Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Rospiggarna

Läs om de andra lagen i Elitserien.

Grundad: 1930
Stad: Hallstavik
Hemmaarena: Credentia Arena
SM-guld: 5 st
Kända förare: Tony Rickardsson, Greg Hancock, Jimmy Nilsen, Mikael Teurnberg, Kent Pettersson, Shawn Moran, Erik Stenlund, Jason Crump, Per Jonsson.

Rospiggarna har tillsammans med Vetlanda varit ett av de bästa lagen i Elitserien i speedway de 25 senaste åren. Fem SM-guld, tre silver och ett brons har det blivit sedan 1995. Några av Sveriges bästa förare genom tiderna har representerat Hallstaviksklubben under storhetstiden, bland andra Tony Rickardsson, Per Jonsson och Andreas Jonsson. Per Jonsson tillhörde Rospiggarna när han var med om en rejäl speedway-olycka när han kraschade rejält i en match i Polen och blev rullstolsburen. Ovalen i Orionparken har även varit en del av sportsliga dalar för Rospiggarna där man bland annat kört i lägre serier även under storhetsperioden.

Några tongivande förare

Nicki Pedersen

Född: 1977-04-02
Land: Danmark
Klubb: Rospiggarna
Meriter: 3 VM-guld, 4 lag-VM-guld, SM-guld, EM-guld, Dansk mästare 7 gånger.

Danske Nicki Pedersen är en av de riktigt, riktigt stora i speedwaysporten. Att dansken var permanent VM-förare mellan 2001 och 2018 är svårslagna papper. Nicki var topp 6 i den svenska förarligan under 10-talets samtliga säsonger. Att Pedersen som dansk blev vald till, trumvirvel, “Årets smålänning” 2008 är också en utmärkelse som inte går av för hackor. Efter att ha studsat runt mellan de flesta småländska föreningar lämnade Nicki Pedersen Västervik ännu en gång för att inleda 20-talet i Hallstavik hos Rospiggarna. Nyförvärvet är en levande legendar. I en rik dansk speedwayhistoria är det bara Hans Nielsen som vunnit fler VM-titlar än Pedersen. Hans 196 inkörda poäng från GP-säsongen 2007 är tangerat rekord i GP-serien, ett rekord som Tony Rickardsson tidigare höll själv. 43-taggaren kommer till Credentia Arena med ett ingångssnitt på 2,026.

Adrian Miedzinski

Född: 1985-08-20
Land: Polen
Klubb: Rospiggarna
Meriter: U21-mästare i Polen, Guld i U21-VM, Polska Guldhjälmen

16 år ung var Adrian Miedzinski vid seniordebuten i tävlingssammanhang. Året var 2002, klubben Apator Torun, i polska högstaserien Ekstraliga. På svensk mark har polacken hunnit med att avverka en drös klubbar, som Indianerna, Hammarby, Vargarna samt Smederna. Rospiggarna var Adrians adress under två säsonger, 2006 och 2007, och 13 år senare var det dags för en återförening. Lagledaren Peter Jonsson återförenas med sin favoritpolack som han tidigare arbetat med i Vargarna under flera säsonger. Mister Miedzinski brukar bli en publikfavorit var han än hamnar eftersom körstilen är synnerligen spektakulär och mentaliteten är bakad av äkta polsk granit.

Rasmus Jensen

Född: 1993-10-16
Land: Danmark
Klubb: Rospiggarna
Meriter: Brons i Danska Mästerskapen, Silver i Junior-EM

Utvecklingskurvan pekar rakt upp mot himlen för föraren från Holsted. Under 2019 nästan fördubblade Rasmus Jensen sitt snitt i Elitserien, bleka 0,858 förvandlades till respektabla 1,489. Tillsammans med lagkaptenen Andreas Jonsson körde Jensen in fem stycken 5-1:or under sin formidabla säsong, dessutom håvade dansken in ytterligare fyra segrar med fyra pinnars marginal. De mest framstående egenskaperna i Rasmus artilleri är startsnabbheten samt stilrenheten. Utanför speedwaybanan är Rasmus kanske inte lika stilren, 2018 deltog dansken i skandalsåpan Paradise Hotel i Mexiko fjärran från lervällingen i den vardagliga ovalen. Inför 2020 valde Jensen att förlänga kontraktet med Rospiggarna som är hans fjärde klubb på blågul mark efter bakgrunden i Vargarna, Vetlanda och Dackarna.

Spela på Elitserien på Oddset

Till startsidan för speedway