Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Benevento

Till Serie A startsida.
Benevento Calcio från den lilla staden Benevento i Kampanien har gjort en häftig resa genom det italienska seriesystemet. Klubben grundades ursprungligen 1929, men gjorde en återbildning 2005. Efter att ha slutat femma i Serie B säsongen 2016/2017 lyckades laget vinna playoff om den sista platsen till Serie A, vilket innebar att den lilla fotbollsklubben säsongen 2017/2018 gjorde sin första säsong i Italiens finrum. Sejouren blev dock bara ettårig och nya tag för de rödgula fick tas i andradivisionen återigen. Efter bara två säsonger i Serie B är “Trollkarlarna” nu tillbaka. Säsongen 2019/20 var nämligen mäkta framgångsrik och Benevento hade hela 25 poängs marginal ner till tredjeplatsen då serien summerades. Gör klubben rätt saker denna gång finns fina förutsättningar att lösa en plats bland de 17 främsta i Serie A.   

Här kan du spela på Benevento   

Smeknamn: Stregoni (Trollkarlarna)

Manager: Filippo Inzaghi
Hemmaarena: Stadio Ciro Vigorito - hitta till arenan här och kolla hur det ser ut inne på arenan här.

Spela på Benevento hos Svenska Spel:
Stryktipset
Topptipset
Europatipset
Oddset
Oddset Bomben

Stjärnspelare i Benevento

Nicolas Viola  

Benito Nicolas Viola är en av Beneventos viktigaste och mest rutinerade spelare. Mittfältaren, som fyller 31 år i oktober, debuterade i Serie A redan 2009 för moderklubben Reggina. Därefter har det blivit spel i Palermo, Ternana och Novara innan Viola kritade på för Benevento 2017. Nicolas har även representerat det italienska U17, U18 och U19-landslaget. I Benevento har mittfältaren briljerat med sin fina vänsterfot. Under förra säsongen noterades Viola för nio mål och fem assist från mittfältspositionen i Serie B. Kan Reggio Calabria-sonen äntligen få det att lossna på den absolut högstanivån är frågan?  

 

Artur Ionita  

Toppligorna i Europa är inte bortskämda med moldaviska fotbollsspelare men i Artur Ionita finns åtminstone en halv sådan. Artur är en halvrumän och halvmoldav som representerar Moldavien där han bär kaptensbindeln efter ett 40-tal landskamper. Som 24-åring lämnade tvåvägsmittfältaren från Chisinau den schweiziska ligan för stövelfotboll i vackra Verona. Efter två säsonger hos Hellas rullade tvåfotade Artur till Sardinien för fyra säsonger i Cagliaris blåröda skrud. Efter att ha varit ordinarie hela vägen och bidragit med i första hand sin goda karaktär, och enstaka personliga poäng, antog Ionita som 30-åring en ny utmaning då nykomlingen Benevento visade intresse. Från sommaren 2020 och tre år framåt kommer Moldaviens landslagskapten bära vardagsklädel i rödgula ränder och han lär göra det med samma signifikanta stolthet som alltid..

 

Roberto Insigne    

Roberto Insigne inledde karriären som sin storebror, Lorenzo, i Napoli. Precis som Lorenzo är Roberto en kortvuxen figur med en utsökt blick för spelet och en briljant vänsterfot. 26-åringen har tillhört Neapel-laget i nästan ett helt decennium, men endast gjort en handfull framträdande för de ljusblå. Istället har den släpande anfallaren/offensiva mittfältaren varit utlånad under stora delar av sin karriär. Sommaren 2018 lånades Roberto ut till Serie B-klubben Benevento och för de så kallade “trollkarlarna” har Insigne fått det att lossna. I fjol var han en stor anledning till att Benevento tog steget upp i det italienska finrummet. Sju mål och sex målgivande passningar noterades 26-åringen för i Serie B. Det återstår att se om den yngre brodern Insigne kan få det att lossna i Italiens finaste salong.  

 

Marco Sau  

Sardinien-sonen Marco Sau har gjort 45 baljor på sina 194 framträdanden för moderklubben Cagliari. 2018/19 hade dock den släpande anfallaren svårt att ta plats för Sardinien-klubben och under sommaren 2019 såldes Sau till Sampdoria. Någon lyckad sejour blev det inte i Genua och inför förra säsongen tog Marco klivet ner till Serie B och Benevento. För de så kallade trollkarlarna har den lille anfallaren gjort succé. I fjol var Sau gjuten i startelvan och väldigt nyttig i Filippo Inzaghis offensiv. 13 strutar noterades 32-åringen för i andradivisionen under förra säsongen, även sex målgivande passningar. Kompetensen och framförallt rutinen finns för att Sau ska lyckas även i Serie A.  

 

Gianluca Lapadula  

Gianluca Lapadula har aldrig varit i närheten av det italienska landslaget, men både spelat för AC Milan och vunnit en skytteliga. Anfallaren har blivit 30 år och fick sitt genombrott i Pescara i Serie B säsongen 2015/16 när han gjorde 27 mål i ligaspelet och vann skytteligan med tio måls marginal ner till tvåan. Det fick Milan att hosta upp 90 miljoner kronor för fotbollsspelaren, som gjorde respektabla åtta mål för Rossoneri. Men det blev bara en säsong på San Siro innan Lapadula flyttade till Genoa där Gianluca hade det svårt att få det att lossna. Inför förra säsongen såldes Lapadula till nykomlingen Lecce och där gjorde anfallaren elva mål på 25 ligamatcher. Lecce trillade dock ur det italienska finrummet men Lapadula hade inga planer på att följa med ner till Serie B. I september 2020 kritade 30-åringen på för tre år i Benevento. 

Här kan du spela på Benevento

Läs mer om fotboll på Svenska Spel.