Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Fakta om Fiorentina

ACF Fiorentina är en klubb från Florens i Toscana som bildades 1926. Fiorentina har genom åren vunnit Serie A två gånger, Coppa Italia sex gånger, Italienska Supercupen en gång och Cupvinnarcupen en gång. Två av de mer kända spelarna i klubbens historia är Kurt Hamrin och Gabriel Batistuta. “Viola” slutade säsongen 2019/20 på en tiondeplats i tabellen vilket var klubbens näst sämsta placering i Serie A under de åtta senaste åren. Om det gick bättre säsongen därpå? Knappast. Viola slutade på 13:e plats och var faktiskt bara sju poäng ifrån att åka ur finrummet. Detta trots att maskinen Vlahovic vräkte in mål. Hösten 2021 var riktigt stark tack vare serbens fortsatta bombardemang, trots att Vlahovic såldes för dyra stålar till Juventus under vinterfönstret lyckades Viola alltjämt bärga en sjundeplats. Enligt oddsen är det ungefär var de tippas hamna även kommande säsong.

Grundad: 1926
Scudettos: 2 st
Manager: Vincenzo Italiano
Smeknamn: Viola, Gigliati
Hemmaarena: Stadio Artemio Franchi - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Fiorentina hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Fiorentina

Fiorentina har tappat fotbollsspelare efter fotbollsspelare till Juventus de senaste åren trots rivaliteten mellan klubbarna. Senast var det Vlahovic som gick den vägen och efter serbens flytt saknas det en målskytt i truppen. Kan nye Luka Jovic få fart på både sig själv och på Ikoné samt Cabral som redan finns i laget kan det dock bli en riktigt rolig säsong.

Nikola Milenkovic  

Född: 1997-10-12

Land: Serbien 

Position: Försvarare

Nikola Milenkovic är en mycket eftertraktad mittback som är född i Belgrad. Som så många andra serber fostrades han i Partizan Belgrad, samma klubb som bland andra Aleksandar Mitrovic, Adem Ljajic och Savo Milosevic inledde sina karriärer i. Inför säsongen 2017/18 värvades den unge mittbacken, som även spelat en del högerback, till Fiorentina. Under det första året i Florens fick serben mestadels agera backup till Germán Pezzella och den tragiskt bortgångne kaptenen Davide Astori. Men sedan säsongen 2018/19 har den långe försvararen varit bofast i Violas mittlås. På de fyra senaste säsongerna har den nickstarke fotbollsspelaren noterats för ett dussin mål och flera storklubbar sägs dra i den violetta tröja nummer 4, bland annat Milan samt Manchester United. Kontraktet går ut sommaren 2023, känslan är att han då kommer att lämna för en större klubb. 

Cristiano Biraghi

Född: 1992-09-01

Land: Italien

Position: Försvarare 

Detta blir Cristiano Biraghis femte säsong i Florens. Den rutinerade vänsterbacken har varit en vital del i Fiorentinas bygge och Cristiano har även fått en del chanser i A-landslaget. Den Inter-fostrade försvararen har gjort drygt tio landskamper för det italienska landslaget. Biraghi har hunnit med att representera klubbar som Juve Stabia, Cittadella, Catania, Chievo Verona, Pescara och Granada i La Liga. Det ska även sägas att Cristiano gjorde en säsong för moderklubben Inter 2019/20. I fjol var Biraghi den spelaren i Fiorentina som gjorde flest minuter i Serie A – endast en ligamatch missade försvararen under förra säsongen. 

Gaetano Castrovilli 

Född: 1997-02-17

Land: Italien

Position: Mittfältare

Redan från ung ålder har 10:an Gaetano Castrovilli tagit ett stort ansvar i Fiorentina. Den elegante offensiva mittfältaren, som ofta benämns som en klassisk “Mezzala”, har varit en viktig del av Florens-lagets offensiv de senaste åren och 2019 debuterade 25-åringen i landslaget. Castrovilli fanns med och gjorde ett par minuter under EM 2020 som ledde till guld. Trots sin fina högerfot och goda speluppfattning har det inte riktigt lossnat poängmässigt ännu för Gaetano, men potentialen finns och kan Castrovilli ta ytterligare kliv den här säsongen lär större klubbar börja visa intresse. I fjol noterades mittfältaren för en enda fullträff och två assist, en klar dipp för Gaetano som säsongen 2020/21 var Fiorentinas näst bästa poängspelare. Kommande säsong blir en viktig vattendelare för Castrovillis marknadsvärde. 

Nicolás González  

Född: 1998-04-06

Land: Argentina 

Position: Anfallare 

Den argentinska vänsteryttern/anfallaren kom som ett spännande nyförvärv till Fiorentina sommaren 2021. Med stora förväntningar på sina axlar gjorde argentinaren ingen besviken. Först snappade Stuttgart upp Nicolás González efter att han imponerat stort i Buenos Aires-klubben Argentinos Juniors under 2016-2018. Nicolás blev en stor anledning till att Stuttgart tog klivet upp till Bundesliga 2019/20. Den säsongen vann den unge argentinaren den interna skytteligan med sina 14 fullträffar. Sista säsongen i Tyskland blev det “bara” sex pytsar i Bundesliga, men det ska sägas att González bara medverkade i 15 ligamatcher på grund av en hel del skadebekymmer. Bättre stäm i bäcken blev det för nummer 22 i Viola som omgående nöp en ordinarie tröja och tackade genom sju baljor och sju assist. Därtill har Nicolás inkasserat två pokaler med Argentina efter ett 20-tal landskamper för de blåvita. Att González framöver kommer att utmana om den interna skytteligan i Fiorentina är knappast någon högoddsare.