Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Dallas Stars

Läs mer om lagen i NHL.

Klubben är nästan som en dikt, med stjärnan i centrum. Från North Star i Minnesota till Lone Star State i Dallas, Texas. Organisationen fick dock kämpa hårt och länge för att nå till stjärnorna. Först efter över 30 säsonger i NHL, och två tidigare finalförluster, kunde Stars vinna 1900-talets sista Stanley Cup. Perioden kring millennieskiftet är den bästa som klubben haft, men nu finns spelare för att man möjligen skulle kunna ta sig dit igen.

Hemmaarena: American Airlines Arena
Stanley Cup-titlar: 1 st
Division: Central
Cap hit: 80,5 miljoner dollar
Coach: Jim Montgomery
Kända spelare: Mike Modano, Sergei Zubov, Ed Belfour, Derian Hatcher, Brett Hull, Brendan Morrow, Neal Broten, Jere Lehtinen, Brian Bellows, Dino Ciccarelli, Marty Turco

Spela på Dallas Stars.

Några framstående spelare

John Klingberg 

Född: 1992-08-14  
Position: Back 
Säsonger i NHL: 6 st 
NHL Entry Draft: 2010, 5:e rundan, 131:e totalt av Dallas Stars 
Meriter: 2 VM-guld, SM-guld, JVM-guld, SM-guld J20, VM:s bästa back 
Klubbar: Dallas Stars, Texas Stars, Frölunda HC, Skellefteå AIK, Jokerit, Kiekko-Vantaa, Borås HC 

Göteborgaren John Klingberg är en lightvariant av den tidigare Frölundaspelaren Erik Karlsson. Klingberg har inte fått samma erkännande som Karlsson, trots att bara ett fåtal av backarna i NHL gjort fler poäng, sedan Klingberg slog igenom i ligan. Oavsett är Klingberg en nyckelspelare för Dallas Stars och har spelat mest i laget de fyra senaste åren. Säsongen 2017/18 är Klingbergs hittills bästa rent poängmässigt då han noterades för 67 poäng i grundserien. I år kommer Dallas ha det starkaste laget på flera år och får Lerum-produkten vara skadefri kan det vara ett intressant bet på att han slår sitt tidigare rekord.   

Mattias Janmark 

Född: 1992-12-08  
Position: Center, vänsterforward 
Säsonger i NHL: 4 st 
NHL Entry Draft: 2013, 3:e rundan, 79:e totalt av Detroit Red Wings 
Meriter: VM-guld, SM-guld J18 
Klubbar: Dallas Stars, Frölunda HC, Grand Rapids Griffins, AIK 

Mattias Janmark-Nylén har blivit något av en kultspelare för Dallas Stars i NHL. Han missade hela säsongen 2016/17 på grund av en knäskada men fick trots det ett nytt kontrakt med Stars. Janmark spelar bara runt 15 minuter per match, men har ändå fått en del förtroende i både powerplay och boxplay. Ovanligt nog gav också svenskklubben som draftade honom, Detroit Red Wings, upp honom för en så kallas rental-player innan han ens gjort en enda match för Red Wings. Men det har blivit Janmarks och Stars smala lycka istället. 

Tyler Seguin

Född: 1992-01-31  
Position: Center, högerforward 
Säsonger i NHL: 10 st 
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 2:a totalt av Boston Bruins 
Meriter: Stanley Cup, VM-guld, Spengler Cup-vinnare, OHL:s bästa spelare, VM:s bästa målskytt 2015 
Klubbar: Dallas Stars, Boston Bruins, EHC Biel-Bienne, Plymouth Whalers 

Kärt barn har många uttal. När draften 2010 handlade om Tyler (Seguin) vs Taylor (Hall), handlade mycket om Tylers uttal på efternamnet. ”Sejchän” eller ”Seguin” landade till slut i ”Sejginn”. Oavsett uttal har Seguin levererat, även om han haft något sämre rykte än Hall, där elaka tungor tycker att han är lite väl frispråkig och inte tar uppgiften på tillräckligt stort allvar. Seguin är Dallas Stars offensivt mest lysande stjärna tillsammans med lagkaptenen Jamie Benn och har redan vunnit mycket som ishockeyspelare, inklusive Stanley Cup som han vann med Boston Bruins. 

Jamie Benn 

Född: 1989-07-18  
Position: Vänsterforward 
Säsonger i NHL: 11 st 
NHL Entry Draft: 2007, 5:e rundan, 129:e totalt av Dallas Stars 
Meriter: OS-guld, JVM-guld, WHL-titel, Art Ross Trophy 
Klubbar: Dallas Stars, Hamburg Freezers, Kelowna Rockets 

Jamie Benn har slutat etta eller tvåa i poängligan i Stars i åtta av de nio senaste säsongerna, och vann hela NHL:s poängliga 2015. Möjligen har Benn utvecklats till en bättre offensiv spelare än man trodde när han draftades först i femte rundan 2007. Av de 128 spelare som valdes före Benn är det bara draftettan Patrick Kane som gjort fler poäng än Benn. Han har också levererat i slutspelet, när Dallas väl gått dit. Problemet är att Stars bara gjort det tre gånger under Benns tio färdigspelade säsonger i ligan. Man kan fråga sig hur mycket ansvar för det som Jamie Benn bär, i egenskap av lagkapten. 

Alexander Radulov 

Född: 1986-07-05   
Position: Högerforward 
Säsonger i NHL: 7 st  
NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 15:e totalt av Nashville Predators 
Meriter: KHL-titel, Memorial Cup (juniortiteln i Kanada), 2 VM-guld, VM-brons, VM-silver, Guld U18-VM, 2 silver JVM 
Klubbar: Dallas Stars, Montreal Canadiens, CSKA Moskva, Nashville Predators, Salavat Yulaev, Milwaukee Admirals, Québec Remparts, Dynamo Moskva, THK Tver   

Alexander Radulov har haft en minst sagt brokig karriär med flertalet avstängningar, kontraktsbrott och sena nätter på diverse nattklubbar dagen innan viktiga matcher. När alla bitar ramlat på plats har dock ryssen bjudit på mycket magi på isen. Radulov blev länge kallad för den bästa ishockeyspelaren i världen som inte spelar i NHL. Nu är han sedan fyra år tillbaka i världens bästa hockeyliga och går in på sin tredje säsong med Dallas Stars. I Texas har det blivit succé och tillsammans med Tyler Seguin och Jamie Benn leder han lagets offensiv.     

Joe Pavelski 

Född: 1984-07-11 
Position: Center, högerforward 
Säsonger i NHL: 14 st 
NHL Entry Draft: 2003, 7:e rundan, 205:e totalt av San Jose Sharks 
Meriter: OS-silver, NCAA-titel 
Klubbar: Dallas Stars, San Jose Sharks, Dynamo Minsk, Worcester Sharks, University of Wisconsin 

Pavelski har varit motorn som drivit Sharks i över ett årtionde. Därför var det många som höjde på ögonbrynen när han trejdades till Dallas sommaren 2019. 35-åringen kan fortfarande prestera på en väldigt hög nivå vilket han inte minst visade i fjol med sina 64 poäng i grundserien trots att han för ovanlighetens skull missade några matcher. Amerikanen kan möjligen jämföras lite med Jonathan Toews i spelstil och driv. Är dessutom kungen av styrningar framför motståndarens mål.  

Corey Perry 

Född: 1985-05-16   
Position: Högerforward 
Säsonger i NHL: 15 st 
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 28:e totalt av Anaheim Ducks 
Meriter: Stanley Cup, 2 OS-guld, VM-guld, guld World Cup, Trippelguldklubben, guld OHL, Hart Trophy, Rocket Richard Trophy 
Klubbar: Dallas Stars, Anaheim Ducks, Portland Pirates, Mighty Ducks of Anaheim, Cincinnati Mighty Ducks, London Knights 

”Scorey” Perry har gjort väldigt många mål hela sin karriär. Trots att han har två år kvar på sitt nuvarande kontrakt kommer han garanterat att väljas in i Hockey Hall of Fame när karriären är över. Corey Perry gick i NHL-draften 2003, som anses som den bästa någonsin tillsammans med draften 1979 där spelare som Ray Bourque, Mike Gartner, Michel Goulet och Mark Messier valdes. Corey Perry har gjort 50 mål i NHL, vunnit Stanley Cup samt vunnit guldmedaljer i både OS, VM och World Cup med Kanada. Var Ducks viktigaste spelare i över 10 år i NHL, men påbörjar alltså nu ett nytt kapitel i Dallas Stars.   

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.