Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Äntligen var det dags igen för Colorado, som tog hem Stanley Cup i våras! Och truppen ser fortsatt mycket stark ut. Helt klart en av storfavoriterna även denna säsong!
Spela på NHL

Läs mer om och spela på Colorado Avalanche i NHL

Fakta om Colorado Avalanche

Hemmaarena: Ball Arena
Stanley Cup-titlar: 3 st
Division: Central
Cap hit: 78,6 miljoner dollar
Coach: Jared Bednar
Kända spelare: Peter Forsberg, Joe Sakic, Patrick Roy, Ray Bourque, Milan Hejduk, Adam Foote, Peter Stasny, Dale Hunter, Adam Deadmarsh, Eric Lindros, Nathan MacKinnon.

Colorado Avalanche slog till direkt efter flytten från Quebec och Nordiques. 1995 flyttade man till Denver och 1996 vann organisationen sin första Stanley Cup-titel. Det som framförallt drev på en flytt från Kanada, där hockeyklubben funnits sedan 1972, var en svag kanadensisk dollar. Sedan flytten har man dock pratat om ett nytt lag i Quebec. Avs var efter flytten ett av NHL:s bästa lag i 15 år och även om 2010-talet överlag har varit tufft för organisationen har Bednar och company på senare år tagit enorma kliv och varit en ständig förhandsfavorit. Efter en mängd oväntade uttåg i flera slutspel lyckades “Lavinerna” gå hela vägen och slå Tampa Bay i en redan klassisk Stanley Cup-final under säsongen 2021/22. Avalanche är alltså ishockeyklubben att slå denna säsong!
Spela på NHL på Oddset

Spännande spelare i Colorado Avalanche

Avalanche förfogar över en av ligans starkaste trupper. Räkna med att Makar, MacKinnon, Landeskog och deras lagkamrater bli svårslagna även denna säsong!

Cale Makar

Född: 1998-10-30
Position: Back
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 4:a totalt av Colorado Avalanche
Meriter: Stanley Cup, Norris Trophy, Conn Smythe Trophy, Calder Trophy, JVM-guld, Årets spelare NCAA, 
Klubbar: Colorado Avalanche, Brooks Bandits, UMass

Det blev en något udda NHL-debut för Cale Makar som gick direkt från NCAA-laget UMass rakt in i Colorados backbesättning under Stanley Cup-slutspelet 2018/19 utan att göra en enda grundseriematch. Den Calgary-födde backen gjorde omgående succé och noterades för sex poäng på tio matcher innan Avalanche åkte ut mot San Jose Sharks. Sedan dess har 23-åringen fortsatt leverera poäng i parti och minut, 86 stycken till antalet på 77 matcher blev det under grundserien i fjol samt ytterligare 29 pinnar i slutspelet. Under 2020 vann Makar Calder Trophy, priset för årets bästa rookie, och ett år senare kritade den högerfattade backen på ett nytt kontrakt med Colorado värt omkring nio miljoner dollar per säsong. Prisades som ligans bästa back samt slutspelets MVP när Denver-laget lyckades gå hela vägen och vinna Stanley Cup. En bedrift endast Nicklas Lidström och Bobby Orr lyckats med tidigare under en och samma säsong.

Gabriel Landeskog

Född: 1992-11-23
Position: Center/Forward
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 2:a totalt av Colorado Avalanche
Meriter: Stanley Cup, 2 VM-guld, OS-silver, Calder Trophy
Klubbar: Colorado Avalanche, Kitchener Rangers, Djurgårdens IF

Kapten Landeskog är unik i NHL. Han är faktiskt den yngste någonsin att bli utsedd till kapten för ett NHL-lag. Yngre än Steve Yzerman, Mario Lemieux, Sidney Crosby och Jonathan Toews. Hans närmaste jämförelse som spelare skulle möjligen kunna vara Toews. Gabriel Landeskog är definitionen av en ledare. Han har varit kapten i Colorado Avalanche, juniorlaget Kitchener Rangers (som förste europé) och svenska U-landslag. Han har varit assisterande kapten i Tre kronor och juniorlandslaget. “Landy” snittade över en poäng per fight två år sedan och kritade inför föregående säsong på ett nytt långtidskontrakt med Avalanche. Ett beslut som stockholmaren knappast ångrar efter fjolårets Stanley Cup-titel.

Nathan MacKinnon

Född: 1995-09-01
Position: Center/Forward
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 1:a totalt av Colorado Avalanche
Meriter: Stanley Cup, Memorial Cup (juniortiteln i Kanada), VM-guld, VM-silver, guld Ivan Hlinka Tournament, Calder Trophy, Lady Byng Trophy
Klubbar: Colorado Avalanche, Halifax Mooseheads

De båda draftades först av alla. Båda är primärt centrar. De har vunnit VM-guld ihop. De sommartränar ihop och kommer från samma lilla plats, Cole Harbour. Men där stannar likheterna mellan Nathan MacKinnon och Sidney Crosby. MacKinnon är förvisso åtta år yngre än Crosby, men nämns redan som en av de allra största på ishockeyns verkliga stjärnhimmel. Det är Nate MacKinnon som ska föra arvet av Joe Sakic och Peter Forsberg vidare i Denver, som den stora poängkungen. Har under de senaste fem säsongerna noterats för 97,99, 93, 65 (48 matcher 2020/21) och 88 poäng i grundserien, och visst kan det vara värt ett bet till fräckt odds på att kanadicken passerar 100-strecket i år.

Mikko Rantanen

Född: 1996-10-29
Position: Högerforward 
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 10:a totalt av Colorado Avalanche
Meriter: Stanley Cup, VM-silver, JVM-guld, Årets rookie AHL
Klubbar: Colorado Avalanche, San Antonio Rampage, TPS

Mikko Rantanen skrev inför säsongen 2019/20 på ett nytt kontrakt med Colorado som innebär att “Hot Wheels”, som han även kallas, kommer tjäna 9,2 miljoner dollar per säsong fram till och med 2025 . Rantanen var från början en renodlad powerforward, men har de senaste åren också utvecklat tekniken och skottet vilket gör den finske ishockeyspelaren nästan helt ostoppbar vissa kvällar. Tillsammans med Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon är finländaren, som var en stor bidragande faktor till Avs titel under säsongen 2021/22, lagets bästa anfallsspelare. 

Spela på NHL på Oddset