Majors , Players och Scandinavian Masters

Till startsidan för golf.

US Masters

5-8 april 2018, Augusta National Golf Club
Augusta, Georgia
Vinnare: Patrick Reed

Tour: PGA, Europatouren och Japan Golf Tour
Major: Ja
Par: 72
Prispengar: $11 000 000

The Masters Tournament eller US Masters öppnar i april varje år upp för säsongens första major. Till skillnad från övriga majors spelas alltid denna tävling på Augusta National Golf Club i Georgia och har gjort så sedan starten 1934. Banan är svårspelad med snabba och ondulerade greener samt svårspelade bunkrar. Traditionsenligt är att vinnaren varje år, förutom vinstsumman på närmare två miljoner dollar, får ta emot den gröna klubbkavajen och bära ett år framöver.

2017 var det Sergio Garcia som fick ta på sig kavajen efter att ha tagit sin första historiska major-titel. Genom åren är det annars Jack Nicklaus som lyckats bäst på Augusta. Nicklaus har inte vunnit mindre än sex gånger på banan, medan Arnold Palmer och Tiger Woods segrar fyra gånger vardera. Den bästa slutscoren på banan stod just Woods för 1997 när han gick 18 under par. Det tangerades 2015 av en då 21 år gammal Jordan Spieth. Det närmaste vi kommit en svensk seger var när Jonas Blixt slutade på en andraplats 2014, tre slag bakom Bubba Watson.

Players Championship

10-13 maj 2018, TPC at Sawgrass
Ponte Vedra Beach, Florida
Vinnare: Webb Simpson

Tour: PGA
Major: Nej
Par: 72
Prispengar: $10 500 000

Players Championship är inte klassad som en major men den mest prestigefyllda turneringen bakom de fyra stora. Det är därför ingen slump att den på touren kallas “den femte majortävlingen”. Till skillnad från de fyra majortävlingarna tillhör Players Championship bara PGA-touren. Sedan 1977 har tävlingen avgjorts i Sawgrass, Florida och sedan 1982 på nuvarande bana, TPC at Sawgrass. Banan ses som en av världens svåraste och har sitt signaturhål på det 17:e hålet, ett 120 meters par 3-hål på en konstgjord ö kallad “Island Green”.

På det 17:e hålet har många tävlingar avgjorts genom åren. I fjol stod den 21-årige koreanen Kim Si-Woo för en praktskräll när han gick hela vägen och segrade. Även i Players Championship har legendariska Jack Nicklaus flest triumfer med sina tre stycken. Han tog dock ingen av sina titlar på nuvarande TPC at Sawgrass. Banrekordet har australiensaren Greg Norman från 1994 då han gick på smått osannolika 24 under par. Det mest minnesvärda året ur svensk synvinkel är utan tvekan 2009. Då gick Henrik Stenson hela vägen och segrade efter att ha stått för en makalös avslutningsrunda där göteborgaren gick på 66 slag.

US Open

14-17 juni 2018, Shinnecock Hills Golf Club
Shinnecock Hills, New York
Vinnare: Brooks Koepka

Tour: PGA, Europatouren och Japan Golf Tour
Major: Ja
Par: 70
Prispengar: $12 000 000

Till skillnad från US Masters och Players Championship spelas US Open varje år på olika golfbanor. Turneringen har anor hela vägen tillbaka till 1895 och spelas traditionsenligt i mitten av juni. Avslutningsrundan spelas alltid på fars dag, den tredje söndagen i juni.

2018 spelas US Open på Shinnecock Hills Golf Club i New York. Där spelades den andra upplagan, 1896, och sedan dess har även banan stått värd för turneringen 1986, 1995 och 2004. För 14 år sedan vann sydafrikanen Retief Goosen här efter att ha slutat två slag före publikfavoriten Phil Mickelson. Shinnecock Hills, skapad 1891, sägs vara den äldsta golfbanan i USA.

I US Open försöker arrangören alltid skapa svårspelade banor där vinnarscoren ska komma nära par. Förra året lyckades de dock inte alls när Brooks Koepka gick hela 16 under par på Erin Hills, den lägsta scoren i turneringens historia. Jämfört med 2004 har därför banan förlängts med totalt 446 yards (408 meter).

Fyra spelare har vunnit tävlingen fyra gånger. En av dessa är Jack Nicklaus. Under 2000-talet är det dock Tiger Woods som varit dominerande med tre triumfer, den senaste 2008. Kan en comebackande Tiger ta sin fjärde seger under 2018 och ta sig upp som turneringens största namn genom alla tider?

The Open

19-22 juli 2018, Carnoustie Golf Links
Angus, Skottland
Vinnare: Francesco Molinari

Tour: PGA, Europatouren och Japan Golf Tour
Major: Ja
Par: 71
Prispengar: $10 250 000

The Open, ofta kallad British Open, är golfens största höjdpunkt på europeisk mark varje år. Tävlingen är världens äldsta inom golfen och spelas varje år i juli i Storbritannien, oftast i Skottland. St Andrews Old Course har stått värd för tävlingen inte mindre än 28 gånger, första gången 1873 och senast 2015.

2018 är det däremot Carnoustie Golf Links på den skotska östkusten som arrangerar The Open. Det blir åttonde gången tävlingen spelas på banan. Senast det begav sig här, 2007, vann irländaren Pádraig Harrington efter att ha tagit in sex slag på Sergio Garcia den fjärde rundan och därefter slagit spanjoren i särspel. Banan har normalt ett par på 72 slag, men det har sänkts till 71 slag under The Open för att få scorer närmare par. Som brukligt lär det vara svåra förhållanden för spelarna när det vankas den tredje majorn för året. Den skotska sommaren brukar bjuda både på rikligt med regn och kraftig vind.

Historiskt är Harry Vardon mest framgångsrik i turneringen med sex segrar kring 1900-talets början. I modern tid är det dock amerikanen Tom Watson som lyckats bäst med fem segrar mellan 1975-1983. Tiger Woods har även varit framgångsrik i The Open och vunnit tre gånger under 2000-talet. Turneringens lägsta score, som för övrigt är den lägsta sett till alla majors, innehas av ingen mindre än Henrik Stenson. När göteborgaren vann på Royal Troon Golf Club 2016 gick han 20 under par och blev förste svensk någonsin att vinna en major.

PGA Championship

9-12 augusti 2018, Bellerive Country Club
Town and Country, Missouri
Vinnare: Brooks Koepka

Tour: PGA, Europatouren och Japan Golf Tour
Major: Ja
Par: 71
Prispengar: $10 500 000

PGA Championship är säsongens fjärde och sista major då den hålls i mitten av augusti. Tävlingen hålls på olika banor varje år men spelas oftast på den östra halvan av USA. Fram till 1957 var det matchspel som gällde men sedan dess har vanligt slagspel avgjort turneringen.

Precis som fallet är med övriga majors ger en vinst här en säkrad karriär för många år framöver. Vinnaren är automatiskt inbjuden till Players Championship de kommande fem åren samt får spela denna turneringen för resten av livet.

2018 spelas PGA Championship på Bellerive Country Club som redan varit spelplats för två majors tidigare. 1965 spelades U.S Open och 1992 spelades PGA Championship här. Det blir alltså tredje gången den natursköna Missouri-banan står värd för en major.

Walter Hagen och Jack Nicklaus har vunnit turneringen flest gånger med fem inteckningar var. Hagens bedrift kom dock när det var matchspel som gällde. Efter de två giganterna följer en viss Tiger Woods med fyra segrar. PGA Championship brukar bjuda på en hel del låga scores. Bland annat vann Woods tävlingen två gånger på 18 under par. Rekordet slogs dock 2015 då Jason Day gick 20 under par.. Det är det lägsta vinnarresultatet i en major någonsin tillsammans med Henrik Stensons prestation i 2016 års The Open. Kan Bellerive Country Club bjuda på mer utmaning eller får vi återigen se en väldigt låg score?

Scandinavian Masters (Nordea Masters)

16-19 augusti 2018, Hills Golf & Sports Club
Mölndal, Sverige
Vinnare: Paul Waring

Tour: Europatouren
Major: Nej
Par: 71
Prispengar: €1 500 000

Scandinavian Masters är den största, årliga tävlingen i Sverige. Den är en del av Europatouren och spelas på olika banor även om vissa stått som värd för tävlingen många år i rad. 2018 är det Mölndal och Hills Golf & Sports Clubs tur att vara skådeplatsen för Scandinavian Masters för första gången.

2017 spelades tävlingen på Barsebäck för tionde gången och vinsten gick till italienaren Renato Paratore. Flera stora namn har vunnit Scandinavian Masters tidigare genom åren. Seve Ballesteros och Colin Montgomerie har vunnit tre gånger var men även spelare som Nick Faldo, Jesper Parnevik och Alexander Norén har vunnit denna tävling. Kan vi få en svensk segrare även 2018?

Spela på aktuella golftävlingar på Oddset.

Läs mer om andra sporter som Formel 1, fotboll och ishockey.