Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IFK Värnamo 2024

IFK Värnamo har slutat tia respektive femma under sina två allsvenska säsonger hittills. Det är inget annat än bragdartat för en liten klubb med relativt knappa förutsättningar. Hur går det 2024?
Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

Bild på en fotboll och en supporterhalsduk med allsvenska laget Värnamos färger

Fakta om IFK Värnamo

Grundad: 1912
Hemmaarena: Finnvedsvallen
SM-guld: -  
Tränare: Anes Mravic

Att få fira sitt 110-årsjubileum med att göra allsvensk debut är få föreningar förunnat. För IFK Värnamo blev det däremot verklighet under 2022. Efter ett kaosartat 2018 trillade smålänningarna ur Superettan under den före detta HIF:aren Roar Hansens ledning, något som så småningom skulle få styrelsen att agera på tränarfronten. Jonas Thern lotsade Kamraterna upp i Superettan inför säsongen 2021, men därefter saknade den gamla legendaren tillräcklig utbildning för att få leda laget i den näst högsta serien. In kom istället Robin Asterhed, före detta Malmö FF, och succén lät inte vänta på sig. Med ett offensivt viktat och ungt spelarmaterial tog nykomlingen hem Superettan i överlägsen stil och spelade därmed i Allsvenskan 2022. 

Det blev Värnamos första säsong i det blågula finrummet någonsin. Robin Asterhed vände tillbaka till Malmö FF och istället var det Kim Hellberg som tog över tränarsysslan. Med hjälp av en magnifik Antonsson på topp löstes nytt kontrakt med god marginal. 2023 tog Hellberg och hans herrar ett nytt kliv uppåt i hierarkin genom att sluta på en sensationell femteplats. Därefter lämnade succétränaren Småland för att basa över Stockholms gröna gäng. Nu är det upp till den tidigare assisterande tränaren Anes Mravic att lotsa IFK Värnamo till nya stordåd.

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset

Spelare i IFK Värnamo

Marcus Antonsson vann skytteligan 2022 och stack utomlands. Gustav Engvall levererade på hög nivå 2023 men tycks bli kvar i Småland, avgörande för att IFK Värnamo ska nå en ny framskjuten placering. I övrigt har smålänningarna ett hårt arbetande manskap utan att för den delen ha så många stjärnor som sticker ut. Det återstår att se om det är ett framgångsrecept i år igen.

Simon Thern

Född: 1992-09-18
Land: Sverige
Position: Mittfältare

Simon Thern är son till legendariska VM 94-hjälten Jonas. Sonen är bara 31 år gammal men har haft en lång karriär. Thern debuterade i Division 1 med IFK Värnamo redan 2008, och har spelat i Allsvenskan med fem olika klubbar, Helsingborg, Malmö FF, AIK, IFK Norrköping och nu IFK Göteborg. Det har också blivit spel i Eredivisie med Heerenveen för Thern. Han har redan vunnit SM-guld tre gånger och kommit tvåa två gånger. Thern Jr har också vunnit Svenska Cupen i fotboll och gjort fyra landskamper. I sina bästa stunder är det en av seriens mest sevärda lirare och han hade något riktigt stort på gång under 2022. När Simon var i toppform kom dock en jobbig skada och efter det kom aldrig Thern upp i samma nivå igen. När 31-åringen är som bäst har han ett härligt flyt med bollen vid fötterna som kombineras med ett starkt presspel. En frisk Thern är helt klart en given startspelare i moderklubben IFK Värnamo.

Ajdin Zeljkovic

Född: 1997-12-26
Land: Sverige/Bosnien
Position: Anfallare

Ajdin Zeljkovic har tillhört en rad Göteborgs-klubbar och 2021 gjorde anfallaren braksuccé i ÖIS då han vann skytteligan i Superettan med sina 18 pytsar. Den säsongen blev han även utnämnd till seriens mest värdefulla spelare. Svensk-bosniern inledde också 2022 galant och under förra sommaren värvades 26-åringen av den allsvenska nykomlingen IFK Värnamo. Trots att Zeljkovic fick agera andrafiol bakom Marcus Antonsson och utgå från kanten var den första allsvenska hösten lyckad. Med nya parhästen Engvall svarade göteborgaren för en stark säsong 2023 med sju fullträffar och starkt spel som uppspelspunkt. Även framöver kommer det offensiva spelet kretsa mycket kring Zeljkovic som bär tian på ryggen.

Gustav Engvall

Född: 1996-04-29
Land: Sverige
Position: Anfallare

Gustav Engvall slog igenom som väldigt ung i IFK Göteborg och hade en lovande karriär framför sig. Den har dock inte riktigt blivit vad anfallaren hade hoppats på. Tiden i Bristol City var misslyckad och präglades av lån till Djurgården och IFK Göteborg. Visst såg det stundtals ut som att strikern hade hittat rätt i Mechelen, men där har speltiden avtagit rejält mot slutet. Faktum är att Engvall ännu inte gjort fler ligamål än åtta någon säsong, en notering han nådde upp till i genombrottssäsongen 2014. 2023 skulle 27-åringen starta om karriären hemma i Sverige där tanken var att Gustav skulle ersätta Marcus Antonsson i Värnamos front. En minst sagt tuff uppgift med tanke på Antonssons succé men Engvall skötte sig ypperligt och kom trea i skytteligan med elva baljor. När nu ölänningen blivit mer samspelt med Ajdin Zeljkovic är oddsen låga på att Gustav Engvall blir Värnamos bästa målskytt även under 2024.

Spela på Allsvenskan 2024 på Oddset