Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Att få fira sitt 110-årsjubileum med att göra allsvensk debut är få föreningar förunnat. För IFK Värnamo blir det däremot verklighet under 2022. 
Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

Fakta om IFK Värnamo

Grundad: 1912
Hemmaarena: Finnvedsvallen
SM-guld: -  
Tränare: Kim Hellberg 

Efter ett kaosartat 2018 trillade smålänningarna ur Superettan under den före detta HIF:aren Roar Hansens ledning, något som så småningom skulle få styrelsen att agera på tränarfronten. Jonas Thern lotsade Kamraterna upp i Superettan inför säsongen 2021, men därefter saknade den gamla legendaren tillräcklig utbildning för att få leda laget i den näst högsta serien. In kom istället Robin Asterhed, före detta Malmö FF, och succén lät inte vänta på sig. Med ett offensivt viktat och ungt spelarmaterial tog nykomlingen hem Superettan i överlägsen stil och spelar därmed i Allsvenskan 2022. Det blir Värnamos första säsong i det blågula finrummet någonsin. Robin Asterhed har vänt tillbaka till Malmö FF och istället har Kim Hellberg tagit över tränarsysslan tillsammans med Thern. Det kommer givetvis att bli tufft att klara kontraktet, men en förening som fostrat lirare som Viktor Claesson, Simon Thern, Niklas Hult och Joseph Baffo ska aldrig räknas bort.

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset

IFK Värnamo – trupp

Anfallaren Marcus Antonsson hade ett mellanår 2021, och får nu en nystart i nykomlingen från Småland. Om han lyckas ökar Värnamos chanser rejält att klara nytt kontrakt. Nedan följer ett urval av spelarna i truppen.

Pilip Vaitsiakhovich 

Född: 1990-03-26

Land: Belarus

Position: Målvakt

Pilip Vaitsiakhovich fostrades i Partizan Minsk och har också sina rötter i Belarus. Förstaslipsen mäter nästan två meter i strumplästen och förmågan att bland annat plocka ner inlägg och hörnor på imponerande vis har till slut tagit honom till Allsvenskan. Precis som hela IFK Värnamo har Vaitsiakhovich aldrig spelat en minut i det blågula finrummet, men det betyder inte att burväktaren saknar rutin från fotbollsspelande på svensk mark. AFC United, Umeå, Trollhättan och Vasalund är andra föreningar som burväktaren representerat och rutin är något som Värnamo kommer att behöva den här säsongen. Oddsen talar för att det blir bottenstrid och Pilip kommer få mycket att göra längst bak i plan. 

Oscar Johansson 

Född: 1995-05-06

Land: Sverige

Position: Mittfältare

Efter att ha fostrats hemma i Jönköping lämnade Oscar Johansson moderklubben Gnosjö IF för IFK Värnamo 2012. Efter drygt 100 framträdanden hos de blåvita smålänningarna tog mittfältaren klivet till Trelleborgs FF som då huserade i Allsvenskan. När treårskontraktet löpt ut med skåningarna gjorde smålänningen en hemvändning till sin gamla kamratförening där det blev spel i samtliga 30 seriestrider i Sveriges näst högsta serie. Oscar var IFK Värnamos bäste målskytt 2021 med sina sju fullträffar. 26-åringen kan spela på många olika positioner men används i första hand som tvåvägsmittfältare med spetskompetens i de offensiva genombrotten. En laglojal och stenhårt arbetande herre som svarar för personliga poäng utan att någonsin ha dragit på sig en utvisning, det är tämligen sällsynt.

Christian Moses 

Född: 1993-08-10

Land: Sierra Leone

Position: Anfallare

Förra sommaren gav sig IFK Värnamo ut på jakt efter en anfallare som skulle hjälpa till att skjuta laget till Allsvenskan. Letandet tog Värnamo hela vägen ner till tabelljumbon i Ettan Södra. Linköping City gjorde inte många människor glada i fjol, men det fanns trots allt ett stort glädjeämne i truppen. Christian Moses vräkte in mål i parti och minut vilket inte gick Värnamos scoutingverksamhet förbi. På de 15 framträdanden som Moses gjorde för IFK i Superettan blev det fem mål och en assist, något som i allra högsta grad bidrog till att nykomlingen tog sig hela vägen upp till Allsvenskan. Den 28-årige fotbollsspelaren tillhör även Sierra Leones landslag och blir ett spännande inslag i finrummet. Oddsen är låga på att han göra sina första nätkänningar på allsvensk nivå denna säsong. 

Marcus Antonsson 

Född: 1991-05-08

Land: Sverige

Position: Anfallare

Känslan är att Marcus Antonsson varit med i 100 år, men faktum är att anfallaren bara är 30 år gammal. Gedigna klubbadresser som Leeds, Blackburn och Malmö FF finns på Unnaryd-sonens meritlista, men det är egentligen bara i Kalmar FF som målskyttet fungerat som önskat. I fjol tillhörde Antonsson Halmstad BK där sex blygsamma strutar var en av anledningarna till att Bollklubben trillade ner i Superettan. På den resan hänger emellertid inte Marcus med. IFK Värnamo kontrakterade Antonsson inför denna säsong och det är ingen hemlighet att det är han som ska skjuta nykomlingarna, tillika debutanterna, kvar i det blågula finrummet. Om han lyckas med den uppgiften återstår att se, men det råder inget tu tal om att Antonsson är kapabel att hitta upp i tvåsiffrigt antal mål om han har en bra säsong. Förutom offensiv styrka kommer fotbollsspelaren bidra med nyttig rutin för nykomlingen. 

Spela på Allsvenskan 2023 på Oddset