Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Colorado Avalanche

Läs mer om lagen i NHL.

Colorado Avalanche slog till direkt efter flytten från Quebec och Nordiques. 1995 flyttade man till Denver och 1996 vann organisationen sin första Stanley Cup. Det som framför allt drev på en flytt från Kanada, där klubben funnits sedan 1972, var en svag kanadensisk dollar. Sedan flytten har man dock pratat om ett nytt lag i Quebec. Avs var efter flytten ett av NHL:s bästa lag i 15 år och även om de senaste åren varit ganska tuffa känns det som att Bednar och company har något spännande på gång. 

Hemmaarena: Pepsi Center
Stanley Cup-titlar: 2 st
Division: Central
Cap hit: 75,1 miljoner dollar
Coach: Jared Bednar
Kända spelare: Peter Forsberg, Joe Sakic, Patrick Roy, Ray Bourque, Milan Hejduk, Adam Foote, Mats Sundin, Peter Stasny, Dale Hunter, Adam Deadmarsh, Eric Lindros

Spela på Colorado Avalanche.

Några framstående spelare

Philipp Grubauer 

Född: 1991-11-25  
Position: Målvakt  
Säsonger i NHL: 8  
NHL Entry Draft: 2010, 4:e rundan, 112:a totalt av Washington Capitals 
Meriter: 1 Stanley Cup, World Cup-silver, Memorial Cup (juniortitel Kanada) 
Klubbar: Colorado Avalanche, Washington Capitals, Hershey Bears, Reading Royals, South Carolina Stingrays, Kingston Frontenacs, Windsor Spitfires, Belleville Bulls, Starbulls Rosenheim    

Tysken Philipp Grubauer lämnade hemlandet som 17-åring för att testa lyckan i den kanadensiska juniorligan OHL. Över i Nordamerika har den relativt kortväxta keepern tragglat sig fram via “brunkarligor” till Washington Capitals där han krönte sin sjätte och sista säsong med en Stanley Cup-titel som andramålvakt bakom Braden Holtby. Från 2018/19 tillhör han Colorado Avalanche där han nu ska axla ansvaret som obeprövad starter.    

Gabriel Landeskog  

Född: 1992-11-23 
Position: Ytterforward 
Säsonger i NHL: 9 st 
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 2:a totalt av Colorado Avalanche 
Meriter: 2 VM-guld, OS-silver, Calder Trophy 
Klubbar: Colorado Avalanche, Kitchener Rangers, Djurgårdens IF 

Kapten Landeskog är unik i NHL. Han är faktiskt den yngste någonsin att bli utsedd till kapten för ett NHL-lag. Yngre än Steve Yzerman, Mario Lemieux, Sidney Crosby och Jonathan Toews. Hans närmsta jämförelse som spelare skulle möjligen kunna vara Toews, men Landeskog har inte varit tillnärmelsevis lika framgångsrik hittills. Gabriel Landeskog är definitionen av ledare. Han har varit kapten i Colorado Avalanche, juniorlaget Kitchener Rangers (som förste europé) och svenska U-landslag. Han har varit assisterande kapten i Tre kronor och juniorlandslaget. 

Nathan MacKinnon  

Född: 1995-09-01 
Position: Center 
Säsonger i NHL: 7 st 
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 1:a totalt av Colorado Avalanche 
Meriter: Memorial Cup (juniortiteln i Kanada), VM-guld, VM-silver, guld Ivan Hlinka Tournament, Calder Trophy 
Klubbar: Colorado Avalanche, Halifax Mooseheads 

De båda draftades först av alla. Båda är primärt centrar. De har vunnit VM-guld ihop. De sommartränar ihop och kommer från samma lilla plats, Cole Harbour. Men där stannar likheterna mellan Nathan MacKinnon och Sidney Crosby. MacKinnon är förvisso åtta år yngre än Crosby, men har först den här säsongen börjat ta kliv mot ishockeyns verkliga stjärnhimmel. Det är Nate MacKinnon som ska föra arvet av Joe Sakic och Peter Forsberg vidare i Denver, som den stora poängkungen. Har under de senaste två säsongerna noterats för 97 respektive 99 poäng i grundserien, och visst kan det vara värt ett bet på att kanadicken passerar 100-strecket i år. 

Mikko Rantanen  

Född: 1996-10-29 
Position: Högerforward  
Säsonger i NHL:
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 10:a totalt av Colorado Avalanche 
Meriter: VM-silver, JVM-guld, Årets rookie AHL 
Klubbar: Colorado Avalanche, San Antonio Rampage, TPS  

Mikko Rantanen skrev inför säsongen 19/20 på ett nytt kontrakt med Colorado som innebär att “ Hot Wheels”, som han även kallas, kommer tjäna 9,2 miljoner dollar per säsong de närmsta sex åren. Rantanen var från början en renodlad powerforward, men har de senaste åren också utvecklat både tekniken och skottet vilket gör honom nästan helt ostoppbar vissa kvällar. Tillsammans med Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon bildar de en av NHL:s bästa kedjor.           

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.