Colorado Avalanche

Läs mer om lagen i NHL.

Colorado Avalanche slog till direkt efter flytten från Quebec och Nordiques. 1995 flyttade man till Denver och 1996 vann organisationen sin första Stanley Cup. Det som framför allt drev på en flytt från Kanada, där klubben funnits sedan 1972, var en svag kanadensisk dollar. Sedan flytten har man dock pratat om ett nytt lag i Quebec. Avs var efter flytten ett av NHL:s bästa lag i 15 år, men de senaste har varit tuffa för Colorado.

Hemmaarena: Pepsi Center
Stanley Cup-titlar: 2 st
Division: Central
Cap hit: 66,6 miljoner dollar
Coach: Jared Bednar
Kända spelare: Peter Forsberg, Joe Sakic, Patrick Roy, Ray Bourque, Milan Hejduk, Adam Foote, Mats Sundin, Peter Stastny, Dale Hunter, Adam Deadmarsh, Eric Lindros

Spela på Colorado Avalanche.

Några framstående spelare

Gabriel Landeskog

Kapten Landeskog är unik i NHL. Han är faktiskt den yngste någonsin att bli utsedd till kapten för ett NHL-lag. Yngre än Steve Yzerman, Mario Lemieux, Sidney Crosby och Jonathan Toews. Hans närmsta jämförelse som spelare skulle möjligen kunna vara Toews, men Landeskog har inte varit tillnärmelsevis lika framgångsrik hittills. Gabriel Landeskog är definitionen av ledare. Han har varit kapten i Colorado Avalanche, juniorlaget Kitchener Rangers (som förste europé) och svenska u-landslag. Han har varit assisterande kapten i Tre kronor och juniorlandslaget.

Namn: Gabriel Landeskog
Född: 1992-11-23
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 2:a totalt av Colorado Avalanche
Cap hit: 5,57 miljoner dollar
Meriter: 2 VM-guld, OS-silver, Calder Trophy
Klubbar: Colorado Avalanche, Kitchener Rangers, Djurgårdens IF

Nathan MacKinnon

De båda draftades först av alla. Båda är primärt centrar. De har vunnit VM-guld ihop. De sommartränar ihop och kommer från samma lilla plats, Cole Harbour. Men där stannar likheterna mellan Nathan MacKinnon och Sidney Crosby. MacKinnon är förvisso åtta år yngre än Crosby, men har först den här säsongen börjat ta kliv mot ishockeyns verkliga stjärnhimmel. Det är Nate MacKinnon som ska föra arvet av Joe Sakic och Peter Forsberg vidare i Denver, som den stora poängkungen, och det är nu under hans femte säsong i ligan som det är på väg att ske. Nathan är en exceptionell spelare med enorm fart och tyngd blandar han finess. Lägg där till ett bländande skott och det är inte konstigt att han sprutar in poäng! Säsongen 16-17 gjorde han totalt 53 poäng och sen hände något till kommande säsong 17-18. Då fullkomligt exploderade McKinnon, 39 mål och 58 assist - totalt 97 poäng är oerhört starkt. Mer kommer!

Namn: Nathan MacKinnon
Född: 1995-09-01
Position: Center
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 1:a totalt av Colorado Avalanche
Cap hit: 6,3 miljoner dollar
Meriter: Memorial Cup (juniortiteln i Kanada), VM-guld, VM-silver, guld Ivan Hlinka Tournament, Calder Trophy
Klubbar: Colorado Avalanche, Halifax Mooseheads

Carl Söderberg

Skåningen Carl Söderbergs karriär höll på att ta slut innan den ens börjat. Anledningen till 32-åringens ansenliga visir är att han höll på att bli blind redan som 22-åring. Kombinerat med att moderklubben Malmö Redhawks mest höll till i Hockeyallsvenskan blev det spel i näst högsta ligan i Sverige istället för i NHL. Men chansen kom till slut för Söderberg, som 28-åring, och efter två bra säsonger i Boston Bruins skrev han på ett stort kontrakt med Colorado Avalanche. Många ifrågasatte kontraktet och Söderberg har hittills blandat och givit under åren i Denver.

Namn: Carl Söderberg
Född: 1985-10-12
Position: Center/vänsterforward
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2004, 2:a rundan, 49:e totalt av St. Louis Blues
Cap hit: 4,75 miljoner dollar
Meriter: VM-guld
Klubbar: Colorado Avalanche, Boston Bruins, Linköping HC, Malmö Redhawks, Mörrums GoIS

Patrik Nemeth

26 år ung har reslige (192 cm, 99 kg) Patrik Nemeth ännu inte fått ihop sin spelstil nog för att kunna ta en fast plats i NHL. Den defensive ishockeybacken har fortfarande svårt att få ut pucken ur egen zon på ett bra sätt och i värsta fall blir detta Nemeths sista säsong i NHL. Det har blivit en del spel i farmarligan AHL för Nemeth, som är en av relativt få svenskar som vunnit mästerskapet Calder Cup.

Namn: Patrik Nemeth
Född: 1992-02-08
Position: Back
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 41:a totalt av Dallas Stars
Cap hit: 2,5 miljoner dollar
Meriter: Calder Cup, JVM-guld, J18-VM-silver
Klubbar: Colorado Avalanche, Dallas Stars, Texas Stars, AIK

Semyon Varlamov

Ryske målvakten Semyon Varlamov har inte varit okontroversiell under sina år i NHL. Det har varit tjafs med tränare och även en dom om misshandel mot hans flickvän. På ishockeyrinken har Varlamov varit ojämn. Han drog det korta strået i Washington Capitals och trejdades till Colorado Avalanche när konkurrensen hårdnade i huvudstaden. I Denver har Varlamov varit förstamålvakt, om än med blandat resultat. Är den enda målvakten med kontrakt även över nästa säsong i Avalanche.

Namn: Semyon Varlamov
Född: 1988-04-27
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2006, 1:a rundan, 23:e totalt av Washington Capitals
Cap hit: 5,9 miljoner dollar
Meriter: VM-guld, VM-silver, JVM-silver
Klubbar: Colorado Avalanche, Hershey Bears, Washington Capitals, Lokomotiv Yaroslavl

Spela på samtliga matcher i NHL här.

Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.