Carolina Hurricanes

Läs mer om lagen i NHL.

North Carolina är känt för sina orkaner, och det är därifrån Carolina Hurricanes fick sitt namn 1997. Före det hade man Whalers som tillnamn i 25 år, först som New England i WHA och sedan som Hartford i NHL. Carolina vann förvisso Stanley Cup 2006 och gick till final 2002, men har sällan varit en maktfaktor i NHL, varken spelmässigt eller publikmässigt. Sedan titeln 2006 har Canes bara gått till slutspel en enda gång, och i en tuff division är det inte värt att lägga något bet på en ny titel inom snar framtid. Det ser det ut som att Hurricanes får vänta ännu ett tag på en storhetstid.

Hemmaarena:  PNC Arena
Stanley Cup-titlar: 1 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 64,15 miljoner dollar
Coach: Rod Brind'Amour
Kända spelare: Eric Staal, Chris Pronger, Ron Francis, Gordie Howe, Brendan Shanahan, Bobby Hull, Rod Brind’Amour, Keith Primeau, Paul Coffey, Arturs Irbe

Spela på Carolina Hurricanes.

Några framstående spelare

Victor Rask

Leksingen Victor Rask tar sakta men säkert steg mot att bli en av NHL:s bättre spelare. Karriären har inte varit spikrak men inte heller innehållit några direkta svackor. 25-åringen spelade seniorhockey med Leksand som tonåring, åkte över till den kanadensiska juniorligan WHL och fick sedan en säsong i farmarligan AHL innan han tog en fast plats i NHL. Frågan är dock om inte den, i sammanhanget långa, utvecklingskurvan gör att svenskparet Rask/Lindholm, kommer att åkas om av Hurricanes finska dito Teräväinen/Aho om att vara förstavalet när anfallsplatserna fördelas framöver.

Namn: Victor Rask
Född: 1993-03-01
Position: Center
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2011, 2:a rundan, 42:a totalt av Carolina Hurricanes
Cap hit: 4 miljoner dollar
Meriter: Rikspucken, JVM-guld, VM-guld, U18-VM-silver
Klubbar: Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, Calgary Hitmen, Leksands IF

Sebastian Aho

Den finska trollgubben Aho är verkligen något extra! Med två säsonger i ligan har den lille finländaren mäktat med att göra 49 poäng år 1 och 65 år 2. Aho kan absolut bli Hurricanes viktigaste spelare framåt om han inte redan nu får anses vara en av dem. Något som är säkert är att det kommer att komma mer från Aho.

Namn: Sebastian Aho
Född: 1997-07-26
Position: Forward
Säsonger i NHL: 2 st
NHL Entry Draft: 2015, 2:a rundan, 45:e totalt av Carolina Hurricanes
Cap hit: 925 000 dollar (rookieavtal)
Meriter: VM-silver, JVM-guld, U18 VM-silver, SM-liiga guld
Klubbar: Carolina Hurricanes, Kärpät, Ässät

Justin Faulk

Den amerikanske backen Justin Faulk har gjort minst 15 mål de tre senaste säsongerna för Carolina Hurricanes. Det är överlägset bland backarna i Canes. Näst på listan är John-Michael Liles som gjorde 6 mål säsongen 15/16. I samma andetag ska man dock säga att Faulk har haft negativ plus/minus alla säsonger utom en i NHL, då han hade +1. En brasklapp i sammanhanget är att statistikerna i NHL menar att plus/minus är en väldigt missvisande statistik. Oavsett så är Justin Faulk en av de som styr skutan i North Carolina med sitt spel på gott och ont.

Namn: Justin Faulk
Född: 1992-03-20
Position: Back
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 37:e totalt av Carolina Hurricanes
Cap hit: 4,833 miljoner dollar
Meriter: Collegemästare (NCAA), U18-VM-guld, VM-brons, JVM-brons
Klubbar: Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, University of Minnesota-Duluth, USNTDP

Teuvo Teräväinen

Finländaren Teuvo, som kanske är mer känd när hans efternamn stavas utan prickar, gjorde en monsterturnering när Finland vann JVM-guld i Malmö 2014. Säsongen därpå blev han en av de yngsta någonsin att göra mål i en Stanley Cup-final (inte 21 år fyllda), när Chicago Blackhawks blev mästare. På grund av att Blackhawks låg nära lönetaket tvingades man trejda Teravainen, som hamnade i Carolina. Där har han tagit stora steg mot att bli förstecenter i NHL, och dessutom fått en lekkamrat i landsmannen Sebastian Aho.

Namn: Teuvo Teräväinen
Född: 1994-09-11
Position: Center/ytterforward
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2012, 1:a rundan, 18:e totalt av Chicago Blackhawks
Cap hit: 2,86 miljoner dollar
Meriter: Stanley Cup-seger, JVM-guld, Årets rookie i SM-liiga
Klubbar: Carolina Hurricanes, Chicago Blackhawks, Rockford Icehogs, Jokerit, Kiekko-Vantaa

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.