Rospiggarna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1930
Stad: Hallstavik
Hemmaarena: HZ Bygg Arena
SM-guld: 5 st
Kända förare: Tony Rickardsson, Greg Hancock, Jimmy Nilsen, Mikael Teurnberg, Kent Pettersson, Shawn Moran, Erik Stenlund, Jason Crump, Per Jonsson.

Rospiggarna har tillsammans med Vetlanda varit ett av de bästa lagen i Elitserien i speedway de 25 senaste åren. Fem SM-guld, tre silver och ett brons har det blivit sedan 1995. Några av Sveriges bästa förare genom tiderna har representerat Hallstaviksklubben under storhetstiden, bland andra Tony Rickardsson, Per Jonsson och Andreas Jonsson. Per Jonsson tillhörde Rospiggarna när han var med om en rejäl speedway-olycka när han kraschade rejält i en match i Polen och blev rullstolsburen. Ovalen i Orionparken har även varit en del av sportsliga dalar för Rospiggarna där man bland annat kört i lägre serier även under storhetsperioden.

Några tongivande förare

Jason Doyle

Född: 1985-10-06
Land: Australien
Klubb: Rospiggarna
Meriter: VM-guld, SM-guld, Elite Riders Champion, Premier League-mästare, Australiensisk mästare.

32-åringen Jason Doyle blev 2017 världsmästare i speedway och var också bland de bästa förarna i Elitserien. Doyle var dominant på ovalerna i VM-serien där han gick till final i tio av tolv deltävlingar, varav två segrar (i Prag och avslutningen i hemlandet Australien). Doyle var snabb ut från tejpen även i Elitserien i fjol där han bland annat vann ett heat i Rospiggarnas första match mot blivande mästarna Smederna. Australiensaren har kört länge i Sverige. Han gör sin tredje säsong i Rospiggarna och har tidigare kört för Masarna och Dackarna. Världsmästaren vann SM-guld med Rospiggarna sin första säsong i klubben när laget från Hallstavik vann sitt femte SM-guld 2016.

Andreas Jonsson

Född: 1980-09-03
Land: Sverige
Klubb: Rospiggarna
Meriter: 3 lag-VM-guld, 6 SM-guld, 3 lag-SM-guld, Polsk mästare 4 gånger, JVM-guld.

Andreas Jonsson har förvisso aldrig vunnit VM men bara Tony Rickardsson och Ove Fundin har vunnit fler individuella SM-guld i speedway än Jonsson. 37-åringen har också vunnit tre SM-guld med Rospiggarna och fyra polska mästerskap. Det är anmärkningsvärt att Hallstaviksonen (Häverödal) vann sina SM-guld när han var i 20-årsåldern men nådde sin största internationella framgång, som VM-tvåa, först tio år senare. 2011 vann Jonsson tre VM-deltävlingar och kom tvåa i en. Sedan 2013 är Jonsson tillbaka i Rospiggarna och är en stor publikfavorit i Hallstavik.

Robert Lambert

Född: 1998-04-05
Land: England
Klubb: Rospiggarna
Meriter: JEM-guld

19-åringen Robert Lambert ansluter till Rospiggarna från Masarna inför 2018 års säsong i Elitserien i speedway. Engelsmannen, som började köra motorcyklar redan som treåring, räknas som en av britternas största talanger och tillhörde det landslag som enkelt tog sig till VM-final 2017, men som där slutade fyra (Sverige tog silver). 2017 vann Lambert också junior-EM i speedway.

Spela på Elitserien på Oddset.

Till startsidan för speedway.
Läs mer om andra sporter som fotboll, golf och ishockey.