Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IFK Värnamo mot ny fin säsong?

IFK Värnamo klarade av debutsäsongen i Allsvenskan med den äran. Det blev en tiondeplats till slut. Kan smålänningarna göra det ännu bättre i år?
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Fakta om IFK Värnamo

Grundad: 1912
Hemmaarena: Finnvedsvallen
SM-guld: -  
Tränare: Kim Hellberg 

Att få fira sitt 110-årsjubileum med att göra allsvensk debut är få föreningar förunnat. För IFK Värnamo blev det däremot verklighet under 2022. Efter ett kaosartat 2018 trillade smålänningarna ur Superettan under den före detta HIF:aren Roar Hansens ledning, något som så småningom skulle få styrelsen att agera på tränarfronten. Jonas Thern lotsade Kamraterna upp i Superettan inför säsongen 2021, men därefter saknade den gamla legendaren tillräcklig utbildning för att få leda laget i den näst högsta serien. In kom istället Robin Asterhed, före detta Malmö FF, och succén lät inte vänta på sig. Med ett offensivt viktat och ungt spelarmaterial tog nykomlingen hem Superettan i överlägsen stil och spelade därmed i Allsvenskan 2022. Det blev Värnamos första säsong i det blågula finrummet någonsin. Robin Asterhed vände dock tillbaka till Malmö FF och istället var det Kim Hellberg som tog över tränarsysslan tillsammans med Thern. Med hjälp av en magnifik Antonsson på topp löstes nytt kontrakt med god marginal. Nu är målkungen dock bortflugen och det blir spännande att se hur smålänningarna hanterar det tappet.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Spelare i IFK Värnamo

Som väntat försvann Marcus Antonsson under vintern och det är såklart ett rejält avbräck. Värnamo har dock hittat en spännande ersättare i Gustav Engvall som vill få igång sin karriär igen. I övrigt har smålänningarna ett hårt arbetande manskap utan att för den delen ha så många stjärnor som sticker ut. Det återstår att se om det är ett framgångsrecept i år igen.

Pilip Vaitsiakhovich

Född: 1990-03-26
Land: Belarus
Position: Målvakt

Pilip Vaitsiakhovich fostrades i Partizan Minsk och har också sina rötter i Belarus. Förstaslipsen mäter nästan två meter i strumplästen och förmågan att bland annat plocka ner inlägg och hörnor på imponerande vis har till slut tagit honom till Allsvenskan. Precis som hela IFK Värnamo hade Vaitsiakhovich aldrig spelat en minut i det blågula finrummet, men det betyder inte att burväktaren saknar rutin från fotbollsspelande på svensk mark. AFC United, Umeå, Trollhättan och Vasalund är andra föreningar som burväktaren representerat. 27 matcher blev det i Allsvenskan under 2022 och Pilip var en starkt bidragande orsak till att Värnamo hängde kvar i det svenska finrummet. Han kommer vara väldigt viktig för smålänningarna även under kommande säsong.

Oscar Johansson

Född: 1995-05-06
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Efter att ha fostrats hemma i Jönköping lämnade Oscar Johansson moderklubben Gnosjö IF för IFK Värnamo 2012. Efter drygt 100 framträdanden hos de blåvita smålänningarna tog mittfältaren klivet till Trelleborgs FF som då huserade i Allsvenskan. När treårskontraktet löpt ut med skåningarna gjorde smålänningen en hemvändning till sin gamla kamratförening där det blev spel i samtliga 30 seriestrider i Sveriges näst högsta serie. Oscar var IFK Värnamos bäste målskytt 2021 med sina sju fullträffar. I Allsvenskan stod Johansson för klart godkända tre mål och sex framspelningar under fjolåret. 27-åringen kan spela på många olika positioner men används i första hand som tvåvägsmittfältare med spetskompetens i de offensiva genombrotten. En laglojal och stenhårt arbetande herre.

Ajdin Zeljkovic

Född: 1997-12-26
Land: Sverige/Bosnien
Position: Anfallare

Ajdin Zeljkovic har tillhört en rad Göteborgs-klubbar och 2021 gjorde anfallaren braksuccé i ÖIS då han vann skytteligan i Superettan med sina 18 pytsar. Den säsongen blev han även utnämnd till seriens mest värdefulla spelare. Svensk-bosniern inledde också  2022 galant och under förra sommaren värvades 25-åringen av den allsvenska nykomlingen IFK Värnamo. Trots att Zeljkovic fick agera andrafiol bakom Marcus Antonsson och utgå från kanten var den första allsvenskan hösten lyckad. Oavsett om Antonsson blir kvar eller inte kommer det offensiva spelet kretsa mycket kring Zeljkovic som bär tian på ryggen.

Gustav Engvall

Född: 1996-04-29
Land: Sverige
Position: Anfallare

Gustav Engvall slog igenom som väldigt ung i IFK Göteborg och hade en lovande karriär framför sig. Den har dock inte riktigt blivit vad anfallaren hade hoppats på. Tiden i Bristol City var misslyckad och präglades av lån till Djurgården och IFK Göteborg. Visst såg det stundtals ut som att strikern hade hittat rätt i Mechelen, men där har speltiden avtagit rejält mot slutet. Faktum är att Engvall ännu inte gjort fler ligamål än åtta någon säsong, en notering han nådde upp till i genombrottssäsongen 2014. Nu ska 27-åringen starta om karriären igen hemma i Sverige där tanken är att Gustav ska ersätta Marcus Antonsson i Värnamos front. En minst sagt tuff uppgift med tanke på Antonssons succé under fjolåret. Det finns dock potential i denna fotbollsspelare och får han bara ut sitt kunnande på planen är oddsen låga att Gustav Engvall blir Värnamos bästa målskytt under 2023.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset