Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Majors , Players och Scandinavian Masters

Till startsidan för golf.

Players Championship

14-17 mars 2019, TPC at Sawgrass
Ponte Vedra Beach, Florida
Vinnare: Rory McIlroy

Tour: PGA
Major: Nej
Par: 72
Prispengar: $12 500 000

Players Championship är inte klassad som en major men den mest prestigefyllda turneringen bakom de fyra stora. Det är därför ingen slump att den på touren kallas “den femte majortävlingen”. Till skillnad från de fyra majortävlingarna tillhör Players Championship bara PGA-touren. Sedan 1977 har tävlingen avgjorts i Sawgrass, Florida och sedan 1982 på nuvarande bana, TPC at Sawgrass. Banan ses som en av världens svåraste och har sitt signaturhål på det 17:e hålet, ett 120 meters par 3-hål på en konstgjord ö kallad “Island Green”.

På det 17:e hålet har många tävlingar avgjorts genom åren. 2017 stod den 21-årige koreanen Kim Si-Woo för en praktskräll när han gick hela vägen och segrade. I fjol vann amerikanen Webb Simpson med imponerande 270 slag och -18. Den lägsta score i tävlingen sedan australiensaren Greg Norman gick runt på -24, vilket också är banrekordet. En annan legendar, Jack Nicklaus, har annars flest triumfer i Players Championship med sina tre stycken. Han tog dock ingen av sina titlar på nuvarande TPC at Sawgrass. Det mest minnesvärda året ur svensk synvinkel är utan tvekan 2009. Då gick Henrik Stenson hela vägen och segrade efter att ha stått för en makalös avslutningsrunda där göteborgaren gick på 66 slag.

US Masters

11-14 april 2019, Augusta National Golf Club
Augusta, Georgia
Vinnare: Tiger Woods

Tour: PGA, Europatouren och Japan Golf Tour
Major: Ja
Par: 72
Prispengar: $11 000 000

The Masters Tournament eller US Masters öppnar i april varje år upp för säsongens första major. Till skillnad från övriga majors spelas alltid denna tävling på Augusta National Golf Club i Georgia och har gjort så sedan starten 1934. Banan är svårspelad med snabba och ondulerade greener samt svårspelade bunkrar. Traditionsenligt är att vinnaren varje år, förutom vinstsumman på närmare två miljoner dollar, får ta emot den gröna klubbkavajen att bära ett år framöver.

2017 var det Sergio Garcia som fick ta på sig kavajen efter att ha tagit sin första historiska major-titel. I fjol var det amerikanskt i täten där Patrick Reed vann ett slag före landsmannen Rickie Fowler. Genom åren är det annars Jack Nicklaus som lyckats bäst på Augusta. Nicklaus har inte vunnit mindre än sex gånger på banan, medan Tiger Woods vunnit fem gånger, senast 2018, och Arnold Palmer segrat fyra gånger. Den bästa slutscoren på banan stod fenomenet Woods för 1997 när han gick 18 under par. Det tangerades 2015 av en då 21 år gammal Jordan Spieth. Det närmaste vi kommit en svensk seger var när Jonas Blixt slutade på en andraplats 2014, tre slag bakom Bubba Watson.

PGA Championship

16-19 maj 2019, Bethpage State Park Black Course
Farmingdale, New York

Tour: PGA, Europatouren och Japan Golf Tour
Major: Ja
Par: 70
Prispengar: $11 000 000

PGA Championship är säsongens fjärde och sista major då den hålls i mitten av augusti. Tävlingen hålls på olika banor varje år men spelas oftast på den östra halvan av USA. Fram till 1957 var det matchspel som gällde men sedan dess har vanligt slagspel avgjort turneringen.

Precis som fallet är med övriga majors ger en vinst här en säkrad karriär för många år framöver. Vinnaren är automatiskt inbjuden till Players Championship de kommande fem åren samt får spela denna turneringen för resten av livet. 

2019 spelas PGA Championship på Bethpage State Park Black Course i New York. Banan har redan varit spelplats för två majors tidigare. 2002 och 2009 spelades U.S Open här. Det blir alltså tredje gången den offentligt ägda Long Island-banan står värd för en major. Men första gången för PGA Championship. 

Walter Hagen och Jack Nicklaus har vunnit turneringen flest gånger med fem inteckningar var. Hagens bedrift kom dock när det var matchspel som gällde. Efter de två giganterna följer en viss Tiger Woods med fyra segrar. PGA Championship brukar bjuda på en hel del låga scores. Bland annat vann Woods tävlingen två gånger på 18 under par. Rekordet slogs dock 2015 då Jason Day gick 20 under par. Det är det lägsta vinnarresultatet i en major någonsin tillsammans med Henrik Stensons prestation i 2016 års The Open. Oddsen är höga på att Bethpage State Park Black Course kommer bjuda på en lägre vinnarscore i år.  

US Open

13-16 juni 2019, Pebble Beach Golf Links
Pebble Beach, Kalifornien

Tour: PGA, Europatouren och Japan Golf Tour
Major: Ja
Par: 70
Prispengar: $12 000 000

Till skillnad från US Masters och Players Championship spelas US Open varje år på olika golfbanor. Turneringen har anor hela vägen tillbaka till 1895 och spelas traditionsenligt i mitten av juni. Avslutningsrundan spelas alltid på fars dag, den tredje söndagen i juni.

2019 spelas US Open på Pebble Beach Golf Links i Kalifornien. En bana som rankas som en av världens vackraste där den ligger precis vid kustlinjen mot Stilla Havet. En anledning till att US Open placerats just här detta år är att banan fyller 100 år då den grundades 1919.  Pebble Beach Golf Links har arrangerat sex stycken majors tidigare, fem stycken US Open, den senaste 2010, och en PGA Championship, 1977. Tidigare US Open-vinnare på banan är bland andra Tiger Woods, Tom Watson och Jack Nicklaus.

I US Open försöker arrangören alltid skapa svårspelade banor där vinnarscoren ska komma nära par. I fjol tog också amerikanen Brooks Koepka sin andra raka (!) seger i US Open genom att gå banan Shinnecock Hills i New York på höga ett slag över par. Det är inte omöjligt att slutscoren i år hamnar på något liknande. 2010 vann engelsmannen Graeme McDowell US Open på Pebble Beach genom att gå på par.

Fyra spelare har vunnit tävlingen fyra gånger. En av dessa är just Jack Nicklaus. Under 2000-talet är det dock Tiger Woods som varit dominerande med tre triumfer, den senaste 2008. Kan en comebackande Tiger ta sin fjärde seger under 2019 och ta sig upp som turneringens största namn genom alla tider? Eller kan Brooks Koepka stå för en annan historisk bedrift och ta sin tredje raka triumf?

The Open

28-21 juli 2019, Royal Portrush Golf Club
Antrim, Nordirland

Tour: PGA, Europatouren och Japan Golf Tour
Major: Ja
Par: 71
Prispengar: $10 500 000

The Open, ofta kallad British Open, är golfens största höjdpunkt på europeisk mark varje år. Tävlingen är världens äldsta inom golfen och spelas varje år i juli i Storbritannien, oftast i Skottland. St Andrews Old Course har stått värd för tävlingen inte mindre än 28 gånger, första gången 1873 och senast 2015.

2019 är det däremot Royal Portrush Golf Club, grundat 1888, på den nordliga kusten på Nordirland som arrangerar The Open. Det blir blott den andra gången tävlingen spelas på banan. Senast 130-åringen arrangerade The Open var så längesen som 1951 och vanns då av Max Faulkner. Det är lite konstigt att det gått så lång tid mellan gångerna kan tyckas då The Dunluce Links Course rankats som en av världens bästa golfbanor av flera olika aktörer, som Golf Magazine och Golf World.

Inför den stora festen i juli kommer The Dunluce Links Course att ändras en hel del för att passa tävlingarna. Bland annat kommer antalet bunkrar utökas och banan förlängs med totalt 180 meter vilket gör den 6709 meter lång.

Historiskt är Harry Vardon mest framgångsrik i turneringen med sex segrar kring 1900-talets början. I modern tid är det dock amerikanen Tom Watson som lyckats bäst med fem segrar mellan 1975-1983. Tiger Woods har även varit framgångsrik i The Open och vunnit tre gånger under 2000-talet. Turneringens lägsta score, som för övrigt är den lägsta sett till alla majors, innehas av ingen mindre än Henrik Stenson. När göteborgaren vann på Royal Troon Golf Club 2016 gick han 20 under par och blev förste svensk någonsin att vinna en major.

Scandinavian Masters (Nordea Masters)

22-25 augusti 2019, Hills Golf & Sports Club
Mölndal, Sverige

Tour: Europatouren
Major: Nej
Par: 71
Prispengar: €1 500 000

Scandinavian Masters är den största, årliga tävlingen i Sverige. Den är en del av Europatouren och spelas på olika banor även om vissa stått som värd för tävlingen många år i rad. 2019 är det Mölndal och Hills Golf & Sports Clubs tur att vara skådeplatsen för Scandinavian Masters för andra året på raken.

2018 vann engelsmannen Paul Waring tävlingen. Men flera stora namn har vunnit Scandinavian Masters tidigare genom åren. Seve Ballesteros och Colin Montgomerie har vunnit tre gånger var men även spelare som Nick Faldo, Jesper Parnevik och Alexander Norén har vunnit denna tävling. Kan Norén göra om bedriften från 2015 och ge oss en svensk segrare igen? Visst kan det vara värt ett litet bet.

Spela på aktuella golftävlingar på Oddset.

Läs mer om andra sporter som Formel 1, fotboll och ishockey.