indianerna hade fallit på målsnöret ett antal gånger före det, och har så även efter SM-gulden. 2015 stod man på startgriden i sin senaste SM-final, Elit Vetlanda var dock för svåra den gången.

Några tongivande förare

Kenneth Bjerre

Född: 1984-05-24
Land: Danmark
Klubb: Indianerna
Meriter: Dansk mästare, seger i SGP i Göteborg 2010.

Dansken Kenneth Bjerre hade sina mest framgångsrika år runt 2010. Då var han en av de ordinarie förarna på startgriden i Speedway Grand Prix och slutade som bäst sjua. Gör sin andra säsong i Indianerna, men har kört för Kumlaklubben vid ytterligare två tillfällen tidigare. 2017 skrapade Bjerre ihop näst mest poäng för Indianerna, efter polacken Piotr Protasiewicz.

Piotr Protasiewicz

Född: 1975-01-25
Land: Polen
Klubb: Indianerna
Meriter: 2 lag-VM-guld, Junior-VM-guld, Polsk mästare.

Om det finns någon som kan utmana Henka Gustafsson om att vara Mr Indianerna så är det polacken Piotr Protasiewicz. 43-åringen kommer 2019 att göra sin 20:e säsong för Indianerna. Han har kört lite i skuggan av landsmannen Tomasz Gollob genom åren men har vunnit junior-VM och även ett par lag-VM med Polen. Var 2017 Indianernas bästa poängplockare i Elitserien. ”Pepe” Protasiewicz har också kört drygt tio säsonger i Speedway Grand Prix, där han som bäst slutade elva, 2003. Åldern till trots är oddsen låga på att Protasiewicz blir en nyckelförare för Indianerna även i år.

Vaclav Milik

Född: 1993-05-22
Land: Tjeckien
Klubb: Indianerna
Meriter: Golden Helmet of Pardubice, junior-VM-guld i paråkning.

Den startsnabba tjecken Vaclav Milik är uppväxt på speedwaybanan. Pappa Vaclav Milik Sr tillhörde landslaget för Tjeckien på 1990-talet och körde ligaspeedway i Polen när Milik Jr föddes 1993. Vaclav Milik kom till Indianerna inför 2017, men hade då varit på klubbens radar i flera år. Han tog sin första heatseger för Kumla-laget i bortasegern mot Dackarna i början av sommaren 2017. Vaclav Milik är en av fem reservförare till VM-serien i speedway 2018.

Ludvig Lindgren

Född: 1990-09-23
Land: Sverige
Klubb: Indianerna
Meriter: U19-EM-guld i lag.

Indianernas lagkapten Ludvig Lindgren kommer från en riktig speedwayfamilj. Pappa Tommy Lindgren körde både speedway och isracing på sin tid (och vann SM-guld med Indianerna 1991), och Luddes äldre bror Fredrik Lindgren är kanske den mest kände i familjen. Ludvig Lindgren var tillsammans med ”Pepe” Protasiewicz den ende som stod på startgriden i alla matcher för Indianerna 2017. Indianerna som undvek nedflyttning med minsta möjliga marginal.

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.
Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.