Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Deportivo Alavés

Försvarar Barcelona guldet? Spela på La Liga 2019/20!

Läs mer om lagen i La Liga!

Fakta om Alavés

Deportivo Alavés gör sin 15:e säsong i högsta divisionen av La Liga. Man vann Segunda División 2015/16 och har sedan dess hållit sig kvar i finrummet. Klubben kallas ofta bara ”Alavés” och kommer från provinsen Álava i Baskien. 2000/2001 var Alavés mest framgångsrika säsong då man nådde final i UEFA-cupen. Alavés är ett av fyra lag i La Liga som är från regionen Baskien, vilket innebär heta derbyn med de historiskt bättre lagen Athletic Bilbao och Real Sociedad, samt lilla klubben Eibar. Sedan januari 2018 återfinns den svenske landslagsmannen John Guidetti i klubben.

Smeknamn: Babazorros, El Glorioso
Manager: Asier Garitano
Hemmaarena: Estadio Mendizorrotza

Spela på Alavés hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Alavés

Rubén Duarte
Vänsterbacken Rubén Duarte har vuxit fram som en nyckelspelare för Deportivo Alavés efter att karriären gått i stå i Espanyol. 23-åringen har tillhört alla Spaniens u-landslag och debuterade i La Liga som 19-åring. Men han lyckades aldrig lägga beslag på vänsterbacksplatsen hos Barcelonas andralag. Istället såldes han till Alavés för bara tio miljoner kronor sommaren 2017. Hans marknadsvärde sedan dess har fyrdubblats. Spanjoren är en tuff spelare som vid två tillfällen dragit på sig minst tio gula kort under en säsong. Våren 2019 förlängde Duarte sitt kontrakt med Alavés till 2023.

Joselu
José Luis Mato Sanmartín, eller kort och gott Joselu, har hunnit bli 29 år och har haft en spännande fotbollsresa. Spanjoren är född i Tyskland men är uppvuxen i Galicien i Spanien. Han spelade för Celta Vigo som ung och den 192 centimeter långe anfallaren värvades som 19-åring av storklubben Real Madrid. Sin första säsong i Madrid slutade han tvåa i b-lagets skytteliga, efter Álvaro Morata, och fick dessutom debutera för de vita giganterna. Sin andra säsong i Castilla gjorde Joselu hela 19 mål och vann skytteligan i Segunda B. Det blev dock inga fler matcher med Real Madrid utan tre säsonger i Bundesliga, med tre olika lag, följde för Joselu. Sommaren 2015 värvades Joselu av Stoke City i Premier League och han har även spelat för Newcastle United. Sedan sommaren 2019 är Joselu tillbaka permanent i La Liga, och nu Deportivo Alavés. 

John Guidetti
Den svenske landslagsmannen John Guidetti har hunnit bli 27 år och karriären har gått lite i stå. Det är åtta år sedan han gjorde 20 mål på 23 matcher i Eredivisie med Feyenoord. Guidetti har hunnit med att spela fotboll i Sverige, Kenya, England, Holland, Skottland och nu Spanien. Stockholmaren tillhörde plantskolan Brommapojkarna i Sverige men bodde med familjen några år i Nairobi. Han hamnade i Celta Vigo 2015 och gjorde sju mål sin första säsong i klubben. Men sedan dess har det bara blivit färre och färre mål för svensken som säsongen 2018/19 bara gjorde två mål, den sämsta siffran i karriären. Guidettis kontrakt med Alavés löper ut 2022.

Spela på Alavés!

Till startsida Fotboll