Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
Bli kund och få 100 kr i bonus. Läs mer

F1-race 2023

Formel 1-säsongen 2023 är i full gång! Nu väntar ett härligt racing-år fram till säsongsavslutningen i Abu Dhabi i slutet av november. Kolla in schemat för årets F1-race!

Deltävling 7 – Monacos GP

Circuit de Monaco, Monaco
Söndag 28 maj, 2023

Öppningsår: 1929
Kapacitet: 37 000 åskådare
Banlängd: 3,340 km
Varv: 78
Sprint: -

Kanske det mest prestigefyllda loppet i Formel 1. Lyx i överflöd i Monaco denna helg när Monte Carlos smala gator stängs av för att göra plats för idrottsårets mest glamorösa tillställning. Gator vars brunnslock måste svetsas fast för att inte ryckas upp av bilarnas aerodynamik under loppet. Banan är smal, nästan helt utan avåkningsområden och är med sina dryga 3300 meter kortast av samtliga. Det gör att Circuit de Monaco är nästintill omöjlig att köra om på och således är kvalet tillsammans med starten nästan viktigare för resultatet än själva racet i sig. Det belystes med all önskvärd tydlighet under 2018 när Daniel Ricciardo haltade hem en uppmärksammad seger där australiensaren, trots nästan ett halvt lopp med stora skador på bilen, lyckades hålla frustrerade motståndare bakom sig.

Läs mer om hela säsongen längre ner på sidan!  

Spela på F1 på Oddset

Deltävling 8 – Spaniens GP

Circuit de Barcelona-Catalunya, Barcelona
Söndag 4 juni, 2023

Öppningsår: 1991
Kapacitet: 140 700 åskådare
Banlängd: 4,655 km
Varv: 66
Sprint: -

Förmodligen den bana F1-stallen känner till allra bäst då merparten av försäsongstesterna äger rum här. Gynnsamma väderförhållanden, alla typer av kurvor och långa raksträckor lockar stallen och i grund och botten är det också en grym bana. Eftersom så stor del av testerna görs här blir det dock ofta relativt små skillnader på bilarna då samtliga team i princip lyckas maximera bilens inställningar. Mer ofta än sällan uteblir skrällarna därav och det speglas inte minst i listan över segrarna i modern tid. Sir Lewis Hamilton och Michael Schumacher står på sex segrar vardera. Fjolårets segrare Max Verstappen var förvisso inte favortitippad då Leclerc startade i Pole position, men till slut fick vi ändå se dubbelt Red Bull i topp efter Ferraris genomgående svaga racedag.

Deltävling 9 – Kanadas GP

Circuit Gilles Villeneuve, Montreal
Söndag 18 juni, 2023

Öppningsår: 1978
Kapacitet: 100 000 åskådare
Banlängd: 4,361 km
Varv: 70
Sprint: -

Innan 2018 och modellen Winnie Harlows målflaggsdebacle, där hon viftade ett varv för tidigt (vilket skapade stor förvirring hos förarna och ett ramaskri utan dess like hos fansen), var Kanadas GP kanske mest känd för sin “Wall of Champions” där mängder av mästare, bland annat Gilles Villeneuve själv, fått bryta efter att ha gått i muren mellan kurva 12 och 13. Lyckligtvis utan större skador. Inför 2017 var därför arrangörerna på order av FIA till slut tvungna att korrigera vinkeln på kurvans utgång för att minska olycksrisken. Loppet är annars präglat av flera långa raksträckor och kan man hålla sig inom DRS-avstånd ut ur kurvorna finns ofta goda möjligheter att ta sig förbi på efterföljande rakor. Banan är belägen på Ile de Notre Dame, en konstgjord ö mitt i Saint Lawrence-floden i Montreal.

F1-startsida
F1-stall
F1-förare
F1-historiska förare

Läs mer om deltävling 10 - 23 längre ner  

Formel 1-race 2023

Max Verstappen vann smått otroliga 15 av 22 F1-race under förra säsongen. Hur många vinner holländaren i år?

Deltävling 10 – Österrikes GP

Red Bull Ring, Spielberg
Söndag 2 juli, 2023

Öppningsår: 1970
Kapacitet: 40 000 åskådare
Banlängd: 4,326 km
Varv: 71
Sprint: 100 km

Red Bull Ring, tidigare känd som A1-Ring, har bara åtta kurvor totalt. Ingen annan bana har färre. Det gör det som upplagt för snabb racing med långa raksträckor där förarna får lyfta på vingen och utnyttja DRS. Förarna brukar ligga på full gas nära 70 procent av loppet. Trots att det bara finns åtta kurvor kan dock flera, speciellt under regniga förhållanden, vara riktigt luriga då de dessutom sluttar. En av de mest omdiskuterade händelserna inträffade år 2002 när Rubens Barrichello efter teamorder i princip stannade några meter före mållinjen för att släppa förbi teamkamraten Schumacher i jakten på VM-titeln. Värt att notera är också att hemmateamet Red Bull Racing segrat här tre av de fem senaste åren.

Deltävling 11 – Storbritanniens GP

Silverstone Circuit, Silverstone
Söndag 9 juli, 2023

Öppningsår: 1948
Kapacitet: 150 000 åskådare
Banlängd: 5,891 km
Varv: 52
Sprint: -

Tillsammans med Barcelona lite av en hemmaplan för många stall. Hela sju team har sin bas i Storbritannien. Känd för den snabba säregna kurvkombinationen Maggot, Beckets och Chapel är detta en av de stora höjdpunkterna på året när F1 kommer "hem". 2018 ryktades bli banans sista år på kalendern på grund av finansieringsproblem men efter många om och men är Silverstone kvar på programmet. Banan har genom åren framförallt gynnat bilar med hög toppfart vilket också medfört en hög olycksrisk. Något som inte hindrade Sir Lewis Hamilton att – i en av de snabbaste kurvorna på hela kalendern – putta sin närmaste konkurrent Max Verstappen av banan i en hiskelig krasch som uppmättes till makalösa 51G. Engelsmannen klarade sig i sin tur oskadd och kunde därefter, tack vare ytterst minimala domarbestraffningar, defilera hem sitt hemmarace i en av de mest uppmärksammade händelserna på många år. Silverstone byggdes annars från början som bas för de allierades bombplan under andra världskriget innan den gjordes om för motorsport. År 1950 stod Silverstone som värd för det första Formel 1-loppet någonsin.

Deltävling 12 – Ungerns GP

Hungaroring, Budapest
Söndag 23 juli, 2023

Öppningsår: 1986
Kapacitet: 70 000 åskådare
Banlängd: 4,381 km
Varv: 70
Sprint: -

Som första F1-lopp någonsin att ta plats bakom järnridån var Ungerns Grand Prix 1986 en milstolpe i historien. Loppet, som vanns av brassen Nelson Piquet, har funnits med i kalendern sedan dess. Är det någonstans man ska åka för att se sporten live är det här då nära 80 procent av banan är synlig från huvudläktaren tack vare dess upphöjda placering. Då banan bara används en gång per år brukar greppet däremot vara sådär och det går generellt som snabbast under loppets sista varv då bilarnas däck tryckt ned gummi i asfalten. Det gör det också svårt att köra om då förarna måste lämna den “vanliga” racelinjen för ouppkörda spår med sämre grepp. En bra startposition är därför extra viktig i Budapest.

Deltävling 13 – Belgiens GP

Circuit de Spa-Francorchamps, Liège
Söndag 30 juli, 2023

Öppningsår: 1922
Kapacitet: 70 000 åskådare
Banlängd: 7,004 km
Varv: 44
Sprint: 100 km

Klassiska Spa stoltserar med F1-cirkusens längsta bana i vad som anses vara den förmodligen bästa racingbanan i hela världen. Circuit de Spa har allt förutom optimala väderförhållanden. Banan är belägen i det belgiska bergsområdet Ardennerna vilket ofta ger väldigt oförutsägbart väder och rejäla regnskurar. Det är knappt pengarna tillbaka på att regndäcken måste på någon gång under loppet. Under en period i Spas långa GP-historia kom det regn 20 år i rad. Michael Schumacher, som under karriären kallade banan för den bästa i världen, tog här sin allra första av vad som skulle bli totalt 91 segrar.

Deltävling 14 – Nederländernas GP

Circuit Zandvoort, Zandvoort
Söndag 27 augusti, 2023

Öppningsår: 1948
Kapacitet: 105 000 åskådare
Banlängd: 4,272 km
Varv: 72
Sprint: -

Verstappens stjärnstatus inom Formel 1 har inte gått obemärkt förbi i hemlandet. Den fick till och med Nederländerna att, efter 35 års uppehåll, åter öppna upp den klassiska banan Zandvoort år 2021. De orangea går man ur huse för att få en skymt av sin nationalidol och ingen annanstans är stödet för en förare så påtagligt som här. Banan som sådan gjordes om en del inför återkomsten och inte minst den sista kurvan innan upploppet som nu är graderad, det vill säga lutad, för att möjliggöra högre hastigheter in på start- och målsträckan. Även utgången i kurva tre är speciell då den sjunker i höjdled snabbt vilket gör att förarna, som sitter lågt i bilen, får klart begränsad sikt. Förra årets race vanns för andra säsongen i följd av Max Verstappen, som såklart hoppas kunna upprepa bedriften framför det galna publikhavet.

Deltävling 15 – Italiens GP

Autodromo Nazionale Monza, Monza
Söndag 3 september, 2023

Öppningsår: 1922
Kapacitet: 113 860 åskådare
Banlängd: 5,793 km
Varv: 53 
Sprint: -

Ikoniska Monza i utkanten av Milano byggdes 1922 och är den första specialbyggda racerbanan fortfarande i bruk i världen. Ferraris hemmaplan bjuder så gott som alltid på ett knallrött publikhav, makalös atmosfär och spektakulär racing. Kombinationen av långa raksträckor och smala chikaner är en utmaning för både förare och bilar som kräver full gas nära 75 procent av tiden. Historiskt har layouten dock inte passat hemmateamet särskilt väl och innan Leclercs oerhört efterlängtade seger 2019 hade Ferrari faktiskt inte vunnit sedan 2010 när Fernando Alonso stod överst på pallen. Förra året präglades av en incident mellan Max Verstappen och Sir Lewis Hamilton som körde ihop i en kurva. Holländarens bil studsade till och landade ovanpå brittens i en dråplig situation som tvingade båda förarna att bryta loppet, som sedan vanns av Daniel Ricciardo.

Deltävling 16 – Singapores GP

Marina Bay Circuit, Singapore
Söndag 17 september, 2023

Öppningsår: 2008
Kapacitet: 90 000 åskådare
Banlängd: 5,073 km
Varv: 61
Sprint: -

Tävlingen på Marina Bay Circuit är något av en modern klassiker. Med Singapores imponerande skyline i bakgrunden har banan, som var den första och länge också den enda på touren att förlägga sitt lopp nattetid, etablerat sig som en favorit bland sponsorerna och fansen. En känsla som till en början inte alls delades av förarna. Kritiken mot loppet var hård i allmänhet och i synnerhet mot kurva 10, som länge kallades för “den värsta kurvan i hela Formel 1”. Något som till slut gjorde att kurvan, tillsammans med ett par andra förändringar, ritades om inför 2013. 2017 bjöds vi på dramatik då Vettel körde ihop med Verstappen och teamkamraten Räikkönen direkt efter start vilket ledde till att samtliga tre fick bryta loppet. Genom åren har dock just Sebastian Vettel trivts väldigt bra här – tyskens fem segrar är flest någonsin i Singapores GP – och det återstår att se om han kan hålla Hamilton, som jagar på fyra, bakom sig.

Deltävling 17 – Japans GP

Suzuka International Circuit, Suzuka
Söndag 24 september, 2023

Öppningsår: 1962
Kapacitet: 155 000 åskådare
Banlängd: 5,807 km
Varv: 53
Sprint: -

Ihop med Monaco och Spa är Suzuka kanske den mest krävande banan för förarna under året. Banan är notoriskt hård på däcken och påminner i grunden om en åtta på så vis att en sektion passerar över den andra via en bro. En layout som gör den unik och ensam i sitt slag på kalendern och som gör att körriktningen går både med- och moturs. Något som även ger plats för många fina kurvor längs vägen, vilket gör att bilarnas downforce samt kurvhantering är helt avgörande när de viner runt det ikoniska pariserhjulet i anslutning till banan. Arrangemanget runt omkring har däremot fått hård kritik på senare år då säkerhetsrutinerna brustit vid flera tillfällen. Brister som år 2014 ledde till ett dödsfall då Carlos Bianchi krockade med en traktor som befann sig inne på körbanan för att lyfta bort en krockad bil i dålig sikt. Liknande scener utspelade sig i fjol då samma traktor, utan förarnas vetskap, skickades ut i det kraftiga regnovädret och sånär blev pååkt av av Pierre Gasly innan racet avbröts.

Deltävling 18 – Qatar GP

Lusail International Circuit, Lusail
Söndag 8 oktober, 2023

Öppningsår: 2021
Kapacitet: 8000 åskådare
Banlängd: 5,380 km
Varv: 57
Sprint: 100 km

Som en förmodad del i Qatars sportswashing-projekt köptes rättigheterna att arrangera ett Grand Prix in. Timingen var perfekt – det första racet gick av stapeln den 21 november 2021 och var då den näst sista tävlingen i den mest rafflande och kanske bästa säsongen någonsin. Loppet vanns av Red Bull Racings Max Verstappen, som förvaltade sin pole på bästa sätt och i och med det gick upp på samma totalpoäng som Lewis Hamilton inför det avslutande racet. Under 2022 var banan inte med i kalendern då VM i fotboll pockade på uppmärksamheten, men 2023 slår den hypermoderna anläggningen åter upp portarna för den lilla skara som är på plats för att se säsongens fjärde nattrace.

Deltävling 19 – USA:s GP

Circuit of the Americas, Austin
Söndag 22 oktober, 2023

Öppningsår: 2012
Kapacitet: 120 000 åskådare
Banlängd: 5,516 km
Varv: 56
Sprint: 100 km

Amerikanarna kan sannerligen göra show av sport och det är helt annan nivå på evenemanget runt omkring loppet när F1-cirkusen tar sig till Texas. Woody Harrelson, Michael Douglas, Matthew McConaughey och Owen Wilson är bara några av de profiler som agerat frontfigurer och gett ytterligare stjärnglans till loppet. Racet bjuder på lite luriga förutsättningar med höjdskillnader på som mest 40 meter vilket förarna inte är särskilt vana vid. Vi får också se många av de mer kända delarna från andra banor som Silverstone och Hockenheim då Circuit of the Americas, som anlades 2012, är lite av en “Best of” vad gäller layout. Flertalet kurvor är dessutom breddade för att öppna upp fler racinglinjer och oddsen för att få se omkörningar kan knappast bli bättre. Amerikanarna gör allt för en bra show!

Deltävling 20 – Mexikos GP

Autódromo Hermanos Rodríguez, Mexico City
Söndag 29 oktober, 2023

Öppningsår: 1962
Kapacitet: 110 000 åskådare
Banlängd: 4,304 km
Varv: 71
Sprint: -

Efter 25 års frånvaro gjorde Mexikos GP år 2015 återigen entré i motorsportens finrum. Med en gammal baseboll-arena som huvudläktare är det kanske den häftigaste banan av dem alla. Säkert är i alla fall att den på dryga 2200 meters höjd är högst belägen av samtliga på programmet och alltid bjuder på en fantastiskt publikfest. Ibland blir det också dramatiskt, något vi fick se prov på 2017 då Sir Lewis Hamilton, efter en både cynisk kollision redan på första varvet med närmsta titelkonkurrenten Sebastian Vettel, kunde säkra VM-titeln med en fjärdeplats. 2022 års race vanns, precis som 2021, av Max Verstappen framför just Hamilton samt hemmaföraren Sergio Peréz.

Deltävling 21 – Brasiliens GP

Autódromo José Carlos Pace, São Paulo
Söndag 5 november, 2023

Öppningsår: 1940
Kapacitet: 60 000 åskådare
Banlängd: 4,304 km
Varv: 71
Sprint: 100 km

Sao Paulos Grand Prix, också känd som Interlagos, brukar bli en riktig folkfest med snudd på karnevalstämning. Banan, asfalten och dess faciliteter må vara slitna, men bland förarna ses loppet som ett av de roligaste att köra på hela året. Autodromen har ofta legat sist i kalendern och har bjudit på stor dramatik genom åren. Under slutsekunderna av 2008 års säsong fick vi se Lewis Hamilton stjäla både raceseger och VM-titel från den brasilianske hemmaföraren Felipe Massa i banans sista kurva. Från 2021 minns vi Hamiltons uppkörning från tionde startposition till seger tack vare Mercedes uppdaterade motor som gjorde bilen totalt överlägsen gentemot sina konkurrenter. Även i fjol stod Mercerdes som segrare då George Russell skrällde och tog sin första tillika hittills enda Grand Prix-seger.

Deltävling 22 – Las Vegas GP

Las Vegas Street Circuit, Las Vegas
Söndag 18 november, 2023

Öppningsår: 2023
Kapacitet: varierande (stadsbana)
Banlängd: 6,120 km
Varv: 50
Sprint: -

Formel 1 växer så det knakar på andra sidan Atlanten. Så pass att ett tredje lopp från staterna nu äntrar kalendern – 2011 var det inte ett enda – och visst har de sparat det bästa till sist. Efter ett mindre försök att arrangera ett lopp i början av 80-talet är “The City of Lights” nu tillbaka med en stadsbana och det mest självskrivna nattracet av dem alla. Exakt vilken typ av racing det blir återstår att se, men då tidiga paralleller dras med Monzas så kallade Temple of Speed kommer det tveklöst gå undan när bilarna viner förbi Caesars Palace, Bellagio, The Venetian och vidare ut på The Strip. Oddsen på att vi får se ett par omköringar är låga när bilarna öppnar vingen.

Deltävling 23 – Abu Dhabis GP

Yas Marina Circuit, Abu Dhabi
Söndag 26 november, 2023

Öppningsår: 2009
Kapacitet: 60 000 åskådare
Banlängd: 5,554 km
Varv: 55
Sprint: -

Cirkusen avslutas som vanligt i Abu Dhabi där skrytbygget för 10 miljarder, Yas Marina, sedan 2014 fått äran att årligen stänga F1-säsongen. Det är sällan själva titelracet avgjorts här då mästaren på senare tid ofta korats med 2-3 lopp kvar att köra, men vid de sällsynta tillfällen mästerskapet stått på spel har dramatiken å andra sidan varit total. 2010, då inte mindre än fyra förare gjorde upp om VM-titeln som efter ett rafflande race kneps av Sebastian Vettel i hans första av vad som skulle bli fyra raka titlar, är ett bra exempel. Ett annat, och kanske det allra bästa, hämtas från 2021. Allt från säkerhetsbilar, depå-strategier och triangeldramat mellan Sergio Peréz, Max Verstappen och stora rivalen Hamilton till Latifis avåkning med fem varv kvar samt domaren Michael Masis mästerskapsavgörande beslut därefter. När racet återupptogs på sista varvet efter allmän kalabalik hade Verstappen nya däck men Hamilton hade det inte. Nederländaren tog sig förbi och vann sin första VM-titel någonsin, vilket fick Mercedes att gå i taket och den sjufaldigt mästerskapsvinnande britten att fundera på att lägga av. Vi hoppas på liknande dramatik även detta år, även om oddsen är astronomiska.

Formel 1 resultat 2023

Red Bulls stjärnduo har inlett säsongen starkt. Regerande världsmästaren Max Verstappen och teamkamraten Sergio Pérez har vunnit racen hittills.

Vinnare Bahrains GP: Max Verstappen, Red Bull Racing

Vinnare Saudiarabiens GP: Sergio Pérez, Red Bull Racing

Vinnare Australiens GP: Max Verstappen, Red Bull Racing

Vinnare Azerbajdzjans GP: Sergio Pérez, Red Bull Racing

Vinnare Miamis GP: Max Verstappen, Red Bull Racing

 

Spela på F1 på Oddset