IFK Norrköping

Grundad: 1897
Hemmaarena: Östgötaporten
SM-guld: 13 st
Tränare: Jens Gustafsson

Få svenska fotbollsklubbar har finare anor än IFK Norrköping. De har blivit svenska mästare 13 gånger och vunnit Svenska Cupen vid sju tillfällen. Storhetstiden varade från 1940- till 1960-talet där Peking vann Allsvenskan inte mindre än elva gånger. Med legender som Gunnar Nordahl och Nils Liedholm i laget blev de kända som Guldköping. Efter en dipp med spel i Superettan tog IFK Norrköping till säsongen 2011 åter plats i Allsvenskan där de etablerat sig med full kraft. Under nuvarande förbundskapten Janne Andersson gick man hela vägen 2015 och tog klubbens första SM-guld på 16 år. IFK har haft det lätt att locka några av Sveriges absolut största talanger till sig och har de senaste åren haft riktigt slagkraftiga lag. I fjol var östgötarna med och hotade AIK om SM-guldet och slutade till sist på silverplats, två poäng bakom Gnaget. Den som letar värde denna säsong kan få fina odds på att Norrköping når hela vägen.

Spela på Norrköping i Allsvenskan på Oddset.
Läs mer om de andra lagen i Allsvenskan.

Tongivande spelare

Isak Pettersson 

Född: 1994-04-02
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Den unga målvakten Carl Isak Emanuel Pettersson, född i Halmstad, har två väldigt fina säsonger bakom sig. Den 1:a april debuterade Isak för HBK i 1-0 segern mot IFK Norrköping men trots att hallänningarna trillade ur Allsvenskan 2017 så gjorde den 181 centimeter långe målvakten en riktigt stark säsong. Efter degraderingen bar det av till Norrköping och debutsäsongen i Peking i fjol var en stor succé för burväktaren. Att säga att Isak var en av Norrköpings bästa spelare skulle absolut inte vara någon överdrift. Kan den unge målvakten toppa fjolårssäsongen och således se till så att Peking blir en utmanare till SM-guldet även den här säsongen? I 2-2 matchen mot Island under januariturnén debuterade Isak för Blågult då han byttes in mot Oscar Linnér i halvtid.

Alexander Fransson

Född: 1987-03-22
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Alexander Fransson gör sin andra sejour i IFK Norrköping. Han återvände till Peking efter 2,5 säsong i den schweiziska ligan (FC Basel, Lausanne Sport) sommaren 2018. Fransson har varit väldigt framgångsrik i sin ännu unga karriär. Han har vunnit tre ligatitlar hittills, bland annat SM-guld med IFK Norrköping 2015. Norrköpingssonen har varit given i alla svenska ungdomslandslag och också fått göra åtta landskamper för Blågult. Den defensive mittfältaren är viktig för balansen i IFK Norrköping och bidrar också en del i offensiven. Nya utlandsäventyr kan bli aktuella för Alexander Fransson, men han har kontrakt med Peking till 2021.

Kalle Holmberg

Född: 1993-03-03
Land: Sverige
Position: Anfallare

Karl Holmberg har varit en av de stabilaste målskyttarna i Allsvenskan de senaste åren. Han gjorde sina första spelminuter som 18-åring för ÖSK 2011 och två år senare gjorde Holmberg tio mål i Superettan för Örebro. Totalt har anfallaren gjort sju säsonger i svensk fotbolls högsta serie och vann hela skytteligan i Allsvenskan 2017. Holmberg har också debuterat i landslaget. Trots att skyttekungen gjort många mål i flera år har det ännu inte blivit något spel utomlands för strikern. Kontraktet med IFK Norrköping går dock ut efter säsongen 2019, så det lär ryktas en del om Kalle Holmberg framöver.

Simon Thern

Född: 1992-09-18
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Simon Thern är en av två spelare i IFK Norrköping som är söner till spelare från det klassiska svenska landslag som tog brons i VM 1994. Simons pappa heter Jonas Thern och lagkompisen Jordan Larssons pappa är legendaren Henrik Larsson. Simon Thern är bara 26 år gammal men har haft en lång karriär. Thern debuterade i division 1 med IFK Värnamo redan 2008, och har spelat i Allsvenskan med fyra olika klubbar, Helsingborg, Malmö FF, AIK och nu IFK Norrköping. Det har också blivit spel i Eredivisie med Heerenveen för Thern, som är välmeriterad. Han har redan vunnit SM-guld tre gånger, och kommit tvåa två gånger. Han har också vunnit svenska cupen i fotboll, och gjort fyra landskamper. Det lär bli ytterligare något utlandsäventyr för Thern, som har kontrakt med IFK Norrköping över säsongen 2020.

Jordan Larsson

Född: 1997-06-20
Land: Sverige
Position: Anfallare

21-årige Jordan Larsson är anfallare, precis som sin legendariske far, Henrik Larsson, vilket gör jämförelserna oundvikliga. Jordan är kanske ingen superstjärna ännu, men man ska komma ihåg att Henkes karriär inte tog rejäl fart förrän han var i 25-årsåldern, när han värvades till Celtic. Jordan Larsson debuterade i Allsvenskan redan som 17-åring 2014, för Helsingborg, och slog igenom på allvar två säsonger senare i HIF, när han gjorde sju mål. Han värvades till NEC Nijmegen i januarifönstret 2017 men stannade bara ett år i Holland innan han skrev kontrakt med IFK Norrköping. Jordan Larsson har fått debutera för Blågult, efter att ha varit given i alla Sveriges ungdomslandslag.

Christoffer Nyman

Född: 1992-10-05
Land: Sverige
Position: Anfallare

Christoffer Nyman är en av flera spelare i IFK Norrköping som är runt 25 år, och en av flera som använder Peking som språngbräda för att ta sig ut i Europa igen. Totte är tillbaka i Norrköping efter 2,5 säsong i Bundesliga 2 och Eintracht Braunschweig, där klubben åkte ur Bundesliga 2 under Nymans andra säsong där. Christoffer Nyman har IFK Norrköping som moderklubb och har i Sverige varit föreningen trogen, undantaget en kort låneperiod till grannklubben Sylvia. Med Peking har Nyman vunnit SM-guld och varit en given del av anfallet. Men i år får han konkurrens av både Jordan Larsson och Kalle Holmberg om centerpositionen. Nyman har också gjort tio landskamper för Sverige.

Spela på Allsvenskan på Oddset.
Till startsidan för Allsvenskan.