Alavés

Till La Liga startsida.
Deportivo Alavés är en klubb som spelat totalt tolv säsonger i högsta divisionen La Liga.  Man vann Segunda division 2015/16 och höll sig kvar i finrummet förra säsongen. Klubben kallas ofta bara ”Alaves” och kommer från provinsen Álava i Baskien. Säsongen 2000/2001 är Alavés mest framgångsrika säsong då man nådde final i UEFA-cupen.

Smeknamn: Babazorros, El Glorioso
Manager: Abelardo Fernández
Hemmaarena: Estadio Mendizorrotza

Spela på Alavés hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Alavés

Daniel Torres
Colombianen Daniel Torres var Alavés stora värvning sommaren 2016. Då 26-årige Daniel Torres kostade 3,2 miljoner euro att köpa loss från colombianska Independiente Medellin, men Torres har haft svårt att ta en ordinarie plats i Alavés. Det fysiska spel som han haft med sig från Sydamerika har man inte heller sett så mycket av i La Liga. 28-åringen har också tappat sin plats i landslaget, efter flytten till Europa. Daniel Torres har gjort drygt dussinet landskamper för Colombia men togs inte ut till VM i Ryssland. Den defensive mittfältaren har kontrakt med Alavés till 2020.

Rodrigo Ely
Brassen Rodrigo Ely kom till Alavés på lån i januari 2017, från AC Milan i Serie A. 24-åringen gjorde ett så gott intryck att Alavés under sommaren gjorde mittbacken till det årets dyraste värvning för La Liga-klubben, då man betalade tre miljoner euro för honom. Den summan levde mittbacken upp till med råge sin första hela säsong i Alavés. Han spelade mest av alla utespelare och drog på sig flest gula kort i laget. Rodrigo Ely har gjort en del U-landskamper för Brasilien men ännu inga med A-landslaget.

John Guidetti
Den svenske landslagsmannen John Guidetti hade en tuff säsong 2017/18. Han togs förvisso ut i VM-truppen till Ryssland men fick inte spela mycket, och gjorde bara tre mål på hela säsongen i La Liga. Guidetti är bara 26 år men har hunnit med att spela fotboll i Sverige, Kenya, England, Holland, Skottland och nu Spanien. Stockholmaren tillhörde plantskolan Brommapojkarna i Sverige men bodde med familjen några år i Nairobi. Guidetti har varit en talang hela sin karriär, och flyttade till Premier League-klubben Manchester City som 16-åring. Det blev förvisso inget spel på Etihad Stadium för Guidetti som istället lånades ut till BP, Burnley, Stoke, Feyenoord och Celtic. John Guidetti har varit given i svenska landslag sedan U17 och var med i det U21-landslag som vann EM 2015. Efter en halv säsong på lån hos Deportivo Alavés köpte klubben loss den svenske anfallaren sommaren 2018 och skrev ett fyraårskontrakt med Guidetti.

Spela på Alavés.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.