Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Klassiska Blackhawks hade en otrolig framgångsperiod mellan 2010 och 2015 då det blev tre Stanley Cup-guld. Sedan dess har Chicago-publiken fått uppleva en generationsväxling och mer modesta resultat för sina hockeyhjältar.
Spela på NHL

Läs mer om och spela på Chicago Blackhawks i NHL

Fakta om Chicago Blackhawks

Hemmaarena: United Center
Stanley Cup-titlar: 6 st
Division: Central
Cap hit: 86 miljoner dollar
Coach: Jeremy Colliton
Kända spelare: Bobby Hull, Chris Chelios, Ed Belfour, Stan Mikita, Steve Larmer, Jeremy Roenick, Tony Esposito, Glenn Hall, Tony Amonte, Jonathan Toews, Patrick Kane

Chicago Blackhawks har spelat i NHL sedan mitten av 1920-talet och är ett av Original Six-lagen. Det är först på senare år som Hawks varit en maktfaktor i NHL. Tre Stanley Cup-vinster på sex år från 2010-2015 kan jämföras med tre titlar på över 80 säsonger före det. I slutet av 1990-talet och i början av 2000-talet var Chicago långt ifrån toppen och lyckades väl i draften (med undantag för Cam Barker och Jack Skille). Ur den berömda 03-draften plockades Brent Seabrook, Corey Crawford och Dustin Byfuglien, 2004 Dave Bolland och Bryan Bickell, 2005 Niklas Hjalmarsson, 2006 Jonathan Toews och 2007 Patrick Kane. De spelarna har bidragit till att laget på Madhouse on Madison (smeknamnet på Chicagos arena) länge varit en maktfaktor i NHL. Nu har dock en del dyra kontrakt hunnit ikapp Blackhawks som tvingats trycka på resetknappen och satsa yngre vilket också speglat resultaten de senaste åren.

Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Chicago Blackhawks

Det här ser ut att bli en kalkonsäsong i Illinois. Blackhawks trupp är tunn på alla sätt och vis, och frågan är om klubben ens vill göra ett försök att nå slutspel, eller om det är fokus på kommande draft som gäller?

Petr Mrázek

Född: 1992-02-14 
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2010, 5:e rundan, 141:a totalt av Detroit Red Wings  
Meriter: VM-brons, JVM bästa målvakt, OHL best rookie, Tjeckiskt J20 guld, 
Klubbar: Chicago Blackhawks, Toronto Maple Leafs, Carolina Hurricanes, Philadelphia Flyers, Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, Ottawa 67’s, Toledo Walleye, HC Vitkovice, HC Frydek-Mistek

Tjecken Petr Mrázek slog på allvar igenom när han 2012 briljerade under JVM, där Sverige tillslut tog hem guldpengen. Efter sex säsonger med Detroit Red wings flyttade 30-åringen till Philadelphia Flyers och sedermera Carolina Hurricanes där Mrázek hade ett jobbigt sista år med skadeproblem och utebliven speltid. Trejdades till Toronto där han återigen drabbades av flera skador och dessutom blev utkonkurrerad av Jack Campbell som starter i de blåvita lönnlöven. Den forna tjeckiska landslagsmålvakten tillhör inte någon av de största målvakterna i NHL med sina 185 centimeter på längden, men kompenserar det med bra spelförståelse och exceptionella reflexer. Till den här säsongen fortsätter den brokiga NHL-karriären i Chicago Blackhawks. Kommer det inte ett lyft i “The Windy City” så kan det bli den sista anhalten på den största scenen.

Seth Jones

Född: 1994-10-03 
Position: Back
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 4:e totalt av Nashville Predators
Meriter: VM-brons, WHL-segrare, JVM-guld, 2 U18-VM-guld, Årets rookie (WHL), Bästa back i VM 2014
Klubbar: Chicago Blackhawks, Columbus Blue Jackets, Nashville Predators, Portland Winterhawks, USNTDP

Amerikanen Seth Jones är en högst oväntad ishockeyspelare. Hans pappa, ”Popeye” Jones, spelade basket i NBA när Seth föddes 1994 och trots att pappan spelade i hockeystäder som Toronto, Boston, Washington och Dallas, var det under en säsong i Denver som Seth såg Joe Sakic, Peter Forsberg med flera och förälskade sig i sporten. Den naturligt store (193 cm) backen har varit en talang hela sitt liv och i Columbus Blue Jackets utvecklades Jones till en världsback. Efter sex säsonger i Jackets bytte 28-åringen Ohio mot Illinois och Chicago Blackhawks där hockeyspelaren noterades för finfina 51 poäng i fjol, men också mindre smickrande -37 i plus/minus-statistiken.

Patrick Kane

Född: 1988-11-19 
Position: Forward
Säsonger i NHL: 16 st
NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 1:a totalt av Chicago Blackhawks
Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, OS-silver, Calder Trophy, Conn Smythe Trophy, brons JVM, guld U18-VM, Årets rookie OHL, Hart Trophy, Ted Lindsay Award, Art Ross Trophy, VM-brons
Klubbar: Chicago Blackhawks, EHC Biel-Bienne, London Knights, USNTDP

Amerikanen Patrick Kane kommer att väljas in i ishockeyns Hall of Fame när han väljer att sluta spela. 33 år gammal har han bockat av allt som rimligen kan krävas för att väljas in, där såklart tre Stanley Cup-ringar sticker ut. Undantaget vissa problem utanför isen, med bland annat hotade taxichaufförer, har Kane haft en fläckfri ishockeykarriär. Har förmodligen hela NHL:s bästa klubbteknik och varit en nyckelspelare för Chicago Blackhawks ända sedan han debuterade i oktober 2007. Kommer från sin tredje bästa säsong poängmässigt, detta trots att Hawks misslyckades fatalt som lag och aldrig var i närheten av att lösa en slutspelsplats. Så det råder ingen tvekan om att det fortfarande finns krut i Patrick Kane.

Jonathan Toews

Född: 1988-04-29
Position: Center
Säsonger i NHL: 17 st
NHL Entry Draft: 2006, 1:a rundan, 3:e totalt av Chicago Blackhawks
Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, World Cup-guld, OS-guld, VM-guld, Collegemästare (NCAA), JVM-guld, VM-silver, Conn Smythe Trophy, Selke Trophy, Triple Gold Club, Mark Messier Leadership Award
Klubbar: Chicago Blackhawks, EHC Biel-Bienne, University of North Dakota

“Captain Serious” Jonathan Toews, slog ett häftigt rekord den nionde juni 2010. Kanadensaren blev då den yngste ishockeyspelaren (22 år) att bli medlem av Triple Gold Club, som vinnaren av VM, OS och Stanley Cup. Han passerade då Tre kronors Peter ”Foppa” Forsberg. Rekordet speglar Jonathan Toews karriär väl. Chicago Blackhawks kapten och hjärta har faktiskt vunnit allt han ställt upp i på en ishockeyrink. I anrika Blackhawks är han också den som varit kapten längst i ishockeyklubbens historia. Han missade hela säsongen 2020/21 på grund av sjukdom, men spelade 71 av 82 grundseriematcher i fjol. Är inte på den nivå han en gång var och det mesta tyder på att att 34-åringen kliver in på sin sista säsong med klubben han vunnit trippla Stanley Cup med.

Spela på NHL på Oddset