Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Få svenska fotbollsklubbar har finare anor än IFK Norrköping. Fotbollsklubben från Östergötland har blivit svenska mästare 13 gånger och vunnit Svenska Cupen vid sju tillfällen.
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Läs mer om IFK Norrköping - fakta, spelare, tränare - på Svenska Spel Sport & Casino

Fakta om IFK Norrköping

Grundad: 1897
Hemmaarena: Östgötaporten
SM-guld: 13 st
Tränare: Rikard Norling

Storhetstiden varade från 1940- till 1960-talet där “Peking” vann Allsvenskan inte mindre än elva gånger. Med legender som Gunnar Nordahl och Nils Liedholm i laget blev de kända som Guldköping. Efter en dipp med spel i Superettan tog IFK Norrköping till säsongen 2011 åter plats i Allsvenskan där de etablerat sig med full kraft. Under nuvarande förbundskaptenen Janne Andersson gick man hela vägen 2015 och tog klubbens första SM-guld på 16 år. IFK har haft lätt att locka några av Sveriges absolut största talanger till sig och har de senaste åren haft riktigt slagkraftiga lag. De två senaste säsongerna har dock varit stora besvikelser under både Jens Gustafsson och Rikard Norling. Peking går därför in i 2022 med höga ambitioner och är en potentiell outsider i toppstriden.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Aktuella fotbollskuponger

IFK Norrköping – trupp

Viktige mittfältaren Alexander Fransson har lämnat för proffsspel i Grekland. Kan "Peking" fylla det tomrummet? Här är några av nyckelspelarna i truppen:

Oscar Jansson 

Född: 1990-12-23

Land: Sverige

Position: Målvakt

Oscar Jansson startade sin karriär på fotbollsplanen i Örebro-laget Karlslund. Den mycket lovande unge målvakten fick 2007 chansen att slå sig in i Tottenham Hotspurs juniorlag och akademi. En fantastisk möjlighet för Jansson som 2008 fick debutera i London-lagets A-trupp i en träningsmatch mot Leyton Orient. Något större avtryck på seniorscenen blev det dock aldrig hos Spurs. Efter en mindre lånecirkus valde den då 23-årige keepern att vända hemåt. Från säsongen 2013 och framåt var den duktige målvakten ett stående inslag mellan stolparna hos Örebro SK. 30-åringens kontrakt med närkingarna löpte dock ut under 2020 då han valde att tacka för sig med motiveringen att utlandet lockade. När Jansson dök upp i IFK Norrköping inför 2021 blev det ramaskri bland Kubanerna. Efter en tuff inledning på äventyret i Peking spelade Jansson upp sig under slutet av förra säsongen. Kan han hålla samma nivå som han avslutade fjolåret med blir Norling och company att räkna med 2022.

Godswill Ekpolo 

Född: 1995-05-14

Land: Nigeria

Position: Försvarare

Bara sju år gammal flyttade Elohor Godswill Ekpolo med sin familj från Nigeria till Spanien och Barcelona. Den numera 26-årige fotbollsspelaren tog sig igenom katalanernas ungdomsakademi hela vägen upp till att bli kapten för U21-laget, men något större genombrott blev det aldrig hos den mäktiga fotbollsklubben. Via Fleetwood Town och Mérida hamnade istället kraftpaketet i BK Häcken. 100 minnesvärda framträdanden blev det på Hisingen innan det var dags att flytta vidare till en annan arena med konstgräs som underlag. IFK Norrköping hade länge letat efter en ersättare till Filip Dagerstål och i Godswill Ekpolo har Rikard Norling fått precis vad han önskar. Ekpolo är lika skicklig på högerkanten som han är som mittback och att döma av matcherna i Svenska Cupen är det som det sistnämnda Godswill kommer att agera när Allsvenskan drar igång. 

Jonathan Levi 

Född: 1996-01-23

Land: Sverige

Position: Anfallare

Jonathan Levi var länge en doldis för den svenska publiken. 2019 presenterade sig skåningen med sin fart när han stod för flera fina insatser i Elfsborgströjan. Fem mål och fyra assist noterades Jonathan för, trots att han hade en skadedrabbad säsong. Den offensiva mittfältaren var då utlånad från den norska storklubben Rosenborg. Därifrån blev det en permanent flytt till IFK Norrköping där den kvicke fotbollsspelaren dödade sitt doldisskap genom magnifikt samspel med Haksabanovic, Nyman och Jóhannesson. Utöver det har frispråkiga intervjuer samt sjövilda frisyrer gjort sitt till för att pränta in Levi i svenska fotbollsfolkets medvetande. 26-åringen fick debutera i landslaget under januariturnén 2019 och har även gjort en dryg handfull U21-landskamper. På meritlistan finns en titel med Rosenborg i norska Eliteserien. Ett bet på att det blir många mål och frisyrer från Levis fötter och huvud 2022 behöver inte vara ett dåligt spel.

Christoffer Nyman 

Född: 1992-10-05

Land: Sverige

Position: Anfallare

Christoffer Nyman gjorde två och en halv säsong i Zweite Bundesliga för Eintracht Braunschweig, där klubben åkte ur den tyska andraligan under Nymans andra säsong på plats. I övrigt har “Totte” varit Peking trogen. Över 200 matcher och över 100 personliga poäng har burit frukt i form av ett SM-guld 2015 tillsammans med Janne Andersson. Tio landskamper har det blivit i Sveriges landslag för Nyman, bland annat under ledning av sin gamle kumpan Jan, och den hittills enda landslagsbaljan kom mot Vitryssland i VM-kvalet 2017. När IFK Norrköpings offensiv sprudlade hejdlöst under säsongen 2020 var det i huvudsak Totte som agerade exekutor. 18 mål av 28-åringen innebar kronan som skyttekung. Peking-sonen fick fjolåret spolierat av skador, håller han sig frisk den här säsongen kommer ingen att sakna Adegbenro. För då är oddsen låga på att Nyman slåss om en ny skytteligatitel.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset