Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Indianerna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1936
Stad: Kumla
Hemmaarena: Glottra Skog Arena
SM-guld: 2 st
Kända förare: Rune Holta, Matej Ferjan, Henrik Gustafsson, Ryan Sullivan, Antonio Lindbäck, Niels-Kristian Iversen, Evert Fransson, Rune Larsson, Tai Woffinden

Indianerna från Kumla är en av de mest anrika speedwayklubbarna i Sverige. Kumla MSK var ett av de sju stall som körde den allra första speedwayserien i Sverige 1948. Namnet Indianerna kom till först på 1950-talet. Trots att Kumla var pionjärer inom speedway dröjde det ända fram till 1990 (och 1991) innan klubben för första gången vann SM-guld. Indianerna hade fallit på målsnöret ett antal gånger före det, och har så även efter SM-gulden. 2015 stod man på startgriden i sin senaste SM-final, Elit Vetlanda var dock för svåra den gången.

Några tongivande förare

Kenneth Bjerre

Född: 1984-05-24
Land: Danmark
Klubb: Indianerna
Meriter: Dansk mästare, seger i SGP i Göteborg 2010.

Dansken Kenneth Bjerre hade sina mest framgångsrika år runt 2010. Då var han en av de ordinarie förarna på startgriden i Speedway Grand Prix och slutade som bäst sjua. 2020 gör Bjerre sin fjärde säsong i Indianerna, men har kört för Kumlaklubben vid ytterligare två tillfällen tidigare. 2019 var dansken närkingarnas tredje bästa poängplockare bakom britten Tai Woffinden och australiensaren Chris Holder. Bjerres största framgång under fjolåret var dock i hemlandet där han blev dansk mästare på individuell nivå.

Mikkel Michelsen

Född: 1994-08-19
Land: Danmark
Klubb: Indianerna
Meriter: Guld i Junior-EM, Guld i U21-VM, EM-guld individuellt, SM-guld

Den stora frågan i Kumla är hur flyktade Tai Woffinden ska kunna ersättas. Indianerna hoppas att svaret är Mikkel Michelsen. Närkingarnas bästa förare 2019 var Woffinden, trea totalt i förarligan, och nu är det upp till fjolårsfyran Michelsen att axla manteln. Det danska nyförvärvet var Piraternas främsta förare 2019 och är sedan tidigare tvåfaldig svensk mästare från sin sejour i Smederna. Michelsen är en ovanligt passionerad person som delvis valde Indianerna med hänsyn till klubbens satsning på ungdomssidan samt tydligheten i föreningsfrågor.

Chris Holder

Född: 1987-09-24
Land: Australien
Klubb: Indianerna
Meriter: Individuellt VM-guld, lagguld i både Sverige, England och Polen

Få speedwayförare har en maffigare meritlista än Chris Holder. Den rutinerade räven från känguruns förlovade land har staplat titlar på hög och vunnit det mesta som går att vinna. Holder har även varit föremål för diverse rubriker av varierande slag, han var avstängd från brittisk speedway i nästan ett år på grund av en kontrovers 2017 och dessutom har australiensaren dragits med en del personliga problem som påverkat resultaten senaste åren. Större delen av karriären har Chris tillhört Piraterna innan det blev en kortvarig sväng hos Lejonen före den forne världsmästaren landade i sin nuvarande klubb Indianerna inför säsongen 2019. Första året i Kumla var Holder lagets näst bästa poängplockare och nionde bäst av samtliga förare i Elitserien.

Ludvig Lindgren

Född: 1990-09-23
Land: Sverige
Klubb: Indianerna
Meriter: U19-EM-guld i lag.

Indianernas lagkapten Ludvig Lindgren kommer från en riktig speedwayfamilj. Pappa Tommy Lindgren körde både speedway och isracing på sin tid (och vann SM-guld med Indianerna 1991), och Luddes fem år äldre bror Fredrik Lindgren är den mest kände i familjen. Hittills har lillebror aldrig kunnat rubba sin världsstjärna till storebror men nu när Fredrik inte längre kör i Elitserien är Ludde familjens huvudhopp på inhemsk mark. Säsongen 2019 höjde Ludvig sitt poängsnitt i både Elitserien och Allsvenskan samtidigt som han kom femma i individuella SM. Ludde har kört ligaspeedway i flera år. Bland annat i England och Polen, där han även var lagkapten i Newcastle.

Spela på Elitserien på Oddset

Till startsidan för speedway