Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Detroit Red Wings

I slutet av 1990-talet och början av 2000-talet dominerade Detroit Red Wings NHL. Men tiderna förändras. Just nu tillhör laget bottenskiktet i ligan och det lär dröja minst något år till innan Red Wings är redo att lyfta igen.
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Detroit Red Wings i NHL

Hemmaarena: Little Ceasars Arena
Stanley Cup-titlar: 11 st
Division: Atlantic
Cap hit: 74 miljoner dollar
Coach: Jeff Blashill
Kända spelare: Gordie Howe, Terry Sawchuk, Red Kelly, Pavel Datsyuk, Sergei Fedorov, Alex Delvecchio, Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Chris Osgood, Henrik Zetterberg

”Hockeytown” har faktiskt vunnit flest Stanley Cups av NHL-lagen i USA och har de senaste 25 åren varit den nordamerikanska ishockeyns mest framgångsrika. Storhetstiden må vara över, men några av NHL:s allra största ishockeyspelare har lirat för Red Wings. Bland annat Gordie Howe och Ted Lindsay, på senare år Steve Yzerman, Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström. Detroit har även haft legendariska ledare och ägare genom åren, som Jack Adams, James Norris, Scotty Bowman och Mike Ilitch. Med nytt blod, både i organisation och truppen spås Detroit vara tillbaka i toppskiktet om 2-3 säsonger.

Några av Red Wings stjärnor

Filip Hronek 

Född: 1997-11-02

Position: Back

Säsonger i NHL: 4 st

NHL Entry Draft: 2016, 2:a rundan, 53:e totalt av Detroit Red Wings

Meriter: Calder Cup-titel

Klubbar: Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, 

Har Detroit Red Wings äntligen funnit sin blivande storback i Filip Hronek? Av de senaste säsonger att döma ser det onekligen ut så. Den tjeckiska landslagsbacken har under två år i följd svarat för fler poäng bland backarna i laget än vad nummer två och tre i ordningen gjort tillsammans. Den gångna säsongen vann faktiskt Hronek den interna poängligan, samtliga forwards inräknade. 23-åringen från Hradec Kralove var även en spelare som vräkte in poäng under flera år i Grand Rapids Griffins, Detroits farmarlag, men ansågs inte tillräckligt bra defensivt för att bli uppkallad tidigare. I spelet utan puck har Hronek fortfarande utvecklingspotential, får han till den biten kan den hårdskjutande försvararen bli hur bra som helst. 

Dylan Larkin

Född: 1996-07-30

Position: Center/vänsterforward

Säsonger i NHL: 6 st

NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 15:e totalt av Detroit Red Wings

Meriter: VM-brons, U18-VM-guld

Klubbar: Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, University of Michigan, USNTDP

Fartfantomen Dylan Larkin gick från klarhet till klarhet när han tog klivet från amerikansk hockeys utvecklingsprogram vidare till college och sedan smällde in 23 mål som rookie för Detroit Red Wings. Nästa steg för 25-åringen är att hitta en jämnhet i sitt spel. Möjligen har Larkin också fått axla för stort ansvar i sin ännu unga karriär. Men Detroit hoppas att han, tillsammans med andra ungtuppar som Filip Zadina och Robby Fabbri, ska kunna leda Red Wings mot en ljus framtid. Bär sedan säsongen 2020/21 det ärofyllda C:et på sin rödvita tröja. 

Robby Fabbri 

Född: 1996-01-22

Position: Center/forward

Säsonger i NHL: 7 st

NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 21:a totalt av St. Louis Blues

Meriter: Stanley Cup, JVM-guld, OHL-titel

Klubbar: Detroit Red Wings, St. Louis Blues, Chicago Wolves, San Antonio Rampage, Guelph Storm

Den lille trollkarlen Robby Fabbri kliver in på sin sjunde NHL-säsong trots att han bara är 25 år gammal. Under rookie-säsongen 2015/16 var Fabbri en av St. Louis Blues absolut bästa spelare där poängen tickade in i strid ström, både i grundserien och sedermera även i slutspelet. Under Fabbris andra år som proffs i Blues ådrog han sig en otäck knäskada som höll honom borta från spel i cirka en och en halv säsong. Efter skadan har kanadensaren haft svårt att  leverera poängmässigt och efter Stanley Cup-titeln 2019 trejdades han till Detroit. Fabri är en spelare som Red Wings hoppas mycket på under kommande säsonger.

Bobby Ryan

Född: 1987-03-17

Position: Ytterforward

Säsonger i NHL: 15 st

NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 2:a totalt av Anaheim Ducks

Meriter: OS-silver, Bill Masterton Trophy 

Klubbar: Detroit Red Wings, Ottawa Senators, Anaheim Ducks, Mora IK, Iowa Chops, Portland Pirates, Owen Sound Attack

Bobby Ryan – och alla andra 228 spelare – stod inför draften 2005 totalt i skuggan för den som skulle väljas som nummer 1, Sidney Crosby. Ryan valdes som nummer 2. Amerikanen har haft en habil karriär i NHL, men varit med om dramatiska händelser utanför isen. Faktum är att hans riktiga namn är Robert Shane Stevenson, och att hans familj levde under skyddad identitet efter att hans pappa misshandlade hans mamma svårt när Bobby bara var 10 år gammal. I NHL var Ryan mer framgångsrik som vapendragare till Ryan Getzlaf och Corey Perry i Anaheim Ducks, än som den ledande offensiva spelaren i Ottawa Senators. 34-åringen tilldelades 2020 Bill Masterton Trophy för sin kamp mot droger och ohälsa, men fick inte förnyat kontrakt med Senators. Istället blev det spel i Detroit där Ryan stod för en beskedlig säsong i fjol. Återstår att se om den meriterade forwarden kan lyfta Red Wings 2021/22.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL