Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Indianerna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1936
Stad: Kumla
Hemmaarena: Glottra Skog Arena
SM-guld: 2 st
Kända förare: Rune Holta, Matej Ferjan, Henrik Gustafsson, Ryan Sullivan, Antonio Lindbäck, Niels-Kristian Iversen, Evert Fransson, Rune Larsson

Indianerna från Kumla är en av de mest anrika speedwayklubbarna i Sverige. Kumla MSK var ett av de sju stall som körde den allra första speedwayserien i Sverige 1948. Namnet Indianerna kom till först på 1950-talet. Trots att Kumla var pionjärer inom speedway dröjde det ända fram till 1990 (och 1991) innan klubben för första gången vann SM-guld. Indianerna hade fallit på målsnöret ett antal gånger före det, och har så även efter SM-gulden. 2015 stod man på startgriden i sin senaste SM-final, Elit Vetlanda var dock för svåra den gången.

Några tongivande förare

Tai Woffinden

Född: 1990-08-10
Land: 
England
Klubb: Indianerna

Meriter: 
3 VM-guld, 1 VM-silver, 2 SM-guld, Premier League-mästare, 2 gånger Elite League Champion Brittisk mästare 3 gånger, 29 pallplatser i Speedway GP.

Den rikligt tatuerade engelsmannen Tai Woffinden är en av speedwaysportens stora fixstjärnor. I Sverige har han kört i ett decennium då han gjorde sin första säsong i Elitserien i speedway redan 2009 (körde även i Allsvenskan med Vargarna året innan) och vann SM-guld med Elit Vetlanda 2014 och 2015. Woffinden anslöt till Indianerna först i den sjätte omgången av Elitserien i speedway 2018 men avslutade ändå säsongen med överlägset bäst poängsnitt i Kumlalaget. Brittens 2018 var något extra. Undantaget att Indianerna blev krossade av blivande mästarna Smederna i kvartsfinalen så levererade Woffinden individuellt under säsongen och blev bland annat förste britt att bli världsmästare tre gånger. Oddsen för att Woffinden blir en av säsongens toppförare i VM-serien och Elitserien är även i år låga. 

Kenneth Bjerre

Född: 1984-05-24
Land: Danmark
Klubb: Indianerna
Meriter: Dansk mästare, seger i SGP i Göteborg 2010.

Dansken Kenneth Bjerre hade sina mest framgångsrika år runt 2010. Då var han en av de ordinarie förarna på startgriden i Speedway Grand Prix och slutade som bäst sjua. Gör sin tredje säsong i Indianerna, men har kört för Kumlaklubben vid ytterligare två tillfällen tidigare. 2018 hade Bjerre en sämre säsong för Indianerna, men 34-åringen körde ändå in över 100 poäng under året.

Piotr Protasiewicz

Född: 1975-01-25
Land: Polen
Klubb: Indianerna
Meriter: 2 lag-VM-guld, Junior-VM-guld, Polsk mästare.

Om det finns någon som kan utmana Henka Gustafsson om att vara "Mr Indianerna" så är det polacken Piotr Protasiewicz. 44-åringen kommer 2019 att göra sin 20:e säsong för Indianerna. Han har kört lite i skuggan av landsmannen Tomasz Gollob genom åren men har vunnit junior-VM och även ett par lag-VM med Polen. Var 2017 Indianernas bästa poängplockare i Elitserien. ”Pepe” Protasiewicz har också kört drygt tio säsonger i Speedway Grand Prix, där han som bäst slutade elva, 2003. Åldern till trots talar mycket för att Protasiewicz blir en nyckelförare för Indianerna även i år.

Ludvig Lindgren

Född: 1990-09-23
Land: Sverige
Klubb: Indianerna
Meriter: U19-EM-guld i lag.

Indianernas lagkapten Ludvig Lindgren kommer från en riktig speedwayfamilj. Pappa Tommy Lindgren körde både speedway och isracing på sin tid (och vann SM-guld med Indianerna 1991), och Luddes fem år äldre bror Fredrik Lindgren är kanske den mest kände i familjen. Hittills har lillebror aldrig kunnat rubba sin storebror till världsstjärna när det startat i samma lopp på speedwaybanan. Ludvig har även kört ligaspeedway i flera år. Bland annat England och Polen, där han även är lagkapten i Newcastle. 
 

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.

Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.