Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Finlands F1-hopp denna säsong!

F1-föraren från de tusen sjöarnas land ser mer harmonisk ut än någonsin. Verkar trivas som fisken i vattnet hos Alfa Romeo där pressen inte är lika påtaglig som hos Mercedes. Har sin stora usp i kvalsammanhang men tydligt svagare i racetrim. Trolig plats i mittfältet precis som i fjol.
Till oddsen för F1

Läs mer om F1-föraren Valtteri Bottas

Valtteri Bottas

Född: 1989-08-28
Land: Finland
Stall: Alfa Romeo
Meriter: 10 vinster, 67 pallplaceringar, 2 sprint och 20 Pole Positions

Läs mer om andra Formel 1-förare

Finland är otvivelaktigt ett av världens främsta racingländer men efter Kimi Räikkönens pensionering finns för första gången på länge bara en blåvit förare på gridden. Valtteri Bottas – som haft en hund vid namn Rubens Barrichello, döpt efter den brasilianska föraren – är främsta finne men även hans stjärna har dalat inför kommande säsong, då han inte fick förnyat förtroende av toppteamet Mercedes. 

Bottas inledde sin F1-karriär i Williams där han körde totalt fyra säsonger, med en sammanlagd fjärdeplats som bästa resultat. Det gjorde att Mercedes fick upp ögonen för finnen, och när Nico Rosberg avslutade karriären efter sin förartitel 2016 hämtade Merca in Bottas inför säsongen 2017. Hos tyskarna lossnade det dock aldrig riktigt och även om han hjälpte teamet att plocka hem konstruktörs-VM sju år i följd har Bottas personliga resultat lämnat mer att önska trots en ofta överlägsen bil. I Alfa Romeo är chanserna på framskjutna placeringar små för den okrönte kval- och sprintkungen som har enorma problem att hävda sig när det blir race hjul mot hjul. Ett bet på en mittenplacering 2023 är knappast vågat vad gäller finländaren.

Till oddsen för F1