Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Carolina Hurricanes

North Carolina är kanske inte en självklar plats för en NHL-klubb, men här huserar Hurricanes sedan flytten från Hartford 1997. Just nu är laget inne i en stark period - och förväntningarna är större än vanligt.
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Carolina Hurricanes i NHL

Hemmaarena:  PNC Arena
Stanley Cup-titlar: 1 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 74 miljoner dollar
Coach: Rod Brind'Amour
Kända spelare: Eric Staal, Chris Pronger, Ron Francis, Gordie Howe, Brendan Shanahan, Bobby Hull, Rod Brind’Amour, Keith Primeau, Paul Coffey, Arturs Irbe

North Carolina är känt för sina orkaner, och det var därifrån Carolina Hurricanes fick sitt namn 1997. Före det hade man Whalers som tilltalsnamn i 25 år, först som New England i WHA och sedan som Hartford i NHL. Carolina vann förvisso Stanley Cup 2006 och gick till final 2002 men har sällan varit en maktfaktor i NHL, varken spelmässigt eller publikmässigt. Sedan titeln 2006 har Canes bara gått till slutspel vid tre tillfällen men efter Conference-finalen 2019 har fansen i PNC Arena börjat hoppas på en ny potentiell storhetstid. 

Några av Hurricanes stjärnor

Teuvo Teräväinen 

Född: 1994-09-11

Position: Center/ytterforward

Säsonger i NHL: 8 st

NHL Entry Draft: 2012, 1:a rundan, 18:e totalt av Chicago Blackhawks

Meriter: Stanley Cup-seger, JVM-guld, Årets rookie i SM-liiga

Klubbar: Carolina Hurricanes, Chicago Blackhawks, Rockford Icehogs, Jokerit, Kiekko-Vantaa

Finländaren Teuvo, som kanske är mer känd när hans efternamn stavas utan prickar, gjorde en monsterturnering när Finland vann JVM-guld i Malmö 2014. Säsongen därpå blev han en av de yngsta någonsin att göra mål i en Stanley Cup-final (inte 21 år fyllda), när Chicago Blackhawks blev mästare. På grund av att Blackhawks låg nära lönetaket tvingades man trejda Teräväinen, som hamnade i Carolina. Där har han tagit stora steg mot att bli förstecenter i NHL, och dessutom fått en lekkamrat i landsmannen Sebastian Aho. För tre år sedan noterades Teräväinen för 76 poäng i grundserien vilket är hans överlägset bästa siffra i karriären. Noterbart är att finländaren bara missade en enda match på fyra säsonger mellan 2016-2020. Fortsätter han att utvecklas är oddsen låga på att en lång NHL-karriär ligger framför Teräväinen. 

Sebastian Aho 

Född: 1997-07-26

Position: Center

 Säsonger i NHL: 6 st

NHL Entry Draft: 2015, 2:a rundan, 35:e totalt av Carolina Hurricanes

 Meriter: VM:s bästa forward, VM:s bästa målskytt, VM silver, JVM guld, Finskt ligaguld

Klubbar: Carolina Hurricanes, Kärpät

 Sebastian Aho stod säsongen 2018/19 för sin klart bästa säsong med sina 83 pinnar på 82 grundseriematcher. Den unge finländaren var en lysande stjärna även i slutspelet när Carolina nådde hela vägen till en konferensfinal mot Boston Bruins. Inför säsongen 2019/20 gjorde Montreal Canadiens “det förbjudna” och la ett offer sheet på Aho som sedermera ändå skrev på ett femårskontrakt värt drygt 43 miljoner dollar med Hurricanes. För två åt sedan gjorde Aho, som framförallt är en framspelare, 38 mål på 68 grundseriematcher, hans överlägset högsta notering i karriären. Noterbart är att Aho har snittat exakt en poäng per grundseriematch de sista tre åren. Här har coach Brind'Amour en av ligans absolut bästa centrar att bygga spelet kring i många år framöver. 

Andrei Sveshnikov

Född: 2000-03-26

Position: Forward

Säsonger i NHL: 4 st

NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 2:a totalt av Carolina Hurricanes

Meriter: VM-silver U18, Årets rookie i OHL

Klubbar: Carolina Hurricanes, Barrie Colts, Muskegon Lumberjacks, Ak Bars Kazan  

Andrei Sveshnikov har trots sin unga ålder redan gjort ett namn för sig borta i Nordamerika. Den blott 21-årige ryssen draftades som nummer två totalt av Carolina 2018 och fick omgående chansen från start med Hurricanes utan att göra en enda match i AHL med farmarlaget. Det hör inte till vanligheterna. Under rookiesäsongen pangade den väldiga ryssen in hela 20 baljor, fjärde flest i laget efter Aho, Williams och Teräväinen. Med 68 poäng på 74 grundserie- och slutspelsmatcher säsongen 2019/2020 hade 00:an enkom Aho framför sig i den interna poängligan. För två säsonger sedan gjorde Sveshnikov viral succé då han inom loppet av två månader svarade för två urläckra “zorro-mål”. Han signade inför denna säsong ett nytt kontrakt som sträcker sig fram till 2029 med Carolina Hurricanes.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL