Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IFK Norrköping 2024

"Peking" har ambitioner att vara ett topplag, men de senaste säsongerna har spelet inte stämt. Nu är tanken att nya tränaren Andreas Alm ska få laget att lyfta. Lyckas han?
Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

Bild på en fotboll och en supporterhalsduk med allsvenska laget Norrköpings färger

Fakta om IFK Norrköping

Smeknamn: Peking
Grundad: 1897
Hemmaarena: Platinumcars Arena
SM-guld: 13 st
Tränare: Andreas Alm

Få svenska fotbollsklubbar har finare anor än IFK Norrköping. Fotbollsklubben har blivit svenska mästare 13 gånger och vunnit Svenska Cupen vid sju tillfällen. Storhetstiden varade från 1940- till 1960-talet där “Peking” vann Allsvenskan inte mindre än elva gånger. Med legender som Gunnar Nordahl och Nils Liedholm i laget blev de kända som Guldköping. Efter en dipp med spel i Superettan tog IFK Norrköping till säsongen 2011 åter plats i Allsvenskan där de etablerat sig med full kraft. 

Under blivande förbundskaptenen Janne Andersson gick man hela vägen 2015 och tog klubbens första SM-guld på 16 år. IFK har haft lätt att locka några av Sveriges absolut största talanger till sig och har de senaste åren haft riktigt slagkraftiga lag. De senaste säsongerna har dock varit stora besvikelser under både Jens Gustafsson, Rikard Norling och Glen Riddersholm. Frågan är hur det ska gå med Andreas Alm som inte har positiva omdömen med sig från andra sidan sundet.

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

Spelare i IFK Norrköping

Det finns fler frågetecken än utropstecken i IFK Norrköping nuförtiden. Förra vårens dominant Arnór Sigurdsson är ett minne blott och varken Totte Nyman eller Arnór Traustason blir yngre med åren. En viktig rekrytering inför 2024 är mittbacken Amadeus Sögaard som bar kaptensbindeln i Brommapojkarna och var riktigt pålitlig som spelförande mittback i fjol.

Oscar Jansson

Född: 1990-12-23
Land: Sverige
Position: Målvakt

Oscar Jansson startade sin karriär på fotbollsplanen i Örebro-laget Karlslund. Den mycket lovande unge målvakten fick 2007 chansen att slå sig in i Tottenham Hotspurs juniorlag och akademi. En fantastisk möjlighet för Jansson som 2008 fick debutera i London-lagets A-trupp i en träningsmatch mot Leyton Orient. Något större avtryck på seniorscenen blev det dock aldrig hos Spurs. Efter en mindre lånecirkus valde den då 23-årige keepern att vända hemåt. Från säsongen 2013 och framåt var den duktige målvakten ett stående inslag mellan stolparna hos Örebro SK. 33-åringens kontrakt med närkingarna löpte dock ut under 2020 då han valde att tacka för sig med motiveringen att utlandet lockade. När Jansson dök upp i IFK Norrköping inför 2021 blev det ramaskri bland Kubanerna. I Peking har Jansson varit en konstant mellan stolparna under de senaste tre åren och det är låga odds på att han står mellan stolparna när vi drar igång serien under våren.

Jacob Ortmark

Född: 1997-08-29
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Jacob Ortmark var en exceptionell talang som fotbollsspelare redan som liten knodd. 2014, när Ortmark var blott 16 år gammal fick han göra allsvensk debut för plantskolornas plantskola, BP. Men vägen till den stora scenen har knappast varit spikrak för den artistiska fältaren. Efter en stark säsong 2020 med det Degerfors som tog klivet upp till Allsvenskan kom hans stora genombrott i Sirius året därpå, som fick IFK Norrköping att slanta upp ordentligt för kreatörens signatur. Ortmark är tekniskt briljant och bolltrygg som få, men lite otippat var han under 2022 östgötarnas farligaste spelare på offensiva fasta. Tre av fyra bajlor kom från den 174 centimeter långe stockholmarens panna och bakom den fjärde låg en spektakulär bicicleta. 2023 blev spolierat av den korsbandsskada som Ortmark ådrog sig under sommarens kamratmöte mot Blåvitt.

Vito Hammershöy-Mistrati

Född: 1992-06-15
Land: Danmark
Position: Mittfältare

Efter att ha harvat i den danska andradivisionen fram till 25-års ålder blommade Vito Hammershöy-Mistrati ut till en fullfjädrad finrumsspelare. Med Randers FC tog VHM stora kliv och blev en av danska Superligans bästa spelfördelare. Köpenhamnaren tilldelades lagkaptensbindeln hos Randers FC innan han såldes till rumänska Cluj. Det blev en ultrakort sejour i Östeuropa för Vito som lockades av sin landsman Glen Riddersholms nya projekt i Östergötland. IFK Norrköpings nummer 10 var en av lagets bästa fotbollsspelare under sin debutsäsong, 2023, ett dussin personliga pinnar landade som kronan på verket.

Arnór Ingvi Traustason

Född: 1993-04-30
Land: Island
Position: Mittfältare

Som förevigad inom IFK Norrköpings supporterled efter guld-målet på Malmö Stadion 2015 var förväntningarna högt ställda när Arnór Ingvi Traustason återvände under sommaren 2022. Islänningen inledde fotbollskarriären i Keflavik och har sedan genombrottet i “Snoka” för drygt sju år sedan hunnit med att misslyckas i Rapid Wien, vara en kugge i ett dominant MFF och därefter leva loppan i New England Revolution. Ur matchform och på ett obalanserat mittfält tvingades Traustason ta ett stort defensivt ansvar under hösten 2022, vilket gjorde att hans spetskvalitéer blev lidande. Desto bättre gick det 2023 när islänningen fick full uppbackning från Glen Riddersholm och levererade nio strutar. Kan Andreas Alm se samma kvaliteter i 30-åringen talar oddsen för att det blir många fler mål framöver från “Trasten”.

Christoffer Nyman

Född: 1992-10-05
Land: Sverige
Position: Anfallare

Christoffer Nyman gjorde två och en halv säsong i Zweite Bundesliga för Eintracht Braunschweig, där klubben åkte ur den tyska andraligan under Nymans andra säsong på plats. I övrigt har “Totte” varit Peking trogen. Över 250 matcher och över 130 personliga poäng har burit frukt i form av ett SM-guld 2015 tillsammans med Janne Andersson. Elva landskamper har det blivit i Sveriges landslag för Nyman, bland annat under ledning av sin gamle kumpan Jan, och den hittills enda landslagsbaljan kom mot Vitryssland i VM-kvalet 2017. När IFK Norrköpings offensiv sprudlade hejdlöst under säsongen 2020 var det i huvudsak Totte som agerade exekutor. 18 mål innebar kronan som skyttekung. Peking-sonen fick 2021 spolierat av skador, men fick för det mesta vara frisk under de två efterföljande åren när 19 bollar prickades in i nät. Kan tränare Alm bara höja kvalitén på spelarna runt 31-åringen är detta en tänkbar skyttekung. Väl värt ett bet.

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset