Fiorentina

Till Serie A startsida.
ACF Fiorentina är en klubb från Florens i Toscana som bildades 1926. Fiorentina har genom åren vunnit Serie A två gånger, Coppa Italia sex gånger, Italienska Supercupen en gång och Cupvinnarcupen en gång. Två av de mer kända spelarna i klubbens historia är Kurt Hamrin och Gabriel Batistuta.

Smeknamn: Viola
Manager: Stefano Pioli
Hemmaarena: Stadio Artemio Franchi - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Fiorentina hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Fiorentina

Marco Benassi
Fiorentinas stora värvning inför säsongen 2017/18 var mittfältstalangen Marco Benassi. 23-åringen värvades under sommarfönstret från Torino för 10 miljoner euro. Benassi har mängder med rutin från det italienska U21-landslaget där han spelat inte mindre än 27 matcher på det centrala mittfältet. Under sina tre säsonger i Torino var Modena-sonen en tongivande spelare och stod för elva mål. Debutsäsongen i Viola blev också lyckad där Benassi var en nyckelspelare på Violas mittfält. Kontraktet med Florens-klubben gäller till och med 2022.

Giovanni Simeone
Giovanni Simeone är son till Diego Simeone, känd som en stenhård mittfältare som gjorde över 100 landskamper för Argentina och senare som den demontränare som tagit Atlético Madrid till framgångar man inte haft sedan 1970-talet. 23-åringen är precis som sin far en stenhårt jobbande spelare, men till skillnad från pappa Diego är Giovanni anfallare. Simeone köptes till Serie A och Genoa 2016, där han gjorde tolv mål under debutsäsongen. Inför förra säsongen kritade den unge talangen på för Fiorentina, ett kontrakt som gäller till och med 2022. Under fjolårssäsongen i Viola växte spjutspetsen Simeone fram till en nyckelspelare i offensiven och Stefano Pioli lär ge honom ett stort förtroende den här säsongen.

Federico Chiesa
Talangen Federico Chiesa har gått hela vägen genom Fiorentinas organisation och har två säsonger bakom sig i A-laget. Under karriären har Chiesa också varit bofast i de italienska U-landslagen och nu fått göra en handfull landskamper med Gli Azzurri. Framtiden ser ljus ut för den 175 centimeter långe högeryttern, som kopplats ihop med toppklubbar i Europa som Bayern München i Bundesliga och Liverpool i Premier League. Namnet Chiesa förpliktigar i Italien, Federicos pappa är anfallaren Enrico Chiesa, som bland annat vann Cupvinnarcupen med Sampdoria, UEFA-cupen med Parma och en cuptitel med Fiorentina. Federico Chiesa har kontrakt med Viola till 2022.

Jordan Veretout
Fransmannen Jordan Veretout har hunnit bli 25 år men inte haft samma utvecklingskurva som jämnåriga Paul Pogba och Geoffrey Kondogbia. Veretout var given i de franska U-landslagen men har ännu inte fått spela i Les Bleus. Den centrale mittfältaren kom fram i Nantes och värvades som 22-åring till Premier League och Aston Villa för 90 miljoner kronor. Men Villa åkte ur och Veretout återvände till Ligue 1 på lån, innan han köptes av Fiorentina sommaren 2017. Sin första säsong i Viola spelade fransmannen faktiskt mest av alla och satte personligt rekord både i gjorda mål och gula kort. Med den utvecklingen kan man betta några kronor på att det snart blir landskampsdebut för Veretout.

Cyril Théréau
Fransmannen Cyril Théréau har varit Udineses bästa målgörare sedan han kom till klubben för tre säsonger sedan. Efter att ha gjort tio mål för klubben sin debutsäsong har han ökat på sin målskörd med ett mål de två kommande säsongerna. Théréau är ett okänt namn för många svenskar som gått under radarn, men 35-åringen är ett respekterat namn i Serie A där det blivit över 60 mål. Han gjorde sig främst ett namn när han spelade för Charleroi i den belgiska ligan. 2010 värvades han till Chievo där det blev fyra säsonger. Gick till Fiorentina sommaren 2017.

Spela på Fiorentina.

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.