Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Colorado Avalanche

Är det dags för Avalanche igen? Förväntningarna i Colorado på sitt hockeylag har inte varit så här stora sedan Peter Forsbergs säsonger i klubben vid millennieskiftet.
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Colorado Avalanche i NHL

Hemmaarena: Ball Arena
Stanley Cup-titlar: 2 st
Division: Central
Cap hit: 80 miljoner dollar
Coach: Jared Bednar
Kända spelare: Peter Forsberg, Joe Sakic, Patrick Roy, Ray Bourque, Milan Hejduk, Adam Foote, Peter Stasny, Dale Hunter, Adam Deadmarsh, Eric Lindros.

Colorado Avalanche slog till direkt efter flytten från Quebec och Nordiques. 1995 flyttade man till Denver och 1996 vann organisationen sin första Stanley Cup-titel. Det som framförallt drev på en flytt från Kanada, där hockeyklubben funnits sedan 1972, var en svag kanadensisk dollar. Sedan flytten har man dock pratat om ett nytt lag i Quebec. Avs var efter flytten ett av NHL:s bästa lag i 15 år och även om 2010-talet överlag har varit tufft för organisationen har Bednar och company på senare år tagit enorma kliv och kommit allt närmare en Stanley Cup-titel.

Några av Avalanches stjärnor

Cale Makar 

Född: 1998-10-30

Position: Back

Säsonger i NHL: 3

NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 4:a totalt av Colorado Avalanche

Meriter: Calder Trophy, JVM-guld, Årets spelare NCAA, 

Klubbar: Colorado Avalanche, Brooks Bandits, UMass

Det blev en något udda NHL-debut för supertalangen Cale Makar som gick direkt från NCAA-laget UMass rakt in i Colorados backbesättning under Stanley Cup-slutspelet 2018/19 utan att göra en enda grundseriematch. Den Calgary-födde backen gjorde omgående succé och noterades för sex poäng på tio matcher innan Avalanche åkte ut mot San Jose Sharks. Sedan dess har 22-åringen fortsatt leverera poäng i parti och minut, 40 stycken till antalet blev det under grundserien på 44 matcher samt ytterligare 15 pinnar i slutspelet. Under 2020 vann Makar Calder Trophy, priset för årets bästa rookie, och ett år senare kritade den högerfattade backen på ett nytt kontrakt med Colorado värt omkring nio miljoner dollar per säsong. Kommer enligt oddsen vara en av de mest poängrika backarna i NHL denna säsong. 

Gabriel Landeskog 

Född: 1992-11-23

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 11 st

NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 2:a totalt av Colorado Avalanche

Meriter: 2 VM-guld, OS-silver, Calder Trophy

Klubbar: Colorado Avalanche, Kitchener Rangers, Djurgårdens IF

Kapten Landeskog är unik i NHL. Han är faktiskt den yngste någonsin att bli utsedd till kapten för ett NHL-lag. Yngre än Steve Yzerman, Mario Lemieux, Sidney Crosby och Jonathan Toews. Hans närmaste jämförelse som spelare skulle möjligen kunna vara Toews, men Landeskog har inte varit tillnärmelsevis lika framgångsrik hittills. Gabriel Landeskog är definitionen av en ledare. Han har varit kapten i Colorado Avalanche, juniorlaget Kitchener Rangers (som förste europé) och svenska U-landslag. Han har varit assisterande kapten i Tre kronor och juniorlandslaget. “Landy” snittade över en poäng per fight den gångna säsongen och kritade inför denna säsong på ett nytt långtidskontrakt med Avalanche. Att Landeskog utses till en av Tre Kronors kaptener under OS 2022 är ett i det närmaste “safe bet” man kan komma. 

Nathan MacKinnon

Född: 1995-09-01

Position: Center

Säsonger i NHL: 9 st

NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 1:a totalt av Colorado Avalanche

Meriter: Memorial Cup (juniortiteln i Kanada), VM-guld, VM-silver, guld Ivan Hlinka Tournament, Calder Trophy, Lady Byng Trophy

Klubbar: Colorado Avalanche, Halifax Mooseheads

De båda draftades först av alla. Båda är primärt centrar. De har vunnit VM-guld ihop. De sommartränar ihop och kommer från samma lilla plats, Cole Harbour. Men där stannar likheterna mellan Nathan MacKinnon och Sidney Crosby. MacKinnon är förvisso åtta år yngre än Crosby, men nämns redan som en av de allra största på ishockeyns verkliga stjärnhimmel. Det är Nate MacKinnon som ska föra arvet av Joe Sakic och Peter Forsberg vidare i Denver, som den stora poängkungen. Har under de senaste tre säsongerna noterats för 97,99, 93 och 65 (48 matcher 2020/21) poäng i grundserien, och visst kan det vara värt ett bet på att kanadicken passerar 100-strecket i år precis som Connor McDavid gjorde föregående säsong. 

Mikko Rantanen 

Född: 1996-10-29

Position: Högerforward

 Säsonger i NHL: 7

NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 10:a totalt av Colorado Avalanche

Meriter: VM-silver, JVM-guld, Årets rookie AHL

Klubbar: Colorado Avalanche, San Antonio Rampage, TPS

 Mikko Rantanen skrev inför säsongen 2019/20 på ett nytt kontrakt med Colorado som innebär att “ Hot Wheels”, som han även kallas, kommer tjäna 9,2 miljoner dollar per säsong de närmaste sex åren. Rantanen var från början en renodlad powerforward, men har de senaste åren också utvecklat både tekniken och skottet vilket gör den finske ishockeyspelaren nästan helt ostoppbar vissa kvällar. Tillsammans med Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon ingår finländaren från Nousis i en av NHL:s bästa kedjor. 

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL