Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Columbus Blue Jackets

Ohios hockeystolthet hör hemma i Columbus. Nu har förvisso inte Blue Jackets haft några enorma framgångar på isen sedan starten vid millennieskiftet. Blir det slutspel denna säsong?
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Columbus Blue Jackets i NHL

Hemmaarena: Nationwide Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 71 miljoner dollar
Coach: Brad Larsen
Kända spelare: Rick Nash, David Vyborny, Marc Denis, Sergei Fedorov, Nikolai Zherdev, Jakub Voracek, Nikita Filatov, Ryan Johansen

Med arv från det amerikanska inbördeskriget har Columbus hämtat inspirationen till sin logotyp. När hemmalaget gör mål i Nationwide Arena smäller också en kanon av dåtidens utseende av. Med NHL-mått är Blue Jackets tredje yngst, efter Vegas Golden Knights och Seattle Kraken. Tillsammans med Minnesota gjorde Columbus sin första säsong i ligan 2000/01. Framgångarna har varit lätträknade och av de sex gånger man gått till slutspel har fem av resorna slutat med sorti redan i första rundan.  

Några av Blue Jackets stjärnor

Gustav Nyquist

Född: 1989-09-01 

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 11 st

NHL Entry Draft: 2008, 4:e rundan, 121:a totalt av Detroit Red Wings

Meriter: Calder Cup (AHL-mästerskapet), OS-silver, VM-brons, silver tv-pucken, VM-guld

Klubbar: Columbus Blue Jackets, Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, University of Maine, Malmö Redhawks

Gustav Nyquist valde en ovanlig väg för sin ishockeyutveckling med svenska mått mätt. Efter spel i SuperElit med Malmö Redhawks valde Nyquist att studera på college i USA och försvann då lite från den svenska hockeyradarn. Han återkom inte förrän sex år senare när han säsongen 2013/14 tog en fast plats i Detroit Red Wings och gjorde 28 mål på 57 matcher. Problemet är att 32-åringen sedan dess aldrig toppat den siffran. Under säsongen 2018/19 trejdades hallänningen till Sharks. Efter ett starkt slutspel belönades “Gus” med ett 4-årskontrakt i Ohio värt 5,5 miljoner dollar per år där han omgående fick ta en mer defensiv roll. Nyquist missade hela säsongen 2020/21 på grund av en axelskada men väntas vara redo för spel när pucken släpps senare i höst.

Max Domi 

Född: 1995-03-02

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 7 st

NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 12:e totalt av Arizona Coyotes

Meriter: Guld Ivan Hlinka Tournament, OHL-segrare, JVM-guld, VM-guld

Klubbar: Columbus Blue Jackets, Montreal Canadiens, Arizona Coyotes, London Knights

Namnet Domi förpliktigar. Max föddes i Winnipeg när pappa Tie Domi spelade för Jets. Tie är en av NHL:s bästa fighters genom tiderna och även om Max kan spela fysiskt är han en betydligt bättre ishockeyspelare än sin far. Domi var en urkraft sitt sista år som junior och blev bland annat utsedd till bästa forward på junior-VM 2015. I NHL har han hittills varit stabil, men har ännu en bit till den yttersta eliten i National Hockey League. 2018/19 tog han ett rejält kliv offensivt, när han förbättrade sitt tidigare personbästa på 52 poäng till 72 poäng på en säsong. Trejdades från Montreal till Columbus i utbyte mot Josh Anderson för två år sedan, men lyckades inte alls under sitt första år i Ohio. Det är knappast några höga odds på att hårdhudade Max Domi kommer tillbaka starkare efter en tuff träningssommar.

Patrik Laine 

Född: 1998-04-19

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 6 st

NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 2:a totalt av Winnipeg Jets

Meriter: VM-silver, JVM-guld, U18-VM-silver, SM-Liiga-titel, MVP VM 2016, Årets junior i Finland, Jari Kurri Award (MVP finska slutspelet)

Klubbar: Columbus Blue Jackets, Winnipeg Jets, Tappara, LeKi

Finländske Patrik Laine har redan hunnit med fem säsonger i NHL och anses som en av nationens bästa hockeyspelare genom alla tider. Laine är en otrolig målskytt som redan nu har ett av hockeyvärldens bästa skott, framförallt från den vänstra tekningscirkeln i powerplay. Patrik Laine dominerade de finska ligorna i flera år och gjorde det också inledningsvis i världens bästa liga, NHL. Efter lite drygt tre säsonger i Winnipeg flyttade Laine till Columbus under fjolåret. Under Tortorellas ledning har Patrik haft en aning svårt att anpassa sig vilket inte minst svaga 21 poäng på 45 matcher och usla -29 i plus/minus-statistiken visar. 23-åringen sitter på ett ettårskontrakt och vill självklart bevisa för alla runtomkring att fjolåret bara var en parentes i finländarens unga hockeykarriär inför framtida förhandligar. Att Patrik Laine kommer göra en bättre poängmässig säsong i år är enligt alls odds troligt. 

Jakub Voracek 

Född: 1989-08-15

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 14 st

NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 7:a totalt av Columbus Blue Jackets

Meriter: VM-guld, VM-brons, U18-VM-brons, Årets rookie QMJHL

Klubbar: Columbus Blue Jackets, Philadelphia Flyers, Lev Prag, Halifax Mooseheads, HC Kladno

Jake Voracek ska nog tacka sin lyckliga stjärna att han trejdades från Columbus Blue Jackets. Mitten av 2000-talet var inte nådig mot Jackets scoutingavdelning som draftade en handfull spelare tidigt i draften som sedan inte slog igenom. En av dem var Voracek. 2011 trejdades han till Flyers och blev en världsstjärna, efter att ha parats ihop med Claude Giroux. Det var framförallt i powerplay som firman Giroux/Voracek tillhörde NHL:s toppskikt under 2010-talet. Efter tio år i Pennsylvania är Kladno-bördige, aka Jaromir Jagr-town, Voracek åter tillbaka i Columbus.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL